Ako postupovať pri určení listu vlastníctva?

fbumbalova
19. feb 2021

Dobrý deň, chcela by som poradiť ako postupovať pri určení listu vlastníctva. Problém je v tom ze pozemok ktorý bol napísaný na moju mamu sa zamienal s poľnohospodárskym družstvom za iný pozemok. Teraz po niekoľkých rokoch sme začali pátrať na nete a v katastri nehnuteľností je k určitej parcele napísané, že nie je určený list vlastníctva.
Pozemok ktorý nám bol zamenený je vhodný na stavbu samozrejme po zmene na stavebný pozemok ale nevieme kde začať a ako sa vysporiadať a vlastne ci vôbec mame na ten pozemok nárok.
Ďakujem za rady a odpovede.

11mirka22
19. feb 2021

@fbumbalova smer kataster, tam nájdeš odpoveď svoje otázky... Tu sa môžme len domnievať...

h2
19. feb 2021

@fbumbalova Ahoj, treba osloviť nejakého miestneho geodeta (tiež som geodetka), takéto veci robíme bežne. Ak pozemok nie je evidovaný na liste vlastníctva v registri C, bude v registri E (je to trochu zložité na vysvetlenie, v každom prípade, niekto tam ako vlastník napísaný bude). Viem Ti to pozrieť aj teraz, ak mi napíšeš katastrálne územie a číslo parcely.

raszuz
20. feb 2021

@h2 môžem sa opýtať, ak sú dvaja podieloví vlastníci pozemku, nie sú výtýčené parcely, zrejme sa to dá zamerať, ako sa to potom delí, z každej parcely je znova 1/2, alebo možné urciť napr. vlastník1 má parcely 1, 2, 3 a vlastník 4, 5, 6? Ďakujem

h2
21. feb 2021

@raszuz Ahoj, ak dobre chápem, jedná sa o viac parciel? Vždy je to na dohode medzi vlastníkmi. Ak si chcete medzi sebou podeliť jednotlivé parcely, pričom oni zostanú zachované (na samotných parcelách nedôjde k zmene v ich tvare, veľkosti, druhu pozemku...) stačí to riešiť zmluvou - dohodou o vysporiadaní spoluvlastníctva. Buď si ju napíšete sami a dáte overiť notárovi, alebo poveríte jej spísaním nejakého právnika. V zmluve určíte, komu budú ktoré parcely patriť a na základe toho kataster zmení vlastníctvo na LV.
Ak by sa s parcelami niečo dialo, delili sa, spájali sa... je potrebný geometrický plán (GP). Na základe neho vzniknú nové parcely. Ale zase budete potrebovať zmluvu, uvediete v nej už nové parcelné čísla. GP a zmluva budú podkladmi, na základe ktorých potom kataster zapíše nový stav.
V prípade, že sa vlastníci nevedia dohodnúť, podáva sa návrh na súd, ktorý rozhoduje o rozdelení spoluvlastníctva. V prípade, že by sa to týkalo vášho prípadu, už potom odporúčam riešiť cez právnika.
Dúfam, že som ako-tak pomohla, ak bude ešte niečo treba, pokojne sa opýtaj.

fbumbalova
autor
21. feb 2021

@h2 katastralne územie Čachtice a číslo parcely C 3262/1 🙂 ďakujem vám veľmi pekne za pomoc a odpoveď

raszuz
21. feb 2021

@h2 ďakujem za odpoveď, uvidíme, ako sa muž dohodne s druhým vlastníkom, zatiaľ našli nejakú spoločnú reč, otázne ako dlho 🙂

h2
21. feb 2021

@fbumbalova Pošlem Ti info do súkromnej správy.

lenkavrananova
9. okt 2021

@h2 Do bry deň v delá by ste mi poradiť? Nejde vám ale poslať sprava

h2
9. okt 2021

@lenkavrananova Ahoj, jasné, skúsim napísať ja Tebe.