icon

Ako riešiť ťažkosti s nevhodným susedom na pozemku?

5. jún 2024

Dobrý, mame tu niekoho z katastra alebo vám tam niekto pracuje pripadne sa vyznáte do toho?

Mame taky problém ze mame pozemok cca 1500m² a na tom má jeden pán 50m². Chceli sme si to dat výmera geodetom aby sme mohli stavať. No drahy pan si zmyslel ze nám to nechce, ani predať ani vymeniť ani nič. Tak teda nám geodet povedal ze nám teda on len podpise papier ze jeho podiel sa vyčlení na kraj pozemku. Čiže bude mať 1m na šírku v dĺžke 50m. Bola som s tým za ním a on povedal ze nám nič nepodpíše he prečo by mal byť na kraji. Prosím vás, kto sa v tomto vyzná, vieme to nejako obísť alebo ho jednoducho vytlačiť silou mocou? Lebo fakt neviem už co s takym blbcom mame robiť. Ešte po dotknem ze my sme mu pred 3 mesiacmi podpísali 200m na jeho dvore, pretože nám povedal vtedy aj on ze nám nebude potom robiť žiadne problémy s tým. A on sviniar sa nakoniec takto ukázal. Vieme, naša chyba ze sme mu to Len tak podpísali cez darovacia zmluvu. Alebo mame pravo mu to zobrať za to ako sa správa? Nechceme byť hnusní, ide nám len o to aby sme mohli konečne postaviť dom a nejaký somár nám to cele ide brzdiť. Už chodím za ním vyše 4 mesiacov. A je to čoraz horšie s ním fakt..

Strana
z2
ahhola
5. jún 2024

Takze kolko ma stara pani vo vasom LV? 1/30?
Sup za notarom nech zmasti ponuku €/m2 pre nu.
Poslat doporucene. Tu je riziko, ze sviniar jej to za 18.dni neprevezme.
Zainteresovat do toho postarku?
Ona vie ake su u nich pomery, kto je kedy doma, kedy je hoviadko prec z domu.
Popytat notara, ci sa neda zrusit vasa darovacka 200m2,to by sa mohlo dat.
Ukludni sa, vsetko zle je na nieco dobre. 🗣️

maxalla
5. jún 2024

Je zbytocne riesit vztahy medzi vlastnickou a jej synom. Najlepsie urobite, ak sa v tejto veci nechate zastupit advokatom, ktory uz jednak vyzve vlastnika pozemku a ak to bude neuspesne, poda za vas navrh na sud. Urcite by som to neriesila tym sposobom, ze date pani podpisat darovaciu zmluvu so slovami, ze syn o tom vie, ak si nechcete narobit ovela vacsie problemy.

To, ze ste darovali predtym pozemok, je smola, stratili ste na susedu paku, ktoru ste mohli vyuzit. Teraz vam to uz prilis nepomoze, zrusenie daru je na samostatne (a zvycajne dlhe) konanie a pochybujem, zeby sa vam to aj podarilo. Ja v tom ziadne porusenie dobrych mravov nevidim, nakolko nie je nikoho povinnost dar oplacat.

oblecenie99
5. jún 2024

Sama vidíš, že sa to vyriešiť po dobrotky nedá. A nemá zmysel. Smer právnik. Pôjde oficiálna výzva a keď i tak nie, tak súd už spoluvlastníctvo na návrh zruší. Čím skôr tým lepšie. Lebo bacha na to, že keď pani zomrie, do úvahy môžu prísť ďalší potenciálni dedičia (neviem, či pán ma súrodenca) a nebudete sa naťahovať len s jedným..

hhhjnn
19. jún 2025

Zdravím,chcem sa opitat o radu mám sukromny pozemok no a keď sa chcem dostať s autom do svojho pozemku tak musím prejsť cez obecny pozemok lebo inakšie vichodisko nemám no a hneď za mojou bránou je ten obecný pozemok sused my blokuje prejazd do môjho súkromného pozemku vždy my hovori že on my môže blokovať prejazd do môjho pozemku lebo stoji na obecnom pozemku je nejaké riešenie aby my neblokoval cestu do môjho pozemku cez ten obecný pozemok? Poprosím o radu ďakujem..

maranco
19. jún 2025
@hhhjnn

Zdravím,chcem sa opitat o radu mám sukromny pozemok no a keď sa chcem dostať s autom do svojho pozemku tak musím prejsť cez obecny pozemok lebo inakšie vichodisko nemám no a hneď za mojou bránou je ten obecný pozemok sused my blokuje prejazd do môjho súkromného pozemku vždy my hovori že on my môže blokovať prejazd do môjho pozemku lebo stoji na obecnom pozemku je nejaké riešenie aby my neblokoval cestu do môjho pozemku cez ten obecný pozemok? Poprosím o radu ďakujem..

@hhhjnn pozri kataster ten obecný pozemok či tam nemáš vecné bremeno právo prechodu, alebo požiadať obec o povolenie na prejazd alebo nech suseda upozornia

Strana
z2