Ako môžen anonymne nahlásiť na sociálku rómsku rodinu?
Ahojte. Potrebujem poradiť ako nahlásiť anonymne na sociálku alebo čo by sa s tým dalo robiť.. Je to rómska rodina majú 6 detí najmladšie len niekoľko mesačné. Otec na polovičnom invalidnom dôchodku matka teraz na materskej. Žijú v dvoch izbách v osade (izba je silne slovo) ale je to murované. Deti špinavé vsivavé a majú veľa vynechanych hodín v škole.. Ešte tam žije s nimi aj čivava aby som nezabudla. Dá sa s tým niečo robiť?? Bude to sociálka vôbec riešiť?? Ďakujem za rady
@vanda323 mne nejde o to aby im odobrali deti len nech si na nich posvietia... V takých veciach sa vôbec nevyznám a hlavne chcem zostať v anonymite..
@elizuella niesom charita aby som im nosila dary
Veď ok, ak napíšeš alebo anonymné zavoláš preveria to určite neboj sa.
Len ak majú ospravedlnenky aj keď na čierno ....tak veľa stým nenarobia.
A ďalšia vec niesu ani prvá ani posledná rodina čo takto v osade žije ....v osade je to bežná vec
Nie si Boh, aby si ich dokázala zmeniť. Daj im svaty pokoj.
@vanda323 ja viem takých rodín je veľa. Teraz som si spomenula že tú rodinu už v minulosti preverovala sociálka práve koli tomu záškolactvu a že nemajú vhodné podmienky. Vtedy im pomohla stará mama. Niesom jediná ktorá ich nahlásila.. Skúsim teda anomymne napísať
@elizuella ak nemienite poradiť tak komentár ani nepíšte 😉 teraz tá rodina len zle žije ale o rok o dva to môže mať aj iné následky. Ako občan ktorý vidí čo sa tam deje mám povinnosť to nahlásiť
@vanda323 keby to bolo uzákonené,tak asi nie...či?len to by sa neprispôsobilí nesmeli oháňať diskrimináciou...zasa na druhej strane nie je cigáň ako cigáň,sú aj výnimky pred ktorými sa môžeme aj my hanbiť,ale to je žiaľ mizivé percento...rovnako tak aj medzi nami,ten zákon by mal platiť pre všetkých,nie len pre nich...ja som názoru,že keď už okráda štát o peniaze,tak nech sa primerane aj stará,v konečnom dôsledku na takéto indivíduá doplácame všetci tí,ktorí sa o svoje deti staráme a živíme sa prácou😔
Vytvoríš si mail napr.na meno Maria Kovacikova a napíšeš podnet. Este nejaký problém?
Ak maju vymeskane hodiny nahlasuje to škola, ak chces Ty tak hoci aj poštou anonymne nemusis sa podpísať akonáhle príde podnet, riesi sa to a ide sa na šetrenie
Napíš list ,zavolaj jednoduché ..Nemusíš sa predstaviť ale takých nerieši nik pokiaľ nie sú týraní a majú čo jesť kde bývať hodia to hlavu .Prečo škola nerieši ?Mne je z týchto ľudí čo vedia zanedbať deti zle !Im prejde všetko ale normálne deti zo slušných rodín to vedia riešiť hneď
@katka164 Tak keby keby bolo to uzakonene....ale realita je taká že Rómovia v osade žijú z detí taká je realita. Neuvedomujú si že 24 eur prídavok že to nestačí ani na plienky.
Áno je pravda, to by som im krivdila , že chodia na čierno do práce ....ale to väčšinou všetko zhrabnu úžerníci kým je žena sama doma s deťmi a nemajú čo jesť napoziciava si lowe a muž sa vráti z práce musí všetko vrátiť..úrok je katastrofa...za 50 eur 150...... Takže tak....
@tatianockamala no veď to že kým niesu týrané tak to nikto riešiť nebude ale tie vymeskane hodiny v škole by mali byť dôvod na riešenie +to že sú špinavé všivavé... Atd
Už som napísala mail. Dúfam že to budú riešiť ale pochybujem o tom 🤷♀️🤦♀️
Ked ma dieta vela vymeskanych hodin, skola ma povinnost to hlasit na socialku, odoberu im pridavky a zacne sa to vysetrovat na policii...ale teraz cez koronu to je s tou skolskou dochadzkou tazke...
Skús, uvidíš či sa to pohne, chápem že ti je.luto deti....
Ale ešte ti napíšem skúsenosť. Ak sa idú napríklad odoberať deti ide sa v ranných hodinách cca o 04:30 až 05:00...ide aj polícia. Väčšinou to musí ísť na silu rodičia aj často zaútočia. Ale k veci ....deti sa snažia dať v reedukacnom centre do poriadku od hygieny cez školský dochádzku cez neviem už...čo všetko. Mali sme dievčatko ktoré malo 6 rokov a bolo závislé na cigaretách. Jeden chlapec mal 15 tuším, bolel ho zub tak ho vzala pracovníčka k MUDr. Vyskočil z okna od toho MUDr. Aby sa mohol dostať domov . Sú aj deti ktoré keď majú ísť domov z reedukačneho centra plaču nechcú ísť pretože život kde.maju každý deň raňajky,obed ,večeru sa im páči.....a hlavne posteľ.
Sú aj deti ktoré sa nevedia dočkať keď sa vrátia domov a je ich viac čo by sa možno niekto čudoval prirovnala by som to asi k tomu že , ak ťa od narodenia rodičia učia po Slovensky je to pre teba normálne tak rozprávať ...ich učia iné veci a súbore nich normálne.....teda toto všetko by som nazvala generačná chudoba . A kým štát nepomôže teraz nemyslím dať im všetko zadarmo...to nie! Kým sa stať nezobudí a nezačne konať nejak tak, aby neboli porušené samozrejme ich ľudské práva, pretože sú to ľudia ako my ....nezačne sa nejak prísnejšie trošku tak to nemá východisko
@nenne27 nechodili do školy keď ešte o korone nebolo ani potuchy...
Neni mozne ze to skola neriesi, tie absencie sa musis kazdy mesiac hlasit
@vanda323 už som napísala mail a dúfam že to aspoň preveria... V minulosti u nich sociálka už bola koli tomu že deti nechodia do školy ale od vtedy sa to vôbec nezlepsilo dokonca pribudlo ďalšie dieťa už 6.v poradí. Napísala som urobila som čo bolo v mojich silách a ostatné už nechám na sociálku je to ich práca riešiť to. Neviem kto ich v minulosti nahlásil ale asi škola..
@nenne27 myslím že v minulosti ich škola nahlásila lebo tam bola sociálka a odvtedy im matka chodí vybavovať za úplatok ospravedlnenky ku detskej lekárke 🤦♀️
Najlepsie urobis ked sa do toho nebudes starat a hlavne ked nechces aby im deti zobrali ak si myslis ze im iba tak pohrozia a oni s tym nieco spravia a zmenia sa 😂... Skolsku dochadzku ma riesit skola. Budes sa citi lepsie ked im zoberu davky a tie deti budu na tom este horsie ako su??
@vanda323 no a dostať zadarmo by nemali nič. Ich otec nikdy nepracoval len sa prizivuje na svojich rodičoch a matka celý život od 17rokov na materskej. 20rokov je na materskej a medzi prvým dieťaťom a posledným je vekový rozdiel 20rokov
@vanda323 áno za úplatok. Myslíš že budu riešiť aj tu lekárku keď im napíšem jej meno?
Vitaj v Slovenskej realite v osadách.....čo ti k tomu mám viac napísať? Môj manžel má súrodenca najmladšieho 10 ročnú šetrí a on ma 28 rokov
@vanda323 na tom nič nieje ak žijú normálne
Noooo asi jej zavolajú alebo za ňou zájdu. Neviem lebo väčšinou pediater hlavne ja mám takú skúsenosť že viac spolupracuje so sociálkou ako sa necháva uplácať vieš.
Tak moja svokra tiež nikdy nepracovala, a svokor je zamestnaný to áno. Ale aj tak žijú z ruky do huby ako sa povie ...a tie mladšie deti vynechávajú školu a flakaju sa sú drzé .....
@vanda323 tá lekárka si celkom vychádza s Rómami (vraj je alkoholicka🙄) neviem však či je to pravda
@vanda323 aj tie deti sú veľmi drzé absolútne žiadna slušnosť

Asi najlepsi efekt bude mat, keď im donesieš dáke dary. Z biedy im nepomôže nik, tobôž nie na SCK, štátne inštitúcie du sracka, robia iba problémy a v ničom nepomôžu.