Ako postupovať?
Dobry den, otazku kladiem za jednu znamu, je mamina 2 deti.
Deti nemaju otca uvedeného v rodnom liste, ani priezviska.
Ide o to ze tato znama si poziadala o hmotnu nudzu nakolko je uz dlho bez prace, a nevie si ziadnu najst.
Otec deti jej platil dohodnutu sumu vzdy no teraz i on zostal bez prace a posiela jej 50eur z jeho nezamestnackej davky, okrem tohoto ma este na deti rodinne pridavky vo vyske cca50e.
A chcela by vediet ze aku sumu by mohla dostavat ak jej ju uznaju, a zhruba asi kedy to chodi, a nakolko to podavala v stredu 4.8., kolko trva schvalenie.-neschvalenie?
A este pocula o niejakom jednorazovom prispevku ktori vraj poskytuje obec, nap. na novu pracku, resp., skolske potreby ze kde by sa dalo o to poziadat, a ci by sa dalo o tento prispevok ziadat aj na nove dvere??
Dakujem za odpovede.
Áno mesta a obce poskytuju jednorazový príspevok raz ročne. Ale! Prispevok na dvere? No asi nie. Tie príspevky sú napr na nákup oblečení, školských a zdravot. pomôcok, potravín, …. Ale nie na dvere
Viac info dostane má obecnom/miestnom úrade, kde má trvalý pobyt
Každé mesto má vlastne podmienky a rôznu vysku príspevku
Zaujímalo by ma akú prácu jej úrad práce ponúkal a prečo odmietla,v jej situácii idem aj hajzle umývať na hlavní nádraží...
@laura2410 Už zase si tu s tým istým, vždy trošku pozmeneným príbehom o chudobnej, ale milujucej mamičke s 2 deťmi, ktoré nemajú zabezpečené základné potreby?
Baby, pozor, stará známa klamárka. A píše o sebe.
@janinah bohuzial najblizsie mesto kde by sa mohla zamestnat ak by ju niekde chceli zamestnat vobec(problem 1 dochadzka, problem 2 male deti) je cca 10km, v jej dedine nepochodila, ani na poste ani nikde. A prave pretoto ziada o hmotnu nudzu,??? Ci vy by ste sla po 8h zmene 9,5km peso domov v noci kedby nemate spoj????
@laura2410 nech sa v pondelok vyberie na úrad a tam jej dajú presne info
Ako som napísala každá obec / mesto má iné podmienky
Nechápem prečo tato starostlivá mamička nedá návrh na určenie otcovstva a následne návrh na určenie výživného, 50 EUR je veľmi malo, to nie je ani zákonné minimum na 2 deti.
@laura2410 nie,existuje aj jednosmenná prevádzka,tiež som si takú hladala s malými deťmi...o 6.20 boli v školke v zbernej triede,ja o 7 v práci,o 15.30 mi práca končila,školka fungovala do 17tej....x matiek takto funguje...ak nejde práca k nej,nech ide ona k práci /presťahovať sa/
@laura2410 takto @sissy27 sa nepresne vyjadrila. Výživné musí riešiť len vtedy ak je otec deti riadne zapísaný do rodného listu.
V prípade ako tento že otec deti nie je uvedený v RL tak nemusí matka vybavovat výživné
Ide o to, že výživné má prednosť pred všetkými inými dávkami
Bez ohľadu či si ide alebo nejde vybavovať dávku, na jej mieste by som riešila otcovstvo a výživné
@laura2410 nemá daku kamosku, ktorá by jej vyzdvihla deti z MS? Ráno sú MS otvorené od 6.30, čiže ak by si našla prácu od 7.00, 7.30 tak poobede by ich mohla vyzdvihnúť kamoska
Je šialene, že dva roky sedí doma, čím dlhšie bude sedieť doma, tým ťažšie sa jej bude praca hľadať. Nechápem ako môže takto normálna žena fungovať
Treba hľadať aspoň nejaký part time, spoliehať sa na dávku HN je jednoducho šialene
@laura2410 Mala si tu diskusiu už v januári 2020, kde Ti radili (údajne si písala o kolegyni z roboty, neskôr o žene svojho bratranca, ktorý sa upil...) ako doriešiť súdne otcovstvo, alimenty, náhradné výživné a hlavne, začať pracovať...
Tie staré diskusie si môžeš nájsť Ty, ako aj ostatné ženy, čo tu zbytočne derú klávesnicu.
Pochop už, že deti Ti nikto nebude živiť všelijakými mimoriadnymi dávkami na dvere, energie, vianočné darčeky, úhrady dlhov na poisťovni a podobne... Už si od štátu vyčerpala všetky možné aj nemožné dávky. A ak máš deti s ožranom, tak sa musíš činiť Ty.
@pribinak
@janinah
@heleninamama dik, komu niet rady tomu niet pomocí
@heleninamama hej,už som pochopila,že ona nepochopí,že musí ísť robiť..a na tú známu som tiež neskočila...
no takto ak by ti priznali davky v hmotnej nudzi tak to mas na mesiac 129 eur schvalovanie trva min 30 dni pocitaj skor 60 a teda zavisi od viacero faktorov s kym zijes v domacnosti ci vlastnis auto a pod
v prvom rade bolo treba riesit otca sudne ale tak to je tvoja vec
jed orazovy prispevok dava obec len vynimocne a urcite nie na nedoplatky
skus skor azylove domy kde ti poskytnu poradenstvo prip pomozu so zabezpecenim strazenia deti a treba ist pracovat napr do tesca a pod
No nepisem o sebe, ale vidim ze mate inu mienku.
A mozno posledna otazka, ak by som jej ja chcela pomost, ako invalidna a k tomu na vozicku s dvomi detmi aspom tym ze by som jej vzala deti z a do skoli co by to pomohlo, ked nema pracu????
Lebo tu taka moznost prace na jednu smenu nieje, iba na a dokonca na 3, a ona ako by chodila ak by sa jej aj podarilo zamestnat peso? O 5rano a domov o 18tej? A ak aj by ju vzali poobedne smeny tu vsade zacinaju okolo 13,30 do 22.00 ako do a z prace? Nechapete ze nema spoje???
Za druhe pomoc s byvanim aby bola blizsie k praci aj skole a nemusela dochadzat, som uz riesila!!!
1,nema prijem nieto este na depozit!
2, jej priatel nieje v RL ani uznany (priezvysko) z ich osobnych dovodou ktori tu urcite nebudem rozoberat a nieje to alkoholik
3 chcela som sa spytat aku vysku by mala ak by mala hmotnu nudzu.
A mozno by bolo vela toho co by som este napisala ale nie nebudem uz lebo to ze mam zname, zoznamim sa s utrapenymi ludmi.. Atd nieco sa stane v rodine, ze sa clovek chce vyrozpravat. Ked celedni sedi iba vacsinou doma.. Isto nechapete.
Kiezby ste sa zapozerali raz i vy okolo seba a nie iba do klavesnic,..
Svojej pychy a bezstarostnych,, zivotou,,
Mavajte sa tu krasne a uz viac tu nenapisem. Skusim si zalozi fb tam snad pomozu ludia viac, a budu mat i chrbtovu kost a ohlad.
@laura2410 akú radu čakáš pre kamosku? Veď z sociálneho a právneho aspektu sme ti napísali čo treba urobiť
Čo viac čakáš? Že niekto napíše, že daj cislo úctu? Pošlem dajake peniaze?
Ak je bez peňazí, tak nech rieši otcovstvo, neviem aký má dôvod, ale je tak v riti, že všetko by malo ísť bokom
Tak jej požičaj od susedov bicykel a nech ide na bicykli do prace a z prace, chodí tak kopec ľudí??
Chápeš že HN jej nepomôže, na 1 dospelú osobu a 2 deti to nebude viac ako 150 eur
Kde je Jen rodina? U koho žije? Z čoho žila doteraz? Ako vieš, ani ty nepíšeš celkom všetko, tu je viacero nezodpovedaných otázok
A Presne ako tu už niekto napísal, v jej situácii by som šla aj hajzle umývať
@loginexistuje pisem ze to nieje o mne!!
Znama zije sama s dvomi detmi v dome po svokre, a plati iba rezie, mimoriadne vydavky ako vyuctovanie smeti, vodu a odpocet elektriky a plynu v pripade nedoplatkou.
Otec deti platil pred stratou prace viac teraz plati kolko moze.
Sud v tomto pripade neprichadza do uvahy ( nebudem to tu rozpisovat je to ich osobna vec) a je to dost zla vec ktora tu nepatri.
Hmmm
Ano v meste mame tesco, lidl, billu ine potraviny ci obchody s oblecenim pizzerie atd atd, fabriky kde sa robi na 2 a 3 smeny a tie su pre nu uz nedostupne,... Takze asi tolko

@laura2410 nech ma opravia znalejší, ale ak sa nemýlim, tak najprv musí vyriešiť výživné a potom žiadať niečo od štátu. Výživné nie sú jej peniaze, ale peniaze detí a príde mi nelogické otca / otcov detí šetriť a na druhej strane žiadať od štátu, lebo nemá čo dať deťom jesť …
A žiadať od obce na nové dvere ak nie je čo jesť je už úplne mimo môjho chápania 🙈 ale to už si musí prezistiť v konkrétnej obci, aké benefity poskytuje svojim obyvateľom.