Koho priezvisko pre dieťa, keď nie sme manželia?

laura__
13. apr 2023

Ahojte mám otázku , s priateľom čakáme bábo je toto trošku komplikované medzi rodinnými vzťahmi a každý tvrdí niečo iné ja sa chcem opýtať ohľadom priezviska pre novorodenca koho by som mala dať priezvisko moje alebo priateľove ,nie sme manželia ani zasnúbený len žijeme spolu no moja rodina tvrdí že mám dať moje priezvisko keďže nie sme zosobášení lebo budem mať problémy ak by som nedajbože chodila s malým po doktoroch že sa budem musieť stále preukazovať papierom že som jeho matka ak dám priateľove priezvisko a čítala som veľmi veľa o tom len stále nie som si istá a plánujem ísť aj na matriku ale chcela som sa opýtať na váš názor a poradiť ak viete .

janai1
13. apr 2023

Nikdy by som svojmu dieťaťu nedala iné priezvisko ako mám ja

patka06
13. apr 2023

jednoznačne tvoje priezvisko

cyberk
13. apr 2023

Ja by som sa od hanby prepadla, keby ma moje dieta ine priezvisko ako moje…

ckocka
13. apr 2023

Rada by som počula aspoň jeden racionálny dovod prečo by to malo byť priatelove priezvisko.

bessie12
13. apr 2023

@laura__ jednoznačne priezvisko po matke. Keď si ta vezme za ženu, tak vtedy sa to zmení.

matullienka
13. apr 2023

Súhlasím s dievčatami vyššie, dieťa by sa malo už len z praktického hľadiska mať priezvisko ako matka. Ty budeš tá čo budeš chodiť s ním k lekárovi, zastupovať ho v škôlke - škole. Ak chce priateľ priezvisko po sebe mal z vás urobiť rodinu pred narodením a mali by ste všetci rovnaké

belllinka
13. apr 2023

@cyberk nebud trapna a co je na tom na hanbu? Som rozvedena, cize kazde moje dieta ma ine priezvisko a neprepadavam sa od hanby 🤦‍♀️

lilyianka
13. apr 2023

@laura__ ja len čo sledujem z môjho okolia. Páry, ktoré nie sú manželia tak dieťa dostalo priezvisko po otcovi dieťaťa 🤷‍♀️ a musím uznať,že niektoré páry sa rozišli a ženy oľutovali, ze nedali priezvisko po sebe..

lenkakoc444
13. apr 2023

@laura__ nemusis sa nicim preukazovat u lekara Ani inde este som sa s tym nestretla a moj maly ma priezvisko po priatelovi este k tomu zahranicne. Ide skor o to ci to tebe Bude vadit ze sa babo vola inak hlavne AK sa teda neplanujete brat Ani v buducnosti.
Mne to nevadi,ale moj priatel vymyslel ze maly Bude mat priezviska po oboch tak momentalne to riesime a ked sa vezmeme aj ja budem mat obe

kornelies
13. apr 2023

@laura__ Dajte obidve, nikdo sa nebude hnevat, nikdo nebude citit krivdu. Ver mi, ze vas vztah dokazu ovplyvnit rodinni prislusnici viac ako si myslis. Tymto.ich umlcite.

saxana000
13. apr 2023

Neexistuje aby som odchadzala z porodnice a dieta sa nevolalo ako ja..to som povedala aj muzovi ked som ostala tehotna:mne je jedno ake bude mat dieta priezvisko ci tvoje alebo moje ale na 100% budu rovnake..a nastastie to pochopil 🤣

jaroe
13. apr 2023

@laura__ ani keby nemali byť žiadne problémy s rozdielnymi priezviskami, tak určite svoje. Načo priateľove?

85miska
13. apr 2023

@laura__ Ja som rozvedená. Mám s priateľom už 2 deti. Svadbu nechcem ja. A moje deti majú obe priezvisko po ňom. Ja sa nehanbím že majú otcove priezvisko a v živote som nikomu nikdy neukazovala rodný list že ja som matka s iným priezviskom. A už vôbec nie u doktora. Takú blbosť som nepočula. Keď mi volá pediatricka oslovuje má priezviskom jeho a mojich detí a už som ju prestala opravovať že sa tak nevolam. Nikdy a tým nikde nebol problém.

laura__
autor
13. apr 2023

@lilyianka toho sa presne bojím že dám jeho priezvisko a do svadby sa rozídeme a budem mať problémy s prepisovaním priezviska lebo môj priateľ si veľmi stojí za tým aby bolo jeho a jednu dobu som aj ja bola stále za tým že bude jeho priezvisko ale jak sa termín blíži a blíži tak čo raz viac rozmýšľam či je to vôbec dobrý nápad a nepočkat radšej do svadby aby mali sme všetci rovnaké priezviska

lenvam
13. apr 2023

@laura__ z mojej životnej skúsenosti nebudeš sa nikde musieť preukazovať akurát ta budu oslovovať pani (priezvisko dieťaťa) a už nikdy by som to neurobila ze by som dala priezvisko po otcovi. Aj sa zosobasite zmeníš priezvisko aj dieťaťu

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ckocka
13. apr 2023

@laura__ Ak bude svadba tak sa predsa dočká, hádam nie je malé decko že ja chcem teraz a hneď.

lucia147852
13. apr 2023

Ty budeš vlastne slobodná matka. Prečo by si mala dať priezvisko po mužovi, ktorý nemá gule si z teba spraviť manželku, ale dieťa plodí jedna radosť? Ani by ma nehlo dať jeho priezvisko. Ak by ste sa rozišli, priezvisko bez jeho súhlasu zmenit nevieš a on by určite nesúhlasil. Takže dieťatu by som dala priezvisko aké budem mať ja, ako sa k tomu postaví je už na ňom.

majusqwa
13. apr 2023

@laura__ svoje. keď chce, aby malo dieťa jeho priezvisko, musel by si ma vziať. bodka.

k tomu preukazovaniu - jednu známu vzali vo Viedni na letisku policajti. syn mal iné priezvisko, ona iné, jej partner iné. radosť vysvetľovať. má z toho "skvelý" zážitok.

simca06022011
13. apr 2023

U lekárov sa nebudem musieť nijak preukazovať..
Ale.priezvisko daj svoje. Ani neuvazuj inak. Ja som z nejakých mne nepochopiteľných dôvodov dala otcove a ľutujem to pravidelne :D pritom mala som to jasne v hlave vopred. V pôrodnici dokonca mala moje priezvisko.. neviem ako sme prišli k jeho :D

miroslava21
13. apr 2023

Ak sa nezobrati rodicia rozidu a matka sa rozhodne zmenit priezvisko dietata, vobec to nie jednoduche. To si treba uvedomit. Musi s tym otec suhlasit.
Ak das priezvisko po otcovi treba ratat s tym ze u lekara, v skolke atd ta budu oslovovat jeho priezviskom...
Daj priezvisko po sebe, je to praktickejsie

maranco
13. apr 2023

@laura__ môžete to vybaviť cez internet aj pred narodením dieťaťa

Zápisnica o určení otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov k nenarodenému dieťaťu

Umožní rodičom dieťaťa určiť otcovstvo súhlasným vyhlásením rodičov k nenarodenému dieťaťu, ak je už počaté. Touto službou sa zároveň rodičia dohodnú na priezvisku dieťaťa, ak rodičia nie sú spolu zosobášení a majú rôzne priezviská, dieťa nadobúda priezvisko podľa dohody rodičov. Dohodou možno určiť iba priezvisko, ktoré v čase, keď k dohode došlo, má jeden z rodičov.
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

janinah
13. apr 2023

Keď chce .aby malo dieťa jeho priezvisko.tak nech si tá vezme za manželku.Nikdy by som nedala priateľovo priezvisko dieťaťu.manzelovo s radosťou.

tomika
13. apr 2023

tie ktoré píšete že priezvisko po matke,...koľko máte rokov??a že by ste sa hanbili za priezvisko otca detí.Panebože táto moderná doba...Naozaj som na to zvedavá...Lebo na Slovensku väčšinou deti majú priezvisko po otcovi...A za to sa hanbiť??!!Preto je aj -ová,ako otc-ová...Také tradičné Slovenské.Alebo sa hanbíte za svojich otcov??

ckocka
13. apr 2023

@tomika A otcovia sa hanbia za matky svojich detí?

leskovael
13. apr 2023

No keď si chceš v prípade rozchodu zbytočne skomplikovať xy situácii, tak daj kľudne partnerove priezvisko... Nikdy by som UŽ nedala priezvisko iné ako moje.

tomika
13. apr 2023

@ckocka to by si mali vyjasniť predtým ako si spravia dieťa....

zuzinka888
13. apr 2023

@kornelies zevraj dieta moze mat zo zakona len 1 priezvisko- povedala jedna pani na matrike.

janai1
13. apr 2023

@tomika za svojho otca sa hanbiť nemusím, on totižto nemal problém si moju matku zobrať za ženu a celá rodina má rovnaké priezvisko.
Ja nevidím dôvod prečo by som musela riešiť že moje dieťa sa volá inak ako ja alebo aby mňa oslovovali menom akým sa nevolám.

ckocka
13. apr 2023

@tomika To súhlasím, len stále nevidím ten racionálny argument prečo priezvisko po otcovi.