Ako sa právne osamostatniť od rodičov?
Ahoj chcem sa spýtať, ako je právne možné nebyť posudzovaná s rodičmi,
totiž rodičia sú na podpore a ja s nimi nežijem už 5 rokov (mám 21) a pracujem na dohodu
ale úrad práce odo mňa stále pýta mesačný príjem a, čo ja zarobím im sťahujú z dávky. Už som z toho na nervy, lebo mi kvôli tomu robia zo života peklo naozaj som už zúfala a neviem, čo mám robiť ak by ste mali nejaké rady budem veľmi vďačná.
@janage Predložila som ukončenie štúdia.
Ak si dospelá a pracuješ alebo nepracuješ hoci nechodíš do školy a nemáš zdravotné obmedzenie, ktoré by ti pracovať bránilo nie si nezaopatrené dieťa.
Čím skôr si to vyjasniť a nahlásiť na úrade. Poberajú rodicia na teba nejaké dávky čoby na nezaopatrené dieťa? Ak áno a protiprávne budú ich musieť vrátiť.
Ty si prihlás trvalý pobyt na obci kde sa nachádzaš ak si na SK.
Ak si v zahraničí, tak sa porad na úrade.
A klobúk dole, že sa snažíš pekne žiť
Kam? na úrad, kde ti povedali, že do 25 si nezaopatrené dieťa? Zrejme došlo k nedorozumeniu. Podľa zákona nezaopatrené dieťa nie si.
Nech zarobíš kolkokolvek pokiaľ mať TP pri rodičoch tak budete posudzovaní ako rodina spolu.
@janage Tak ma musia odhlásiť z trvalého pobytu a ak budem mať prechodný pobyt v byte kde žijem už s nimi nebudem posudzovaná?
Autorka, už si tu písala. Dostala si rady. Teda radu - aby ti mama zrušila trvalý pobyt a ty si následne daj trvalý pobyt na obec. Iná alternatíva nie je. Môžeš založiť aj ďalších 10 diskusií, iná alternatíva ako si už mala poradené nie je.
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/ako-vyriesit-problemy-s-uradom-prace/?page=2#post-88003932
A hlavne čím skôr riadnu pracovnú zmluvu lebo PN či úraz potom. z nízkych odvodom bude nízka dávka. Riadne sa zamestnať na riadnu zmluvu.
Je to preto že na teba asi poberajú rodinne prídavky ja som na úrade musela dávať synove brigády pokiaľ som poberala rodinne prídavky hoci už u nás nebýval alebo treba zrušiť trvalý pobyt ináč to nepôjde
Ako mozu tvojim rodicom stahovat peniaze, taku hlupost som este ani nepocula.
áno do 25 rokov ale ak by si bola študujuca a nie pracujuca.
Asi sa zle vyjadrila k nezaopatrenosti. Podstatne je ze na nudzu sa posudzuje s rodicmi do 25 rokov ak jej prijem nefosahuje min.mzdu alebo ak nepreukaze rdlevantne ze spolu nezdielaju spolocnu domacnost. Toto asi nevie celkom preukazat. Mozno ak by mala s priatelom uzatvorenu najom.zmluvu kde by bola uvedena ako jeden z dvoch najomcov... alebo teds priznat skutocny prijem.
Zrušiť to si môžeš aj sama, ale keď sú rodičia takí "múdri", mali ti ho zrušiť oni.
Všetka česť k tvojmu žiadnemu životu.
Pracuješ ako sestra ? V profesii by si mala slušný plat, nie také odrby ako teraz. Lebo stačí PN a si vieš kde.
Pracujem v nemocnici (Ba) , ponúkame slušný plat aj ubytovanie a stravu, prvý polrok takmer bezplatné, mohlo by ti to pomôcť po všetkých stránkach, odstrihnúť sa od takej rodiny, zarobiť, osamostatniť sa úplne, prechodný pobyt / ubytko blízko práce, všetky sociálne istoty, ktoré si teraz asi ani neuvedomuješ.
Musela som si otvoriť živnosť aby ma odlúčili zo spoločnej domácnosti iná možnosť nebola
Na živnosť nemôžeš pracovať pre jedného zamestnávateľa rovnako ako by si robila na TPP. A možnosti si tu mala napísané len si ich nevyužila, jedna z nich bola zrušiť trvalý pobyt u mamy.
Včera som to chcela lenže mi nemôžu zrušiť trvalý pobyt kým nemám 25 rokov alebo riadnu prac. zmluvu
@maranco a áno môžem pracovať včera som sa informovala
Keď dostaneš pokutu za Švarc systém a nebudeš mať ani dovolenku ani stravné, ani výpovednú lehotu tak tu potom neplač.

Musím praukázať že mám aspoň minimálnu mzdu aby ma od nich odlúčili