icon

Ako previesť polovicu domu na priateľku?

vvrga1
30. dec 2021

Ahojte, minulý rok v lete sme si kúpili dom. Keďže priateľ mal vtedy viac penazí podiel som neriešila, na katastri je on jediným majiteľom. Teraz keďže už čakáme bábo a sme zasnúbení chce polovicu domu prepísať na mňa. Absolútne neviem ako to funguje. Poradíte? Ďakujem

sbenkova
30. dec 2021

@vvrga1 darovacou zmluvou daruje ti podiel polovicu

es2021
30. dec 2021

@sbenkova darovacia sa nedá náhodou napadnúť v budúcnosti?

derdia
30. dec 2021

@es2021 nie neda. Normalne budes vlastnit pol domu. 👍Zaplatis len za znluvu okolo 450 eur a vklad na kataster 66 eur.

sylvester01
30. dec 2021

@es2021 § 260 obcianskeho zakonika, inak sa darovacia zmluva neda zrusit, a je platna aj od notara ten zabezpeci aj vklad zalezi ake mesto na zahori 180eur

zuzkaa1991
30. dec 2021

@es2021 da sa napadnút ale mala sanca ze by dotycny vyhral ;) .......takze jedina odpoveď je ze sa neda napadnút ja som chcela zrusit cca do polroka darovacu zmluvu ja som darovala a bohuzial take zakony su ze mam 10% sancu ziskat naspäť pozemky sudnou cestou cca po 15 -20r. ;) to som riesila asi s troma ci kolkymi pravnikmi.....

20erika07
30. dec 2021

Riesili sme podobné, chceli sme darovacou zmluvou ale pravnik nam povedal , ze do 10rokov je napadnutelna. Tak neviem ako to teda v reale naozaj je.
Inak az tak, nech ti normalne podiel odpreda za smiesnu sumu nech sa nemusi dan platit. Spisete kupnopredajnu zmluvu ,overite podpisy a podate na kataster. Vyjde to lacnejsie ako darovacia zmluva

nikdenikto
31. dec 2021

@vvrga1 nech ti 1/2 predá za 10€ a hotovo. Aj keď darovacia zmluva je napadnutelna, ale veeelmi ťažko.

hrabovo
31. dec 2021

presne tak, kupno predajna zmluva a je po problemoch, kludne za 4,36€ nech je sranda

vanda323
31. dec 2021

@hrabovo Aj za1 euro sa dá. Mne tak dedo predal,

hrabovo
31. dec 2021

@vanda323 ved jasne, ja som dala naschvál takú smiešnu sumu

obludamala
7. sep 2025

Nerob to

anonym_e40d50
7. sep 2025
@nikdenikto

@vvrga1 nech ti 1/2 predá za 10€ a hotovo. Aj keď darovacia zmluva je napadnutelna, ale veeelmi ťažko.

@nikdenikto Zmluva, kde si niečo kúpiš za 10e je tiež " napadnuteľná " lebo je každému jasné, že to bolo urobené podvodom. Pánko bude tvrdiť, že bol podvedený, že bol šikanovaný aby to urobil a ktovie čo a si na tom istom ako pri darovaní :D

nikdenikto
7. sep 2025
@anonym_e40d50

@nikdenikto Zmluva, kde si niečo kúpiš za 10e je tiež " napadnuteľná " lebo je každému jasné, že to bolo urobené podvodom. Pánko bude tvrdiť, že bol podvedený, že bol šikanovaný aby to urobil a ktovie čo a si na tom istom ako pri darovaní :D

@anonym_e40d50 nie je to také jednoduché ako sa píše. Reálne si predstav ako by také dokazovanie malo prebiehať. Súd ti len tak tu polku domu nezoberie. Tam musia byt lekárske správy, svedkovia, psychologické posudky….