icon

Ako sa brániť proti novej ceste cez pozemok?

13. apr 2026

Dobrý deň. Mesto si vypracovalo nový územný plán, v ktorom sa rozhodlo prepojiť dve rovnobežné ulice ulicou ulicou kolmou na obidve. Tá "prepojovacia" ulica čiastočne existuje - je to momentálne slepá ulica na konci ktorej sa nachádza môj a susedov dom aj pozemok. Takáto cesta by vlastne preťala naše pozemky na dve časti. Celá ulica je proti tomuto nápadu, nikto prepojovaciu ulicu nechce - je proste zbytočná, domy tu takto stoja cca 50 rokov. Čo by ste poradili? Pozemky, cez ktorú chcú urobiť cestu, sú v našom výlučnom vlastníctve, nie sú na nich žiadne ťarchy a pod. Pre ilustráciu prikladám mapku, cesty su nakreslené sivou farbou, zamýšľané prepojenie prerušovanou červenou, domy sú štvorčeky a hranice pozemkov čierne čiary.

Ako sa brániť proti novej ceste cez pozemok?
anonym_1647b6
13. apr 2026

Petícia ?

katkaseiner
13. apr 2026

Musite sa v lehote vyjadrit. Vyber viac dovodov. A vypis ich rozsiahle. Nas sused si chcel na pozemok hned vedla nasho domu urobit 2 prudovu cestu. Chcel tam stavebniny a kamion otacat na pozemku. K územnému planovaniu sme za vyjadrili preco to nie je dobrý napad a stopli mu to. Začni kludne kabelmi, potrubiami v zemi a ich poskodenie. Existenciu slepej ulice a vas zaujem o taku pokojnu ulicu, znizenie hodnoty vášho majetku tym ze rozdelia/znehodnotia vas pozemok/majetok. Dalej by som riesila nepotrebnost prepojenia tych ulic nakolko sa da prejst ulicou x aj y (to uz vymysli podla aktualneho stavu).Doslo by k zbytocnej premavke..... A hlavne nedajte sa ... drzim palce

crazy_cat_lady
13. apr 2026

Pokial je to tvoj pozemok bez tarchy atd, tak to cez tvoj sukromny pozemok viest cestu nemozu, nie?

anonym_b9f8c5
13. apr 2026
@crazy_cat_lady

Pokial je to tvoj pozemok bez tarchy atd, tak to cez tvoj sukromny pozemok viest cestu nemozu, nie?

@crazy_cat_lady po vyvlastnení môžu

anonym_37ee76
13. apr 2026

zozen par kosti na cintorine, rozbi par crepnikov, zakop a ze je to archeologicky nalez 🙂

anonym_1647b6
13. apr 2026
@anonym_37ee76

zozen par kosti na cintorine, rozbi par crepnikov, zakop a ze je to archeologicky nalez 🙂

@anonym_37ee76 ty asi veľa amerických filmov pozeráš, že?

anonym_a95947
13. apr 2026
@anonym_b9f8c5

@crazy_cat_lady po vyvlastnení môžu

@anonym_b9f8c5 vyvlastnit sa moze aj nieco ine ako pozemok pod dialnicou? Teda obec? To som este nepocul...

anonym_fd10d1
13. apr 2026

Ten horny pozemok, tam nevidim ziadny problem, ved ta cesta bude uplne na kraji podla mapky, horsie je ten pod nim, kde to pretne niekde v polovici, to by sa mi nepacilo. Ci sa s tym nieco da robit, neviem. Nam tak akoze “odkupili” za uplne smiesnu sumu kus pozemku (uzky dlhy pas pozdlz celej zahrady) na rozsirenie cesty a urobili ju este aj uplne zle, nepomohli sme si. Ale bolo to pred rokmi, mozno sa nieco zmenilo.

autor
13. apr 2026
@anonym_fd10d1

Ten horny pozemok, tam nevidim ziadny problem, ved ta cesta bude uplne na kraji podla mapky, horsie je ten pod nim, kde to pretne niekde v polovici, to by sa mi nepacilo. Ci sa s tym nieco da robit, neviem. Nam tak akoze “odkupili” za uplne smiesnu sumu kus pozemku (uzky dlhy pas pozdlz celej zahrady) na rozsirenie cesty a urobili ju este aj uplne zle, nepomohli sme si. Ale bolo to pred rokmi, mozno sa nieco zmenilo.

@anonym_fd10d1 to bude práveže najväčší problém (pre suseda), cesta nebude úplne na kraji, medzi cestou a hranicou pozemku ostane približne 6-7m široký "švík" ktorý nebude mať žiadne využitie

simsalabim
14. apr 2026
@anonym_37ee76

@anonym_37ee76 a potom zaplat z vlastneho vrecka niekolkodnovy archeologicky vyskum na pozemku.... vies o tom, ze to hradi majitel pozemku?

anonym_a95947
14. apr 2026

Podla mna to vyvlastnenie je velmi rozporuplne ak vobec mozne (tu je mozne vsetko, ale teda otazka, ci je zakonne)
Skontaktoval by som pravnika... za mna obyc cesta nie je rozhodne nejaky "specialny projekt" a teda obec nic nemoze spravit... max odkupit...
Chapal by som, ak by tade mal ist plynovod / plynove potrubie a pod...

https://vyvlastnenie.sk/clanok/a/za-akych-podmi...

lucik194
14. apr 2026

neriesila by som kto Ti co tu povie, ale je tu pravna skupina, daj otazku tam (odpovedaju pravnici) a tiez si nasla pravnika a vsetko riesila cez pravnika.

ivanztt
14. apr 2026

Na tvoj pozemok nemozu postavit cestu, nestaci na to ani uzemny plan (ak to tam uz je). Mozu ti ponuknut pridat "tarchu" alebo odkupit pozemok. Ak nebudes suhlasit jedina moznost je vyvlastnenie, ale to v takomto pripade nebude mozne. Tam sa musi jednat o vyznamny verejny zaujem. Nejaka investicia, bezpecnost,... . Ak to len znamena zmenu pre par domov v ulici, to nieje dostatocne. Uz Vas oslovili ohladom toho? Co ponukli? Tie dve cesty su nejak vyznamne, hlavne cesty? Prepojenie by odlahcilo dopravu?...

lalilili
15. apr 2026

@anonym_autor
Zažili sme niečo podobné,ale s kanalizáciou. V roku 2016 sme si kúpili pozemok, začiatkom roka 2017 sme objavili zmenu v územnom pláne s tým, že na našom pozemku sa nachádzalo pripojenie na kanalizáciu pre plánovanú ulicu 20 domov. Bývalý starosta nás pozval na čaj, kde nám pán developér ukázal plán výstavby a oboznámil nás s tým, že takto to bude a hotovo. Nesúhlasili sme t tým, lebo by nám to znehodnotilo pozemok, vzniklo by nám vecné bremeno a napojenie by sme mal na príjazdovej ceste 2 m od rohu domu. Manžel pánovi developerovi ukázal možnosť napojenia po obecných pozemkoch, ktorá bola ale drahšia,samozrejme mu nevyhovovala. Nedali sme mu súhlas, vyvíjal na nás tlak opakovane, aj na ostatných susedov a nakoniec to spravil presne tak ako mu to navrhoval manžel po obecných pozemkoch. Moja rada pádne argumenty, riešiť zavčasu a hlavne sa nedať prinútiť do niečoho s čím nesúhlasíte, vy tam žijete a teda vy o tom aj rozhodujete.