icon

Ako riešiť problém s neplatným občianskym preukazom?

smejkuskaa
17. jún 2025

Ahojte , takmer pred rokom som si dala vybavit nový OP kvôli zmene trvalého bydliska. Pred týždňom som bola v banke, chcela som si zariadiť štandardný účet , ale nastal problém lebo nevedeli overiť moju totožnosť . Moj OP je ako neplatny, ale ako stratený ho neevidujú.
Prosím kde mám ísť a ako to riešiť ? Bola som dosť prekvapená že OP nie je platný a to ho uz mám skoro rok, len za ten čas som neriešila takéto veci.

moonlight1210
•
17. jún 2025

@smejkuskaa klientske centrum, kde sa vybavuju doklady. Tam ti ho vedia aj pozriet, ako je v systeme evidovany, v akom stave. Mozno aj povedat, preco je zruseny/neplatny.
A vystavit novy.

zdenusa4
•
17. jún 2025

A nemali v banke evidovaný stále ten pôvodný? Dala si info banke po tom, ako si si vybavila ten nový?

maranco
•
17. jún 2025

@smejkuskaa skús zadať údaje tu https://www.minv.sk/?stratene-a-odcudzene-doklady
čo presne povedali že je neplatné?

prihlás sa sem https://portal.minv.sk/wps/wcm/myconnect/sk/sit... a pozri si v treťom kroku či adresa trvalého pobytu sedí s OP, či ťa majiteľ nehnuteľnosti neodhlásil z trvalého pobytu

Nemenila medzitým obec adresy že pridávala orientačné čísla a názov ulice ak ste predtým nepoužívali? a vtedy si máš bezplatne vymeniť OP inak je neplatný?

smejkuskaa
autor
•
17. jún 2025

ako som písala , pred rokom som menila OP kvôli adrese , od vtedy som nerobila žiadne zmeny. V konkretnej banke som nikdy nebola klientkou, takze žiadne iné údaje mať ani nemôžu . Je to dosť nepríjemne zistenie že rok mám nový OP ktorý je z neznámeho dôvodu neplatný 😒

smejkuskaa
autor
•
17. jún 2025
@maranco

@smejkuskaa skús zadať údaje tu https://www.minv.sk/?stratene-a-odcudzene-doklady
čo presne povedali že je neplatné?

prihlás sa sem https://portal.minv.sk/wps/wcm/myconnect/sk/sit... a pozri si v treťom kroku či adresa trvalého pobytu sedí s OP, či ťa majiteľ nehnuteľnosti neodhlásil z trvalého pobytu

Nemenila medzitým obec adresy že pridávala orientačné čísla a názov ulice ak ste predtým nepoužívali? a vtedy si máš bezplatne vymeniť OP inak je neplatný?

@maranco skúsim to pozrieť a adresu medzi bydliskami je tiež vyriešené , v starej som odhlásenia a na novej riadne prihlásená aj s komunálnym odpadom

ibrunova
•
17. jún 2025

Treba ísť na hociktoré oddelenie dokladov alebo klientske centrum.

januska12323
•
17. jún 2025
@smejkuskaa

ako som písala , pred rokom som menila OP kvôli adrese , od vtedy som nerobila žiadne zmeny. V konkretnej banke som nikdy nebola klientkou, takze žiadne iné údaje mať ani nemôžu . Je to dosť nepríjemne zistenie že rok mám nový OP ktorý je z neznámeho dôvodu neplatný 😒

@smejkuskaa nie je len neaktívny na elektrické prihlásenie? Lebo v banke si len zapíšu údaje, neviem ako inak overujú platnosť.

smejkuskaa
autor
•
17. jún 2025
@januska12323

@smejkuskaa nie je len neaktívny na elektrické prihlásenie? Lebo v banke si len zapíšu údaje, neviem ako inak overujú platnosť.

@januska12323 to si nemyslím , lebo je ešte kopa starých OP ktoré toto vôbec nemajú

ibrunova
•
17. jún 2025
@smejkuskaa

@januska12323 to si nemyslím , lebo je ešte kopa starých OP ktoré toto vôbec nemajú

@smejkuskaa podľa mňa dali omylom na skart nový doklad namiesto starého.

januska12323
•
17. jún 2025

Však sa choď opýtať kde si ho vybavovala.

smejkuskaa
autor
•
17. jún 2025
@januska12323

Však sa choď opýtať kde si ho vybavovala.

@januska12323 jasne že idem , len som sa chcela spýtať či má niekto podobnú skúsenosť

nevenka
•
17. jún 2025
@smejkuskaa

@januska12323 jasne že idem , len som sa chcela spýtať či má niekto podobnú skúsenosť

@smejkuskaa a na obcianskom mas normalne platnost uvedenu? Tam to byva uvedene.

kvietok2012
•
17. jún 2025
@smejkuskaa

@smejkuskaa pred rokom si si ho dala poslat kurierom?

smejkuskaa
autor
•
17. jún 2025

op je nový ani nie rok starý .. bola som na policii , OP mám v poriadku a banke majú asi bordel 😂

maranco
•
17. jún 2025
@smejkuskaa

op je nový ani nie rok starý .. bola som na policii , OP mám v poriadku a banke majú asi bordel 😂

@smejkuskaa aká to bola banka?

ibrunova
•
17. jún 2025

Banka by mala odkiaľ vedieť, že tvoj OP je neplatný, pokiaľ dátumovo je platný? Oni majú agendu OP?

maranco
•
17. jún 2025
@ibrunova

Banka by mala odkiaľ vedieť, že tvoj OP je neplatný, pokiaľ dátumovo je platný? Oni majú agendu OP?

@ibrunova banky už majú prístup do registra obyvateľov napríklad Tatrabanka to už automaticky robí od roku 2023 že si sama aktualizuje údaje keď vymeníš OP.
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/tlacove-sprav...

martul
•
17. jún 2025

@smejkuskaa Kde máš ísť? Žeby na oddelenie dokladov na polícii?! Veď tam kde ti doklad vydali. Alebo skús do potravín?! Čo ty na to?

gab1sol
•
17. jún 2025
@smejkuskaa

@smejkuskaa nie je OP nejako poškodený? Je to už dávno, čo som robila na pobočke, ale každý OP musel prejsť čítačkou a ak bol poškodený, mohlo ho vykázať ako neplatný.

smejkuskaa
autor
•
17. jún 2025
@gab1sol

@smejkuskaa nie je OP nejako poškodený? Je to už dávno, čo som robila na pobočke, ale každý OP musel prejsť čítačkou a ak bol poškodený, mohlo ho vykázať ako neplatný.

@maranco konkrétne mBanka 😒

@martul ježiš fakt debilna a zbytočná odpoveď … ja som sa nepýtala kam mám ísť , pýtala som sa či má niekto podobnú skúsenosť , tot vsio …
@gab1sol OP je v poriadku , overila som si to na policii , povedali že bordel majú v Banke 😂

maranco
•
17. jún 2025
@smejkuskaa

@martul ježiš fakt debilna a zbytočná odpoveď … ja som sa nepýtala kam mám ísť , pýtala som sa či má niekto podobnú skúsenosť , tot vsio …
@gab1sol OP je v poriadku , overila som si to na policii , povedali že bordel majú v Banke 😂

@smejkuskaa tak si založ účet vo FIO, máš tam navyše oproti mBank okamžité platby a bezplatné výbery zo všetkých bankomatov bez obmedzenia

smejkuskaa
autor
•
17. jún 2025
@maranco

@smejkuskaa tak si založ účet vo FIO, máš tam navyše oproti mBank okamžité platby a bezplatné výbery zo všetkých bankomatov bez obmedzenia

@maranco pozerám ešte nejakú alternatívu , ide mi o to aby bolo bez poplatku a aby 2ja ľudia boli rovnopravní vlastníci .. chceme to s priateľom len na nákup potravín

maranco
•
17. jún 2025
@smejkuskaa

@maranco pozerám ešte nejakú alternatívu , ide mi o to aby bolo bez poplatku a aby 2ja ľudia boli rovnopravní vlastníci .. chceme to s priateľom len na nákup potravín

@smejkuskaa rovnocenných vlastníkov má len mBank, ak by zomrel jeden z vás tak banka zablokuje polovicu zostatku na účte, ostatné banky ponúkajú len disponenta, takže v prípade smrti vlastníka je celý účet zablokovaný a disponent už nemá práva

ale ak tam nebudete držať vysoké sumy a mať to len na bežné mesačné výdavky tak stačí akýkoľvek bezplatný účet a jeden z vás bude disponentom a druhý bude vlastníkom
vo FIO máš bezplatnú kartu k bezplatnému účtu aj pre disponenta

mk1111111111
•
17. jún 2025

Na nakup potravin, je jedno, kde ho zalozite. Nebudete tam mat majetky

smejkuskaa
autor
•
17. jún 2025
@maranco

@smejkuskaa rovnocenných vlastníkov má len mBank, ak by zomrel jeden z vás tak banka zablokuje polovicu zostatku na účte, ostatné banky ponúkajú len disponenta, takže v prípade smrti vlastníka je celý účet zablokovaný a disponent už nemá práva

ale ak tam nebudete držať vysoké sumy a mať to len na bežné mesačné výdavky tak stačí akýkoľvek bezplatný účet a jeden z vás bude disponentom a druhý bude vlastníkom
vo FIO máš bezplatnú kartu k bezplatnému účtu aj pre disponenta

@mk1111111111 to áno , len chceme mat fyzicky 2karty ak by bol nejaký problém v obchode
@maranco bude tam len menšia suma , možno do 500€ .. je to len na potraviny a každý mesiac tam budeme poslať nejakú čiastku, chceme mat v tomto lepší prehľad

martul
•
17. jún 2025
@smejkuskaa

@smejkuskaa nevieš ani po sebe čítať?

smejkuskaa
autor
•
17. jún 2025
@martul

@smejkuskaa nevieš ani po sebe čítať?

@martul a ty vieš čítať s porozumením ? nechápem načo vlastne komentujes .. ak máš nejaký nevyriešený komplex tak začni sebou ..
ani neodpisuj a nemárni moj drahocenný čas aby som tu čítala tvoje “cenné” rady 🙂 maj krasny deň 🤗

martul
•
17. jún 2025
@smejkuskaa

@martul a ty vieš čítať s porozumením ? nechápem načo vlastne komentujes .. ak máš nejaký nevyriešený komplex tak začni sebou ..
ani neodpisuj a nemárni moj drahocenný čas aby som tu čítala tvoje “cenné” rady 🙂 maj krasny deň 🤗

@smejkuskaa veď mi nemusíš odpisovať, ale zjavne s trafila do čierneho