icon

Ako riešiť daň z príjmu nehnuteľnosti po darovaní?

1. aug 2025

Ahojte, ide ma drbnut …. Tento rok mi daroval ujo tretinu domu …. Pravnik ma neupozornil na to ze budem z ceny domu platit dan, kedze nie je moj priamy pribuzny, teraz som sa to docitala a iba plačem …. Viete mi niekto poradit? Ako ti realne je? Ako sa to riesit? Da sa tomu vyhnut? Keby som vedela, riesime to inak!!! 😢😢😢

tanyan
1. aug 2025

Som laik, ale pokiaľ viem, tak z darovaného sa daň neplatí. Musíš podať daňové priznanie do konca januára nasledujúceho roku, aby si platila každoročne počas obdobia kedy si vlastníkom daň z nehnuteľnosti.

anos18
1. aug 2025

@anonym_autor daň z darovania je už dávno zrušená. A ako píše @tanyan vyššie, musíš riešiť len daň z nehnuteľností

ivuska027
1. aug 2025

Keby si zdedila po nepriamom pribuznom, platíš dan. Ale z darovaneho nie.

anonym_2d59f9
1. aug 2025

@anonym_autor Daň z prijmu nehnutelnosti? To je čo zač?

anonym_259930
1. aug 2025

@anonym_autor ide ta drbnut? ty si teda trieda zjavne ani nerobis a nemas z coho.

biba_18
1. aug 2025

daň z príjmu neplatíš ak si to dostala od blízkej osoby. ani iné odvody. budeš platiť daň za nehnuteľnosť ako vlastník

teda ak si tento rok prišla k nehnuteľnosti, do konca roka musíš podať u príslušného správcu dane - teda na obci - daňové priznanie. na základe toho ti vyrubí daň - ale predpokladám že ujo svoje daňové priznanie nebude znižovať - teda tú daň zaplatí za teba on ...
pre istotu by som sa spýtala na obecnom úrade ako to ošetriť - my sme to mali tak, že jeden podal daňové na celú nehnuteľnosť, aj keď sme boli 4 spolumajitelia ...

anonym_c7a50d
1. aug 2025

@anonym_autor Pravnik ta neupozornil lebo ta nemal na co upozornit. 10 sekund mi trvalo kym sa nasla odpoved u tych najpovolanejsich, na stranke financnej spravy.

https://podpora.financnasprava.sk/062304-Príjem...

anonym_4b9bcc
1. aug 2025
@anonym_2d59f9

@anonym_autor Daň z prijmu nehnutelnosti? To je čo zač?

@anonym_2d59f9 to je zač, keď danú nehnuteľnosť predá do 5 rokov

anonym_4b9bcc
1. aug 2025

@anonym_autor ideš nehnuteľnosť predať? Lebo vtedy platíš daň z príjmu nehnuteľnosti

autor
1. aug 2025

Nejdem nehnutelnost predat, ďakujem vsetkym, uz som zistila, ze sa to neplati …. Ze len dam z nehnutelnosti, ale teda ohladom toho, ja musim urad informovat ze som nasobudla nehnutelnost? Alebo ako to je potom s danou z nehnutelnosti kedze sme teraz 3 majitelia?

autor
1. aug 2025

Uz som zistila ze sa neplati ani dan z prijmu, ani dan z darovania, len dan z nehnutelnsori 2026, len teda sme traja majitelia ako to je? Som teraz povinna oznamit uradu ze som nehnutelnost tretinu nadobudla?

anonym_4b9bcc
1. aug 2025
@anonym_autor

Nejdem nehnutelnost predat, ďakujem vsetkym, uz som zistila, ze sa to neplati …. Ze len dam z nehnutelnosti, ale teda ohladom toho, ja musim urad informovat ze som nasobudla nehnutelnost? Alebo ako to je potom s danou z nehnutelnosti kedze sme teraz 3 majitelia?

@anonym_autor musíš nahlásiť na miestnom daňovom, že vlastníš nehnuteľnosť

autor
1. aug 2025
@biba_18

daň z príjmu neplatíš ak si to dostala od blízkej osoby. ani iné odvody. budeš platiť daň za nehnuteľnosť ako vlastník

teda ak si tento rok prišla k nehnuteľnosti, do konca roka musíš podať u príslušného správcu dane - teda na obci - daňové priznanie. na základe toho ti vyrubí daň - ale predpokladám že ujo svoje daňové priznanie nebude znižovať - teda tú daň zaplatí za teba on ...
pre istotu by som sa spýtala na obecnom úrade ako to ošetriť - my sme to mali tak, že jeden podal daňové na celú nehnuteľnosť, aj keď sme boli 4 spolumajitelia ...

@biba_18 dostala som od uja, co zakone nie je blizka osoba, ale je ti fyzicka osoba

autor
1. aug 2025
@anonym_4b9bcc

@anonym_autor musíš nahlásiť na miestnom daňovom, že vlastníš nehnuteľnosť

@anonym_4b9bcc a to nahlasujem pisomne ci iba staci to tam prist povedat?

biba_18
1. aug 2025

@anonym_autor ujo asi je blízka osoba, ja som ujovi dedila 🤷‍♀️ dokonca to bol praujo…

mk1111111111
1. aug 2025
@biba_18

@anonym_autor ujo asi je blízka osoba, ja som ujovi dedila 🤷‍♀️ dokonca to bol praujo…

@biba_18 ona nededils

biba_18
1. aug 2025

@mk1111111111 🤦‍♀️ unikajú ti súvislosti… takže si to prečítaj viackrát…

anonym_4b9bcc
1. aug 2025
@biba_18

@biba_18 Ujo nie je blízka osoba, čo sa týka dedenia

eeffka
1. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_4b9bcc a to nahlasujem pisomne ci iba staci to tam prist povedat?

@anonym_autor do 31.1.2026 podas na urade ziadost o dan z nehnutelnosti a normalni vlastnici si podaju kazdy za svoj oomer a aj dan im je vyrubena tak ako maju podiely. Ste 3ja maju byt aj 3 vymery

mk1111111111
1. aug 2025
@biba_18

@mk1111111111 🤦‍♀️ unikajú ti súvislosti… takže si to prečítaj viackrát…

@biba_18 ake? Nech to nehladam

biba_18
1. aug 2025

@anonym_4b9bcc v niektorých prípadoch je. napr. ak nemá deti a jeho súrodenci zomreli - vtedy dedia deti jeho súrodencov. ako som písala - dokonca môžu dediť aj jeho prasynovci. ale nie o tom je téma - ale o darovaní nehnuteľnosti. a ak získaš nehnuteľnosť darovaním, žiadna daň sa neplatí…

biba_18
1. aug 2025

@mk1111111111 napr. “biba_18 •Dnes o 13:28 daň z príjmu neplatíš ak si to dostala…”
teda mi nemusíš písať že ona nededila. to ja viem.

autor
1. aug 2025
@biba_18

@anonym_4b9bcc v niektorých prípadoch je. napr. ak nemá deti a jeho súrodenci zomreli - vtedy dedia deti jeho súrodencov. ako som písala - dokonca môžu dediť aj jeho prasynovci. ale nie o tom je téma - ale o darovaní nehnuteľnosti. a ak získaš nehnuteľnosť darovaním, žiadna daň sa neplatí…

@biba_18 len som toto nasla na chat gpt o tom nieco viete? Ze neplatim dan z prijmu ale mala by som na danovom dat oznamenie o dare

biba_18
1. aug 2025

@anonym_autor 🤷‍♀️ to som neriešila - ja som bola nahlásiť nehnuteľnosť a bolo mi povedané že mám čas do januára budúceho roku…

anos18
1. aug 2025
@anonym_autor

@biba_18 len som toto nasla na chat gpt o tom nieco viete? Ze neplatim dan z prijmu ale mala by som na danovom dat oznamenie o dare

@anonym_autor v par.9 ODS.2 ZDP nič také nie je