Ako sa právne osamostatniť od rodičov?
Ahoj chcem sa spýtať, ako je právne možné nebyť posudzovaná s rodičmi,
totiž rodičia sú na podpore a ja s nimi nežijem už 5 rokov (mám 21) a pracujem na dohodu
ale úrad práce odo mňa stále pýta mesačný príjem a, čo ja zarobím im sťahujú z dávky. Už som z toho na nervy, lebo mi kvôli tomu robia zo života peklo naozaj som už zúfala a neviem, čo mám robiť ak by ste mali nejaké rady budem veľmi vďačná.
@markusrasford píše, že s nimi nežije už 5 rokov
@earlgrey no ale úradom je to asi malo
Na úrade mi povedali že keď sa mi to nepáči mám sa vydať alebo mať dieťa.
Rodičia ti musia zrušiť trvalý pobyt u nich, potom budeš mať pobyt na obci.
Aby si nemusela chodiť na obecný úrad vyzdvihovať listy od úradov, zapni si schránku slovensko.sk na doručovanie.
Ďakujem
Treba zrušiť trvalý pobyt u rodičov
@maranco q ona sama si nemôže zrušiť trvalý pobyt?
@markusrasford trvalý pobyt môže zrušiť majiteľ nehnuteľnosti, ona sama si môže len prihlásiť trvalý pobyt inde ako majiteľka nehnuteľnosti alebo so súhlasom majiteľa. Vtedy sa automaticky zruší predošlý pobyt.
Zrušenie trvalého pobytu
Trvalý pobyt možno zrušiť osobne, a to na podnet vlastníka danej budovy alebo jej časti, rozhodnutia súdu (neoprávnené udelenie, rozvod, bezpodielové vyrovnanie) alebo v prípade smrti (vtedy zrušenie pobytu ohlasuje matrika).
Trvalý pobyt nemožno zrušiť manželovi, nezaopatreným deťom alebo vlastníkovi, či spoluvlastníkovi budovy.
V prípade, že vám bol trvalý pobyt zrušený, rozhodnutia určené vám sa automaticky posielajú na adresu miestneho úradu obce, kde ste mali trvalý pobyt naposledy. O doručení sa dozviete z úradnej tabule, na ktorej bude oznam vyvesený 15 dní alebo na elektronickej tabuli na ÚPVS.
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...
Tak ak tomu rozumiem ak mi rodičia zrušia trvalý pobyt a ja napíšem čestné prehlásenie že s nimi nežijem a budem mať pobyt na obecnom úrade bude to už v poriadku?
A tam kde žiješ ti nevedia dať prechodný pobyt? Ak si zamestnaná a používaš adresu trvalého pobytu, aj keď tam fyzicky nebývaš, stále sa to považuje za jednu domácnosť, čiže áno, ak berú nejaké príspevky v hmotnej núdzi atď. tak samozrejme sa do toho bude započítavať aj tvoj príjem, keďže sa berie príjem domácnosti. Jedine zrušiť trvalý pobyt a potom by to malo byť OK.
Lebo v prac. zmluve mám 32 hodín mecačne 3,40 na hodinu takže som stále nazaopatrené dieťa. Žijem v podnájme a môžem mať maximálne prechodný pobyt
tak si daj prechodný pobyt, ktorý preukážeš na úrade alebo nech ti rodičia zrušia trvalý pobyt
Nič nové ti tu neporadime, len to čo aj v tvojej predchádzajúcej téme.
Môžem mať prechodný pobyt aj na obecnom úrade? lebo majiteľka bytu mi tu nechce dať prechodný pobyt
Tato tema tu uz bola, stale si nenasla odpoved? Btw.z coho platis ten podnajom?
veď si tu písala nedávno. Tam si mala uvedené všetky možnosti, čo zasa nechápeš?
V tej práci dostavam odmeny ktoré už v zmluve nie sú takže mám okolo 700€ a žijem s priateľom ktorý platí polovicu nákladov
Dnes som prvý krát v živote na tejto stránke takže určite som predtým nič nepísala
Keďze rodičia sú zrejme mladí, nerozmýšľali nad tým, že by išli pracovať?
@stanulienkat Neviem nechcú pracovať nebavím sa s nimi len chcem mať pokoj od ich výčitiek že im sťahujú peniaze
@stanulienkat Starám sa sama o seba už od 17 nebavím sa s nimi len si chcem žiť svoj život.
A vyhrážajú sa mi že keď to nedám do poriadku pôjdu peniaze pýtať od môjho priateľa
Klobúk dolu, vidieť že si šikovná baba a uvažuješ racionálne. Od takýchto ľudí sa treba odstrihnúť, pretože by ťa stiahli so sebou dolu.
@stanulienkat Otec je rumun mama rómka, sestry rodia deti už od 16 rokov. Ja som bola vždy iná mám vyštudovanú strednú zdravotnícku školu, 2 roky som chodila aj na vš ale nemala som financie si ju dokončiť a keď som aj pracovala popri škole moji rodičia mi stále nadávali že im sťahujú peniaze kvôli mne, našla som si inú prácu, nechala školu len že majiteľka mi nechce dať normálnu zmluvu kvôli daniam.
Dorob si skolu, mas to na cely zivot. Lepsie sance, lepsi zivot. Urcite chod do toho. Sestry budu vzdy treba.
Ak máš 21, nestudujes tak nie si nezaopatrené dieťa
@janage Na úrade práce povedali že som vedená s rodičmi do 25 rokov
Nezaopatrené dieťa je dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, alebo študent najdlhšie do dovŕšenia 25 roku života, ak:
sa sústavne pripravuje na povolanie, alebo
sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom, alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz.
Neporadíme ti nič lepšie ako v minulej téme. Zruš si trvalý pobyt a už sa s nimi posudzovať nebudeš.
Ty nestudujes, teda nepripravuješ sa sústavne na budúce povolanie, nie si chorá ani nemáš úraz, ktorý by ti znemožnil pracovať.
Zrejme ste na úrade zabudli povedať, že už nestudujes.

Nájsť si podnájom a dat cestné prehlásenie ze nebyvate v spoločnej domacnosti