Ako prebieha zisťovanie majetku zosnulého?
Prosím vás, ako prebieha zisťovanie majetku zosnulého? Ide o môjho ex, neboli sme v kontakte 25 rokov. Ako zistia v akej banke mal vedený účet? Čo ak z toho účtu budú odvedené peniaze po jeho smrti? Mal blízky vzťah so sestrou a ona vždy bola disponent na účte. Prípadne, dá sa nejak zabezpečiť rodinný dom aby ho jeho rodina nevybrakovala?
@alickapusinka keď ich vydedil tak by určite dostali rozhodnutie.
V den smrti to notar uvidi. Kludne sa ho ma to moze v dedičskom konani spytat a aj nahliadnuť do spisu ake boli stavy na účtoch k akému datumu. A samorejme to moze ziadat spat. Lebo v IB je vidiet kto robil presun penazi, ci majitel alebo disponent. Mozu povedat, ze sa z toho zaplatil pohreb. A to je tiez v poriadku aspon nebudu platit deti. Ale to notar o všetkom poučí + si mozete skocit za pravnikom, ked uvidia co sa dialo na účtoch a tak.
@markusrasford za života, či už po smrti od notára myslíš?
@markusrasford to nemusia dostať rozhodnutie. Teraz to riešila sesternica rodičia dali majetok synovi jej bratovi prišla k notárke a tam jej povedala že majetok prepisali na syna.A že ju vydedili.
@danielahamar kým zil
@markusrasford nemusia dostať vôbec nič😉 žiadny papier, že ich niekto vydedol. Takže až po smrti ostanú prekvapení mnohi
@eliska13 no ved áno ale mohol aj počas života darovať sestre byt daroavcou zmluvou.A áno na katastri to vidí že kto je majiteľom. Prečo by mali deti nejaku časť dostať kde je to napisane.A navyše dotyčni môže mať aj dlhy a musia deti prijať aj dlhý ak chcu dedičstvo.
@alickapusinka ale toto nie je vydedenie, ked za zivota prepisali dom na syna.
@danielahamar po smrti sa už ťažko dá vydedit
@markusrasford 😆 to naozaj, asi sme sa nepochopili🤭 po smrti majiteľa /rodica, ak dostane dieta papier o vydedeni
@danielahamar asi
@veronikaszabova rozkaz šefka
@alickapusinka to je teda odpoved 🤦
vyber v den smrti moze byt pokladany za ucelovy. ak to vyberal disponent.
vyber bol pred umrtim ci po?
@betulinka1 vďaka
@alickapusinka preboha, to sa dozviem z listu vlastníctva kto je majiteľom nehnuteľnosti, nie? Ak by za života niečo prepísal na niekoho. Závet nie je žiaden. Pýtam sa na tri otázky, takže tvoja odpoveď mi je k ničomu. A nárok maju iba deri. Zase len ďalšie konšpirácie čo a ako...
a idete sa podielat aj na pohrebe ? nakladoch atd? lebo to tiez patri k dedicstvu
lebo toho kto bude zariadovat pohreb toho bude prveho voalt notar k dedicskemu bajprv to bude rieist s nim
@mamina7070 nebudeme sa podieľať. Môj ex bol odsúdený za týranie, takže ku mne mal zákaz približnia a chlapci ako boli starší odmietli sa s ním stretávať, keď začal byť agresívny aj voči nim. Veď nech si to notár odráta. Aj tak na Tom účte bude malo peňazí. Lebo, všetku hotovosť držal na účte svojej sestry. Skôr ide o nehnuteľnosť v podstate. No a teraz ma napadlo, ak bude jeho sestra riešiť pohreb, ale nie je dedičom, ona bude tiež na konaní? Alebo môžem trvať že nechcem aby tam bol niekto, kto nemá nárok?
Ona nebude v konani. Maximalne ju notar moze požiadať o informacie a moze si uplatniť sumu za pohreb v dedičskom konani. Neviem ci mal iba tvoje deti alebo ma aj ine deti, ale tvoji synovia ako dediči kludne mozu vyhladat notára aj sami a dohodnut si s nim stretnutie, ten im vsetko vysvetli a mozu sa pytat.
@betulinka1 vďaka, to mi stačí
ona nebude ale ona si uplatni naklady na pohreb atd v ramci dedicskeho konania a tie budu hradit dedici
akmbude ona rieist pohreb tak notar vyzve najprv ju ona dolozi ucty atd a tie potom tvoje deti budu musiet uhradit ako dedicia (ak nebude hotovost atd)
co drzal na ucte sestry to do dedicstva nepojde
pozerala si teraz niekedy ci nedoslo k zmene vlastnictva na nehnutelnosti? nema tam tarchy?
@alickapusinka deti sú neopomenutelni dediči, o to viac ak sú maloletí. Vydediť deti na Slovensku je takmer nemožné.
@mamina7070 nie, žiadne ťarchy ani nič. O tých peniazoch viem. Aj tak mám v pláne predať ten dom, nie sú pekné spomienky na život v ňom. A peniaze rozdeliť medzi deti rovným dielom.
@joannita takze deti dedia za kazdych okolnosti?
priklad otec umrie a dedi prve automaticky manzelka a dieta ze?
a ked nie su zbrati, automaticky dedi LEN dieta ze?
dakujem
@balerina2025 vydedit dieťa je možné len ak:
a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
d) trvalo vedie neusporiadaný život.
Dokázanie týchto skutočností je ale veľmi veľmi komplikovane. Jedine tak možno ten bod c) je jasný 🙂
Keď umrie muz a so ženou boli manželia, vysporiada sa najskôr BSM, čiže žene ostane jej polovica domu napríklad a druhú polku (manzelovu) dédia deti a manželka rovnym dielom.
Ak niesu manželia, jeho majetok dedia len deti.
Ak niesu manželia, jeho majetok dedia len deti.
tak ak ziju na TP a su partneri, to sa nezohladnuje hej?
a akoze urcite chcem aby dieta dedilo.dakujem
automaticky dedi dieta a nie rodicia zosnuleho a surodenci zosnuleho , ze?
chcem aby dedilo len dieta...
ide mi o to aby dedilo len dieta. po nom
@balerina2025 TP nemá s dededim nič spoločné. Vlastne s ničím. Má len informačný charakter.
Áno, ak keď tvoj ex má priateľku s ktorou žije a zomrie, dedia LEN deti. Deti majú vždy prednosť.
Rodičia by dedili len v pripade že by nemal deti. Keby s priateľkou boli zobrati, dedila by ona a rodičia (keby nemal deti).
Súrodenci by dedili len ak by nežili už rodičia a nemal by deti.

ako prebieha zisťovanie majetku zosnulého? mňa ako dediča sa notár opýtal,čo matka vlastnila-byt bol v BSM,okrem toho mala vkladnú knižku na heslo,kde bolo asi 15eúr.Polovica z tej sumy bola odrátaná ako poplatok za zrušenie,čiže do dedičstva išlo cca 7 eúr😀
dá sa nejak zabezpečiť rodinný dom aby ho jeho rodina nevybrakovala-nedá