icon

Ako riešiť chýbajúce dva mesiace pre podporu?

mirka3169
12. dec 2023

Ahojte, nevie mi niekto poradiť, ako to najlepšie urobiť? Chýbajú mi dva mesiace odrobene,aby som mala nárok na podporu. Práve som na rodičovskom. Ak by som sa na dva mesiace zamestnala, aj poberala rodičak, potom išla na podporu, manžel na rodicak...je vlastne takáto cesta správna? Z akej sumy by sa mi rátala podpora? Z tých dvoch mesiacov alebo priemer za posledné 4 roky? Alebo ako by to bolo najlepšie urobiť?

mirka3169
autor
12. dec 2023

@simsalabim daj si pozor po takýchto rečiach, aby si čoskoro nežiadala aj ty o podporu, ešte sa ti môže v živote veľmi zísť.

hylary
12. dec 2023

@simsalabim vyciciavanie štátu bol podľa mňa nezmyselný covidovy rodicak, ktorý do nemoty poberali ženské, ktorym sa narodilo dieťa od 1.3.2017... čiže ak sa im narodilo do 28.2.2017, mala žena smolu.. tu už nepostihla covidova kríza, tá už nemala nárok na peniaze, tá už mala kopec možnosti nájsť si v kovide robotu. Celý tento štát je na hlavu, ale riešiť to a rozoberať nemá zmysel, bohuzial....

simsalabim
12. dec 2023

@hylary ano, ale zakon zjavne nerata s tym, ze sa jej nechce robit. Takto odcerpane peniaze od mnohych ludi chybaju… mozno vtedy, ked to fakt budete potrebovat a nebude z coho, si spomeniete na tuto diskusiu.
@angel993 fakt netusim, co tym chces povedat.
@mirka3169 je rozdiel musiet ziadat a chciet ziadat. Aspon v mojom ponimani. Ja pracujem cca 30 rokov, s dvomi rocnymi pauzami na matersku. A ano, moze sa stat, ze budem musiet ist na dlhsiu PN alebo pridem o pracu a nebudem si ju vediet najst, tak pojdem na podporu. Ale ja v tom vidim odlisnu situaciu od tvojej… asi som z inej dimenzie a fakt nema zmysel o tom s vami diskutovat.

1andrea111
12. dec 2023

@mirka3169 spýtaj sa @zalka vie dobre poradiť

lienka.7
12. dec 2023

@mirka3169 no vidis, tak ešte 2 mesiace dobrovolne poplat po 1.300€ a budeš mat narok na podporu 😉 ze si to len nevedela predtým... ts ts ts no blbo si si to prepocitala, ono aj odrbavat musí človek vedieť, že ? 😉👌🤣

lienka.7
12. dec 2023

@simsalabim nesnaž sa tu zbytocne dámy typu "mamnatopredsanarok" jednoducho nikdy nepochopia, ze čerpanie davky je iba možnosť v prípade potreby, resp.nutnosti, nie na cielene vyuzivanie. Nejakú morálku, etiku, či nebodaj svedomie u nich nehľadaj...

ysseba
12. dec 2023

@simsalabim Autorka má evidentne viac šťastia ako rozumu

aurora33
12. dec 2023

@mirka3169 ledva to odrobilo dva roky a už to chce vyciciavat? 🤮

lienka.7
12. dec 2023

@aurora33 no však "Lebo ma na to predsa narok". Ja neviem, čo nechápete...

nivea777
13. dec 2023

Nechápem tieto nezmyselné odpovede,ktoré vlastne autorke nič neprinesú. Viem , pomôžem keď neviem,tak idem ďalej. Kde sa berie tá zlosť? Nepoviem keby riešila potrat alebo chcela utiecť od rodiny, opustiť deti. Ale kvôli podpore?
Nárok na podporu má,keď splní podmienky. Nič nedostane zadarmo, všetky odvody sú zaplatené, tak ako majú byť. Tak potom aké vyciciavanie? Vyciciavanie je pre mňa dostávať nejaké výhody aj keď som tomuto štátu nič nedal, ako napríklad hmotná núdza alebo dlhodobá evidencia na UPSVaR a tým pádom zaplatené ZP.
Ja som išla do práce keď syn nemal ani 2 roky, nemusela som, ale chcela som lebo sme potrebovali peniaze. Mala som nárok na materskú, zvýšený rodičák aj môj manžel bol na materskej, dokonca aj pracoval popri materskej lebo mal nárok lebo mohol a lebo sa to vtedy dalo. Boli by sme hlúpi keby to nevyužijeme pretože môj manžel odvádza také odvody a dane, že niektorí ľudia nemajú také ani príjmy. Teraz som na zástup počas MD,RD a keď sa nebudem mať kam vrátiť,tak využijem podporu. A ak to bude stále možné,tak využijem maximálnu podporu, budem doma sedieť pol roka a dostávať vyše 1329€. Nemyslím to v zlom,ale každý kto by nevyužil to, na čo má nárok je hlupák lebo odopiera rodine a sebe.

aurora33
13. dec 2023

@nivea777 Však ale sama píše že jej chýbajú odrobene dva mesiace takže asi na to nárok nemá, či?

nivea777
13. dec 2023

@aurora33 keď si doplatí tie 2 mesiace bude mať nárok.

aurora33
13. dec 2023

@nivea777 ved tak nech si plati, ale ide o princíp.

nivea777
13. dec 2023

@aurora33 Aký princíp? Nikoho nezaujíma ako tie dni získa,dôležité je, aby ich mala. To,že to niektoré mamičky nevedia alebo to nevyužili keď mohli je žiaľ ich chyba. Aj ja som si poriešila prácu,aby som mala nárok na tehotenský,materskú a tak a čo porušujem? Nič a ani autorka nič neporuší. Niektoré ženy to rozčuľuje, ale prečo? Čo ich rozčuľuje na tom? Všetko to ide z ich odvodov,ktoré si odviedli. Taká,čo nikdy nepracovala dostane rodičák,"kočíkovné", prídavky, potom hmotnú núdzu, narobia si viac detí, toto je nespravodlivé. (toto nemyslím samozrejme ako útok)

simca06022011
13. dec 2023

Len tak k veci: branie podpory nie je ziadne PRAVO. Je to moznost, ako si pomoct, ked clovek ostane bez prace, nevie sa zamestnat. NIe je to nutne, potrebne ani ziadne "pravo ktore si ma vyuzit".... Je to iba podpora. Mozno ju raz bude naozaj potrebovat, ale napr. tu nevidim dovd,ak niekto moze ist pracovat = aby nesiel a isiel na podporu, lebo ma pravo.
Aj nase urady prace by mali byt prisnejsie, proste hladat aktivne pracu, posielat na pohovory = vs mlada zena odmientne pracu = vyradit. A toto s kazdym jednym. Lebo prace je dost. Ja odcudzujem kazde vyuzivanie akejkovelvek davky statu, na to aby clovek sedel doma, ak na to nema vazny dovod. Podla man to teda nie je pravo = pre zdraveho praceschopneho cloveka je to HANBA.
To ze sa niekto tvari ze ked odpracuje dva roky tak sa akoze narobil dost :D tak to mi je fakt usmevne, kam spejeme..

aurora33
13. dec 2023

@nivea777 lebo je vychcane a hnusne. Nemá na to nárok. To že ty si rovnaká je tvoj problém. Potom to tu vyzerá ako vyzerá. Je rozdiel mať na niečo právo a dostať sa k niečomu neprávom.

lienka.7
13. dec 2023

@nivea777 ty a tebe podobne nechapu základný princíp, a to, ze sociálny systém je tu ako podpora v ťažkých životných chvíľach. Nie je tu na to, aby to rôzne vychcankyne využívali. Ale to také ako ty nikdy jednoducho nepochopia, lebo podvodnicka ostane len tou podvodnickou...
A co na tom niektoré ženy rozčuľuje? Budem hovoriť za seba, rozčuľuje ma to, ze ja poctivo pracujem, platím si odvody a dane a na základe toho mam aj príslušné davky, v max.vyske pomaly, aby si sa tu zase neobula do mna niekomu závidím a neviem využiť systém. Nikdy som žiadny systém nevyužila, nezneuzila. Rozčuľuje ma to, ze kadejaké socka, ktorá má minimalku, sa tu podvodom dostáva k (takmer) max.davkam, na ktoré si nezarobila, neodviedla do systému, cize jej nepatria. Chapes už? Zablikalo ti? Ci stále nie...???
A nie, nejde to absolútne z odvodov, ktoré si odviedli, lebo si ich neodviedli!!!! Ale na cigánov tu nadávať budete, ale pritom ste uplne rovnaké oni. 🤮🤮🤮

nivea777
13. dec 2023

@aurora33 chceš mi povedať,že keby si nemala prácu a mala by si možnosť ísť na podporu tak by si nešla? jasné, že išla a išla by tam každá,ktorá tu tvrdí,že je to vychcané.

lienka.7
13. dec 2023

@nivea777 len s tým rozdielom, ze dana slečna je na rodicaku, čiže ona pracu aj tak nemá, sedí doma. To je ten rozdiel. Ona o pracu neprišla, naco ma slúžiť podpora.

aurora33
13. dec 2023

@nivea777 tak ja mám odrobene urcite viac ako úbohé dva roky, čiže ja by som aj mala nárok. A to je ten rozdiel. Autorka ten nárok nemá, pretože jej to NEVYCHÁDZA.

lienka.7
13. dec 2023

@nivea777 a nic v zlom ale sama si protitecis...
"Ja som išla do práce keď syn nemal ani 2 roky, nemusela som, ale chcela som lebo sme potrebovali peniaze. Mala som nárok na materskú, zvýšený rodičák aj môj manžel bol na materskej, dokonca aj pracoval popri materskej lebo mal nárok lebo mohol a lebo sa to vtedy dalo. Boli by sme hlúpi keby to nevyužijeme pretože môj manžel odvádza také odvody a dane, že niektorí ľudia nemajú také ani príjmy".
Tak si chcela si alebo ste potrebovali peniaze? Potom teda aký má tvoj ten prijem, keď ma taaaake odvody ako niekto plat, ale ty musíš do prace, lebo nemáte peniaze... aspoň tu nekecaj. Také ako ty mam najradšej.

nivea777
13. dec 2023

@lienka.7 ako som napísala vyššie, ja som od ani nie 2 ročného išla do práce a nesedela som doma na zadku. Ešte nikdy som nebola na podpore pretože som vždy išla z práce do práce,prípadne na materskú a bola som minimálne doma, na úrade možno tak 2 mesiace po škole pokiaľ som prácu našla a potom asi pol roka kvôli kurzu,ktorý som si chcela spraviť a zvýšiť si kvalifikáciu a po rodičovskej ( vec budúcnosti 2026-2027)ak sa nebudem mať kam vrátiť,čo pravdepodobne nebudem lebo som tu na zástup a prácu pred letom pravdepodobne nenájdem, tak budem potrebovať peniaze a tú podporu po tých rokoch práce využijem. Určite nepôjdem na úrad práce keď mi tam bude visieť podpora. Bola by som hlúpa keby to nechám prepadnúť. Samozrejme, to má čas, ešte nie som ani materskej.

nivea777
13. dec 2023

@lienka.7 Jasné,že som nemusela lebo muž by to potiahol aj sám, lenže by sme nestavali dom rok, ale dlhšie. Každé peniaze do plusu su súper, no nie? Nebola som prinútená existenčnými problémami 😉

lienka.7
13. dec 2023

@nivea777 este raz, ty si niečo nesporis na nejakom svojom imaginarnom účte, kde si to potom akoze vyberas. Nechápem, kde ty a tebe podobne zmyslajuce na toto vôbec prišli 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ všetky odvody čosi výberu idú automaticky na výplatu dochodkov a dávok, ty si nič nikde nesporis, nikde ti nic nevysi... nechapes to??? Keď prídeš o pracu, mas narok využiť podporu, keď nemáš pracu.. ale nie, ze si odrobis, vycerpas podporu, odrobis, vycerpas podporu... nechapes??? Si len bajocko zrátaj, co si zaplatila do systému a už šiši aj vybrala.. tehotensky, materska, rodicak, pridavky, kocikovne, dabovy bonus... kks, ze niekto tak hlúpy môže byť , ktory tu bude tvrdiť, že ON ZIVI tento stat, toto ja nikdy nepochopim🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

nivea777
13. dec 2023

@lienka.7 a nie som žiadna socka ani podobné. Čakala som,že sa niekto do mňa pustí keď sa pozriem na autorkinu vec objektívne,ako čo funguje a zastanem sa jej. Nikto nemôže nadávať na ľudí,ktorí to využívajú. Nadávať môžme jedine na systém a na to,ako to je celé nastavené.

simsalabim
13. dec 2023

@lienka.7 mna fascinuje aj to, ako si tieto zeny nedokazu spojit ich spravanie s vecne sa zvysujucimi danami a poplatkami 🤷‍♀️ Ano, v tomto state sa kradne vo velkom, ale aj kazda takato “kvapka” ma dopad. Z coho to ma stat financovat, ked davky cerpaju ludia preto, ze “maju pravo” a nie preto, ze musia kvoli okolnostiam.

melisa281
13. dec 2023

@simsalabim viem,že to nechceš počuť ale nehanbis sa? Takto niečo komentovať žasnem

nivea777
13. dec 2023

@lienka.7 darmo sa budeš rozčuľovať nado mnou alebo nad autorkou alebo písať,že ženy ako ja.Zbytočne si zvýšiš tlak. Zatiaľ som nevyužila žiadnu podporu keďže pracujem a neflákam sa, dokonca som mala aj viac prác súbežne keď už dieťa chodilo do škôlky. Dúfam,že ani nebudem musieť isť na podporu a budem sa mať kam vrátiť pretože práca mi dá viac ako pol roka na podpore. Ak sa nebudem mať kam vrátiť,tak budem nútená ísť na podporu. Ja by som napríklad kľudne dala rodičák do 3 rokov len pre tie ženy,ktoré pracovali a tie,čo nie by mali RP len do 2 rokov,ale to je už na inú debatu.

nepic
13. dec 2023

@simsalabim
Nič v zlom,väčšinou s tebou súhlasím,ale...ty nepôjdeš na starobný dôchodok,keď budeš mať naň nárok? Možno ak máš teplé miestečko,kam si chodíš skôr oddýchnuť ako sa narobiť,alebo pracuješ v manželovej firme,tak možno budeš vládať aj do 70 robiť. Ale skús si to niekde za pásom,resp kde sa robí na smeny. Sme skoro rovnako starý,čiže to máme za pár a hádam sa toho dôchodku dožijeme,aj máme akú takú istotu,že ešte ten dôchodok dostaneme. Čo tu autorka takú istotu nemá. A ja sa naň aj veľmi teším a zodpovedne prehlasujem,že nebudem v práci ani o deň naviac. Myslím,že som sa za svoj život dosť narobil na tých vo vedúcich pozíciách v zime,v noci,v daždi a veľa krát aj v chorobe. Trocha súcitu by naozaj nezaškodilo,veď ako ženy by ste mali držať spolu.

misiak7777
13. dec 2023

@nepic čo má spoločné dôchodok a podpora pre ženu ktorá neodrobila ani dva roky? A môže pracovať??