Ako riešiť daň z príjmu nehnuteľnosti po darovaní?
Ahojte, ide ma drbnut …. Tento rok mi daroval ujo tretinu domu …. Pravnik ma neupozornil na to ze budem z ceny domu platit dan, kedze nie je moj priamy pribuzny, teraz som sa to docitala a iba plačem …. Viete mi niekto poradit? Ako ti realne je? Ako sa to riesit? Da sa tomu vyhnut? Keby som vedela, riesime to inak!!! 😢😢😢
Keby si zdedila po nepriamom pribuznom, platíš dan. Ale z darovaneho nie.
@anonym_autor Daň z prijmu nehnutelnosti? To je čo zač?
@anonym_autor ide ta drbnut? ty si teda trieda zjavne ani nerobis a nemas z coho.
daň z príjmu neplatíš ak si to dostala od blízkej osoby. ani iné odvody. budeš platiť daň za nehnuteľnosť ako vlastník
teda ak si tento rok prišla k nehnuteľnosti, do konca roka musíš podať u príslušného správcu dane - teda na obci - daňové priznanie. na základe toho ti vyrubí daň - ale predpokladám že ujo svoje daňové priznanie nebude znižovať - teda tú daň zaplatí za teba on ...
pre istotu by som sa spýtala na obecnom úrade ako to ošetriť - my sme to mali tak, že jeden podal daňové na celú nehnuteľnosť, aj keď sme boli 4 spolumajitelia ...
@anonym_autor Pravnik ta neupozornil lebo ta nemal na co upozornit. 10 sekund mi trvalo kym sa nasla odpoved u tych najpovolanejsich, na stranke financnej spravy.
@anonym_autor Daň z prijmu nehnutelnosti? To je čo zač?
@anonym_2d59f9 to je zač, keď danú nehnuteľnosť predá do 5 rokov
@anonym_autor ideš nehnuteľnosť predať? Lebo vtedy platíš daň z príjmu nehnuteľnosti
Nejdem nehnutelnost predat, ďakujem vsetkym, uz som zistila, ze sa to neplati …. Ze len dam z nehnutelnosti, ale teda ohladom toho, ja musim urad informovat ze som nasobudla nehnutelnost? Alebo ako to je potom s danou z nehnutelnosti kedze sme teraz 3 majitelia?
Uz som zistila ze sa neplati ani dan z prijmu, ani dan z darovania, len dan z nehnutelnsori 2026, len teda sme traja majitelia ako to je? Som teraz povinna oznamit uradu ze som nehnutelnost tretinu nadobudla?
Nejdem nehnutelnost predat, ďakujem vsetkym, uz som zistila, ze sa to neplati …. Ze len dam z nehnutelnosti, ale teda ohladom toho, ja musim urad informovat ze som nasobudla nehnutelnost? Alebo ako to je potom s danou z nehnutelnosti kedze sme teraz 3 majitelia?
@anonym_autor musíš nahlásiť na miestnom daňovom, že vlastníš nehnuteľnosť
daň z príjmu neplatíš ak si to dostala od blízkej osoby. ani iné odvody. budeš platiť daň za nehnuteľnosť ako vlastník
teda ak si tento rok prišla k nehnuteľnosti, do konca roka musíš podať u príslušného správcu dane - teda na obci - daňové priznanie. na základe toho ti vyrubí daň - ale predpokladám že ujo svoje daňové priznanie nebude znižovať - teda tú daň zaplatí za teba on ...
pre istotu by som sa spýtala na obecnom úrade ako to ošetriť - my sme to mali tak, že jeden podal daňové na celú nehnuteľnosť, aj keď sme boli 4 spolumajitelia ...
@biba_18 dostala som od uja, co zakone nie je blizka osoba, ale je ti fyzicka osoba
@anonym_autor musíš nahlásiť na miestnom daňovom, že vlastníš nehnuteľnosť
@anonym_4b9bcc a to nahlasujem pisomne ci iba staci to tam prist povedat?
@anonym_autor ujo asi je blízka osoba, ja som ujovi dedila 🤷♀️ dokonca to bol praujo…
@anonym_autor ujo asi je blízka osoba, ja som ujovi dedila 🤷♀️ dokonca to bol praujo…
@biba_18 ona nededils
@mk1111111111 🤦♀️ unikajú ti súvislosti… takže si to prečítaj viackrát…
@biba_18 Ujo nie je blízka osoba, čo sa týka dedenia
@anonym_4b9bcc a to nahlasujem pisomne ci iba staci to tam prist povedat?
@anonym_autor do 31.1.2026 podas na urade ziadost o dan z nehnutelnosti a normalni vlastnici si podaju kazdy za svoj oomer a aj dan im je vyrubena tak ako maju podiely. Ste 3ja maju byt aj 3 vymery
@mk1111111111 🤦♀️ unikajú ti súvislosti… takže si to prečítaj viackrát…
@biba_18 ake? Nech to nehladam
@anonym_4b9bcc v niektorých prípadoch je. napr. ak nemá deti a jeho súrodenci zomreli - vtedy dedia deti jeho súrodencov. ako som písala - dokonca môžu dediť aj jeho prasynovci. ale nie o tom je téma - ale o darovaní nehnuteľnosti. a ak získaš nehnuteľnosť darovaním, žiadna daň sa neplatí…
@mk1111111111 napr. “biba_18 •Dnes o 13:28 daň z príjmu neplatíš ak si to dostala…”
teda mi nemusíš písať že ona nededila. to ja viem.
@anonym_4b9bcc v niektorých prípadoch je. napr. ak nemá deti a jeho súrodenci zomreli - vtedy dedia deti jeho súrodencov. ako som písala - dokonca môžu dediť aj jeho prasynovci. ale nie o tom je téma - ale o darovaní nehnuteľnosti. a ak získaš nehnuteľnosť darovaním, žiadna daň sa neplatí…
@biba_18 len som toto nasla na chat gpt o tom nieco viete? Ze neplatim dan z prijmu ale mala by som na danovom dat oznamenie o dare
@anonym_autor 🤷♀️ to som neriešila - ja som bola nahlásiť nehnuteľnosť a bolo mi povedané že mám čas do januára budúceho roku…

Som laik, ale pokiaľ viem, tak z darovaného sa daň neplatí. Musíš podať daňové priznanie do konca januára nasledujúceho roku, aby si platila každoročne počas obdobia kedy si vlastníkom daň z nehnuteľnosti.