Ako legálne riešiť PN pre živnostníka?
Ahojte prosím vedel by mi niekto poradiť , ja som na rodicaku. Môj muž si odpálil koleno a je živnostnik , ma ísť na operáciu a chceme aby šiel na PN , lenže bol doteraz 10 rokov živnostník , takže by dostal ***. Takže je možnosť že sa zamestnať ako to čo najlepšie spraviť?
1. Zamestná sa na tri mesiace a bude doplácať odvody (živnosť asi musí t pádom pozastaviť)
2. Alebo sa dohodne na papierovo najvyššej mzde tri mesiace
3. Môže ísť robiť len na jeden deň a ísť hneď na pN?
4. Existuje ešte nejaká iná možnosť?
Keby nie som na rodicaku tak to nie je taky problém ale nemôžeme si dovoliť prísť o plat keďže hypo atď . A ja čakám druhé takže zamestnanie u mňa nehrozí. Pre upresnenie na koleno mal úraz nemal to dlhodobé. Dík
Aby si sa nedosmiala so svojimi planmi, este si neporodila, staci 1 dg a mas po dalsom domceku a usporach..takze sa nehraj na pani velkomoznu, my ostatni zijeme v kontajneroch, iba vy mate dom a auto
Máš nárok na takú PN na akú si odvádzala odvody. Vrátane tvojho muža. Tak ako všetci ostatný.
Urážať vieš a to je jediné čo dokážeš. Aspoň si sa nám predstavila.
@anonym_autor no tak potom keď si platí tak sa neboj, veď PN dostane
@martul ak vôbec niečo platí, tak minimum a dostane takú,že im to stačiť nebude, na úspory siahnuť nemôžu, lebo chcú kupovať dom a poistku nemajú, lebo sú natoľko finančne gramotní, že si spočítali,že sa to neoplatí platiť 🫢
Tebe keby aj chcel človek poradiť, uz len z princípu to neurobím.
Tebe keby aj chcel človek poradiť, uz len z princípu to neurobím.
@mischy00 neviem, prečo by si jej akokoľvek mala radiť. Neplati, resp.plati minimum, tak ma narok na minimum. Bodka. A ze nevyužije z PNky? PNka nie plat, je to dávka na preklenutie nevyhnutného obdobia, kedy nemôžeš pracovať. A nižšia je preto, aby si mala motiváciu sa "ponahlat" pracovať a nesedela len tak doma na riti.
Uz sa tu poniektore naozaj zobudte a prestaňte byt sociálne na nesprávnom mieste. Vám fakt nedobija, ze kvôli takýmto oje....com sme potom potrestaní my všetci pracujúci??? Vám to nevadí, že zase zdvihnú dane, znížia bonusy, pridavky a pod.??? Potom ale naozaj nenadavajte na vládu, lebo nech by tam bol ktokoľvek, toto je jednoducho neúnosné stále držať. O pár rokov, a to doslova nám skolabuje celý dôchodkový systém, lebo jednoducho nebude z čoho platit tu celú armádu dôchodcov, ktorá má tiež na všetko narok...
Odhliadnuc od toho, ako tu autorka vypisuje, že odkladá 2k mesacne. Tak nech teraz žijú jednoducho z toho.
@lienka.7 z lega? lebo s tymto pristupom to bude jediny, ktory im casom nevezmu exekutori...
@maximiliana z lega!!!! Odpálilo mi dekel !!!!

@lienka.7 z lega? lebo s tymto pristupom to bude jediny, ktory im casom nevezmu exekutori...
@maximiliana ja neviem z čoho... ja som sprosté tupelo predsa 🤷♀️
@maximiliana ja neviem z čoho... ja som sprosté tupelo predsa 🤷♀️
@lienka.7 nič si z toho nerob, všetky sme tu negramotné tupelá, ktoré bývajú pod stanom. O čo, že založí ešte jednu tému? 😎
A este dodám, ze práve takýmto "zivnostnickom" sa poďakujte, keď bude zrušený ďalší sviatok a pracujúci zamestnanci tak majú o dalsi deň menej voľná, príplatkov a pod. Lebo im chudacikom musí byť odpustena TD a teda treba viac robiť a vykryť tak výpadok dane. Btw, ta TD, ktorú väčšina z nich ani neplati, resp.plati symbolických pár eur. A este si tu budú brať do huby zamestnancov, ktorí si odvody nemôžu "optimalizovat" ako oni, ze ako sú chudacikovia živnostníci znevyhodnovani!!!
A este dodám, ze práve takýmto "zivnostnickom" sa poďakujte, keď bude zrušený ďalší sviatok a pracujúci zamestnanci tak majú o dalsi deň menej voľná, príplatkov a pod. Lebo im chudacikom musí byť odpustena TD a teda treba viac robiť a vykryť tak výpadok dane. Btw, ta TD, ktorú väčšina z nich ani neplati, resp.plati symbolických pár eur. A este si tu budú brať do huby zamestnancov, ktorí si odvody nemôžu "optimalizovat" ako oni, ze ako sú chudacikovia živnostníci znevyhodnovani!!!
@lienka.7 no neviem preco aj takymto zivnostnickom, podla mna o mnoho viac zdieraju rozny konatelickovia v srockach :DD
@lienka.7 teraz jej uz nič nepomôže, si myslí ze na sociálnej poisťovni su všetci na hlavu? Rada by bola do budúcna, ako sa vyhnúť presne podobnému úpadku príjmu. Ale nie klamanim systému, z takýchto ľudí mi je zle a nebudem ich podporovať ani náhodou 🤮
@simsalabim a ešte čo sa týka tej gramotnosti , za 10 rokov sme bez pomoci rodiny , kúpili byt na hypo 20 percent sme si nasetrelili , máme pozemok 1400m2 bez úveru bez dedenia (kúpili sme), a dve úplne nové autá , jedno bez lízingu , druhé s , ale už mám aktuálne odložené na vyplatenie. Za 10 rokov môj muž odviedol až až a dostane holý **, takže ak sa chcete VY zaskolit ohľadom finančnej gramotnosti tak nech sa páči , môžete si brať príklad od nás . A to mám 29 rokov
@januska12323
@anonym_autor a keď si mame brat od vás príklad, keď všetko tak dobre ovládate, tak prečo teraz hľadáš riešenie, a čakáš pomoc kvôli PN? Véd vy všetko ovládate nie?
To je tak , keď berie na ruku príjmy nepriznáva, má nízky daňový základ nízky vymeriavaci základ pre odvody a potom následne všetky nízke sociálne dávky. Ale on optimalizuje, veď to si bude šetriť na dôchodok čo ušetrí na daniach a odvodoch . Príde prvá choroba, invalidný a je v sračkách, úrazová a životná poistka nula. Peniaze rozkotúľané alebo málo našetrené stojí zrazu pred dôchodkom a ten mu vyjde 450+ . A vraj z čoho on má žiť a SKURVENY systém. Počúvam to denne 🙂. Potom existujú na facebooku takzv.finančný poradcovia ktorí radia zrušiť živnosť a založiť s.r.o. a platiť odvody iba 57 eur, normálne by som dávala za to im basu . To sú tie konateľské odmeny a tie veci okolo toho .
To je tak , keď berie na ruku príjmy nepriznáva, má nízky daňový základ nízky vymeriavaci základ pre odvody a potom následne všetky nízke sociálne dávky. Ale on optimalizuje, veď to si bude šetriť na dôchodok čo ušetrí na daniach a odvodoch . Príde prvá choroba, invalidný a je v sračkách, úrazová a životná poistka nula. Peniaze rozkotúľané alebo málo našetrené stojí zrazu pred dôchodkom a ten mu vyjde 450+ . A vraj z čoho on má žiť a SKURVENY systém. Počúvam to denne 🙂. Potom existujú na facebooku takzv.finančný poradcovia ktorí radia zrušiť živnosť a založiť s.r.o. a platiť odvody iba 57 eur, normálne by som dávala za to im basu . To sú tie konateľské odmeny a tie veci okolo toho .
@subartic ako by sa nasmu statnemu rozpoctu darilo, keby sa zrusili tieto vyhodne srocky pre flakacov :DD ja ked to vidim, ako sa vsetci do toho pchaju, tak mi je smutno-smiesno. Lebo prd vedia do coho idu, tesia sa ze maju sro, nerucia majetkom a neplatia odvody.. a tym to hasne a tento sibnuty stat da tymto podniaktelom, ktory vlastne nemusia nic, este aj nizke dane, lebo vsak "maju nizke prijmy". Ak maju nizke prijmy, nech zacnu makat, nevedia to, nech idu na zivnost. A rovne dane. Kto nevie podnikat = nech sa zamestna. Tiez roky som pocuvala (este aj mama je uctovnicka) ako nebudu platit "na ciganov" a bla bla, na dochodok si nasetria, od statu nich nechcu, len nech nemusia platit.. pracovny uzaz vazny, ostal chlap s holym zadkom, dalsi uz pekne odchadzaju do dochodku, nasetrene nic, odovdy minimalne.. tak hura :D zavidime im.. hlavne ze si uzivali ako pani, roky. A potom su podnikatelia, ktorym sa rehotali do ksichtu aki su sprosti, lebo platia a dochodky s kludom tisic a viac eur a ruka hore, veget, byvanie, uspory zabezpecene...
Keby debilizmus kvitol, tak si samý kvet. Keby si muž platil poriadne odvody, tak má aj normalnu PN.
Keby si bola finančne gramotná, tak v úvodnom príspevku nenapíšeš, že si nemôžte dovoliť prísť o príjem lebo hypo. Človek, ktorý mesačne odloží 2000 nerieši výšku PN.
Takže si rozprávku k dome, pozemku, 2 autách a odložených 2000 strč vieš kam a ne💩 si do huby.
To, že ste hlúpi ti fakt nikto nezávisí. Lebo Vaša sprostosť Vás dobehla, ako každého živnostníka, ktorý odrbáva štát a potom ochorie a je v riti. Takže nezáviď ty ľuďom, ktorí si platia normálne odvody a majú normálnu PN.
P.S nepracujúci róm žiadnu PN nemá. Pracujúci ju má takú, aké odvody platí.
@martul prečo ľudia pracujúci by mali mať väčší nárok na PN ako môj muž ktorí si poctivo platí 10 rokov? Sa spamatajte a krotte zavist
@anonym_autor ty tu z nas robis uplne tupela😂 jasne poctivo odvadza z toho prijmu ako pises a ma nulovu PNku😂😂😂 tak tento vtip je fakt dobry.
@anonym_autor AUTOR
•
Včera o 18:22
@lienka.7 máme nasetrenych 20 000€ , ale presne kvôli finančnej gramotnosti nebudeme si brat z úspor , logika nie? A vy viete ako to funguje? Že ako živnostník si nemôže zvýšiť odvody ako chce ale že ich má dané?..
K tomuto by som som len napísala, že živnostník može platiť odvody do výšky maximálneho VZ 🤷🏻♀️ prípadne dobrovoľné, a to znamená, že dobrovoľne si zvolí výšku odvodov 🙂 ale vidím, že čítate s porozumením a len sa obviňujete
Mate odrobenych 20rokov od 18tky? A mas 29. To mi nevychadza 😅
@martul prečo ľudia pracujúci by mali mať väčší nárok na PN ako môj muž ktorí si poctivo platí 10 rokov? Sa spamatajte a krotte zavist
@anonym_autor No zjavne si poctivo neplati, lebo ak tolko rokov podnika, tak by odvody do socialky uz davno odvadzal a narok na PN by mal. Lenze on sa rozhodol, ze si ich platit nebude, tak teraz mozete zit z tych uspor, v ktorych mate vlozene aj neodvedene odvody do socialky.
Mate odrobenych 20rokov od 18tky? A mas 29. To mi nevychadza 😅
@kerim0 no spolu maju 😅
@lienka.7 máme nasetrenych 20 000€ , ale presne kvôli finančnej gramotnosti nebudeme si brat z úspor , logika nie? A vy viete ako to funguje? Že ako živnostník si nemôže zvýšiť odvody ako chce ale že ich má dané?..
@anonym_autor ani zamestnanec si nemôže zvýšiť odvody ako chce. Vždy je to percento z príjmu.
Ak to ešte riešite, skúste to riešiť napríklad formou poistenia PN-ky: https://www.facebook.com/reel/7480300115426233
Ak to ešte riešite, skúste to riešiť napríklad formou poistenia PN-ky: https://www.facebook.com/reel/7480300115426233
@simona_307 vyratali mu žobráci PN 7eur na deň čo je smiešne
@anonym_autor kto su zobraci? Ved vy nebudete zobracit, ked dokazete odkladat 2000 eur denne. Ale si pre mna svetlym prikladom na krasne rano, ze karma existuje a kazdy dostane co si zasluzi. Prajem skore uzdravenie.
@anonym_autor kto su zobraci? Ved vy nebudete zobracit, ked dokazete odkladat 2000 eur denne. Ale si pre mna svetlym prikladom na krasne rano, ze karma existuje a kazdy dostane co si zasluzi. Prajem skore uzdravenie.
@hopatko môj manžel nás dostal do takej situácie
@anonym_autor PN rataju podla od odvodov. Kedze vysla zobracka PN, tak zjavne boli aj zobracke odvody. Ked ste platili tie zobracke odvody, tak ste na tento stat nenadavali. Hm?

Preboha....to co je za arogantnu autorku?😮
Na veci treba myslieť dopredu, nie ked uz sa stanú. Stále hovorím, lepšie je byt pripravený, ako zaskočený.