icon

Ako rozdeliť vlastníctvo nehnuteľnosti podľa investovaných percent?

17. feb 2024

Ideme s mužom stavať dom. Keďže sme obaja dostali nejakú hotovosť, a ja k tomu ešte pozemok, chceli by sme to vlastníctvo podeliť tak, aby to bolo spravodlivé aby sme sa po prípadnom rozvode nemuseli dohadovať, kto koľko čoho zaplatil. Viem, že to niekomu môže prísť hlúpe a kalkulatorské, ale obaja sme názoru, že veci sa môžu zmeniť a aj keď sa snažíme náš vzťah smerovať k opaku, nikdy nevieme čo nám život prinesie. Sme jednoducho realisti. Takže mame v pláne zobrať hypotéku, plus doložiť vlastne zdroje. Tým, že su to poväčšine dary od rodiny, neberieme to ako “naše”. Mame samozrejme aj vlastne úspory, ktoré berieme ako spolocne a tam už neriešime, že kto zarobí viac či menej. Takže aby to bolo zrozumiteľne. Chcem počas manželstva urobiť vlastníctvo nehnuteľnosti tak, aby mal kazdy take percento aké mu prináleží podľa toho, kolko do toho vrazil. Je to v manželstve vôbec možné? Jasne si stanoviť kto čo vlastní? Prosim, chápte ma, nechcem byť vypočítava mrcha, ktorá si sedí na hromádke peňazí a nedá ich z ruky ani za svet, ale obaja sme sa v živote už spálili a chceme sa na to pozerať ako dvaja dospeli ľudia bez ružových okuliarov.

santosanto
17. feb 2024

Dá sa, tu si o tom prečítaj viac: https://www.pravny-poradca.sk/podielove-spoluvl...

koniarova
17. feb 2024

Napíš do skupiny Právne poradenstvo.

anjelok
17. feb 2024

Ano je to mozne. Ja som pri kupe nasho bytu davala polovicu penazi z dedicstva. Spisali sme u notara zapisnicu o zuzeni bsm, na LV je polovica moja, druha v bsm.

petamich
17. feb 2024

bud zuzenie BSM alebo jeden druhemu darujete podiel a na LV sa zapisete podielovo nasledne (napr. 2/3 a 1/3 uz ako vam vo vychadza)

pe_mi
17. feb 2024

My sme nezužovali BSM, nehnuteľnosť investičnú sme napísali len na mňa.pretože sa zaplatila z dedenia len z mojej strany.manžel súhlasil.
Sadnite a zvážte možnosti,aké právo ponuka.Určite sa dohodnete.