icon

Ako sa počítajú nemocenské dávky počas tehotenstva?

weja88
15. okt 2014

Ahojte,
som momentálne v 19 týždni a stále chodím do práce. Pracujem v kancelárii, čo je relatívne fajn, ale nie pod takým šéfom akého mám. Mám v práci dosť veľkú zodpovednosť a čím bližšie ku koncu roka, tým viac práce a tým aj väčšie stresy. To ešte nepíšem o prístupe nariadeného k tehotným, resp. s tými o ktorých vie že už "rátajú dni", je naozaj mizerný. Platovo budem na tom už iba horšie, na základe šéfových hodnotení, a preto začínam uvažovať nad tým ísť na rizikové..
No ale neviem ako mám o to požiadať svoju lekárku. S akými postojmi lekárov ste sa stretli vy? Mám ju o to požiadať alebo mám použiť iné prostriedky?
No a tiež ma trápi otázka nemocenských dávok. Ako sa počíta a či to neovplyvní výšku mojej materskej?
Budem vďačná za všetky tipy a odpovede.

majusqa77
15. okt 2014

poziadaj bud obvodaka alebo gynekológa. PNka ti vysku materskej neovplyvni. kedze pojdes na matersku v roku 2015, tvoj vymeriavaci zaklad bude z roku 2014, takze s klesanim platu ti klesne aj materska

safranca15
15. okt 2014

Ja som na rizikovom bola hned pretoze som 2x potratila a nechceli sme nic zanedbat a gynekologicka ma vypisala na PNku aPNkovala som az do materskej

adamar
15. okt 2014

Aj ja ako safranca15, rizikove hned, co bolo od konca novembra, matersku mi to neovlyvnilo. Ak mas stres v praci normalny gyn. ta v pohode vypise pn. A pn som mala tiez dobru.

evittam
15. okt 2014

Ahoj. Ak pôjdeš na PN teraz tak sa ti bude PN rátať z hrubého príjmu za r.2013 (prvých 10 dní platí zamestnávateľ - 2 dni je to 25% z VZ a ostatné dni 55% z VZ), sociálna poisťovňa potom platí 55% z VZ. No a na materskú pôjdeš v r.2015 tak sa ti bude rátať z príjmu za r.2014 a to 65% z VZ. 🙂

dubka29
15. okt 2014

vôbec nemaj stres z toho ako to povedat lekarke. neboj nie si prva ani posledna s takym pristupom v praci a lekari to velmi dobre poznaju. staci uplne normalny rozhovor a objasnenie situacie lekarovi ci lekarke-gynekolog. neviem čo si myslela pod tym pouzit ine prostriedky ale rozhovor uplne staci. ako pisali ostne baby matersku ti to neovplyvni a po materskej ked nastupis na rodičak vsetky mame rovnaky