Ako riešiť predaj darovanej nehnuteľnosti?
Ahojte potrebovala by som poradiť v nasledovného veci:
Mama predáva dom v ktorom bývame,. chcela by kúpiť malý byt bv meste. Problém je však ten, že dom jej darovali rodičia pred 2r.v darovacej zmluve nebola spomenuta suma. Mame znalecky posudok iba o pol roka neskorším dátumom, keď naši si brali úver na rekonštrukciu. Podľa realiťaka to bude problém. Od vtedy žiaľ zomreli aj otec , dedo aj babka. Rekonštrukcia je hotová napoli, otec ju nedokončil lebo ochorel.Materiál je nakúpený. Máme bločky iba toho materiálu ale nič viac. Tu na dedine není plyn, mama má štyri krát operovanú chrbticu(je PN ) a nevládze navlačovať drevo . Kebyže treba zaplatiť daň a odvody, vyplatiť zvyšok úveru tak nevie kúpiť byt ani v malom meste. Ako z toho von?
@anonym_autor Znalec by mal vediet urobit ZP retrospektivne, a potom by ste neplatili odvody z celej sumy, len zo zisku, alebo ziadne.
Počkať ešte 3 roky. Iná možnosť bez platenia daní neexistuje. A toľko bločkov nezoženiete, aby sa vyhla plateniu dane
@anonym_64cb36 do není.take jednoduché. Ja by som mala ísť od jesene na internát, mama ide požiadať o invalidný dôchodok, neviem koľko je výpočitajú,keď krstnej, ktora na jedno oko nevidí.vobec a druhým ledva nedali ani polovičný. Moja mama nevládze pripravovať drevo na kúrenie a keby platila niekomu, ja neviem ako budeme finančne vychádzať.
@anonym_64cb36 do není.take jednoduché. Ja by som mala ísť od jesene na internát, mama ide požiadať o invalidný dôchodok, neviem koľko je výpočitajú,keď krstnej, ktora na jedno oko nevidí.vobec a druhým ledva nedali ani polovičný. Moja mama nevládze pripravovať drevo na kúrenie a keby platila niekomu, ja neviem ako budeme finančne vychádzať.
@anonym_autor v tom pripade mozte skusit predat a proste vyriesit tak, ako vam realita dovoli... A teda nechcem malovat certa na stenu, ale podla toho co pises, tak to nebude uplne mega lokalita a dom, tak sa moze stat, ze to budete predavat dlho (ak nenastavite velmi nizku cenu)...
@anonym_autor co tak poprosit suseda s motorovou pilou,nech jej drevo na mensie casti poseka,to by hadam zvladla.My mame aj na drevo aj pelety,nasypeme do zasobnika 10 vriec a tyzden ani prstom nepohneme.Tie vrecia by jej mohol aj susedov syn nasypat,su aj dotacie na take kotle.
@anonym_autor pripadne, ak je dom darovany od pribuzneho v priamom rade, do doby vlastnictva sa zapocitava aj jeho vlastnictvo..
https://podpora.financnasprava.sk/235566-Predaj...
Mozno skus viac napisat, ako a kedy nadobudli dom stari rodicia (darcovia)...
A co presne realitak povedal, ze bude problem podla neho?
https://podpora.financnasprava.sk/235566-Predaj...
Mozno skus viac napisat, ako a kedy nadobudli dom stari rodicia (darcovia)...
A co presne realitak povedal, ze bude problem podla neho?
@zic to je jedno kedy nadobudli dom starí rodičia. Ona nadobudla dom darovacou zmluvou a nie dedičstvom. Keby dedila, neplatí nič, keďže tipujete, že starí rodičia dom vlastnili dlhšie
@anonym_autor a to vaši cely život nič nenadobudli, iba čakali na dom, ktorý získali darom?
@zic to je jedno kedy nadobudli dom starí rodičia. Ona nadobudla dom darovacou zmluvou a nie dedičstvom. Keby dedila, neplatí nič, keďže tipujete, že starí rodičia dom vlastnili dlhšie
@anonym_64cb36
prosim ak som nadobudla nehnutelnost dedenim, tak neplatim dan z dedicstva ( zrusena 2004 to viem) , ale napr je suma 50 000. Ak ho predam skor ako za 5 rokov, co som vlastnikom, tak ak ho predam za 100 000, tak z tych 50 000 ( zisk) platim dan a Zdravotne odvody? dobre to chapem? dakujem.
Znalecký posudok na hodnotu v čase nadobudnutia plus bločky, to bude nadobúdacia hodnota. A tú odpočítaš od predajnej sumy
Znalecký posudok na hodnotu v čase nadobudnutia plus bločky, to bude nadobúdacia hodnota. A tú odpočítaš od predajnej sumy
@anonym_572caa to sa da spravit ZP aj retrospektivne? fuha
@anonym_64cb36
prosim ak som nadobudla nehnutelnost dedenim, tak neplatim dan z dedicstva ( zrusena 2004 to viem) , ale napr je suma 50 000. Ak ho predam skor ako za 5 rokov, co som vlastnikom, tak ak ho predam za 100 000, tak z tych 50 000 ( zisk) platim dan a Zdravotne odvody? dobre to chapem? dakujem.
@anonym_6fc5af podla toho po kom dedíš. Ak v priamom rade, tak sa ti započítavajú roky vlastníctva poručiteľa, ak nie v priamom rade, tak to, čo som písala vyššie.
@anonym_autor co tak poprosit suseda s motorovou pilou,nech jej drevo na mensie casti poseka,to by hadam zvladla.My mame aj na drevo aj pelety,nasypeme do zasobnika 10 vriec a tyzden ani prstom nepohneme.Tie vrecia by jej mohol aj susedov syn nasypat,su aj dotacie na take kotle.
@anonym_d88718 Ano, susedia nemaju co ine robit, len sa cele babrat zadarmo so susedovym drevom. Popilit to nestaci, drevo treba aj nasekat a uskladnit a potom to treba nosit do domu. Si to predstavujes jak Hurvinek valku. Akoze vrr vrrr a hotovo.
@anonym_572caa to sa da spravit ZP aj retrospektivne? fuha
@anonym_6fc5af znalci majú svoje tabuľky.
@anonym_6fc5af znalci majú svoje tabuľky.
@anonym_572caa ok to ma tiez napadlo.
@anonym_6fc5af podla toho po kom dedíš. Ak v priamom rade, tak sa ti započítavajú roky vlastníctva poručiteľa, ak nie v priamom rade, tak to, čo som písala vyššie.
@anonym_572caa priamy rad, je priamy dedis 1 linia hej? jeden diel sa dedil po zosnulom, ktory byt vlastnil uz asi 30 rokov, no dalsi podiel po dalsom zosnulom ( co dedil tiez po porucitelovi po tych 30 rokoch) , ale ktory bol vlastnikom ''len 3 roky'' a nahle umrel :(((((
@anonym_64cb36
@anonym_6fc5af ak si zdedila od rodiča, ktorý ho vlastnil viac ako 5 rokov, si oslobodená od dane a mozes predať hneď
@anonym_d88718 Ano, susedia nemaju co ine robit, len sa cele babrat zadarmo so susedovym drevom. Popilit to nestaci, drevo treba aj nasekat a uskladnit a potom to treba nosit do domu. Si to predstavujes jak Hurvinek valku. Akoze vrr vrrr a hotovo.
@anonym_e3aa38 tak sa da uz take rovno kupit,v klietke a napolienka nasekane.A je to bez roboty,vylozia jej to na dvore.Ludia kupuju aj take.
@anonym_6fc5af ak si zdedila od rodiča, ktorý ho vlastnil viac ako 5 rokov, si oslobodená od dane a mozes predať hneď
@anonym_64cb36 dakujem, on vlastnil, no podiel ktory sme dedili medzi 3, zrazu nahle jeden dalsi umrel ( tym padom dedime aj jeho 1/3 na dve polovice)
@anonym_autor pripadne, ak je dom darovany od pribuzneho v priamom rade, do doby vlastnictva sa zapocitava aj jeho vlastnictvo..
@mirka2405 to je pri dedení. Nie pri darovaní
@anonym_autor
Ked jej to darovali rodicia plus je priamy dedic, moze predat kedy chce bez dane a nemusi cakat 5 rokov
treba ist za pravnikom
Ak nehnuteľnosť nadobudnete darovaním, doba vlastníctva sa počíta od dátumu, odkedy ju vlastnila osoba, od ktorej ste ju získali – v tomto prípade rodičia vašej mamy. Ak ju vlastnili viac ako 5 rokov, aj vaša mama môže využiť oslobodenie od dane už pri predaji, a teda nebude musieť platiť daň z tohto príjmu.
https://ficek.sk/darovanie-nehnutelnosti-od-rod...
@anonym_572caa priamy rad, je priamy dedis 1 linia hej? jeden diel sa dedil po zosnulom, ktory byt vlastnil uz asi 30 rokov, no dalsi podiel po dalsom zosnulom ( co dedil tiez po porucitelovi po tych 30 rokoch) , ale ktory bol vlastnikom ''len 3 roky'' a nahle umrel :(((((
@anonym_6fc5af ten druhý dedil v priamom rade? Čiže po rodičovi/manželovi/dieťati (Starí rodičia a vnuci)?
@anonym_6fc5af ten druhý dedil v priamom rade? Čiže po rodičovi/manželovi/dieťati (Starí rodičia a vnuci)?
@anonym_572caa ano tiez dedil v 1 linii.
@anonym_e3aa38 tak sa da uz take rovno kupit,v klietke a napolienka nasekane.A je to bez roboty,vylozia jej to na dvore.Ludia kupuju aj take.
@anonym_d88718 Akurat je to o dost drahsie a nemyslim si, ze tato rodina ma penazi nazvys.
@anonym_572caa ano tiez dedil v 1 linii.
@anonym_6fc5af tam sa tie roky spočítavajú
Ak nehnuteľnosť nadobudnete darovaním, doba vlastníctva sa počíta od dátumu, odkedy ju vlastnila osoba, od ktorej ste ju získali – v tomto prípade rodičia vašej mamy. Ak ju vlastnili viac ako 5 rokov, aj vaša mama môže využiť oslobodenie od dane už pri predaji, a teda nebude musieť platiť daň z tohto príjmu.
https://ficek.sk/darovanie-nehnutelnosti-od-rod...
@anonym_bf1b9f ale toto vôbec nie je pravda. To platí iba pri dedení
@anonym_6fc5af tam sa tie roky spočítavajú
@anonym_572caa takze 30 + 3 roky co to vlastnil? Ja som dnes prispata, prepac

Počkať ešte 3 roky. Iná možnosť bez platenia daní neexistuje. A toľko bločkov nezoženiete, aby sa vyhla plateniu dane