icon

Ako riešiť trvalý pobyt novorodenca bez manželstva?

20. feb 2024

Dobrý deň, chcela by som zistiť ako to je s trvalým pobytom po narodení dieťaťa keď nie sme manželia. Ide o to, že na adresu kde býva priateľ sa kvôli nezhodám s jeho rodinou neviem prihlásiť.Trápi ma, že podľa toho, čo som čítala, by dieťa dostalo trvalý pobyt po mne a teda 300 km odtiaľto.Je vôbec možné napriek tomu tu nájsť pediatra, nahlásiť na úradoch, neskôr škôlke?Neviem si predstaviť chodiť k lekárovi a na úrady s rodným listom takú diaľku.Je možnosť, že by dostalo adresu po otcovi?Ďakujem za rady.

januska12323
•
20. feb 2024

Novorodenec dostane po matke, neskôr môžete dať kam chcete. A áno, môže byť problém väčšinou berú najprv trvalý pobyt a potom ďalších.

nelca84
•
20. feb 2024

K lekarovi sa nechodi podla trvaleho bydliska, normalne si najdete vo svojom okoli pediatra.

autor
•
20. feb 2024

@nelca84 obvolala som zopár pediatrov v okolí a všetci tvrdili, že musí mať trvalý pobyt tu, inak nezoberú, majú toho veľa. Už som zúfalá 😔

autor
•
20. feb 2024

@januska12323 aj bez súhlasu spolumajiteľov nehnuteľnosti? Lebo priateľ je len čiastočný vlastník.Čo som čítala, musia s tým súhlasiť aj ostatní vlastníci, čo je v tomto prípade problém.

colsami
•
20. feb 2024

@nelca84 nehovoris pravdu. Pretoze ak su pediatri (a je ich vacsina) co maju natrieskane obvody, tak jedine co su povinny zobrat, je dieta z obvodu ktory im pripada.
Ostatne odmietnu, neberu novych pacientov.
Takze ano, ak by malo jej dieta trvaly pobyt v danom meste, dany pediater ktoremu tam pripada jej 'rajon', dieta musi zobrat.

vevesh
•
20. feb 2024

A neda sa prihlasit na obec, kde byvas?

autor
•
20. feb 2024

@vevesh no to je tých 300 km ďaleko, neviem si predstaviť tam chodiť s novorodencom k pediatrovi a na všetky úrady kvôli vybavovačkám.

januska12323
•
20. feb 2024

Nie bez súhlasu sa to nedá. Ty bývaš 300 km od frajera?

autor
•
20. feb 2024

@januska12323 nie, bývam s ním, no trvalý pobyt mám inde.Ako som písala, trvalý pobyt si neviem vybaviť na byt, kde bývame, pretože jeho rodina to odmieta.

vevesh
•
20. feb 2024

Myslela som obec/mesto, kde teraz byvas u priatela. Niekedy bola taka moznost, kedze pre ludi z prenajmov sa nedavali tp, tak sa mohli prihlasit na mesto a tam im chodila aj posta.

autor
•
20. feb 2024

@vevesh tam, kde som mala možnosť, som dala kontaktnú adresu túto.

alex49
•
20. feb 2024

Môžeš mať trvalý pobyt aj na meste. Bez konkrétnej ulice, pošta ti bude chodiť na obecný úrad.

januska12323
•
20. feb 2024

Súhlasia vôbec s tým aby ste tam bývali? Ideálne by to bolo odkúpiť ale s tým zrejme tiež bude problém.

autor
•
20. feb 2024

@januska12323 Byt je pol na pol na priateľa a jeho mamu, ona býva v inom byte, ktorý je napísaný iba na ňu.Priateľ tu býval sám roky, prerobil si ho na vlastné náklady dávno predtým ako ma spoznal.Lenže jeho mama ma nevie doteraz prijať , aj keď čakáme spolu dieťa, zasnúbili sme sa.Nikdy som jej nič nespravila.A teda odmieta ísť s nami na úrad a udeliť mne a následne dieťaťu trvalý pobyt.

jaskolka
•
20. feb 2024

Tak novorodenec dostane trvalý pobyt po tebe, keď pediater ho nechce v takom prípade zobrať (ak majú plný stav, tak skutočne nemusia)a u priateľa to nejde (bez dovolenia spolumajiteľov to nepôjde) jedine si vybaviť trvalý pobyt na mesto, bez adresy

katkaba1
•
20. feb 2024

Skús napísať sem do právnej poradne aké sú možnosti. Keďže aj partner je majiteľom nehnuteľnosti. Či by dieťa nemohlo mať TP podla otca.
Prip.TP podľa Teba a pediatra nájsť súkromného v mieste akt.bydliska (napr. ak by to bolo v BA tak je to žalostné, asi by bábo bez TP nevzali)

simca06022011
•
20. feb 2024

No kľudne si obvolaj lekárov teraz už a nájdi si pediatra, nahlas sa tam a po pôrode ho budeš kontaktovať. Moja vôbec neriešila nás pobyt tým pádom. A kým pôjdete.do škôlky tak hádam si poriesite situáciu. V každom prípade sni moja škôlka nemala ani jedna s tymto problem, keďže prácu, aj bývanie sme.mali v.tom.meste bol.by aj nezmysel aby sme.dochadzali kilometre inam. Ale situácia s miestom je kadejaka. Tak ten tp by vám pomohol.

autor
•
20. feb 2024

@jaskolka ďakujem za radu, opýtam sa na miestnom úrade.

nelca84
•
20. feb 2024

@colsami vzdy sa najde nejaky, co ta vezme. My tiez nechodime podla obvodu ani k pediateovi, ani k obvodakovi, ani k zubarovi... Ani neviem o nikom, kto z rodiny ci blizkeho okolia navstevuje lekarov podla obvodu 🤷‍♀️ ja vyberam podla skusenosti a recenzii.
Neviem, ci autorka byva v takom kritickom obvode...ale mna sa nikdy nikto nepytal na bydlisko, ked som volala nejakemu lekarovi.

colsami
•
20. feb 2024

@nelca84 zas nemas pravdu. "Vzdy sa najde..." Toto co pises je iba Tvoja skusenost. Aj ja si nastastie mozem vyberat a nechodim podla obvodu.
Ale v mensich mestach kde je tych Dr zalostne malo, mas niekedy obrovsky problem dostat sa do obvodu hockomu, ak nemas spadoveho ktory Ta proste musi vziat. Kludne mas mesta kde mas 1 max 3 lekarov, z toho ziaden proste noveho pacienta nevezme kym nemusi, lebo ma plno.

nelca84
•
20. feb 2024

@colsami Nemusis ma chytat za slovicka, chcela som povedat len to, ze by som skusala hladat dalej. Tak najde v susednom meste, vzdy lepsie ako dochadzat 300 km.