Ako funguje exekúcia?

1. nov 2021

Ahojte viete mi povedať ako funguje exekúcia? Vznikla mi v 2017/18 , niesom si úplne istá. Vznikla mi kvôli zdravotnej poisťovni ja som bola dlhodobo v zahraničí , viem že mi asi 2 krát prišiel list na rodičovskú adresu ešte v tom roku , no odvtedy vôbec nič ani telefonáty ani žiadna pošta a ja netuším ako sa ten exekutor vola ani ako sa mám knemu dopátrať , v poisťovni mi nevedeli povedať.
Nemal by ma exekutor bombardovať mailami, telefonátmi a poštou ?

janka_23
1. nov 2021

Existuje centrálny register exekúcii, tam si zistíš ci je voči tebe vedená exekúcia. Bombardovať ta určite nebude. Tipujem ze ti poslali upovedomenie o začatí exekúcie, ak sa to vrátilo ako adresát neznámy a oni nevedia tvoju inú adresu tak ti nemajú kam postu doručovať. Tak ti poviem, my sme mali desaťtisíce exekúcii a keby sme mali každého bombardovať telefonátmi, mailami nonstop tak nič iné nerobíme. Väčšinou sa človek ozval sám keď sa mu blokol nejaký majetok, účet, zamestnávateľ atď...

loginexistuje
1. nov 2021

pockaju a bloknu ti ucet a zdravotnu starostlivost takze by si to mala poroesit vyziadat si od ZP dlznu sumu aby sa ti zbytocne nenavysovala a vyplatit to

monka105
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monka105
1. nov 2021

@loginexistuje zdravotnú starostlivosť jej ,,nebloknú”, len bude svietiť v systéme ako dlžník ZP, tým pádom jej spravia iba nevyhnutné úkony, resp. si bude musieť všetko zaplatiť ako samoplatca. Dá sa to zistiť aj cez centrálny register exekúcií, ale je hlúposť, že poisťovňa nevie. Ako oprávnenému im tiež chodia podania od exekútora a predpokladám, že niekde evidujú aj číslo exekúcie. Ja by som sa domáhala u nich.

loginexistuje
1. nov 2021

@monka105 odkladnu zdravotnu starostlivost jej neposkytnu a cekutor jej moz zablokovat ucet

monka105
1. nov 2021

@loginexistuje zhodou okolností som bola v tej situácii a poskytli mi, samozrejme platila som asi štyrikrát viac. To, že jej exekútor zablokuje účet, už nemá nič so zdravotnou starostlivosťou. On sa snaží vymôcť pohľadávku, z toho, že ju neošetria mu peniaze na účet neprídu.

ivkazba
1. nov 2021

Nie, povinnosť exekútora nie je človeka bombardovať mailami a telefonátmi. Prečo aj. Si dospelá a svojprávna. Píšeš, že si si vedomá, že si minimálne 2x bola upozornená na dlh v ZP. Pozri si register exekúcií, zaplať si tam vstup prípadne si to zisti v ZP. A k otázke ako funguje exekúcia - blokovanie účtu v banke, ak si zamestnaná tak exekúcia u zamestnávateľa, ak máš nehnuteľnosť a exekúcia je nad 2000 eur tak exekúcia na nehnuteľnosti. Prípadne môže prísť exekútor na adresu trvalého bydliska, urobiť súpis majetku. Ak máš napríklad trvalé bydlisko u rodičov, urobí to u rodičov a oni budú musieť na súde dokladovať, že majetok je ich a nie tvoj. Takže nerieš, či ťa má exekútor bombardovať ale rieš exekúciu, nech neurobíš stres aj rodičom, že im na svete zaklopú ľudia od exekútora.

ivkazba
1. nov 2021

*oprava, na dvere nie na svete.