Ako postupovať po skončení vysokej školy?

annika
16. máj 2016

Ahojte. Minulý týždeň mi dcérka skočila 1.stupeň VŠ, je Bakalárkou. Dnes dostala v škole potvrdenie o ukončeníˇVŠ. Do práce nastúpi až 15.6.2016. AKé má povinnosti teraz? Myslím Úrad soc. vecí, alebo zdravotnú poisťovňu, či sociálnu poisťovňu? Ďakujeme za odpovede a rady.

lintu
16. máj 2016

Po skončení školy sa treba nahlásiť do XY dní na ÚP, inak je evidovaná ako samoplatiteľ a bude si sama platiť zdravotku. Tak isto si treba obehnúť i zdravotnú poisťovňu a informovať ich o vzniknutých zmenách. Na sociálku zatiaľ asi netreba chodiť.

annika
autor
16. máj 2016

Ďakujem. Takže zajtra smer úp....

cervenaruza123
16. máj 2016

@annika Na sociálku vraj treba ísť iba v prípade, ak si sama chce platiť sociálne poistenie. Neskôr ho bude za ňu platiť zamestnávateľ. Spolužiačka predsa zašla aj na sociálku a vravela nám, že nebolo treba.

annika
autor
17. máj 2016

Lenže do práce je prijatá len od 15.júna dovtedy bude nezamestnaná?

maslenka47
17. máj 2016

@annika No pokial ju nikto nezamestna od datumu, co ma na papieri zo skoly, do datupu nastupu do zamestnania, tak bude nezamestnana so statusom uchadzaca o zamestnanie. Popravde nerozumiem, co je toto za otazku.. Tvoja dvera je vysokoskolsky vzdelany clovek, tieto informacie by si mala vediet sama dohladat na itnernete.

A vobec nerozumiem, preco okolo toho robis take stresy. Ma mesiac volneho casu. Nic sa jej nestane, ked si jeden den miesto flakania sa a behania po nakupnych centrach, obeha dva urady a tam sa osobne spyta, co jej treba. Upsvar a zdravotnu positovnu. Najlepsie sama. Samostatnost je pre 22. rocnu slecnu s VS titulom potrebna ako sol.

annika
autor
17. máj 2016

@maslenka47 vôbec nefláka a nechodí po nákupných centrách. Prečo to píšete??? Ale tie zákony na Slovensku sa zo dña na deň menia. A tie úrady takisto vymýšľaju novoty. Keď vám vadí otázka, sorry. Nemusíte to prečítať. Alebo ste admin? Oatatným ďakujem za odpoveď.

lintu
17. máj 2016

Podstatná je návšteva úradu práce. Keď sa tam spýta, kde všade sa má ešte zastaviť, pri trošku schopnosti tých úradničiek by jej to mali vedieť povedať. Vlastne už asi aj povedali, všakže? 🙂 A áno, mesiac bude evidovaná ako nezamestnaná. Ten mesiac aj tak prejde rýchlo a ledva povybavuje veci na ÚP, už bude riešiť robotu. Pri nástupe do práce si zase treba obehať spomínané úrady, lebo sa jej opätovne zmení situácia.

marianna_11
17. máj 2016

@annika caka ju nekonecny kolotoc behania po uradoch, musi sa tam zaevidovat ako nezamestnana aby nemusela platit a potom ked donesie na urad prace zmluvu tak ju vyradia a bude po starostiach 🙂

annika
autor
17. máj 2016

Ďakujem veľmi pekne !!!

richnaim
7. jún 2016

choďte pracovať ...

annika
autor
8. jún 2016

@richnaim Nikdy nepochopím taký arogantný prístup cudzích ľudí. Načo sem chodíte, aby ste rozdávali rozum ostatným? Z mojej strany skončím tento dialóg. Už sa to vyriešilo´.