Ako sa počítajú nemocenské dávky počas tehotenstva?
Ahojte,
som momentálne v 19 týždni a stále chodím do práce. Pracujem v kancelárii, čo je relatívne fajn, ale nie pod takým šéfom akého mám. Mám v práci dosť veľkú zodpovednosť a čím bližšie ku koncu roka, tým viac práce a tým aj väčšie stresy. To ešte nepíšem o prístupe nariadeného k tehotným, resp. s tými o ktorých vie že už "rátajú dni", je naozaj mizerný. Platovo budem na tom už iba horšie, na základe šéfových hodnotení, a preto začínam uvažovať nad tým ísť na rizikové..
No ale neviem ako mám o to požiadať svoju lekárku. S akými postojmi lekárov ste sa stretli vy? Mám ju o to požiadať alebo mám použiť iné prostriedky?
No a tiež ma trápi otázka nemocenských dávok. Ako sa počíta a či to neovplyvní výšku mojej materskej?
Budem vďačná za všetky tipy a odpovede.
Ja som na rizikovom bola hned pretoze som 2x potratila a nechceli sme nic zanedbat a gynekologicka ma vypisala na PNku aPNkovala som az do materskej
Aj ja ako safranca15, rizikove hned, co bolo od konca novembra, matersku mi to neovlyvnilo. Ak mas stres v praci normalny gyn. ta v pohode vypise pn. A pn som mala tiez dobru.
Ahoj. Ak pôjdeš na PN teraz tak sa ti bude PN rátať z hrubého príjmu za r.2013 (prvých 10 dní platí zamestnávateľ - 2 dni je to 25% z VZ a ostatné dni 55% z VZ), sociálna poisťovňa potom platí 55% z VZ. No a na materskú pôjdeš v r.2015 tak sa ti bude rátať z príjmu za r.2014 a to 65% z VZ. 🙂
vôbec nemaj stres z toho ako to povedat lekarke. neboj nie si prva ani posledna s takym pristupom v praci a lekari to velmi dobre poznaju. staci uplne normalny rozhovor a objasnenie situacie lekarovi ci lekarke-gynekolog. neviem čo si myslela pod tym pouzit ine prostriedky ale rozhovor uplne staci. ako pisali ostne baby matersku ti to neovplyvni a po materskej ked nastupis na rodičak vsetky mame rovnaky

poziadaj bud obvodaka alebo gynekológa. PNka ti vysku materskej neovplyvni. kedze pojdes na matersku v roku 2015, tvoj vymeriavaci zaklad bude z roku 2014, takze s klesanim platu ti klesne aj materska