Ako postupovať v prípade, keď rodič ma zlý zdravotný stav, žije sám a má neplnoleté dieťa?
Prosím o radu. Brat je rozvedený, má zlý zdravotný stav, ktorý trvá už 2 roky. Ma 16 ročne dieťa.
Matka je ťažko zdravotne postihnutá, a ja, mam 10 ročného syna a bývam s mamou. Pracujem, a momentálne brat býva u mňa, trvale bydlisko ma jnde, ale koli svojmu zdraviu je so mnou. Nevládzem starať sa o všetko, o dvoch chorých ľudí, o dieťa, chodiť do práce, je toho na mňa, už priveľa. Ani na dieťa pomaly nemám čas, aj keď partner mi moc pomáha. Jeho syn s bývalou sa vôbec o nič nezaujímajú, a ja už nevládzem. Ci chodiť po doktoroch, vybavovať všetky jeho veci, lieky, nemocnicu. Nakoľko býva často hospitalizovaný. Poraďte, kam sa obrátiť, aby som zistila, či aj jeho syn v zastúpení svojej matky, musí zvládnuť takú situáciu, aby som ja o všetkom už nemusela rozhodovať, aby aj oni začali pomáhať a vybavovať veci... Ďakujem.
@monuska74 len ty chceš od nich niečo čo sa v bežnom živote deje veľmi ojedinele . Hlavne teda od exmanželky. Pre niečo sa rozviedli a tam to pre tu jeho ex končí , nie je viac jej rodina . Chápem tvoju situáciu ale musíš sa na situáciu pozerať reálne. Ona má svoj život, svoje starosti a ex ju nezaujíma a to nijako . Žije tvoj otec ešte ?
@hivanik ved práve, síce odišla z nemocnice ale sestričku robí naďalej.... Ona vie všetko o jeho zdravotnom stave, preto nechápem, že mi sem tam nenapíše, keď s ním bratom možno nechce komunikovať, keby, aspoň mňa sa spýta, ako mu je, či sa lepší, či zhoršuje. Vie o našej situácii všetko, aj keď mi je jasne, ze ma svoj život. Ale syn bude o 2 roky dospelý, to aj potom budem rozhodovať a riešiť lej Ja?
@monuska74 pozri ak je brat mentálne v poriadku, otvorené sa s ním porozoravaj že ďalej už takto nemôžeš fungovať
Prenajmi bratov byt, vybav opatrovateľku.
Ak je brat mimo, tak hľadaj zariadenie.
Inak brat za života môže napísať závet a všetok jeho majetok môže prepísať na teba. Je tu skupina právnikov, skús sa poradiť. Neviem či môže brat vydedit aj maloleté dieťa
@pribinak viem ze aj to sa, da... Len ja som doteraz vybavovala dedičské po mladšom bratovi, to trvalo viac ako rok než začalo a ďalší pol rok než skončilo, lebo sa, dedilo aj zo zahraničia. Do toho bratova choroba, čiže právne veci som vybavovala len ja, mama ochorela, ja som nebola zdravotné dobre, už chvála Bohu som, dieťa, práca, škola, domácnosť, varenie aj zvlášť pre bratovu chorobu, vybavovanie lekárov, a teraz keby to brat spravil, že by splnomocnil mňa ako prípadného dediča, alebo že by sa, stav zhoršoval a nemohol by nič vybaviť už, zase by to bolo len na mne. Ja nechcem nič co mi nepatrí, chcem len svoj život so svojou rodinou, toto by sa nikdy, neskončilo.
@monuska74 Velmi smutny pribeh naozaj... je to smutne. Zial, oni nie su povinni nic. Ty z ludskeho hladiska robis, co mozes a za to ti patri vecna chvala a zivot, karma, Pan Boh... ti to raz oplati... Pripomenulo mi to pred rokom, ked mal moj muz COVID a jeho dcera z prveho manzelstva, vystudovana pani lekarka, odmietla si kupit ochranny oblek, stetoskop a oxymeter a prist ho popocuvat. Dovod? Ona sa nakazi. Svagor, muzov brat, ktory je tiez lekar, ale v CR, plakal, ked s nou dotelefonoval. Takze takto sa vedia zachovat deti.
@basska_b smutné všetko. A to ešte včera som mu znova volala sanitku, nebolo dobre, v piatok minulý týždeň ostal v nemocnici, lekárka že ho tam teda nechá, utekala som za doktorkou po práci plus veci mu doniesť, v pondelok ho prepustili, že je stabilizovaný, tak znova preňho, utorok doma, stredu som volala sanitku, zistili ze je pozitívny, asi v nemocnici sa nakazil, a to lekár zo záchranky že čo mu je ved to je pri jeho diagnóze normálne, že či ho chcem teda dat do nemocnice, tak som naňho nakricala a vzali ho a teraz sne my doma v karanténe a on leží na kovid oddelení. Preto píšem že už nevládzem, už neviem čo ďalej. Čudujem sa, že som normálna ešte, ale nechápem ich že mi ani nezavolali, lebo to môže mať zle nasledky. Určite to vedia, lebo jeho ex mala dcéru za slobodna a on ju vychovával ako svoju. Tu som poprosila aby mu veci doniesla, tak mi to prisľúbila že donesie. Určite to povedala aj mamke, bratov ej ex.
@monuska74 je mi to luto, dufam, ze sa z covidovej situacie rychlo dostanete, zelam skore uzdravenie. Ked toto cele pominie... myslim tato vasa situacia s covidom, tak ak je brat schopny komunikacie, treba si s nim sadnut a porozpravat sa, ze uz nezvladzes a ci je ochotny prijat riesenie formou ustavnej starostlivosti. Ak nie je, treba zavolat byvalej zene a velmi diplomaticky a slusne popytat pomoc.
Kazdopadne Vam zelam skore uzdravenie, velmi vela sil a verim, ze skoro budete mat za tymto tazkym obdobim.

@monuska74 ...tak máš viac možností...Jedna je ,že vybavíš opatrovateľku na par hodín ktorá bude okolo brata pomáhať pripadne riešiť cez deň lekára a pod..Potom je druha možnosť vybaviť zariadenie kde sa o tvojho brata postarajú 24hod.denne...Ak je to diagnoza ,ktorá sa bude postupne zhoršovať tak je len otázka času keď to budeš musieť urobiť. Jeho syn nieje dospely takže nemôže ešte o týchto veciach rozhodovať. Skus sa skontaktovať s jeho bývalou ženou a skus sa s nou o tom porozprávať aby ti to niekedy nevycitala . Keď je sestrička tak asi bude vedieť ako to je s jeho diagnózou. Držím palce