icon

Ako riešiť chybné priezvisko v občianskom preukaze?

ryus_96
4. apr 2025

Ahojte, v detstve som mala zmenu priezviska po otčimovy. Na druhej strane OP mám však uvedené moje rodné priezvisko, čo som do teraz nejako neregistrovala ze je zle ale v pôrodnici a na matrike mi povedali že to je zle, a mám si to vybaviť nakoľko je to zle a kvázi mám neplatný OP. To rodné priezvisko vraj “zaniklo” zmenou. Ja však nemám žiadne papiere zo súdu ani nič, keď to rodičia riešili. Vedeli by ste mi poradiť ako mám postupovať? Nakoľko na internete sa neviem dopátrať. Ďakujem

katkaseiner
4. apr 2025

ak ti tu nikto neporadi, skus skocit na matriku sa spytat... taketo nestandardne situacie mozno vedia riesit lepsie...

pribinak
4. apr 2025

Mama nemá nič odložené? Nevie ti k tomu nič povedať?

Začala by dom matrikou

januska12323
4. apr 2025

On si ťa teda osvojil alebo ste len menili priezvisko? To sú dva rôzne úkony.

tramtada31
4. apr 2025

Tá zmena určite nastala rozhodnutím súdu, dá sa dostat aj 30 rokov starym rozsudkom, musis navstivit príslušný sud

mandinka
4. apr 2025

Podstatné v tomto je to, či si bola oficiálne súdne otčimom osvojená - o čom musí existovať rozhodnutie súdu, na základe toho, by sa aj tvoje rodné priezvisko uvádzalo to po otčimovi. Ak ale šlo len o zmenu priezviska ( čo je možné z viacerých dôvodov a viacerými spôsobmi), rodné priezvisko ostáva to tvoje pôvodné pri narodení. Postupovať treba tak, že sa treba opýtať najprv rodičov, hádam vedia, či šlo o proces osvojenia

maranco
4. apr 2025

@ryus_96 aké rodné priezvisko máš uvedené na rodnom liste?
Také musí byť potom aj na OP a OP bude platný

ryus_96
autor
4. apr 2025

@katkaseiner skúsim jasne ďakujem , ja len či tu nemá niekto s týmto skúsenosť 🙂 lebo som sa sťahovala do iného okresu a to sa musím zevraj dostaviť do bývalého okresu.

slavomira236
5. apr 2025

@ryus_96 a otcim si ta osvojil? To hadam vies

mandinka
5. apr 2025

Nemáš doma svoj rodný list?

ryus_96
autor
7. apr 2025

@slavomira236 neosvojil práveže mám len jeho priezvisko, na RL mám svojho otca normálne. Preto som aj ja ostala v šoku keď ma začali atakovať že to mám zle

slavomira236
7. apr 2025

@ryus_96 tak potomasat v obcianke rodne ktore mas na rodnom liste

mandinka
7. apr 2025

No tak v takom prípade je tvoj občiansky vyhotovený správne. Aj som sa čudovala, aby to na policii nevedeli. Rodné priezvisko sa v tomto prípade uvádza, to, čo si mala pri narodení.

jankasmejka
8. apr 2025

@ryus_96 keď Vám vydávalu tento občiansky preukaz, boli ste povinná si ihneď na mieste skontrolovať správnosť všetkých údajov na preukaze. A nie len to, ako vyzeráte na fotke. A veci riešte priamo na príslušnej matrike, nie tu na MK

ryus_96
autor
8. apr 2025

@jankasmejka Mila pani “Jankasmejka”, v 15 rokoch človek ovláda ohľadom tejto situácie aké rodné priezvisko ma byt na OP 🙂 a keď, celú dobu sme doma boli v tom že to tak ma byt. Až po xy rokoch na matrike ma upozornili že to je zle a mam si to riešiť v okrese kde bol súd, čo ja nemám úplne najbližšie 🙂 a preto podľa mňa funguje MK aby sa človek opýtal či s tým ma niekto prípadnú skúsenosť, aby som nemusela teraz behať zbytočne hore dole a žiadať si papiere zo súdu, keď to mám nakoniec správne 🙂 krásny den Vám prajem 🙂