icon

Ako legalizovať parkovisko na vlastnom pozemku?

13. okt 2024

Dobrý deň. Pred domom máme betónovú plochu ktorá je v našom vlastníctve a využívame ju na parkovanie auta. Treba túto plochu nejako riešiť na stavebnom úrade aby bola zapísaná ako parkovacie státie?? Prípadne ako sa to rieši. Ďakujem

Strana
z2
h2
14. okt 2024

@simca06022011 Môže ťa donútiť súd, ale musí mať na to dobrý dôvod. Napríklad neďaleko nás bolo bagrovisko, ľudia sa tam chodili v lete kúpať, hoci tam bol zákaz vstupu (osadené tabule so zákazom), lebo tam stále prebiehala ťažba štrku. Ľudia to nerešpektovali a tuším sa tam aj niekomu niečo stalo, tak dostal majiteľ príkaz to oplotiť. V prípade parkovacieho miesta v osobnom vlastníctve si toto neviem predstaviť. Veď aj v mestách majú ľudia svoje kúpené parkovacie miesta na sídliskách. To by teda vyzeralo, keby to mal každý oplotené. 😁🤦‍♀️

hiro
14. okt 2024

@h2 Vsak si nemusis oplotit. Ci si oplotis to je tvoja vec. Tu ide o pravomoc dat pokutu - na neoplotenom pozemku mozu - jedno ci sukromny ci nie. Na oplotenom sukromnom nemozu dat.

akvi
14. okt 2024

@h2 tiez si myslim, ze je to blbost. Ved v novych zastavbach to vacsinou uz ludia tak robia, ze parkovanie neoplocuju, aby si nemuseli otvarat branu a blokovat pol ulice, kym zaparkuju, niekde maju dokonca aj zakaz zastavenia, presne kvoli dementom, ktori "na chvilku" si idu odskocit a blokukju potom prejazd. Minimalne teda miesta "pre navstevy" takto ma kopa ludi poriesenych. A presne, neexistuje, aby niekto niekomu prikazoval oplotit si pozemok.

h2
14. okt 2024

@hiro Nemyslím si, že na TVOJOM pozemku ti môžu dať policajti pokutu. Jedine, že by ti z toho auta vytekal olej na verejnú zeleň, alebo niečo podobné. Ale za to, že tam len stojíš autom?!

h2
14. okt 2024

@akvi Presne! A kopa ľudí dokonca bežne stojí autom na príjazde k svojmu domu, hoci je to obecný pozemok, nie ich vlastný.

hiro
14. okt 2024

@h2 Stal som polkou auta na vyvysenom mieste. A to sa zo zakona to nesmie. Keby to bolo oplotene tak mi nemozu dat pokutu. Kedze to nie je oplotene tak mozu.

h2
14. okt 2024

@hiro Dostal si aj potvrdenie o tom, že si zaplatil pokutu?

hiro
14. okt 2024

@h2 Prijmovy doklad? 🙂 No, nie. Po navsteve som im spravil prevod. Tak to je hadam vsetko. Akoze mna netankovala ta pokuta, len skoda ze sa to riesilo cez slovensko.sk tak som o tom dlho nevedel lebo tam nepozeram kazdu chvilu a tak som musel platit plnu sumu a hlavne som si to s nimi chcel vyjasnit ze preco.

h2
14. okt 2024

@hiro Nemyslím príjmový. Ale teraz mi z toho, čo píšeš, došlo, že si to s nimi neriešil priamo na mieste osobne, ako som si pôvodne myslela.
Možno nevedeli, že si vlastníkom pozemku. Ja by som sa proti pokute odvolala.

hiro
14. okt 2024

@h2 Osobne som tam bol.
Paci, tu to je napriklad vysvetlene, nie je dolezite ci pozemok je sukromny ale to ci je verejne pristupny:
https://auto.sme.sk/c/7218909/policajti-mozu-po...

h2
14. okt 2024

@hiro Ale to je niečo iné, to je súkromné parkovisko obchodu. Predpokladám, že ten pozemok, na ktorom si dostal pokutu, vlastníš ako súkromná osoba.

hiro
14. okt 2024

@h2 Veru to nie je ine. Sukromne ako sukromne.

senta_sofia
14. okt 2024

@hiro mam rovnaku skusenost, a to parkovisko ma dokonca rampu. Nejaky dobrak nahlasil, ze na parkovisku ZTP stoji auto bez preukazu. Argumentovali sme, ze to je len pre zamestnancov a my si urcujeme, kto tam bude parkovat internym predpisom. Zaver bol taky, ze je jedno, ci je to sukromny pozemok a ci je verejne pristupny, ak je tam nejake znacenie, tak mozu pokutovat porusenie.

hiro
14. okt 2024

@senta_sofia No pekne, takze v tomto pripade nestaci ani rampa...

simca06022011
14. okt 2024

@senta_sofia @hiro na ztp miesto nestaci... ak je to tak raz oznacene, je to k dispozicii. Tieto miesta sa davaju myslim % k poctu parkovacich miest.. firmy ho maju povinne.

senta_sofia
14. okt 2024

@simca06022011 ano, ale bolo to z cias, ked bolo verejne. Rampa sa dala az po zavedeni parkovacej politiky.

beata_k
14. okt 2024

@hiro Toto je z tvojho clanku. Tvoj pozemok, ale nie je verejne parkovisko.

simca06022011
14. okt 2024

@senta_sofia myslim, ze to s tym vobec nic nema...

simca06022011
14. okt 2024

@beata_k este moze tam byt iny problem.. napr ak stoji ciastocne na ceste, ciastocne na niecom co sa podoba chodniku a vtedy sa riesia aj ine okolnosti a nikoho nezaujima koho je to pozemok ale vzdy vzhladom na priestor okolo...
https://www.ondrejhalama.sk/parkovanie-statie-n...

beata_k
14. okt 2024

@simca06022011 To uz neviem. Vraj stal na svojom.

simca06022011
14. okt 2024

@beata_k moze stat na svojom. Ale ak akymkolvek sposobom brani napr prechodu, blokuje cestu atd... tedy riesia pokutky, meraju metriky a tak.

hiro
14. okt 2024

@simca06022011 @beata_k U mna to bolo ze ked je to vyvysene miesto tak 1. zakon to chape ako chodnik - je jedno ako ta vyvysena cast vyzera ake ma rozmery na co sluzi ci nesluzi kam vedie atd 2. je jedno ze parkovacie miesta aj cesta aj vyvysene miesto vsetko to je sukromny pozemok - dolezite je to ze ta vyvysena cast je verejne pristupna - bez oplotenia. A teda nejaky clovek by sa mohol rozhodnut tadial preist :D

h2
14. okt 2024

@hiro Ja už som sem nechcela písať. Podľa môjho názoru ťa policajti "odrbali", či už vedome, alebo nevedome, že nevedeli, že tvoj vyvýšený pozemok nie je verejný chodník. Urobil si chybu, že si to nechal tak, ale pokuta už je zaplatená, zjavne ťa to nezruinovalo, takže život ide ďalej. Ale v práve neboli.

hiro
14. okt 2024

@h2 "Chodníkom sa na účely tohto zákona rozumie komunikácia alebo časť cesty určená pre chodcov, ktorá je spravidla oddelená od vozovky výškovo alebo iným spôsobom."
No, staci ze je nieco konstrukcne ci vyskovo oddelene po ktorom moze kracat clovek (a teda clovek moze kracat po hocicom) a je to chodnik...
Ja som argumentoval ze to nie je chodnik, nikde to nevedie len zavadzia a uz davno sme to chceli zbagrovat a spravit rovinu. Ale nepochodil som. Je to vyvysene, je to chodnik. Hotovo. Mame si to oplotit aby sa tam verejnost - chodci nedostali.

h2
14. okt 2024

@hiro Stojím si za tým, čo som už viackrát napísala. 🤷‍♀️

hiro
14. okt 2024

@h2 Nedostal som pokutu sam :D Prave vtedy dostal pokutu aj iny sused ktory sa s tym viac prplal a myslim ze aj tak nakoniec musel zaplatit.

hiro
14. okt 2024

(este toto - ze oni by toto sami od seba neriesili ani nemaju preco tam ist - ale podla toho co som sa dozvedel tak to bola nejaka zamienka ze zlodeji vykradaju vedla garaz a tieto pokuty pre nas dvoch niekto popritom vybavil)

kathhii
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2