Ako postupovať?
Dobry den, otazku kladiem za jednu znamu, je mamina 2 deti.
Deti nemaju otca uvedeného v rodnom liste, ani priezviska.
Ide o to ze tato znama si poziadala o hmotnu nudzu nakolko je uz dlho bez prace, a nevie si ziadnu najst.
Otec deti jej platil dohodnutu sumu vzdy no teraz i on zostal bez prace a posiela jej 50eur z jeho nezamestnackej davky, okrem tohoto ma este na deti rodinne pridavky vo vyske cca50e.
A chcela by vediet ze aku sumu by mohla dostavat ak jej ju uznaju, a zhruba asi kedy to chodi, a nakolko to podavala v stredu 4.8., kolko trva schvalenie.-neschvalenie?
A este pocula o niejakom jednorazovom prispevku ktori vraj poskytuje obec, nap. na novu pracku, resp., skolske potreby ze kde by sa dalo o to poziadat, a ci by sa dalo o tento prispevok ziadat aj na nove dvere??
Dakujem za odpovede.
ppalebo opatrovat cez mestsky urad napr - moze si zadarmo urobit kurz a pridelia jej si aj take te len spolocnost nakup pomoct popratat
@laura2410 ok a ako to chce riešiť, keď 2 r sa nikam nepohla?čaká kým bude viac práce?či bude sedieť doma do dôchodku?nemáte nejaké aktivačné práce či ako sa to volá?tak nech dupe na chlapa, aby sa zamestnal a bude mať viac čo na to napísať?neexistuje, aby nebolo riešenie.Neverim, že by ju fabriky nevzali na jednu smenu, keď je samoživiteľka v hmotnej núdzi.Tak nech ide na sociálne, za starostom..ombudsmanom.Skor je už asi bezradná a ani nehľadá riešenie.
@loginexistuje áno to je fajn nápad.Urady tak hľadajú k starším ľuďom.Pripadne si dať inzerát, že pozehli, poupratuje, umyje okná...ak nebýva niekde na samote v dedine.
@pribinak myslim ze otazky boli vycerpane a zodpovedane, nie necakam ze jej niekto posle €€ mimochodom nemam jej c.u, iba adresu lebo jej kazdy mesiac pomaham potravinami, 15kg balik potravin.
Sem tam ak maju na fare oblecenie jej pomozu s tym, ako aj vianocnym balikom potravin, neviem mozno by nebolo odveci jej pomost i financne kedze uz 2 mesiace nevie platit... A podla vsetkeho dalsie min. 2 nebude.
@laura2410 vieš čo ja som prebehla všetky tvoje diskusie niekde píšeš, že kolegyňa z práce robí u nás na hale ty píšeš, že si na vozíčku, potom bratranec je alkoholik...a jeho žena je tá spomínaná tu v téme..tak ako to je?
@pribinak ale veď niekde píše, že ta "kamarátka" pracovala pol úväzok...
V každom prípade deti majú 5 a 7 rokov nie sú malé, tak jej pomáhaj ty a bude Ti za to platiť z toho čo zarobí.aspon tu netahaju za nos.
Alebo nech dá otca na súd, určí otcovstvo a výživné, ale to je asi ten alkoholik od ktorého musela utiecť, takže tudy cesta nevede
Zije na dedine a nase mesto je 9km od nej, no viete si predstavit ze idete sa pytat na dokladanie tovaru lidl billa a ine mensie obchody ktorych je tu dost, a nevzali ju koly detom a dochafzke nie koly iq, pretym pracovala vo vyrone obuvi no tam sa zacina o 6.30 konci o 15 tej ale koly zdravotnym tazkostiam (praca s acetonom) musela tu pracu nechat, a na upratovanie zehlenie strazenie a neviem co este ma aj inzeraty aj zhanala tuto pracu ale zase dochadzka a deti.
Tak potom uz neviem kde..
Je to len jednoducho leniva zena co ma vyhovorky na vsetko, ked chcem zarobit tak aj upratovanie na 4 hodiny sa da najst, mate tesco vsetko zaujimave beru hned na vykladanie tovaru, a nie cakst len na davky, a ako ma velke tie deti?
@laura2410 ja som myslela že má 2-4 ročne deti, však toto má už decka ktoré sú dosť veľké a hocikto ich postráži, to nie sú maličké detičky
O akom meste sa bavíme?
Ja bývam na sídlisku kde je kopec obchodov a vôbec nie je problém pre dokladocov či upratovačky sa dohodnúť prísť do prace na 7.00 či neskôr
Tu bude problém niekde inde
Ak by som nemala čo do úst, tak 9 km prejdem aj peši
@laura2410
@pribinak pravdu som mala, najprv si musí vyriešiť výživné na deti, potom môže pýtať hmotnú núdzu od štátu. To, že nedala zapísať otca do RL listu nie je ospravedlnenie, to by bolo veľmi jednoduché ušetriť oteckov a nech platí štát. Veď hádam do nej nevstúpil duch svätý alebo nemá samooplodňovacie superschopnosti… takže buď si výživné na deti vyrieši oficiálne alebo nedostane nič ani od štátu.
Mimochodom, ja dochádzam denne do práce 25km… ak nejdú spoje, tak 10km sa dá zvládnuť za pol hodinky na bicykli alebo určite niekto z kolegov ju zvezie autom za príspevok na benzín. A nezamestnaný otecko sa môže fyzicky starať o deti.
@laura2410 ono jednorazový príspevok musí pýtať od obce, kde žije a je otázne či ho jej obec aj poskytuje.....to nie je povinná dávka, ale dobrovolná a poskytujú ju zväčša mestá ktoré majú dobrú finančnú situáciu(len pre svojich občanov s TP), veľmi pochybujem že obce ju poskytujú - skôr urobia nejakú dobrovolnú zbierku....jej situáciu nevyrišži ani príspevok v hmotnej núdzi, jedine sa zamestnať....takže deti rodičom a ísť na obecný úrad či jej neporadia nejakú prácu v dedine - či upratovanie, prácu v obchode, optrovanie starších ľudí.....neverím že na dedine nenájde nikoho kto by jej pomohol s deťmi počas prázdnin(teda samozrejme ak už chodia do škôlky....zájsť do školy/škôlky či od septembra nepotrebujú upratovačku, pomocnú kuchárku,, v miestnej reľtaurácii/krčme ši nepotrebujú počas dňa výpomoc....sú prízdniny ak stredoškoláci majú prázdniny, neverím že by na dedine nenašla niekoho kto jej s deťmi pomôže.....otec detí ak je nezamestnaný nech pomôže s deťmi určite majú aj babky... jej situáciu naozaj žiadna jednorazová dávka ani príspevok na životné minimum nevyriešia....
@laura2410 tak 1. otec deti nie je zapísaný v RL a ona býva v dome po svokre? Zamotávala sa! 2.neverím, že bola riešiť odkladanie tovaru v Kauflande, lidli ani nikde. Oni totiž takýchto zamestnancov neprijímajú. Sú to agentúry, resp.priamo firmy, ktoré tovar dodávajú. Oni si platia dokladacov, aby ich tovar bol stále vyložený, usporiadaný… reťazce s tým nič nemajú
No tak keď žijem v nejakej riti kde si prácu nenájdem, nemám nikoho a teda má tam nič nedrží, tak sa odsťahujem niekam kde tu prácu nájdem.
Iba že by sa tuto paničke nechcelo robiť, teda okrem vypytovania príspevkov a veci zadarmo.
@janai1 ale to sú ich vlastni zamestnanci . Veľké firmy (keksíka, alkohol, pivo, drogérii…) majú vlastných OZ, ktorí si to musia ustriehnuť cez dokladacov vlastnej firmy alebo agentúry. A viem, o com píšem. Ostatný tovar (a je toho malo) potom dokladajú zamestnanci, ale oni nie sú odkladacmi reťazca, ale normálnymi zamestnancami na TPP ( teda aj pokladňa…)
normalne maju retazce brigadnikov napr aj studentov najimaju si ich samy vykladaju tovar blokuju co je potreba
ty alebo tvoja známa nevidíte riešenie lebo ho vidiet nechcete, ruky natiahnut je vzdy lahsie ako rano vstavat do roboty
zbytocna diskusia

@laura2410 pozri bez prace to nevyriesi davka v hmotnej nudzi je pre nu s detmi tych cca 130 eur mesacne co jej tazko pomoze a teda ja by som skusila napr brigadu v tescu ma moznost dat si ranne smeny a niekoho si dohodnut inu mamicku toho nezamestnaneho otca deti alebo svokru alebo kamosku na odprevadzani deti rano alebo na strazeni poobede alebo upratovanie napr ak je v meste to je super lebo skor nieco najde proste treba hladat moznosti lebo ine ako praca ju nezachrani alebo do kuchyne do skolky ci upratovat do skoly malo penazi ale lepsie ako teraz a pobera este pandemicky rodicak ?