icon

Ako legálne riešiť PN pre živnostníka?

25. aug 2025

Ahojte prosím vedel by mi niekto poradiť , ja som na rodicaku. Môj muž si odpálil koleno a je živnostnik , ma ísť na operáciu a chceme aby šiel na PN , lenže bol doteraz 10 rokov živnostník , takže by dostal ***. Takže je možnosť že sa zamestnať ako to čo najlepšie spraviť?
1. Zamestná sa na tri mesiace a bude doplácať odvody (živnosť asi musí t pádom pozastaviť)
2. Alebo sa dohodne na papierovo najvyššej mzde tri mesiace
3. Môže ísť robiť len na jeden deň a ísť hneď na pN?
4. Existuje ešte nejaká iná možnosť?

Keby nie som na rodicaku tak to nie je taky problém ale nemôžeme si dovoliť prísť o plat keďže hypo atď . A ja čakám druhé takže zamestnanie u mňa nehrozí. Pre upresnenie na koleno mal úraz nemal to dlhodobé. Dík

simsalabim
25. aug 2025
@anonym_autor

@simsalabim nezavid hej

@anonym_autor ja nemam co zavidiet, mne PN vysla, ked som nedavno bola na operacii. Ani som nemusela siahnut na uspory. Ty ale asi budes musiet.

maximiliana
25. aug 2025
@anonym_49eab0

@anonym_autor čo majú tvoje odrobené roky spoločné s mužovou PN? Prečo nemá úrazovú poistku, keď je živiteľ rodiny a podniká v tom, v čom podniká. Pri úrazoch sú to celkom slušné peniaze. Kamarátovi pokryli operáciu v súkormnej nemocnici, plus niečo navyše

@anonym_49eab0 lebo si mame my sproste zratat, ako sa poistka neoplati... ale o prijem pridu oni...

anonym_bc9f65
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_49eab0 máme spolu odrobenych 20 rokov od 18stky a nemáme nárok na normálnu slušnú PN 🤬 a romovia áno

@anonym_autor tebe začne chodiť materská, ak si zamestnaná a pracovala si, to budú peniaze naviac + aspoň brigádu si hľadaj, keď vám nevyjdú peniaze. Muž nech operáciu odloží ak to nie je akútne, doplatí si dobrovoľné poistné a tipujem, že tiež chce využiť materskú.

anonym_49eab0
25. aug 2025
@anonym_autor

@simsalabim nezavid hej

@simsalabim dobréééé
@anonym_autor jasné, všetky ti závidíme, že si v riti z toho, že muž nebude mať PN, prosím ťa, nestrapňuj sa ešte viac, nám je úplne v paži, z čoho budete najbližších desať rokov žiť, Keby si bola finančne gramotná, tak tu nezakladáš tieto témy, ale toto máte za desať rokov dávno vyriešené

sticker
lienka.7
25. aug 2025
@anonym_autor

@lienka.7 máme nasetrenych 20 000€ , ale presne kvôli finančnej gramotnosti nebudeme si brat z úspor , logika nie? A vy viete ako to funguje? Že ako živnostník si nemôže zvýšiť odvody ako chce ale že ich má dané?..

@anonym_autor tak nech sa paci, môžete žiť z tých nasetremych peňazí, resp.tych peňazí, ktoré ste za tých 10 rokov neplatili na odvodoch a teraz sa domáhas dávok. Ale čokoľvek tu písať jé zbytocne. Také osoby ako ty nemajú ani studu, morálky... proste ako cigáni, na ktorých všetci nadávajú, ze len celý život sú na dávkach.

anonym_6db8aa
25. aug 2025

Ja len rozmýšľam prečo sa ty, s tvojou gramotnosťou, pýtaš nás finančne negramotných, čo máte robiť? 🤔
Keď si platí odvody, nárok má, plus je v čase PN oslobodený od platenia zdravotných aj sociálnych odvodov, čiže ďalšie ušetrené peniaze.
A keď hovoríš, že mesačne odložíte 2000€, plus platí hypo, všetky náklady na bývanie, dve autá leasing, tak určite má tie odvody dosť vysoké a teda aj PN mu vyjde slušná. K tomu tvoj tehotenský príspevok, rodičak a ste v pohode. Ale čo ja negramotna môžem o tom vedieť, nemám manžela živnostníka, tak určite neviem ako to chodí a netuším ako si to spočítať.
P.S. som samoživiteľka a zákon o sociálnom poistení ovládam dosť dobre, aby som vedela ako to chodí s odvodmi, nárokom a výškou PN

maximiliana
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_49eab0 ďalšia čo je negramotná 🤦

@anonym_autor pocuj autorka, kup muzovi na koleno ortezu, vyjde to podstatne menej ako odvody... chvilu este potiahne s takym zafacovanym a potom pojdes konecne makat ty a ste zahojeni...kedze ako pises, odviedla si tolko, ako my vsetky dokopy nie 😂

autor
25. aug 2025
@maximiliana

@anonym_autor pocuj autorka, kup muzovi na koleno ortezu, vyjde to podstatne menej ako odvody... chvilu este potiahne s takym zafacovanym a potom pojdes konecne makat ty a ste zahojeni...kedze ako pises, odviedla si tolko, ako my vsetky dokopy nie 😂

@maximiliana nerozumieš nemôžeme si dovoliť zostať bez príjmu

autor
25. aug 2025
@anonym_6db8aa

Ja len rozmýšľam prečo sa ty, s tvojou gramotnosťou, pýtaš nás finančne negramotných, čo máte robiť? 🤔
Keď si platí odvody, nárok má, plus je v čase PN oslobodený od platenia zdravotných aj sociálnych odvodov, čiže ďalšie ušetrené peniaze.
A keď hovoríš, že mesačne odložíte 2000€, plus platí hypo, všetky náklady na bývanie, dve autá leasing, tak určite má tie odvody dosť vysoké a teda aj PN mu vyjde slušná. K tomu tvoj tehotenský príspevok, rodičak a ste v pohode. Ale čo ja negramotna môžem o tom vedieť, nemám manžela živnostníka, tak určite neviem ako to chodí a netuším ako si to spočítať.
P.S. som samoživiteľka a zákon o sociálnom poistení ovládam dosť dobre, aby som vedela ako to chodí s odvodmi, nárokom a výškou PN

@anonym_6db8aa slušná pn mu rozhodne nevyjde

lilinka88
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak potom buď zavádzaš v tom koľko zarobí alebo on odrbava a znižuje si príjem, aby mu vyšli najnižšie, resp žiadne sociálne odvody 🤷

anonym_77d67f
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak snáď pri jeho príjmoch má PN z maxima, Ak 2000 mesačne odložíte, z 2000 žijete, tak má príjmy také, že má PN z maxima.

maximiliana
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ved mate uspory o akych mozeme my tupela snivat... a bez prijmu nebudete... vyzenies muza na panske s obviazanym kolenom a ked sa po materskej vratis do roboty, budes mat plat adekvatny tym obrovskym odvodom, ktore platis...a rodicak moze poberat manzel ...spolu s tou mizernou PN, ktoru mu tento nehodny, nesocialny stat bude platit

simsalabim
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale ved bude taka ista ako u ostatnych - 25% vymeriavacieho zakladu do 3.dna a potom 55%. Bud rada, ze si to vies dorovnat z nasetreneho. Vies kolki to nemaju?

autor
25. aug 2025
@simsalabim

@anonym_autor ale ved bude taka ista ako u ostatnych - 25% vymeriavacieho zakladu do 3.dna a potom 55%. Bud rada, ze si to vies dorovnat z nasetreneho. Vies kolki to nemaju?

@simsalabim lebo sú negramotny

simsalabim
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no a ty si gramotna, tak kde je problem?

autor
25. aug 2025
@simsalabim

@anonym_autor no a ty si gramotna, tak kde je problem?

@simsalabim nezavid 😘

saxana000
25. aug 2025

Poisku nema?tam by mal za kazdy den PN podla zmluvy plus naklady na liecenie.
Toto naozaj niekto riskuje?zena na rodicaku druhe dieta na ceste a muz na minimalnych odvodoch?co keby sa stalo nieco vaznejsie?preco toto ludia robite?

lienka.7
25. aug 2025
@lilinka88

@anonym_autor tak potom buď zavádzaš v tom koľko zarobí alebo on odrbava a znižuje si príjem, aby mu vyšli najnižšie, resp žiadne sociálne odvody 🤷

@lilinka88 pri tom všetkom čo vymenovala ze ma, minimálne odvody by mal iba copperfield. Ptedpoklafam, ze ma všetko cash, na ruku berie ako väčšina živnostníkov. Vsak naco by platili odvody, ne? Ale davly pýtať to už áno.

simsalabim
25. aug 2025
@anonym_autor

@simsalabim nezavid 😘

@anonym_autor o 19.10 som ti napisala, ze ti nemam co zavidiet. Ale asi nie si gramotna, ked napisanemu textu nerozumies.

autor
25. aug 2025
@saxana000

Toto naozaj niekto riskuje?zena na rodicaku druhe dieta na ceste a muz na minimalnych odvodoch?co keby sa stalo nieco vaznejsie?preco toto ludia robite?

@saxana000 čo sa staraš. Chceme kúpiť dom a budem sa smiať z vašich odvodov 😘😘😘😘

maximiliana
25. aug 2025
@saxana000

@saxana000 lebo su gramotni a zratali si, ze sa to neoplati...akurat teraz na PN sa mu mame vsetci poskladat, aby neprisli o byt...

lienka.7
25. aug 2025
@maximiliana

@anonym_autor ved mate uspory o akych mozeme my tupela snivat... a bez prijmu nebudete... vyzenies muza na panske s obviazanym kolenom a ked sa po materskej vratis do roboty, budes mat plat adekvatny tym obrovskym odvodom, ktore platis...a rodicak moze poberat manzel ...spolu s tou mizernou PN, ktoru mu tento nehodny, nesocialny stat bude platit

@maximiliana na FB splieta niečo o to, ze idú kupovať dom....

lilinka76
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
Ale veď všetky baby Ti tu píšu, že ak Tvoj muž priznával zárobky a platil dane a odvody, bude mať nárok na PNku. Tak bez príjmu nezostanete. To, že to bude mozno minimálna PN je už iná vec, ale veď ste finančne gramotní 😁 a ste "v balíku", tak čoho sa obávaš?
Urážaš tu všetky baby, ale Ty sama si finančne vymletá🫣.

lilinka88
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor všetci sme tu podľa Teba negramotní (mimochodom, nominantov možného čísla sa píše s "i" nie "y", to len na margo tvojej gramotnosti) len ty si vieš všetko spočítať, tak si vieš určite aj spočítať čo bude pre vás najlepšie... Len škoda,že aj náš tupela sprosté slovenské nepoučís ako to u tých živnostníkov funguje

maximiliana
25. aug 2025
@lienka.7

@maximiliana na FB splieta niečo o to, ze idú kupovať dom....

@lienka.7 z lega? lebo s tymto pristupom to bude jediny, ktory im casom nevezmu exekutori...

lilinka88
25. aug 2025
@lilinka88

@anonym_autor všetci sme tu podľa Teba negramotní (mimochodom, nominantov možného čísla sa píše s "i" nie "y", to len na margo tvojej gramotnosti) len ty si vieš všetko spočítať, tak si vieš určite aj spočítať čo bude pre vás najlepšie... Len škoda,že aj náš tupela sprosté slovenské nepoučís ako to u tých živnostníkov funguje

@lilinka88 *nominatív množného čísla

aurora33
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor keby si platil odvody ake má, tak by mu vyšlo slušná PN. Keď odrbaval, tak ,,bohuzial”.

lilinka88
25. aug 2025
@anonym_autor

@saxana000 čo sa staraš. Chceme kúpiť dom a budem sa smiať z vašich odvodov 😘😘😘😘

@anonym_autor no neviem z čoho chcete ten dom kúpiť, lebo moja finančná gramotnosť hovorí,že 20tis je málo, to nebude stačiť ani ako potrebných 20% hodnoty nehnuteľnosti, čo by ste mali mať a pri príjmoch, ktoré priznáva tvoj muž, hypotéku ťažko dostane, rozhodne nie v takej výške na poriadny dom. Plus ty na rodičaku. Nejako mi to celé nevychádza 🤔 ale tak čo ja, hlavne že vy ste finančne gramotní a preto muž po úraze ani PN nemôže byť, lebo to finančne nebudete zvládať. Ale idete kupovať dom 🤣🤣🤣 dobre si nás negramotné takto večer pobavila 👍🏻👏🏻

simca06022011
25. aug 2025

@anonym_autor nema plat, je to zivnostnik. Po spravnosti pojde na PN, ak ma platene odvody = tak dostane PNku prisluchajucu vyske aku si platil, k tomu za obdobie PN nebude musiet platit ani socialne ani zdravotne odvody. Ak by mal zamestnancov, tak sa fakturuje a pracuje dalej... aj ked on "nie je v praci".

anonym_6b1d07
25. aug 2025

Chvastas sa az az, tak si predstav, moj chlap ma najvyssiu PN, odvody si plati aj dochodok bude mat k svetu a mame aj dom, aj auta.. to je financna gramotnost. A nie setrit na odvodoch a potom riesit, ze co ak musi ist na PNku. Proste musi a hotovo, ak nemusi a moze pracovat, tak nech pracuje. Aj horsie veci sa deju ako par tyzdnov/mesiacov byt bez prijmu. Proste povedz ze odrbavate stat, a chceli by ste aj davocky poberat a na to posetrit na ten domcok. Ako nic v zlom ale trosku skromnosti, zivot sa otoci raz dva a ani nevies ako.