Ako má vyzerať návrh na pridelenie výživného?
ahojte.momentalne mam 19 rokov.ked som bola mala, mama davala navrh na sud, aby na mna otec platil, no neuspesne.nikto ho nevedel najst, tak sa to nechalo tak. teraz, ked som plnoleta, by som to chcela zmenit, pretoze planujem este studovat na vysokej skole a zide sa kazdy cent.chcela by som sa opytat, ci neviete, kde sa da zohnat nejaky vzor, podla ktoreho by som mohla podat navrh na sud a co k tomu budem potrebovat.
dakujem za vsetky odpovede 🙂
PO PRVE, nejde o to ci ma byvaly partner vyzivovaciu povinnost. ak si mamicka vie zabezpecit vyzivu deti tym ze si ulovi milionara tak snad necakate ze byvaly partner ktory zaraba minimalnu mzdu by mal prispievat rovnako ako keby si jeho byvala nasla chudaka.
nepovedal som ze by nemal davat nic, len ze by mal platit minimalne. ale chapem aj to ak by neplatil nic.
PO DRUHE: vyzivne je pre dieta, nie pre matku, bohuzial dieta nie je plne svojpravne a tak ho musi dostat matka. ale ak matka nevie zaobchadzat s peniazmi, nezasluzi si nic.
A SLECNY: ked uz hovorite o zodpovednosti otca, co tak povedat nieco aj o zodpovednosti matky? nemala by aj matka niest zodpovednost za to ze sa rozhodla otehotniet s niekym kto sa na nich vykaslal? nemala si svojho buduceho partnera trochu lepsie preverit nez s nim otehotnela?
sudny system a policia nedokaze vyriesit vsetko. a existuju sposoby ako sa vyhnut plateniu vyzivneho. a podla mojho nazoru v niektorych pripadoch nema matka moralny narok na vyzivne od ex-partnera.
na výživné nárok máš, otec musí být někde alespoň trvale hlášen, je třeba zjistit kde a podle toho podat návrh (podle bydliště žalovaného) k příslušnému soudu...
výživné pokud ti bude stanoveno ti může být nejdřív stanoveno ode dne podání návrhu, nechápu, že to matka neřešila dřív, to jako celých 19 let nepotřebovala na tebe peníze? pokud jste měli rozhodnutí soudu o určité výši výživného, mohla podat minimálně exekuci, příp. podat i to trestní oznámení...
to, že se celý život nestará a nezajímá a ani neplatí nemusí být vina jen jeho, je tolik případů, kdy matky všemožně sabotují jakýkoli styk dítěte s otcem apod., že být někdy tím chlapem, taky se na to vykašlu...ale samozřejmě nikdo z nás neví, jak to je zrovna v tomhle případě, každoádně matka měla 19 let na to, aby to řešila, tak nechápu proč to nedělala???
taky je otázka, jaké příjmy bude otec mít, jak tu někdo psal, že má povinnost vyživovat své dítě, to je sice pravda, ale musí mu zbýt min. životní minimum, takže pokud jde o bezdomovce, ten logicky jaksi nemá z čeho to výživné platit...
počítej taky s tím, že to bude nějakou dobu trvat, soud si bude muset zjistit a vyždáat zprávy o veškerých příjmech matky, otce, o tobě a tvém studiu apod. a výsledek může být taky 0,- nebo 100,- měsíčně, nebo samozřejmě i 3tisíce, to záleží jaké příjmy se od otce zjistí...
a když teda otec neměl celý život zájem, tys to nezkoušela? ono je fajn, chtít po 19 letech prašule a přitom ho vlastně neznat... 😕
hga meleš nesmysly, i kdyby maminka měla nového přítele multimilardáře, dítě jeho není, dítě má vlastního otce a ten je povinen na něj ze zákona přispívat...bez ohledu na miliony, které má přítel nebo nový manžel matky...něco jiného by bylo, kdyby nový miliardář dítě osvojil (adoptoval), pak by bylo jeho a po původním otci by nikdo nic nemohl chtít...
hga: Je vidět jak málo znáš chlapy, jinak bys tohle:
"nemala by aj matka niest zodpovednost za to ze sa rozhodla otehotniet s niekym kto sa na nich vykaslal? nemala si svojho buduceho partnera trochu lepsie preverit nez s nim otehotnela?"
nemohl napsat 😠
a to tvoje za prvé: Asi bys to viděl jinak, kdybys tím milionářem byl ty. A naprostá většina osamělých matek si milionáře opravdu nenajde, to mi věř.
za druhé: Do dospělosti dítěte je výživné k rukám matky, protože ona o něj pečuje. Pokud se otci cokoliv nezdá, není problém, aby část péče převzal a ohlídal si to.
S tebou bych dítě fakt mít nechtěla. to bych asi hodně litovala v případě rozchodu. Takové názory mě dokážou pěkně naštvat, protože jsme si tím s mamkou samy prošly a nepřeju to vůbec nikomu.
hga - a jak by to asi fungovalo? To by se výživné měnilo s každým partnerem matky, nebo jako jak? A to by ji jako otec špehoval, jestli už někoho má, pak by zjišťoval kolik dotyčný bere a pak by utíkal na soud se žádostí o změnu výživného? 😀 A až by se rozešli, tak by utíkala na soud pro změnu matka, že už boháče nemá a chce původní peníze od otce?
Navíc nový partner s tím dítětem nemá co do činění 😅
Jinak s větším přemýšlením u toho, s kým budu mít dítě, samozřejmě souhlasím 😉 Ale nic není černobílé, v životě se stávají různé věci a lidi se prostě rozvedou.
A poslední věc - sám píšeš, že výživné je pro dítě a ne pro matku, takže nějak nechápu tvou poslední větu o tom, jak někdy matka nemá morální nárok na výživné 😕
ivett: Nevím, jak je to dnes, ale po nás soud chtěl, abychom mu sdělili bydliště otce a nebylo jednoduché to zjistit. Přehazovali si to úřady jak horký brambor, soud se nestaral skoro o nic.
Každopádně by byla škoda to nezkusit, právo na to rozhodně má a aspoň bude vědět, kde otec žije.
S tím zájmem - on i otec mohl projevit zájem v době, kdy už bylo jance 18. Dítě nemá touhu vnucovat se někomu, kdo o něj nemá zájem a o kterém skoro nic neví. Já jsem se o kontakt jako mladší snažila, otec vždycky věděl o tom jak a kde žiju, o ukončení školy a pod. ale nikdy nebyla žádná odezva. V dospělosti jsem to vzdala úplně. A paradox je ten, že nakonec mě vydědil z důvodu, že jsem o něj JÁ nejevila zájem.
I takoví jsou chlapi, milý hga. 😝
ivett: nerobil som vyklad zakona. pisal som svoj nazor.
andelka: ale poznam zeny. kolko 18 rocnych otehotenie s prvym gaunerom ktoreho stretnu a potom sem pridu plakat ze 10 rokov neplati vyzivne? typicky zenske je hodit celu vinu na chlapa.
"Pokud se otci cokoliv nezdá, není problém, aby část péče převzal a ohlídal si to. "
je to take jednoduche? proste si ho otec zoberie do starostlivosti a basta? zabudla si dodat ze mozno bude matka robit obstrukcie. mozno otec toho synka alebo dceru na ktoru ma platit zatial vobec nevidel lebo mu matka brani v styku.
tu jeden priklad za vsetky ake je to jednoduche:
jabber: vyzivne je pre dieta ale niekedy matka nema narok ho dostavat. v tom pripade by to vyzivne mala dostavat ina osoba ktora by zabezpecila vyzivu dietata.
typicky priklad: ak matka brani styku dietata s otcom tak nech si ho vyzivuje sama. urcite by som neplatil na dieta ktore nemozem ani vidiet.
dalsi priklad: ak nie je otcom ale nestihol zapriet otcovstvo - tiez by som neplatil.
hga: No tak početí dítěte je snad záležitost dvou, ne? Jeho výživa a výchova taky. Ale kolik mužů se opravdu po rozchodu angažuje v obém dostatečně? Matky jsou na tom v drtivé většině případů hůř.
pokud jde o obstrukce ze strany matky - použiju tvůj názor - měl si lépe ohlídat, s kým si dítě pořizuje 😉
Jednoduché to není nikdy - ale zodpovědnost mají oba. Ne, že si otec zmizí a o dítě se nazajímá, nebo si ho bere sem tam a myslí si, že tím pro něj výchova končí.
hga: Pokud matka ve styku otce s dítětem brání a ten se zdráhá platit k jejím rukám, bylo by dobré řešení dávat peníze třeba bokem, na účet pro dítě. Dítě nemůže za to jakou má matku.
Baby, to čo sa tu deje? Neverím vlastným očiam! Stojí vám to vôbec za to? Ja si myslím, že jeho príspevky (a nielen v tejto téme) sú výslovne útočné, urážajúce a ponižujúce. Stojíte vôbec o komentár jeho príspevkov?
andzi - máš pravdu 😉 a je to pořád dokola 🙄
andzi: koho som tu urazil alebo ponizil? alebo nie je mozne napisat svoj nazor lebo pride cenzor andzi ktora tu bude rozhodovat kto co moze pisat?
andelka: no musíš do toho návrhu uvést nějak bydliště, proto jsem psala, že on musí být někde alespoň formálně hlášen, tudíž zjistit kde a podle toho se řídit...bydliště účastníků je jedna z náležitostí návrhu 😉
a k té touze se někomu vnucovat, stejně to mohl brát i on, jak jsem psala, nikdo nevíme jestli byl a v jakém kontaktu s matkou a myslím, že všichni víme, jaké to je, když se dva tahají o dítě, muž bohužel v dnešní době stále nemá takové šance jako matka, takže se klidně může stát, že to po x pokusech vzdá a matka dosáhne svého...což neříkám, že tohle je tenhle případ...
ale prostě si myslím, že kdy dospělé děcko kafrá, že otec se na něj vykašlal (a třeba je to pravda, nevím), tak by se mělo měřit stejným metrem a já se automaticky ptám "a co tys udělala pro to, abyste se spolu vídali apod.?" Jasně, že snaha být může a pakliže otec jí dá osobně přímo najevo, že pro něj neexistuje (asi jak v tvém případě andelka), tak to beru, ale prostě on je dospělý stejně jako ona a nikdo ani ednomu z nich třeba nezakazoval se najít a poznat, ani otci, ani jí...nevím jestli to vysvětluju tak aby se to dalo pochopit... 😀 neomlouvám otce, ale zároveň si myslím, že jako dospělé dítě i ona mohla vyvinou inidiativu, tak no...
hga ale ta ženská neotěhotní sama, jsou na to dva, proč jen ona by měla být ta,která musí dávat pozor? oba na tom pracují, oba to dítě splodí...jasně, že když on je gauner a neumí to ohlídat, tak by měla ta žena, ale proč z ní potom dělat tu, která se do toho vehnala sama a pak tu brečí...mnohdy to tak je bohužel, mám pocit, že ženské někdy fakt neuvažují a "zkazí si život" s prvním dementem, co jim do cesty vběhne, ale pořád to dítě má dva rodiče a pokud i ten dement je natolik debil, že se neuhlídá a to dítě počne, pak ať is nese následky min. v tom, že na něj prostě bude cálovat...
hga když matka brání ve styku otce s dítětem, existuje možno úpravy styku a děje se to běžně, ač třeba pro mě je to nepochopitelné, ale když už ti dva jsou takoví sobci, že nejsou schopni přes svou nenávist uvažovat nad blahem dítěte a myslet na ně, pak jim soud upraví do jediné dne v roce, kdo ho kdy bude mít, tzn. otec v ty a ty dny, matka v ty, v létě tak dlouho ten a pak zas ten, veškeré svátky, prázdniny, všechno vám soud naplánuje...mají co chtějí a já bych je za to vytřískala oba, protože si hojí své ublížené ego na chudáku děcku...
já teda nemám pocit, že by hga nějak urážel, spíš z něj mám pocit, že o tom ví velký kulový a má názor jako většina takových lidí...nezná jak to chodí, nezná zákony, nezná takové situace, tak si tady honí ego, jak by to řešil on...ve skutečnoti bych ho chtěla vidět... 😀
Ivett, tá posledná veta, čo si napísala...vynikajúca a trefná. 🙂 🙂 🙂
neviem co tu rozoberate ze moja mama chlasce a neviem co.ste absolutne mimo.moj otec nas opustil ked som nemala ani jeden rok a odvtedy nikto nevie kde je, ani sud ho nevedel najst.proste odisiel.a co som mala ako ani jedno rocne dieta spravit preto, aby som sa s nim vidala..toto mi prosim vas vysvetlite niekto.este podotykam ze som nemanzelske dieta, takze bolo lahke zdrhnut a neplatit.ale mam list otcovstva, ktory je aj mojim otcom podpisany.mama vobec nevie kde by mohol byt, pretoze je asi povodne z ceska.a radsej ako ma tu vsetci odsudzuje by ste mi mohli poradit ako sa domahat spravodlivosti!
Janka, ak by si si pozorne prečítala celú diskusiu, tak by si zistila, že ťa tu nikto neodsudzuje, ale naopak, mnohé kočky sme sa snažili ti poradiť a dobre vieš, že ako plnoletá študentka VŠ máš na výživné nárok! Potom sa tu objavil človek, vystupujúci pod nikom hga, ktorý sa začal do teba navážať, že "možno tvoj otec mal dôvod neplatiť" a podobné urážlivé výroky, tak ostatné príspevky sa vzťahovali na jeho bludy, ktoré on píše. Na teba nikto nepovedal, že by tvoja mama chlastala a pod. Ale vidíš, ako to celé vyznelo. Ak máš čas, tak si ešte raz celú diskusiu prečítaj a pochopíš.
janka2012-suhlasim z andzi.kedze si hladala konkretnu radu,ja som ti konkretne dala navod,ako postupovat.staci len citat.toto je verejne forum.ne odvokatska kancelaria.tu sa prezentuju aj nazory,ktore s odbornostou k danej problematike nemaju nic spolocne.
janka s tím stykem jsem to myslela tak, že když on tě nevyhledával celý život, mělas i ty možnost ho třeba když už jsi byla téměř dospělá, najít...bylo to ale spíš myšleno obecně, že někdy prostě za to, že se s otcem nevídá, nemůže jen to dítě, ale mnohdy matky tak sabotují styk s dítětem, že dokážu pochopit, že to vzdají...
no a k tvému případu, pokud už soud otce hledal a nenašel, tak jak bys jako chtěla aby ti platil? nevíš kde je, jestli vůbec žije (i když to by soud zjistil), tak jak se po něm chceš něčeho domoci? v takovém případě bude trvat dlouho než ho vůbec najdou, jestli vůbec...pokud do 19 nevadilo, že na tebe neplatí, tak ted už to asi moc nenapraví...
jako přála bych ti ať se najde, ale i tak nebude jistota, že bude mít z čeho platit...soudy mají centrální evidence obyvatel, ze které zjistí, kde je trvale hlášen, ať je to skutečná adresa nebo jen fomrální adresa někde na úřade, ale pro podání návrhu to stačí...ale pokud ani nevíš zda žije v SK nebo v ČR, to je asi problém...a pokud píšeš, že ho soudy hledali a bezvýsledně, tak se bohužel ničeho nedomůžeš...kašlal na tebe celý život a obešly jste se bez něj, to ho chceš přitáhnout do života pro pár korun a třeba si tím zbytečně ublížit?
nárok navýživné rozhodně máš, ale za okolní jaké tu píšeš, se obávám, že se žádného nedomůžeš...
a teď mě napadá, to nemáš ani babičku nebo dědu z jeho strany? nebo jiné členy jeho rodiny? kteří by mohli vědět, kde je?
ještě mě napadlo, že by možná šlo podat návrh podle posledního bydliště, které je vám známo...a napsat do návrhu, že posledně byl bytem zrovna tam, soud už pak zjistí, jestli tam je stále hlášen nebo ne a kdyžtak to přehodí na příslušný soud...ale i tak si myslím, že bude těžké se něčeho domoct...
ivett, ja by som to až čierno nevidela, prečo? Niekde ten človek byť musí, nech si podá návrh a uvidí sa. Stratiť nemá čo, môže iba získať.
andzi, jasně, návrh ať podá, jen ať nečeká, že dostane hned na ruku nějak výživné, nejde to tak rychle bohužel, a pokud ona ani neví kde žije, jestli v SK nebo v ČR, nezná jeho adresu, majetkové poměry, nic, tak prostě bych to neviděla moc růžově...
u soudu pracuju, takže bohužel vím jak to chodí 😖
ivett, jasné, je to tak, len možno sa to podarí, lebo ak si návrh podá čím skôr, výživné sa priznáva od podania návrhu a ak by ho našli napr. 2 roky, bude musieť výživné doplatiť.
jj andzi, to je jasné...jenže pokud neví jeho bydliště, nemá kam ten návrh podat, o to jde...může ho podat tam, jde měl posledně bydliště, ale z toho co psala jsem pochopila, že ona ho snad neviděla nikdy a její mamka taky neví, kde se nachází a navíc psala, že neví ani, zda žije ve stejné zemi jako ona...to je pak problém...
radím, aby nějak zjistila jeho trvalý pobyt (každý ho někde musíme mít nahlášen) a podle toho to podat a rozhodně co nejdřív...to jo...
No já nevím, ale když jsem podávala návrh já, tak pak po nás soud chtěl, abychom napsali jeho adresu a to jaksi nešlo, protože žil už dlouho v zahraničí. Takže poslední adresu v ČR a to nám příslušné úřady napsaly, že tyto informace nám nejsou oprávněné poskytnout, že ať se soud dotáže sám. Kdyby nás pak nenapadlo podívat se do složky, kde ty všechny dopisy byly, tak by nám soud ani jeho adresu nesdělil. Soudy jsou někdy fakt debilní. Chtěji po nás zjistit bydliště otce a neví, že to nemáme jak zjistit 😝 Já teda se soudy dobré zkušenosti v tomto případě nemám. Ale o výživné jsme s mamkou bojovaly, když jsem na to měla nárok. Jen ty nervy co to stálo 😒
Kdyby byla tehdy Pošta pro tebe, tak bych toho snad i využila - tedy kdyby žil tehdy v ČR nebo SR. Když jsme ho hledali v zahraničí, tak to bylo nejlepší přes velvyslanectví. Jo, někteří "otcové" fakt stojí za to. 😝
andzi: cakame na radu. no porad na ktory sud podat navrh ak nevies ani jeho trvaly ani prechodny pobyt.
andelka: tohle nejsou bohužel výmysly soudů, ale je to dáno zákonem...jak může soud určit někomu něco, když nemá ani základní informace o dotyčném, kterému má tu povinnost uložit? soudy nejsou od toho, aby pátraly po nezvěstných lidech (přestože mám pocit, že děláme jenom to 😖 )...zkrátka jednou ze základních náležitostí řádného návrhu k soudu je řádné označení účastníků, tzn. jméno, příjmení, bydliště, dat. narození nebo r.č....
právě proto tvrdím, že když to celých 19 let jance nevadilo, resp. to s matkou neřešily, tak se divím, že se do toho chtějí pouštět teĎ na těch pár roků, co bude ještě studovat...
každopádně nárok na to má a radím návrh podat, ale nejdříve musí prostě zjisti nějaku adresu, na které se aspoň někdy zdržoval ten otec nebo na které je formálně hlášen k pobytu...a jak už sama zakladatelka tématu psala, soudy už po něm pátraly a marně, tak nevím, nevím...
osobně radím napsat do návrhu poslední známé bydliště a soud ať už si to pak pozjištuje sám, každopádně výsledek zaručený není, protože když není s kým jednat, není ani o čem...
hga přestaň s těma důležitýma poznámkama, my se na rozdíl od tebe jance aspoň snažíme poradit, ty tu jen házíš trapné poznámky, které ani nejsou k věci a ještě si snad myslíš, jak nejsi zajímavý a vtipný ne? zrovna ty si můžeš čekat na co chceš, tobě tu nikdo neradí...
tak zrovna Pošta pro tebe mi přijde jakonestupdniější pořad všech dob, stačilo mi vidět malinou část jednoho dílu a měla jsem dost...nechápu ty lidi, co se tam přihlásí... 😖

andelka - tak tak, přesně 😉 Pokud ví, že matka na dítě sere, tak ať se obrátí na soud 😉 On tím, že přestane platit nevyřeší vůbec nic.
Navíc to celé není případ janky, takže tady rozvádíme teorie sice hezké, ale k ničemu 😅