icon

Ako zapísať stavbu do listu vlastníctva?

Včera o 10:19

Pred 25r som kupovala rodinný dom (kupovala ako kupovala, bol na predaj rýchlo a otec nechcel aby pozemok za nami kupovali neprispôsobiví, a on bez mamy nevedel rýchlo kúpiť kvôli BSM). Mala som čerstvých 18 a všetko vybavoval otec. Nerozumela som sa do toho a teraz neviem ako ďalej.
V kúpno-predajnej zmluve neboli spomenuté všetky drobné stavby a teraz to neviem dostať na lv. Všetky stavby sú vekovo 80 a viac ročné. Na stavebnom úrade je všetko doriešené, na katastri mi povedali, že tým pádom že v zmluve dana stavba nie je spomenutá, tak som to ani nekúpila a predošlý majiteľ ktorého otec staval tú budovu tiež nie je na žive mám vyhladať dedičov, ktorý si majú žiadať obnoviť dedičské konanie a následne ak budú ochotní tak mi tú búdu môžu prestať.
Majiteľ zomrel ako bezdetný, naši si spomýnaju že mal sestru, už mesiac pátrame zistila som že ani tá pani už nežije ale mala tri deti , aj najmladšia ak žije my mala mať 87 rokov. Žial ani netuším kde po nich pátrať, a ako...či by boli ochotní predať niečo som som už vlastne raz bola kúpila. Stačí že natrafim na jedného ktorý bude robiť prieky.

anonym_9999e2
Včera o 10:25

@anonym_autor toto je otazka na pravnika... len tak pocitovo (10+ rokov a dobra viera)... by to mozno slo ziskat "vydrzanim"...

anonym_35905b
Včera o 10:27

A zburat tie stare drobne stavby sa neda? Ved to musi byt uz aj tak polorozpadnute. Ak nie su nikde evidovane, nikto o nich oficialne nevie cize nikomu chybat nebudu ak zrazu zmiznu. Ci? To je len taky napad.

anonym_9715ab
Včera o 10:31

to je nejaky obrovsky pozemok, ked tam je niekolko drobnych stavieb? co su to za stavby?
a ty ich ides predat? preco ich potrebujes zrazu dostat na LV po 25 rokoch?

autor
Včera o 10:43

Drobných stavieb tam boli dve,toto tretie nalepené na dom nie, my sme dom a drobné stavby zrekonštruovali, dali všetko zamerať geodetom a ten prišiel na to že niečo nie je poriadku, zohnala som svedkov, a doložila foto pôvodných kamenných múrov všetkych stavieb. Dokladala som im aj kópiu povodnej kupnu predajnej zmluvy . Prišli zo stavebného úradu, na obhliadku z tejto časti je všetko ok. Len katerster neuznal rozhodnutie vydané staveným úradom

anonym_b0b065
Včera o 11:16

V tomto pripade zial, chyba je v kupno-predajnej zmluve. Kataster nemoze len na dobre slovo pripisat stavbu na LV, ved to by zneuzival kazdy a nie vzdy s dobrym umyslom. Skoda, ze ste to vtedy neriesili s pravnikom alebo skor ako po 25rokoch. Kebyze sa zistilo, ze to nie je tak ako trvrdis tak kataster by mal z toho pruser a ako pozname vsetci nase Slovensko medialnej kritike a nadavkam v komentaroch by sa nevyhli.

cutespider
Včera o 11:43

Kto je majiteľom pozemkov pod stavbami? Nie sú ešte pozemky vysporiadané, keď treba obnoviť dedičské konanie? Mne, ako majiteľovi pozemku, stačilo na zápis rozhodnutie obce o nepridelení súpisného čísla a geometrický plán. Pri takýchto starých stavbách to ide ešte podľa starého stavebného zákona a katastru to na zápis stačilo.

anonym_5599bd
Včera o 11:58

nevyhľadala si pomoc právnika?

autor
Včera o 12:08
@cutespider

Kto je majiteľom pozemkov pod stavbami? Nie sú ešte pozemky vysporiadané, keď treba obnoviť dedičské konanie? Mne, ako majiteľovi pozemku, stačilo na zápis rozhodnutie obce o nepridelení súpisného čísla a geometrický plán. Pri takýchto starých stavbách to ide ešte podľa starého stavebného zákona a katastru to na zápis stačilo.

@cutespider ja som jediný majiteľ pozemkov. Prečo by neboli vysporiadané. Podľa toho čo som sa dozvedela ak by som bola staršia ,čiže dospela v roku1976 tak by aj stačilo.( Prípadne by som bola pozostala stavebníka.)Ale tým že som všetko ostatné čo je na pozemku kúpila a toto nie, buď si dedičia pôvodného majiteľa dajú do poriadku alebo nikto.

autor
Včera o 12:10
@anonym_b0b065

V tomto pripade zial, chyba je v kupno-predajnej zmluve. Kataster nemoze len na dobre slovo pripisat stavbu na LV, ved to by zneuzival kazdy a nie vzdy s dobrym umyslom. Skoda, ze ste to vtedy neriesili s pravnikom alebo skor ako po 25rokoch. Kebyze sa zistilo, ze to nie je tak ako trvrdis tak kataster by mal z toho pruser a ako pozname vsetci nase Slovensko medialnej kritike a nadavkam v komentaroch by sa nevyhli.

@anonym_b0b065 ako opravíme chybu v zmluve ? Len nájsť dedičov nie?
Zmluvu písal notár

cutespider
Včera o 12:19
@anonym_autor

@cutespider ja som jediný majiteľ pozemkov. Prečo by neboli vysporiadané. Podľa toho čo som sa dozvedela ak by som bola staršia ,čiže dospela v roku1976 tak by aj stačilo.( Prípadne by som bola pozostala stavebníka.)Ale tým že som všetko ostatné čo je na pozemku kúpila a toto nie, buď si dedičia pôvodného majiteľa dajú do poriadku alebo nikto.

@anonym_autor, skúšala si sa pýtať na obecnom úrade? Im myslím stačí nejaký dôkaz o tom, že stavby boli postavené pred rokom 1976. Ja som podpisoval čestné vyhlásenie, kde som uviedol (zosnulého) stavebníka a odhadovaný rok postavenia (ale je pravda, že ja som bol dedič). Možno by im stačilo potvrdenie od nejakého suseda, ak ešte žije.

anonym_b0b065
Včera o 12:29
@anonym_autor

@anonym_b0b065 ako opravíme chybu v zmluve ? Len nájsť dedičov nie?
Zmluvu písal notár

@anonym_autor dodatok k zmluve vedia dat strany predajca a kupujuci ak predajca uz nezije tak zanho jedine to vyriesit s dedicmi. A pokial za notarom prisli s neuplnymi informaciami a na tie 2 stavby sa zabudlo tak zato nemoze. Notar nie je povinny overit majetok, ci nieco nechyba pri spisani kupnopredajnej zmluvy, navyse ludia bezne nepredavaju cely svoj majetok tak aj keby mal vedomost, ze 2 stavby chybaju si mohol mysliet, ze nemaju byt predmetom zmluvy.

anonym_b0b065
Včera o 12:32
@cutespider

@anonym_autor, skúšala si sa pýtať na obecnom úrade? Im myslím stačí nejaký dôkaz o tom, že stavby boli postavené pred rokom 1976. Ja som podpisoval čestné vyhlásenie, kde som uviedol (zosnulého) stavebníka a odhadovaný rok postavenia (ale je pravda, že ja som bol dedič). Možno by im stačilo potvrdenie od nejakého suseda, ak ešte žije.

@cutespider ale toto je uplne iny pripad kedze ju poslali za dedicmi z katastra. Obecny urad urobi to iste takto to funguje v tvojom pripade ked si to narokuje dedic nie tretia osoba.

anonym_9999e2
Včera o 13:43
@anonym_autor

@anonym_autor ja sa trosku stracam... mas pozemky / pozemok - ten mas tvoj a je vporiadku (zmluva je ok)... ano?
Potom mas "hlavnu stavbu" (dom?) a to je vporiadku na zmluve / katastri - ziaden problem, ano?
Potom mas nejake "drobne staby" (ex-mastale, kolne, domceky), ktore nie su na katastri a nie su na zmluve (to chapem, ako by ste ich tam dali, kedze neexistovali oficialne na katastri)... ty ich chces dat zapisat...
1, ak neexistovali na katastri vtedy, nemali ti "co predat" (ci tam bola kopa hnoja alebo kopa tehal je jedno, ak to nebolo zakreslene / zapisane na katastri) = dobre je, ze nie je co nahanat majitelov a otvarat dedicske
2, samozrejme, potom je asi problem ich zapisat / zakreslit, lebo "sa akoze objavili" a na tvoje cestne slovo si ich zrekonstruovala...
Ak toto plati, tak skor ich daj "legalizovat" nejako (po porade s pravnikom)... alebo to nechaj tak... podla toho ako su velke tie stavby a na co ich chces pouzivat (ak na nejake podnikanie, tak to asi len tak nechat nemozes...). Ak ako sopu, tak by som sa na to vykaslal asi

autor
Včera o 13:44
@anonym_b0b065

@anonym_autor dodatok k zmluve vedia dat strany predajca a kupujuci ak predajca uz nezije tak zanho jedine to vyriesit s dedicmi. A pokial za notarom prisli s neuplnymi informaciami a na tie 2 stavby sa zabudlo tak zato nemoze. Notar nie je povinny overit majetok, ci nieco nechyba pri spisani kupnopredajnej zmluvy, navyse ludia bezne nepredavaju cely svoj majetok tak aj keby mal vedomost, ze 2 stavby chybaju si mohol mysliet, ze nemaju byt predmetom zmluvy.

@anonym_b0b065 dobre, notár nevie, ja som tiež nevedela mala som iba 18,ale s kým mám spisať ten dodatok?

autor
Včera o 13:56
@anonym_9999e2

@anonym_autor ja sa trosku stracam... mas pozemky / pozemok - ten mas tvoj a je vporiadku (zmluva je ok)... ano?
Potom mas "hlavnu stavbu" (dom?) a to je vporiadku na zmluve / katastri - ziaden problem, ano?
Potom mas nejake "drobne staby" (ex-mastale, kolne, domceky), ktore nie su na katastri a nie su na zmluve (to chapem, ako by ste ich tam dali, kedze neexistovali oficialne na katastri)... ty ich chces dat zapisat...
1, ak neexistovali na katastri vtedy, nemali ti "co predat" (ci tam bola kopa hnoja alebo kopa tehal je jedno, ak to nebolo zakreslene / zapisane na katastri) = dobre je, ze nie je co nahanat majitelov a otvarat dedicske
2, samozrejme, potom je asi problem ich zapisat / zakreslit, lebo "sa akoze objavili" a na tvoje cestne slovo si ich zrekonstruovala...
Ak toto plati, tak skor ich daj "legalizovat" nejako (po porade s pravnikom)... alebo to nechaj tak... podla toho ako su velke tie stavby a na co ich chces pouzivat (ak na nejake podnikanie, tak to asi len tak nechat nemozes...). Ak ako sopu, tak by som sa na to vykaslal asi

@anonym_9999e2 pred 1976 nebolo treba stavebné povolenie ako je to teraz kvázi každý si staval ako sa mu chcelo, aj predošlý majiteľ si postavil niečo čo mi nezapísal v katastri veď načo. Ja to potrebujem dať do poriadku.
To že ty by si sa vykašľal mi je rada na dve veci...
Či to raz zdedia moje deti ale to predám aj v budúcnosti s tou budovou bude problém.
To je také slovenské strčme si hlavu do piesku a problém nevidíme tak neexistuje.

anonym_9999e2
Včera o 14:08
@anonym_autor

@anonym_9999e2 pred 1976 nebolo treba stavebné povolenie ako je to teraz kvázi každý si staval ako sa mu chcelo, aj predošlý majiteľ si postavil niečo čo mi nezapísal v katastri veď načo. Ja to potrebujem dať do poriadku.
To že ty by si sa vykašľal mi je rada na dve veci...
Či to raz zdedia moje deti ale to predám aj v budúcnosti s tou budovou bude problém.
To je také slovenské strčme si hlavu do piesku a problém nevidíme tak neexistuje.

@anonym_autor hmm... si mila... Ja ti poradim rovnako ako ty mne...
Nabuduce nebud skrob a miesto MK sa chod radit za pravnikom ... ty rada na dve veci...
Takze ked sa niekto snazi pochopit do hlbky tvoj problem, tak zacnes urazat...
Ty si zacala "otvarat dedicske" / dorabat kupne zmluvy... ja sa pytam - naco... ked stavby neexistovali / nie su zapisane na katastri... tak neexistuju... nie je co prepisovat...
Rob si co chces a vela stastia..

autor
Včera o 14:11
@anonym_9999e2

@anonym_autor hmm... si mila... Ja ti poradim rovnako ako ty mne...
Nabuduce nebud skrob a miesto MK sa chod radit za pravnikom ... ty rada na dve veci...
Takze ked sa niekto snazi pochopit do hlbky tvoj problem, tak zacnes urazat...
Ty si zacala "otvarat dedicske" / dorabat kupne zmluvy... ja sa pytam - naco... ked stavby neexistovali / nie su zapisane na katastri... tak neexistuju... nie je co prepisovat...
Rob si co chces a vela stastia..

@anonym_9999e2 tak ak JUDr povie že mám vyhladať dedičov a dediči majú obnoviť dedičské konanie hádam píšem jasne
A ja už mesiac hľadám dedicov
Ale vidím že vieš všetko lepšie

anonym_9999e2
Včera o 14:15
@anonym_autor

@anonym_9999e2 tak ak JUDr povie že mám vyhladať dedičov a dediči majú obnoviť dedičské konanie hádam píšem jasne
A ja už mesiac hľadám dedicov
Ale vidím že vieš všetko lepšie

@anonym_autor nemas pocuvat JUDr na katastri, mas si najat vlastneho JUDr... o inom si nepisala... len ze ti na katastri povedali... kataster je urad ako kazdy iny... inde si pravnika nespominala... takze neviem, o com tocis...

anonym_b10c1d
Včera o 14:24

@anonym_autor daj to anonymne na FB do skupiny právne poradenstvo.

anonym_0d8e55
Včera o 17:11

Tie stavby sú vôbec zapísané na katastri, majú list vlastníctva a kto je uvedený ako vlastník stavby? Ak tie stavby nie sú vôbec v katastri vtedy nerieš dedičské ale legalizáciu stavby.

Žiadosť o dodatočnú legalizáciu staršej stavby musíte podať najneskôr do 31. marca 2029. Po tomto dátume sa už čierne stavby budú musieť nekompromisne odstrániť, bez ohľadu na to, ako dlho na pozemku stáli.
https://legalizacie.sk/legalizacia-ciernych-sta...