Ako dlho môžeme odkladať vybavenie slovenského rodného listu?

melinda81
17. jún 2013

Ahojky,
mame 6-mesacneho syna, ma britsky pas ,ale mozno niekedy prideme na rodnu hrudu naspat domov a rozmyslame mu vybavit Slovensky rodny list.(ako to urobit uz vieme)
Napr. Chceme sa vratit na Slovensko ked bude maly v skolskom veku...(Asi je to dobry napad aby nebol povazovany potom za cudzinca...)

1) Ako dlho mozme "odkladat" vybavenie Slov.rodneho listu (negativa/pozitiva)?
2) Co ked sa nevratime,on dostane mat slov. rodny list a budu ho nutit chodit na skusky na Slovensko? 😕
Dakujem vopred za akekolvek odpovede.

brigus198754
17. jún 2013

@melinda81 ahoj ja na tvojom mieste by som urcite vybavila dvojite obcianstvo anglicko-slovenske nasa 2 rocna dcera to tak ma a v pohode zijeme v uk

gemini255
17. jún 2013

@brigus198754 má pravdu, vybavte dvojité občianstvo na ambasáde v UK... aj my budeme vybavovať, človek nikdy nevie

s.i.m.k.a1
18. jún 2013

@melinda81 urcite sa oplati si to vybavit na ambasade pokial nemate v plane ist na SK. My sme zase vybavovali na SK, ale jednoraozvy cestovny pas (lebo maly nemal ziadny) sme ziadali na ambasade ale to nieje tvoj pripad. Len som chcela, ze ked budes volat o appoitment, necakaj 5-10-15 min na linke ale skusaj viac krat. Mne sa podarilo dovolat sa na 3.ti krat na pevnu linku.

melinda81
autor
18. jún 2013

Dahujem baby za doterajsie odpovede. Ja som momentalne s malym na SK, tak ak tomu dobre chapem, ak mam vsetky papiere (apostilaciu rod.listu atd...) tak mozem vybavit slovensky rod.list tu na SK a tym bude mat automaticky dvojite obcianstvo, ze?
No na druhej strane, CO AK SA NEVRATIME,on dostane slov. rodny list a budu ho nutit chodit na skusky na Slovensku?
Dakujem

anjelicek26
18. jún 2013

@melinda81
@melinda81 Max ma len anglicky a nemecky rodny list, slovensky nie a ani Benjaminovi ho vybavovat nebudeme.

Byt tebou ak ste obaja slovaci, tak sa tomu tiez vyhnem kvoli skole a skuskam, fakt chudatka deti to kazdy rok podstupovat...

veronika9797
19. aug 2013

@melinda81
@anjelicek26 rada by som sa informovala o akych skuskach je rec? Uprimne, ja sa o tychto veciach neinformujem, ale kedze synovec sa narodil v anglicku a chystaju sa domov vybavit mu slovensky rodny list a pas a vidim, kolko je okolo toho problemov a teraz citam, ze (neviem za akych podmienok a preco) musi robit skusky zo slovenciny, uvazujem, ci sa im to vobec oplati.....dakujem vopred za spresnenie info 🙂

vroni
19. aug 2013

O ziadnych skuskach nie je rec. Ak ma dieta aj ine nez slovenske obcianstvo, preskusanie na slovenskej skole sa ho nijako netyka. Takze to v pohode pusti z hlavy.
Vybavenie slovenskeho rodneho listu mozte odkladat kolko len chcete: mesiac, rok, do nekonecna. Neexistuje ziaden limit, dokedy (a ci vobec) ma mat dieta slovensky rodny list.