icon

Ako prebieha kontrola z úradu práce pre opatrovateľské príspevky?

25. júl 2025

Mamicky, ktore poberate Opatrovatelsky prispevok na dieta, mali ste uz kontrolu z UPSVaR-u? Ako to prebiehalo? Mala som taku tento tyzden, prva po niekolkych rokoch co opatrovak pobaram a teda prislo mi to uplne absurdne. Otazky typu aku ma dieta diagnozu, kolko mame clenov domacnosti, potom co vedia hadam aj kolko toaletneho papiera spotrebujeme, prijem manzela aj mna stale dokladame kopec papierov, teraz sme mali nedavno prehodnotenie, takze zase kopec papierov, prislo mi to ako totalna sikana, az vysmech tie otazky. Ja chapem, ze je to ich praca ale absolutne nerozumiem aky ma vyznam a prinos ma takato kontrola toho, ako sa staram o svoje vlastne dieta. Rada si precitam vase skusenosti.

domkakvet
25. júl 2025

@anonym_autor ano je to bezny postup a potrebuju vediet, ci sa staras, nakolko su rodiny, ktore poberaju prispevok a o dieta sa nestaraju, take kontroly su prave kvoli takym rodinam.

autor
25. júl 2025
@domkakvet

@anonym_autor ano je to bezny postup a potrebuju vediet, ci sa staras, nakolko su rodiny, ktore poberaju prispevok a o dieta sa nestaraju, take kontroly su prave kvoli takym rodinam.

@domkakvet tomu uplne rozumiem, ale prva otazka bola ze aku diagnozu ma dieta? To vazne? Maju tony lekarskych sprav.

mogaa
25. júl 2025

@anonym_autor ja som mala takú kontrolu ale za opatrovanie člena rodiny....nepovažuj to za šikanu, dávajú ti predsa peniaze tak aj kontrolujú či si za ne plníš svoje povinnosti.....

mogaa
25. júl 2025
@anonym_autor

@domkakvet tomu uplne rozumiem, ale prva otazka bola ze aku diagnozu ma dieta? To vazne? Maju tony lekarskych sprav.

@anonym_autor ale ten čo to kontroluje robí len kontroly, čiže niekoľko desiatok rodín denne, nemá kedy si študovať lekárske správy...on musí lne vyhodnotiť ši je dobre postarané o dieťa aj vzhľadom na jeho diagnózu....môže ísť o psychické ale aj fyzické ochorenie....pri fyzickom ochorení sa môžu pýtať aj dieťaťa....

domkakvet
25. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor do terenu casto chodia zamestnanci, ktori pracuju pod tzv. hlavnym zamestnancom, ktory im da len nejake instrukcie, teda diagnozu nemuseli ani vediet, tiez to mohlo byt v ramci prihovoru aby hned nezacali s otazkou aky mate prijem, dalej im mohlo prist na stol kvantum rodin, mozno si nepoznacili ku komu idu.

autor
25. júl 2025
@mogaa

@anonym_autor ale ten čo to kontroluje robí len kontroly, čiže niekoľko desiatok rodín denne, nemá kedy si študovať lekárske správy...on musí lne vyhodnotiť ši je dobre postarané o dieťa aj vzhľadom na jeho diagnózu....môže ísť o psychické ale aj fyzické ochorenie....pri fyzickom ochorení sa môžu pýtať aj dieťaťa....

@mogaa dakujem, snazim sa to cele pochopit, citila som sa velmi nekomfortne takymto zasahom do sukromia, ked zazvonili pri dverach, my doma este vsetci v pyzame, nabehli dnu a sedeli mi v topankach v jedalni s cudnymi otazkami.

anonym_281d41
25. júl 2025

no hold poberas socialnu davku od statu na ktoru sa skladaju vsetci pracujúci takze aj stupidne otazky mozu klast a kontrolovat ak toaletaky, ktore tiez financujes z tychto peňazí. takze je to ok

autor
25. júl 2025
@anonym_281d41

no hold poberas socialnu davku od statu na ktoru sa skladaju vsetci pracujúci takze aj stupidne otazky mozu klast a kontrolovat ak toaletaky, ktore tiez financujes z tychto peňazí. takze je to ok

@anonym_281d41 ulavila si si? Odbavena dostatocne na tom ako sa mi skladas na davku? A k veci mas nieco?

gab1sol
25. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_281d41 ulavila si si? Odbavena dostatocne na tom ako sa mi skladas na davku? A k veci mas nieco?

@anonym_autor kontrola slúži od toho, aby sa overil stav, ktorý bol predložený. Kontrolujú, či je to naozaj tak, ako ste zdokladovali. Aj kvantom pre teba zbytočných a šikanujúcich otázok, aby čo najviac zamedzili neoprávnenému čerpaniu dávok a príspevkov.

mk1111111111
25. júl 2025

Je to ich praca, co je Ti na tom cudne. Snad vies, aku dg.ma dieta, bolo problem to zopakovat? Ved vas neprisli domov bit ani vyzierat. Poberas davku, tak si povinna to strpiet a zbytocne sa certis.

autor
25. júl 2025
@mk1111111111

Je to ich praca, co je Ti na tom cudne. Snad vies, aku dg.ma dieta, bolo problem to zopakovat? Ved vas neprisli domov bit ani vyzierat. Poberas davku, tak si povinna to strpiet a zbytocne sa certis.

Dakujem zeny, som si vedoma kto a preco mi tu davku vyplaca, ani ma nikto nezbil. Pytala som sa na skusenosti tych, ktori si tym presli, a na vyznam a prinos takejto kontroly.
@mk1111111111 a to ze niekto pobera davku, nemusi strpiet vsetko.

anonym_a55bb1
11. okt 2025

@anonym_autor viete kolko spolupobcanov ziada o opatrovatelsky a robi z rodinnych prislusnikov s prepacenim dementnych a aj z ich vlastnych detí aby im stat prispieval tento prispevok? Rozum by sa Vam zastavoval, ake rozne diagnozy vedia hrat a casom mozno aj zabudli co vsetko navymyslali. Kontrola je aj na to