icon

Ako prepísať manželov podiel na mňa?

10. mar 2025

Mám takýto problém. S manželom sme postavili dom, na ktorý mi dala peniaze moja mama. Po čase sme však prestali spolu žiť ako manželia. Manžel si chcel postaviť svoj dom, ale banka by mu poskytla nedostatočný úver. Bolo mu poradené, že ak si úver zoberieme spolu, vyjde to lepšie. Tak sme aj spravili a postavil dom. Má však nemanželské dieťa a ja nechcem, aby som musela z môjho domu vyplácať toto dieťa. Či už ja, alebo moje deti. Notár mi povedal, že ak by manžel daroval svoj podiel mne, bolo by to pri dedičskom konaní napadnuteľné. Nechcel mi nič iné poradiť. Tvrdil, že nemôžme dieťa vydediť, že na to by musel byť závažný dôvod. Vie mi niekto poradiť? Ďakujem.

Strana
z2
katarinaba
10. mar 2025

@oblecenie99 ano, vyznelo to dost utocne. Ale beriem, tiez sa ospravedlnujem a prajem pekny den.

oblecenie99
10. mar 2025

@katarinaba Skôr som aj preto dala toho smajla, chytajúceho sa za hlavu, už aj na odľahčenie autorke že why?, ale nemyslela som to v zlom. A na teba som fakt nechcela útočiť. Ešte raz som si prečítala úvodný príspevok, autorka píše o darovani, že sa notára pýtala na darovanie vyslovene, a áno, po smrti poručiteľa darovaciu zmluvu možno napadnúť dedičom, ale vôbec to nie je jednoduché, a musí preukazovať neplatnosť takejto zmluvy. A vďaka, aj tebe pekný zvyšok dňa 🙂

Autorka, nevidím ale nejaký zmysel uzatvárať klasické darovacie zmluvy. Ale normálne, po zrušení BSM dohodnúť si vysporiadanie, v ktorom si tie veci rozdelíte. Áno, nie je vylúčené, že manžel sa napokon rozhodne, že vec, ktorá mu patrí do jeho vylucneho vlastníctva už PO vysporiadaní BSM daruje tebe, tak áno, takáto darovacia zmluva by mohla byť napadnutelna, ale opäť, nie len tak, musia byť splnené dôvody.
Ci sa takáto dohoda o vysporiadaní BSM dá napadnúť po smrti poručiteľa treťou osobou (dedičom), neviem, ešte som o tom nepočula. Ale keby aj hej, opäť sme tam, že treba preukazovať jej neplatnosť, tvrdiť, že tie veci patria do dedičstva.. A to ťažko, pokiaľ tá dohoda bude spĺňať všetky náležitosti. Možno sa k tomu vyjadri ešte niekto iný. Skús sa poradiť autorka s advokátom. Ale ries to, lebo manželovi sa nebodaj niečo stane, tak sa to len skomplikuje ešte viac.

draik
10. mar 2025

Navštívte schopnejšieho advokáta. Nie je to nič zložité, ak sa viete dohodnúť. Pripraví Vám všetky podklady.
Dedič nie je oprávnený napadnúť zmluvu o vyporiadaní BSM. A mať úspech vo veci zrušenia darovacej zmluvy tiež nie je zrovna jednoduché, aj keď tu by pripadalo do úvahy započítanie daru do dedičstva, ak by ešte bolo čo dediť.

autor
10. mar 2025

@draik započítanie daru do dedičstva znamená, že by som o hodnotu daru ja menej dedila?

draik
10. mar 2025

Obdarovaný by ako dedič dedil menej.

autor
11. mar 2025

@draik Ďakujem všetkým za rady. Veľmi mi to pomohlo. Už som si objednala termín u advokáta.

Strana
z2