icon

Ako postupovať pri nevyužitom príspevku z úradu práce?

zuzu113
29. okt 2025

Dobry den,mam otazku,prosim o radu bez zbytocnych mudrych reci,dakujem🙏🏻
Dostala som prispevok,v tabulke co chcem za prispevok kupit som stanovila cenu za tlaciarwn,viem,ze mozem prekrocit limit a o 25% kupit drahsiu,ked kupim lacnejsiu ako je to s tym rozdielom?musim vratit?a nie? nejdem sa pytat pani na urad,uz s nimi nemma chut komunikovat, tak prosim o radu len tych,co su ochotni dat normalnu radu dakujem pekne😊

krasneleto
29. okt 2025

@zuzu113 bez mudrych reci... ak dostanem budget 100 eur na nieco a stoji to 75€,tak 25 vratim... aj povolia 25% navysenie, mozem pozerat v kategorii do 125€, ak kupim za menej, logika hovori, ze vratit

melanta
29. okt 2025

@zuzu113 určite si podpisovala dokumenty, v ktorých máš uvedené o.i. to, že po 12 a 24 mesiacoch predkladáš úradu správu o prevádzkovaní živnosti a čerpaní finančných prostriedkov. Tam uvedieš reálne čerpanie prostriedkov vrátane dokladov. Ak budú vyžadovať vrátenie, vyzvú ťa. Ale na 100% nič vracať nebudeš.

anonym_5a6c92
29. okt 2025

@zuzu113 nie, celú sumu čo ti dali príspevok môžeš minút na veci potrebné k podnikaniu.Ak bude tlačiareň lacnejšia kúp ešte niečo čo ti vyjde.Nikdy to nie je na euro vyrátané

melanta
29. okt 2025
@krasneleto

@zuzu113 bez mudrych reci... ak dostanem budget 100 eur na nieco a stoji to 75€,tak 25 vratim... aj povolia 25% navysenie, mozem pozerat v kategorii do 125€, ak kupim za menej, logika hovori, ze vratit

@krasneleto predpokladám, že autorka sa pýta na fakty, nie na logiku. Autorka nemusí nič vracať.

krasneleto
29. okt 2025
@melanta

@zuzu113 určite si podpisovala dokumenty, v ktorých máš uvedené o.i. to, že po 12 a 24 mesiacoch predkladáš úradu správu o prevádzkovaní živnosti a čerpaní finančných prostriedkov. Tam uvedieš reálne čerpanie prostriedkov vrátane dokladov. Ak budú vyžadovať vrátenie, vyzvú ťa. Ale na 100% nič vracať nebudeš.

@melanta cize fakty hovoria, ze dostane nejaky obnos penazi, ktory neminie na to co ma a moze si to nechat?

done
29. okt 2025

nemusis vratit rozdiel ceny za tlaciaren, spocitavaju sa vsetky polozky teda nakup vsetkeho vybavenia aj programov vcetne odvodov do zdravotnej, stale mesacne platby za sluzby (okrem jednorazovej, napriklad vytvorenie web stranky) ani spotrebny material z prispevku uhradit nemozes - ak cely prispevok neminies do 12 mesiacov od zaciatku zivnosti zostatok musis vratit

melanta
29. okt 2025
@krasneleto

@melanta cize fakty hovoria, ze dostane nejaky obnos penazi, ktory neminie na to co ma a moze si to nechat?

@krasneleto áno, presne tak, ak minie menej ako si narozpočtovala, môže tie peniaze použiť na iné výdavky spojené s podnikaním. Čiže môže za ne financovať niečo, čo v pôvodnom rozpočte neuviedla. Prosím, raď až potom, čo poznáš zákony a usmernenia k danej otázke.

krasneleto
29. okt 2025
@melanta

@krasneleto áno, presne tak, ak minie menej ako si narozpočtovala, môže tie peniaze použiť na iné výdavky spojené s podnikaním. Čiže môže za ne financovať niečo, čo v pôvodnom rozpočte neuviedla. Prosím, raď až potom, čo poznáš zákony a usmernenia k danej otázke.

@melanta ale ona sa pytala cisto na tlaciaren... zakony poznam... pointa usla ale tebe, ja som nepovedala, ze to nemoze pouzit inde... ale ze ten rozdiel vo finale medzi tym co si nabudgetovala a tym co minula jej rozhodne neostane

zuzu113
autor
29. okt 2025
@melanta

@melanta dobry den,dakujem za odpoved,mozem sa opytat,mate s tym osobnu skusenost,riesili ste to tiez teraz niekedy?dakujem pekne za pomoc

melanta
29. okt 2025
@zuzu113

@melanta dobry den,dakujem za odpoved,mozem sa opytat,mate s tym osobnu skusenost,riesili ste to tiez teraz niekedy?dakujem pekne za pomoc

@zuzu113 nie, ja som príspevok nikdy nevyužila, podnikám bez toho. Nie je potrebné využiť príspevok, stačí poznať podmienky a usmernenia k čerpaniu takejto dotácie. Tieto informácie si určite dostala aj ty.

melanta
29. okt 2025
@krasneleto

@melanta ale ona sa pytala cisto na tlaciaren... zakony poznam... pointa usla ale tebe, ja som nepovedala, ze to nemoze pouzit inde... ale ze ten rozdiel vo finale medzi tym co si nabudgetovala a tym co minula jej rozhodne neostane

@krasneleto ostať jej neostane v zmysle, že za neho pôjde na kávu. Ostane jej v zmysle, že za ten zostatok zafinancuje v rámci podnikania niečo iné, k čomu bude mať doklad a čo súvisí s podnikaním a tým, na aký účel jej príspevok bol poskytnutý.

krasneleto
29. okt 2025
@melanta

@krasneleto ostať jej neostane v zmysle, že za neho pôjde na kávu. Ostane jej v zmysle, že za ten zostatok zafinancuje v rámci podnikania niečo iné, k čomu bude mať doklad a čo súvisí s podnikaním a tým, na aký účel jej príspevok bol poskytnutý.

@melanta tak som to aj myslela...

done
29. okt 2025
@krasneleto

@melanta tak som to aj myslela...

@krasneleto doklad nestaci, musi to dopisat do podnikatelskeho planu pred uplynutim 12 mesiacov a dat si to dodatocne schvalit UPSVaR