icon

Ako priradiť priezvisko matky dieťaťu po novom zákone?

Včera o 17:11

Co potrebujem a kde ísť.. Keď od 1.1.2026 je možnosť dať dieťaťu aj priezvisko matky? Ďakujem

anonym_4f284b
Včera o 17:20

@anonym_autor ved rovno tomu dietatu napis na celo, som nemanzelske, naco take cavyky

moonlight1210
Včera o 18:24
@anonym_4f284b

@anonym_autor ved rovno tomu dietatu napis na celo, som nemanzelske, naco take cavyky

@anonym_4f284b tebe uz uplne hrabe z tych manzelskych a nemanzelskych deti. Ako fakt.

KTO v dnesnej dobe este riesi toto? Okrem teba?
Kto beha po firme so sepkandou a ukazuje prstom, okrem teba?

Co si z lazov, kde mate stale suchy zachod na dvore?

anonym_4f284b
Včera o 18:28
@moonlight1210

@anonym_4f284b tebe uz uplne hrabe z tych manzelskych a nemanzelskych deti. Ako fakt.

KTO v dnesnej dobe este riesi toto? Okrem teba?
Kto beha po firme so sepkandou a ukazuje prstom, okrem teba?

Co si z lazov, kde mate stale suchy zachod na dvore?

@moonlight1210 ja to neriesim, tiez nie som vydata, ale som stotoznena s tym, ake priezvisko ma moje dieta. Som svojpravna a bola som aj ked sa dieta narodilo. Ale niektore asi neboli.
Si to nepochopila, nevadi.

moonlight1210
Včera o 18:36
@anonym_4f284b

@moonlight1210 ja to neriesim, tiez nie som vydata, ale som stotoznena s tym, ake priezvisko ma moje dieta. Som svojpravna a bola som aj ked sa dieta narodilo. Ale niektore asi neboli.
Si to nepochopila, nevadi.

@anonym_4f284b tak co do toho stale vsade tahas pisanie na celo a nemanzelsky povod?
A nie v prvej teme. Prispievas tym vsade, kde sa tato moznost 2. priezviska rozobera.

Neviem, o co ti ide, ked to vytahujes.
Ale prizemne to je.

alickapusinka
Včera o 18:47

aj politik ma dve priezviska po matke a otcoví

anonym_4f284b
Včera o 18:49
@moonlight1210

@anonym_4f284b tak co do toho stale vsade tahas pisanie na celo a nemanzelsky povod?
A nie v prvej teme. Prispievas tym vsade, kde sa tato moznost 2. priezviska rozobera.

Ale prizemne to je.

@moonlight1210 tak to si ma s niekym pleties. Ja absolutne nemam problem s tym, ze matka nie je vydata, skor narazam na ich hlupost, ktoru chcu teraz napravit este vacsou hlupostou, ktoru umoznila tato hlupa vlada. A kedze sa este aj na to autorka musi opytat, tak asi nie aom daleko od pravdy. Ale chapem, ze tym, ktorych sa to tyka sa to necita dobre. Ale taky je moj nazor. Ty kludne napis svoj.

anonym_4eb9ad
Včera o 19:24

Ake nemanželské na čele zas. Bože ženy... Ja rozvedena a kolegyna detto to ideme riesit. Deti sa narodili v manželstve. Ale to nič nezarucuje.

moonlight1210
Včera o 19:24
@anonym_4f284b

@moonlight1210 tak to si ma s niekym pleties. Ja absolutne nemam problem s tym, ze matka nie je vydata, skor narazam na ich hlupost, ktoru chcu teraz napravit este vacsou hlupostou, ktoru umoznila tato hlupa vlada. A kedze sa este aj na to autorka musi opytat, tak asi nie aom daleko od pravdy. Ale chapem, ze tym, ktorych sa to tyka sa to necita dobre. Ale taky je moj nazor. Ty kludne napis svoj.

@anonym_4f284b ak narazas na to, ze mam nemanzelske deti, tak nie, mam ich manzelske. To na okraj. V tomto smere sa ma tato tema nedotyka.

Ale toto malomestiacke myslenie (co predvadzas) som uz videla.
Pred rokmi. Po revolucii. Ked sa niektore zeny rozohnovali nad tym, ze sa rozmaha zitie len v partnerstve, bez sobasa.

Vyzdvihovali vyznam sobasa - ale v tom, ako si ludia budu ukazovat prstom na nezosobasenych (samozrejme, hlavne na zenu). Ako bude kazdy deti z takych vztahov brat ako bastaradov. Ako im znicia/stazia buducnost. Lebo bez sobasa, to je vlastne prespanka.
Atd, atp.
XY nezmyslov, ktore vsetky pramenili len z toho, ze nic ine z minulosti nepoznali, take bolo myslenie v minulosti a nic ine si teda nevedeli predstavit. Ich vnutorna hodnota sa opierala o toto dedicstvo, ako o stary molami prezraty vlniacik po prababicke.

A kde sme dnes? Je to normalny stav. Nikto uz nici status nesudi podla obrucky. Je to jednoducho rozhodnutie tych dvoch, a tak sa to akceptuje.

Tak ako sme sa ja s mm rozhodli vziat, tak sa ini rozhodli iba spolu ostat zit. Je to uplne rovnocenna vec.

A toto? Je len priezvisko.

A z toho, ako velmi kladies doraz na to, ze to zacne odlisovat manzelske a nemalnzelske deti, z toho vidiet, ake “moralne” hodnoty mas.
Lebo status manzelskeho dietata (a.k.a. jedneho priezviska v tvojom ponimani) este z nikoho neurobilo lepsieho, hodnotnejsieho, prijatelnejsieho, ci inak vyznamnejsieho cloveka s prinosom pre zvysok ludstva.

To je o osobe.

Nehovoriac, ze po par rokoch sa toto premiesi presne ako tie sobase a parove spoluzitia, a takyto nazor bude uz len ticho smiesny.

anonym_4f284b
Včera o 19:34
@moonlight1210

@anonym_4f284b ak narazas na to, ze mam nemanzelske deti, tak nie, mam ich manzelske. To na okraj. V tomto smere sa ma tato tema nedotyka.

Ale toto malomestiacke myslenie (co predvadzas) som uz videla.
Pred rokmi. Po revolucii. Ked sa niektore zeny rozohnovali nad tym, ze sa rozmaha zitie len v partnerstve, bez sobasa.

Vyzdvihovali vyznam sobasa - ale v tom, ako si ludia budu ukazovat prstom na nezosobasenych (samozrejme, hlavne na zenu). Ako bude kazdy deti z takych vztahov brat ako bastaradov. Ako im znicia/stazia buducnost. Lebo bez sobasa, to je vlastne prespanka.
Atd, atp.
XY nezmyslov, ktore vsetky pramenili len z toho, ze nic ine z minulosti nepoznali, take bolo myslenie v minulosti a nic ine si teda nevedeli predstavit. Ich vnutorna hodnota sa opierala o toto dedicstvo, ako o stary molami prezraty vlniacik po prababicke.

A kde sme dnes? Je to normalny stav. Nikto uz nici status nesudi podla obrucky. Je to jednoducho rozhodnutie tych dvoch, a tak sa to akceptuje.

Tak ako sme sa ja s mm rozhodli vziat, tak sa ini rozhodli iba spolu ostat zit. Je to uplne rovnocenna vec.

A toto? Je len priezvisko.

A z toho, ako velmi kladies doraz na to, ze to zacne odlisovat manzelske a nemalnzelske deti, z toho vidiet, ake “moralne” hodnoty mas.
Lebo status manzelskeho dietata (a.k.a. jedneho priezviska v tvojom ponimani) este z nikoho neurobilo lepsieho, hodnotnejsieho, prijatelnejsieho, ci inak vyznamnejsieho cloveka s prinosom pre zvysok ludstva.

To je o osobe.

Nehovoriac, ze po par rokoch sa toto premiesi presne ako tie sobase a parove spoluzitia, a takyto nazor bude uz len ticho smiesny.

@moonlight1210 jezis, precitala som len prvu vetu. Nie, nenarazam a vyssie som napisala, ze ja nie som vydata a teda mam nemanzelske dieta. Vobec nenarazam na to, ci deti su manzelske alebo nemanzelske. Myslela som, ze som to napisala jasne. Narazam na hlupe riesenie. Podla mna je na hlavu teraz detom pripisovat priezvisko. Uz to, ze nieco take umoznili. Kazdy sa mal moznost rozhodnut ked sa dieta narodilo.

moonlight1210
Včera o 19:41
@anonym_4f284b

@moonlight1210 jezis, precitala som len prvu vetu. Nie, nenarazam a vyssie som napisala, ze ja nie som vydata a teda mam nemanzelske dieta. Vobec nenarazam na to, ci deti su manzelske alebo nemanzelske. Myslela som, ze som to napisala jasne. Narazam na hlupe riesenie. Podla mna je na hlavu teraz detom pripisovat priezvisko. Uz to, ze nieco take umoznili. Kazdy sa mal moznost rozhodnut ked sa dieta narodilo.

@anonym_4f284b
Skus este vysvetlit, co to teda ma potom cele spolocne s tvojim oblubenym argumentom o pisani na celo a co s tym ma to, ze niekto nepochadza z manzelstva, ale zo spoluzitia (ci z rozvedenej rodiny).

PS: je to cisto len tvoj problem, ze citas iba prvu vetu. Nie moj.

anonym_4f284b
Včera o 19:48
@moonlight1210

@anonym_4f284b
Skus este vysvetlit, co to teda ma potom cele spolocne s tvojim oblubenym argumentom o pisani na celo a co s tym ma to, ze niekto nepochadza z manzelstva, ale zo spoluzitia (ci z rozvedenej rodiny).

PS: je to cisto len tvoj problem, ze citas iba prvu vetu. Nie moj.

@moonlight1210 uz som ti to vysvetlila 3x, kto chce, pochopi

svetlonos
Včera o 19:51
@moonlight1210

Ale prizemne to je.

@moonlight1210
no komentar pani je sice blby ale riesi sa to. Naoriklad ma to prekvapilo v zopar formularoch v AT...

moonlight1210
Včera o 19:59
@anonym_4f284b

@moonlight1210 uz som ti to vysvetlila 3x, kto chce, pochopi

@anonym_4f284b vysvetlila si len to, ze pridavat dalsie priezvisko je z tvojho pohladu nezmysel. A ze ty to robit nebudes.
Potialto ok. Lebo to je tvoja sukromna vec.

Ale nijak si nevysvetlila, preco je pre teba tak velmi dolezity argument, ze to akoze “ukaze” nemanzelsky povod dietata.
Tomu sa vyhybas.

anonym_4f284b
Včera o 20:04
@moonlight1210

@anonym_4f284b vysvetlila si len to, ze pridavat dalsie priezvisko je z tvojho pohladu nezmysel. A ze ty to robit nebudes.
Potialto ok. Lebo to je tvoja sukromna vec.

Ale nijak si nevysvetlila, preco je pre teba tak velmi dolezity argument, ze to akoze “ukaze” nemanzelsky povod dietata.
Tomu sa vyhybas.

@moonlight1210 lebo ludia su sprosti, ja by som takto svoje dieta neoznacila

moonlight1210
Včera o 20:35
@anonym_4f284b

@moonlight1210 lebo ludia su sprosti, ja by som takto svoje dieta neoznacila

@anonym_4f284b 🤦‍♀️

Uz som ti napisala, ze toto chceli riesit aj o ludoch, co budu zit bez sobasa (ked sa take vztahy zacali stavat celkom rychlo samozrejmostou).

A vies, kde sme dnes.
Ukaz toho, kto ked povie, ze “ale ziju bez sobasa, aka hanba”, alebo “ale ma deti bez sobasa, aka hanba”, tak sa na neho divne nepozru, co to riesi za nepodstatne trapnosti.

Toto bude to iste. Vykrik do tmy jedneho leta, ze to vraj bude “bilag na cele”.

anonym_b189a8
Včera o 21:52
@anonym_4f284b

Inak v tomto je niečo, lebo o detoch co budu mat 2 priezviska, bude každý automaticky vedieť ze je z rozvratenej rodiny. Je to naozaj potrebné? Ved každý vie, že v úplnej rodine nikto nebude dávať 2 priezviska. To je logické. Kde sa podeľ zdravý rozum?
@anonym_4f284b úplne súhlasím s tebou.

moonlight1210
Dnes o 08:14

Baby, vy ste ako …. neskutocne. Hrate sa na nalepky, akoby to bola sutaz.

Staci 1 generacia a vase deti si zacnu brat/zit s detmi z tych “rozvratenych (vami onalepkovanych) rodin”.

A velmi rychlo vas tento argumentacny bod prejde.
Lebo nebudete mat sil povedat kriveho slova voci partnerovi/ partnerke vasho dietata. Otcovi/matke vasich vnucat.
Vnucatam samotnym do oci: tvoj otec/matka su z rozvratenej rodiny a vsetci to vedia.
Naopak, ked sa niekto takto trapne ozve, sami konecne najdete argumenty, ako ho poslat po teplu vodu.
Lebo sa vas to uz bude uzko tykat.

Presne takto presli argumentacie vsetky babky, tety a mamy, dedov, ujov i tatkov, ked postupne mlade dievcata a chlapci z ich vlastnej rodiny zacali zit “nadivoko” s partnermi, ci mali deti bez sobasa.
Zrazu sa to prestalo riesit, ked sa ich to osobne uz tykalo. A potichu to vysumelo.

Tak majte trochu rozum a myslite kusok dalej, ako po koniec tohto roka.

Lebo si uvedomte, ze ak sa takeho myslenia dopredu strachujete, tak ho len zivite. (Aj ked len docasne, ale zivite.)
Ci uz by ste sami take deti moralisticky nalepkovali, alebo nie. Ohnete chrbat podla predpokladaneho pohrdania druhych (hoci inak o sebe hovorite, ze vy by ste veru hlavu pred nikym len tak nesklonili).

Ak sa vam nepaci, ze dieta bude mat 2 priezviska, ze to bude zbytocne dlhe, ze si nezvyknete, ze aj tak bude asi nakoniec pouzivat iba jedno pri podpisovani (hoci v dokladoch by inak malo dve), tak ok.

Ale ak je vas dovod len to, za sa bojite “nalepiek”, tak je naozaj smutny.

Toto nie je o obozretnosti. To je o tom, ze sa pred tym radsej pre istotu dopredu ohnete.