icon

Ako dlho bude trvať tento lockdown?

skarli
4. jan 2021
jaskolka
4. jan 2021

Ja nevravím, že korona nie je. Samozrejme, he tu, je to náročná situácia, ale na druhej strane, myslím, že až príliš veľmi sa rozoberá, hovorí sa len o chorých, pozitívnych, mŕtvych, o kolapse nemocníc a proste vždy len zle, zle a zle. Aj toto zrejme najviac vplýva na ľudí, na psychiku. Boli tu epidémie, pandémie, umieralo mnoho ľudí, ale nič sa ešte tak masovo nerozoberalo. Vlastne akoby už iné choroby neboli, neexistovali, rieši sa iba a len korona. K lekárovi nesmie ísť chorý človek!! Vyšetrenie je len po telefóne.. Véd to je až šialene... Je mi až smutno, že v ambulancii poslali bez vyšetrenia preč starucku 95 ročnú babicku, aká tam prišla so zápalom žily, lebo mala teplotu! Logicky, že ju mala, keď ma na nohe zapálenu bolestivu žilu! No doktor ju ani nevidel, mate teplotu, choďte preč! Kamarátka už 3 x čaká na termín operácie chrbtice, je po úraze a bojí sa, že nebude môcť ani chodiť, keďže stav sa zhoršuje, nechcú ju operovať. Ma 32 rokov... Lebo len korona sa rieši. Ako chápem, že tu je ten vírus, ale ten tu bude. Už navždy. Realne si dat otázku, už teda navzdy bude taky režim? Budeme zavreti každé dva tri mesiace, padne komplet ekonomika, veď potom len pribudnú tragédie. Možno ma tu zvozia, ale dokedy asi je možné tak existovať? Alebo sa vrátime do 19 storočia, budeme si pestovať záhradky pri dome, liečiť sa doma, aj umierať tak ako vtedy.... A korona tu bude stále... Lebo my s tým vírusom šialene bojujeme... Ako sa však dá bojovať s niečím, čo ani nevidíme? Možno jedine skúsiť začať s nim žiť... Teda umožniť, aby si telo vytvorilo odolnosť, ako na milión doteraz prítomných vírusov. Ale to sa v izolácii nedá... Naopak, po mesiacoch izolácie, ako možno sa zda, že by to bolo najlepšie, je možné, že stratíme imunitu aj voči obyčajnej nádche.. A zabije už človeka aj tá...

jana_eyre_2
4. jan 2021

@bettie lenze u nás bol ten problém, že je úplne jedno čo kto chce či nechce, ale že sa nerobili opatrenia poriadne a úplne - všetko len čiastočne alebo vobec a ostatné bolo len o nových hádkach.. tých čo niečo nechcú je všade veľa.. lenze aj vláda urobila veľa, veľa chýb čo spustili lavínu..

3009
4. jan 2021

@snezienka33 však sa prihlás do prvej línie na pomoc a vidíš vždy tu len nadávaš a sa sťažuješ. To je ľahko pri PC, nič ti nebráni ísť pomáhať. A hneď ti nebude dlho žiadne obmedzenie.

danica2711
4. jan 2021

@jaskolka bojovať proti pandémii premorením populácie skúšali na začiatku napr. vo Švédsku - nepodarilo sa. A nezabúdaj na limity našich nemocníc, už sa k nim blížime. A ani v izolácii nemusíš stratiť imunitu, môžeš chodiť na prechádzky, cvičiť, jesť ovocie, zeleninu, vitamíny a tvoja imunita je v pohode. Trošku optimizmu a konštruktívneho myslenia pomáha (aj imunite)...

bettie
4. jan 2021

@jana_eyre_2 a ty vies, co sa malo urobit aby to bolo spravne? Ak niekto ma skvelu viziu, myslim, ze by si ho urcite radi vypoculi a urobili vsetko, tak ako povie, len nech uz je tomu koniec. Co ale, ked aj to sa ukaze nakoniec ako nespravne?

lenqua_12325
4. jan 2021

Viac sa plnia psychiatricke oddelenia ako covid oddelenia.

denkatn
4. jan 2021

@lenqua_12325 myslim, ze covid oddelenia su plnsie, hlavne od toho mozu zomret aj zdravotnici ked je premorene ovzdusie, aj ked budu mat dobru imunitu,

lenqua_12325
4. jan 2021

@denkatn kedze muz pracuje na covid oddeleni a hned pod tym je psychiatria, kde taktiez chodi na konzultacie, vidim realnu situaciu. Ide to ruka v ruke spolu. Psychiatri maju plne ambulancie. Rutia sa. Ludia nemaju co do ust. Beru silne antidepresiva. Maju pozicky a tiez treba z niecoho platit najom a ine veci. Nie kazdy moze pracovat z domu alebo ako policajt, lekar ci predavacka. Su ludia co maju podniky a musia si platit najom a odvody, tovar ktory sa kazi v skladoch... taha sa to uz moc dlho. A ano, aj nam to uz uplne sibe. Muz je tiez zufaly, nie len z covidu ale z celej situacie v tomto Kocurkove. Stres a chaos. Uz to bude rok. Ziadny system. Vserko sa meni zo dna na den ....

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
snezienka33
Odpoveď bola odstránená
snezienka33
Odpoveď bola odstránená
lenqua_12325
4. jan 2021

@snezienka33 to nieje tak popularne, vidis. ☹
Mimo toho, byvam aj hned oproti covid oddeleniu a psychiatrii. Vidime si z okna do okna
Mozeme si zamavat. Je mi z toho velmi smutno.

danim
4. jan 2021

@lenka7477 môžem ti popísať reálnu skúsenosť- keďže mame chatu v blízkosti lyz strediska.. 25. To tusim bolo- bol krásny slnečný deň.. a aut na parkovisku tak veľa.. na kopci pár ľudí, lanovka chodila doslova prázdna. A oproti v restikach kvanta ľudí v skupinách bez ruska veľká debata smiech párty... som skoro odpadla fakt. Aut tolko že si vravím - to čo každý lyžiar prišiel s 2 autami?? A realita mi dosla pri pohľade na areály restik. My sme lyžiarska rodina a tuto sezónu sme neboli... a asi sa ani nepodarí.. lyzujeme od malých deti, dtto dcéry- ja som 4 sezóny nelyžovala, keď som msla deti v bruchu a potom boli malé. Inak vždy. Tento rok bude z toho pohladu fakt Atypicky. No čo narobím? Tu sme v klude na chate mimo ľudí a užívame si čo sa da- prechadzky a čas spolu. My keď ideme lyžovať, tak lyzujeme- nesedíme na čaji. A taký lyžiar sa nemá kde nakaziť okuliare kuklu ma lyžiar stále. Ale kvôli práve takým “športovcom” čo sa tam prídu ukázať a kecat- kvôli nim trpia športovci. Tot realita. A večer predtým v jednej z tých restik 3 stoly obsadené.. som neverila vlastným očiam. Takze ja lyžiar, ale za seba poviem, že som rada že to zavreli.. lebo des ti ľudia.. konečne je tu klud. Sankovat sa chodia no to oveľa menej ľudí- a výlučne ta aktivita a pooddelovani sú. Restiky zavrete. Takte ti postavaci nemajú kde. Hurá.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
lenqua_12325
4. jan 2021

@snezienka33 to robi ta izolacia.

oli18
4. jan 2021

@nenne27 trafena hus zagagala? A do besnych nadavaj svojej matke, dobre? Vyprosim si to!

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
stefan12
4. jan 2021

Lockdown pociťujú len tí čo majú zatvorené prevádzky, ostatní kašlú na celý lockdown. Čiže drvivá väčšina lockdown nemá

lenqua_12325
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
4. jan 2021

@bettie čo sa malo urobiť? To.myslis vážne tú otázku? Mali sa hľadať a školiť, keď bol pokoj cez leto zamestnanci ktorí by v druhej vlne vedeli dohladavat kontakty, malo sa zriadiť dostatočne veľa ochranných pomôcok, malo sa naplánovať ako bude poskytnutá pomoc všetkým ktorých sa dotkla pandémia ekonomicky, mali sa zriadiť jasne plány.. a keď už v novembri boli vysoké čísla, mal byť lockdown, naozajstný.. nie, nemali byť otvorené ani kostoly, ani lyžovačky pri takých číslach ktoré boli.. na svete je už dosť pravidiel od odborníkov, ktoré sú účinné a je veľmi veľa odborníkov ktorí volali už dávno po úplne inom riešení.. ale tu sa bude stále obranovat vláda akoby to boli nejakí nevinní chlapci za ktorých sa treba postaviť..

danica2711
4. jan 2021

@jana_eyre_2 a kde sa uplatňujú tie účinné pravidlá od odborníkov, keď je situácia celosvetovo zlá?

simca06022011
4. jan 2021

Ja neviem, dodrziavam vsetko od marca, v podstate cely cas som aj na homeoffice a vobec nejak extra netrpim.. ved opatrenia od juna do ... neviem oktobra, ani ziadne extra neboli... okrem rusok teda a nejakych par zavretych institucii.. Jedine co mi v podstate cely cas vadilo je cirkus u lekarov (realne clovek potrebuje pomaly nieco ako diplomaticky pas aby sa tam dostal a lekar uz aj bolavy clenok a koleno pripisal covidu.. ) a mne teda neskutocne chyba wellnes/plavaren. Nejaky lockdown je od zaciatku vianoc, aj to kopa ludi vobec neriesi... a vysledok vidno. Ano opatrebia prisli neskoro, lebo vlada je kvoli protestom a nespokojnosti cela pokakana, uz pred testoavnim mali problem normalne nieco "prikazat".

@katkaseiner ja som inak tiez v rozpakoch, ak deti pojdu do skoly, budem velmi zvazovat, ze tam dceru nedam... uz v decembri sme boli 10 dni v karantene. Deti vraj nie su prenasaci a ja v mojom uzuckom malickom kruhu ludi mam prave pripady, ked do rodiny prisiel virus cez skolu. Jedno pozitivne dieta a v karantene konci 25-30 rodin. V juni sme to mali fajn, mohli by to zaviest tak... deti do urciteho poctu na triedu isli do skoly, u nas sa dostatok rodicov nahlasilo dobrovolne, ktory deti mohli a nechali doma. Tym by sa zabezpecilo napriklad to, ze ti co musia ist do prace, pojdu... A ak je to naozaj take zle tak by mali ostat doma. Dalisa vec, kopec ich chodi autobusmi... ale to je zase to iste ako v juni.

desore
4. jan 2021

@kristinkakvetinka Lebo vytvaraju najnajvyssi HDP v nasej republike. To znamena najvyssie dane a co sa plati z dani? Aj mamicky na MD alebo RD...

simca06022011
4. jan 2021

@jana_eyre_2 tak vlada je u nas populisticka, robi co ludom na ociach vidi... staci, ze do ulic vyjdu dementi protestovat, ignorujuc situaciu a nik im nic neurobi. Plus samozrjeme sa prestane brzdit situacia, lebo ludia sa buria, lebo vlada sa boji. V takej Cine, by ti prostestujuci skoncili v base, pripadne rovno pri stene niekde (co neobhajujem). Proste ziadny respekt voci comukolvek, ludia cerpaju informacie zo zarucenych zdrojov, myslia si ze ich pravo a sloboda je nad vsetkym ostatnym. Vobec nehladia na zdravie spolocnosti.

Neviem ci vedeli rychlo v lete riesit personal. Aj tych co zaskolili, este nemaju skusenosti, cize aj tak ich niekto musi nejaky cas kontrolovat.. Co ale podla mna mali urobit uz davno je postavit polne nemocnice, aby sa nezahltili cele oddelenia v nemocniciach a vedela sa poskytovat normalna starostlivost, izolovane od covid pacientov...

jana_eyre_2
4. jan 2021

@danica2711 aj ty si môžeš vygooglit ako sa kde čo rieši a nie pokiaľ viem nikde nebol lockdown kde len zavreli obchody a nechali otvorené kostoly a lyz.strediska ako u nas.. celosvetovo sa začalo neskoro so zavádzaním pravidiel odbornikov, ruska sa podcenovali a ľudia to hufne ignorovali a spochybnovali, tak logicky je pandemia celosvetovo zlá od zaciatku..

my sme mali na začiatku situáciu dobrú a mohli sme ju využiť.. nevyužili sme ju a jediné čo sa tu riešilo boli stále hádky o antigenovych testoch..

kristinkakvetinka
4. jan 2021

@desore ale tu ide o zdravie a o životy ludi

jana_eyre_2
4. jan 2021

@simca06022011 presne tak.. poľné nemocnice mohli byť dávno zriadene, testovanie malo byť všade tam kde sa zdrzovalo mnoho ľudí, plus hranice..

lenqua_12325
4. jan 2021

Len pre "zaujimavost" ...nedavno sme pochovali zdravotnu sestru. Mila, starostliva zena. Mlada. Nemala zomiet! Zomrela na leukemiu. Keby jej ju zistili skor, mohla zit, ale nedostala sa skor na vysetrenie ...lekari nepracuju, vseobecny ordinuje cez telefon
... a nemala cas ani vnimat svoj zhorsujici sa zdravotny stav, lebo sa vsetko v nemocnici tocilo len okolo covidu, ine neexistivalo. A ? Odisla. Uz tu medzi nami nieje. Mohla zit.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
4. jan 2021

@kristinkakvetinka ak su tam dodrziavane pravidla, ludia si aj mimo prace daju pozor, su pravidelne testovani, tak nie je dovod firmy zatvarat. Ziadne. Zakaznici do fabrik z vonku nechodia, ako napr. do maloobchodu, daju sa v ramci firmy teda uplne kontakty medzi ludmi sledovat a izolovat...
@jana_eyre_2 hranice su starazene davno, na prechod sme museli mat CMRky, ze vezieme tovar, znamy co tu bol v oktobri musel mat pracovnu zmluvu u nas... neda sa len tak behat. Zastavovali nasich ludi vzdy, ked bol sef osobnym autom, tak mu este aj kufor prezerali, ci fakt vezie tovar... Neviem ako bezny ludia by chodili hore dole si po nakupoch, alebo ci "prizmuria" kontroly oko... 🙂 Inak toto bolo uz od jesene... na jar sa vypisovali papiere, s casom prechodu hranic, k tomu doklady pozerali ...
Inak presne, situaciu tu sme mali vybornu, potentovali sme si to prave tym "uz mi to ide na nervy, nebude ma nik obmedzovat", "toto nefunguje, hento nefunguje, ten klame, henten klame..."