icon

Ako správne spísať závet, keď nemám deti?

26. júl 2025

Caute vsetci. Chcela by som vediet vazor nazor. Som zena po 50++ a stat sa moze hocico, nikdy nevieme. Nie som extra bohata ale nieco mam nasetrene na ucte, mam byt, auto a nejaky pozemok. Nemam deti. Bola som vydata, aj som si myslela, ze teoreticky vsetko pojde manzelovi, ale ukazalo sa, ze jemu zalezi iba na sebe a nie na mne. Kazdopadne rozmyslam nad tym, ze spisem zavet. Preco. Lebo mam dvoch surodencov starsich, ale nie sme za dobre a velmi zle sme sa rozisli. Nechcem aby vzhladom na to, ako sa zachovali oni po mne nieco dedili. Obaja maju deti, uz velke. Ani tie deti nie su so mnou v kontakte, snazim sa im aj nieco napisat, aj im popriat na sviatky, vianoce, narodky, meniny ale nejako nejavia zaujem. S vynimkou najstarsieho synovca, ktory aspon sam iniciativne napise na meniny. Kazdopadne mi pride blbe nechavat vsetko niekomu cudziemu. Na druhej strane oni pre mna nikdy nic neurobili, skor mi podrazili nohy, ked som ich naozaj potrebovala. Rozmyslala som spytat zavet a vsetko nechat prave tomu najstarsiemu synovcovi, s ktorym som travila najviac casu a pride mi najviac pokorny, najviac pracovity a vsetko si vydrel, nic nedostal. Priznam sa, ze neviem ako by som mala postupovat. Co poviete vy?

jamimo
26. júl 2025
@anonym_autor

@jamimo presne tak, zdielam tento nazor, to len ukazuje charaktery ludi.

@anonym_autor ak by boli vzťahy harmonické, vôbec nemusíš riešiť túto dilemu 🤷‍♀️

anonym_67b921
26. júl 2025

@anonym_autor Choď k notárovi a spíš s ním závet, zatiaľ by som to dala synovcovi a časom by si videla, ako sa bude správať. Závet môžeš zrušiť kedykoľvek, prípadne napísať nový. Ale nikomu by som nič nehovorila.

autor
26. júl 2025
@anonym_67b921

@anonym_autor Choď k notárovi a spíš s ním závet, zatiaľ by som to dala synovcovi a časom by si videla, ako sa bude správať. Závet môžeš zrušiť kedykoľvek, prípadne napísať nový. Ale nikomu by som nič nehovorila.

@anonym_67b921 on sa ku mne nebude správať nijak, nie sme v kontakte. Nejako z domu maju noty nastavene, ze so mnou asi nie. Predpokladam. Bud to, alebo ma ma uplne v pazi.

reanda
26. júl 2025

mas len po patdesiatke.. dost casu na to, ziskat dobry vztah s clovekom, pri ktorom nebudes musiet pochybovat, ci mu dedicstvo po sebe chces alebo nechces zanechat.. za mna lepsie investovana zivotna energia, ako vyberat z ludi, s ktorymi ani s jednym vlastne vztah nemas.. mozno by si tak svoj zivot aj lepsie vyuzila a zostalo by toho po tebe viac a hodnotnejsieho, ako nejaky byt ci pozemok..

anonym_30c010
26. júl 2025
@reanda

mas len po patdesiatke.. dost casu na to, ziskat dobry vztah s clovekom, pri ktorom nebudes musiet pochybovat, ci mu dedicstvo po sebe chces alebo nechces zanechat.. za mna lepsie investovana zivotna energia, ako vyberat z ludi, s ktorymi ani s jednym vlastne vztah nemas.. mozno by si tak svoj zivot aj lepsie vyuzila a zostalo by toho po tebe viac a hodnotnejsieho, ako nejaky byt ci pozemok..

@reanda nemala by byť iniciatíva z oboch strán? A ak by mi blízky človek ublížil, nemala by som najmenší dôvod s ním budovať nejaký vzťah

marsmykkok
26. júl 2025

@anonym_autor Urob ako chceš, ja mám momentálne komu zanechať, ale keby sa situácia zmení určite by som nechcela aby dedili bratranci a sesternice a ich deti nakoľko z jednej strany ma cez ich matku-tetu obrali aj o to na čo som mala nárok po starých rodičoch a nebolo toho málo, z druhej sme ani ako deti nemali vzťah a teraz tiež bočia od celej rodiny. To by som radšej odkázala nejakému útulku pre psov alebo zariadeniu čo pomáha zdravotne znevýhodneným ako im. Teda chápem tvoj pocit, že nechceš aby nejaká časť rodiny po tebe dedila.

mamina7070
26. júl 2025

@anonym_autor ako casto si so synovcom v kontakte?

autor
26. júl 2025
@mamina7070

@anonym_autor ako casto si so synovcom v kontakte?

@mamina7070 na vianoce a na narodky si napiseme. Ja jemu a on mne. To je vsetko.

reanda
26. júl 2025
@anonym_30c010

@reanda nemala by byť iniciatíva z oboch strán? A ak by mi blízky človek ublížil, nemala by som najmenší dôvod s ním budovať nejaký vzťah

@anonym_30c010 kto pise o tom, ze ma budovat vztah s clovekom, ktory jej ublizil? na svete je niekolko miliard ludi, je z koho vyberat

mamina7070
26. júl 2025
@anonym_autor

@mamina7070 na vianoce a na narodky si napiseme. Ja jemu a on mne. To je vsetko.

@anonym_autor tak potom neviem, neskusala si ho s jeho rodinou pozvat k sebe na navstevu?

salome123
26. júl 2025

@anonym_autor nechceš svoj majetok darovať na charitu...nejakej neziskovke, nemocnici, športovému klubu...?

anonym_30c010
26. júl 2025
@reanda

@reanda prepáč, mala som pocit, že myslíš jej súrodenca, z mojej odpovede to aj vyplynulo

majus2323
26. júl 2025
@jamimo

@majus2323 mýliš sa. To je taká odrhovačka, že majetky kazia vzťahy. Omyl. Majetky a ich delenie presne poukazuje na to, aké boli a sú vzťahy v rodine. U autorky detto 🤷‍♀️

@jamimo a máte veru pravdu

autor
26. júl 2025
@mamina7070

@anonym_autor tak potom neviem, neskusala si ho s jeho rodinou pozvat k sebe na navstevu?

@mamina7070 nie, on jednak vela cestuje, stale je niekde po dovolenkach a ani by neprisiel, ked som sa chcela blizsie kontaktovat, velmi jasne bolo citit, ze doma si vypocul svoje. On sam povedal, ze nechce byt medzi nami, ze sa nechce do toho miesat a nie je mu to prijemne byt uprostred medzi nami. Rodičia su rodičia a on si to doma nechce rozhadat a byt so mnou v kontakte viac. Tak mu iba napisem na tie sviatky.

svetlonos
Autor odpoveď zmazal
svetlonos
26. júl 2025
@anonym_autor

@tulipanicek ja viem, ze je to mozne. Ak nemam deti, ani rodicov, ani manzela, tak surodenci ani ich deti nie su neopomenutelmi dedici, cize ich v zavete mozem opomenut a zanechat vsetko hocikomu. Skor som chcela vediet vas nazor, ako by ste v takejto situacii postupovali vy. Ci by ste vobec isli smerom rodinnych pribuznych.

@anonym_autor
keby ma všetci nahnevali, idem smerom inym. Vyberiem si mozno niekoho, kto sa pre chore deti dostal do núdze 🙂

mamina7070
26. júl 2025
@anonym_autor

@mamina7070 nie, on jednak vela cestuje, stale je niekde po dovolenkach a ani by neprisiel, ked som sa chcela blizsie kontaktovat, velmi jasne bolo citit, ze doma si vypocul svoje. On sam povedal, ze nechce byt medzi nami, ze sa nechce do toho miesat a nie je mu to prijemne byt uprostred medzi nami. Rodičia su rodičia a on si to doma nechce rozhadat a byt so mnou v kontakte viac. Tak mu iba napisem na tie sviatky.

@anonym_autor tak potom by som jeho nevolila, mal by to byt clovek kde by si mala istotu ze ta pochova atd zabezpeci vsetko a teda to on zjavne nie je za mna toto nie je ten clovek

mk1111111111
26. júl 2025

Ak nemad deti, manzela, rodicov, tak iba zavet pomoze. Napis, na koho chces, uloz u notara

ahojterockeri
26. júl 2025

@anonym_autor sprav dety

autor
26. júl 2025
@ahojterockeri

@anonym_autor sprav dety

@ahojterockeri dety? Mislis ze mozem spravyt dety v 58 rokoch?

petrao2
26. júl 2025
@anonym_autor

@ahojterockeri dety? Mislis ze mozem spravyt dety v 58 rokoch?

@anonym_autor rozdelila by som medzi synovca a kamosku ktora to na tazke
Moralne neries ked tu uz nebudes je jedno ako sa k tomu ostatni postavia

renesance80
26. júl 2025
@anonym_autor

@tulipanicek ja viem, ze je to mozne. Ak nemam deti, ani rodicov, ani manzela, tak surodenci ani ich deti nie su neopomenutelmi dedici, cize ich v zavete mozem opomenut a zanechat vsetko hocikomu. Skor som chcela vediet vas nazor, ako by ste v takejto situacii postupovali vy. Ci by ste vobec isli smerom rodinnych pribuznych.

@anonym_autor ak to cítiš že si to ten synovec zaslúži,tak áno dala by som to iba jemu, ak máš ešte nejakú osobu v blízkosti ( kamarátku, známeho ) ku komu máš blízky vzťah uvažovala by som aj rozdelením tým smerom

marsmykkok
26. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor No len teda ak by si zomrela ked jeho rodičia budú ešte žiť, či by si nenarobil v rodine problém ak zjavne je taký, že mu na rodine záleží... že proste poza ich chrbát s tebou udržoval kontakt... A ešte ked si to rozvinula debatu takto, napíšem aj niečo čo som v prvom príspevku nenapísala, lebo nechcem ti ublížiť. Nemusí to byť tak, ale vždy je možnosť, že je v kontakte s tebou len so zištných dôvodov, že proste vie, že nemáš nikoho a nechce, aby si majetok prepísala na niekoho cudzieho alebo charitu a preto ti tú sms k Vianociam alebo sviatku napíše. Ako nemusí to tak byť, ale vždy je tá možnosť.

autor
26. júl 2025
@marsmykkok

@anonym_autor No len teda ak by si zomrela ked jeho rodičia budú ešte žiť, či by si nenarobil v rodine problém ak zjavne je taký, že mu na rodine záleží... že proste poza ich chrbát s tebou udržoval kontakt... A ešte ked si to rozvinula debatu takto, napíšem aj niečo čo som v prvom príspevku nenapísala, lebo nechcem ti ublížiť. Nemusí to byť tak, ale vždy je možnosť, že je v kontakte s tebou len so zištných dôvodov, že proste vie, že nemáš nikoho a nechce, aby si majetok prepísala na niekoho cudzieho alebo charitu a preto ti tú sms k Vianociam alebo sviatku napíše. Ako nemusí to tak byť, ale vždy je tá možnosť.

@marsmykkok on so mnou nie je v kontakte. To, že mi na narodky a na vianoce napise, nepovazujem za kontakt. Napiseme si 2x do roka. To je vsetko. Nemyslim, ze on by nieco odo mna chcel. Mozno ak svaty pokoj.

sickynickyobsadene
26. júl 2025
@anonym_autor

@zalka no nemám až tak komu dať. Jasne, že mám kamarátov, ale oni deti nemajú, zrovna aj môj kamoš je single, kamoška je vydatá, bez detí. Nad ňou som rozmýšľala, má to v živote ťažšie. Je odo mňa mladšia o 4 roky. Tak snáď ešte jej.

@anonym_autor predaj pozemok a užívaj si! Pomôž kamoške. Na čo čakáš?

autor
26. júl 2025
@sickynickyobsadene

@anonym_autor predaj pozemok a užívaj si! Pomôž kamoške. Na čo čakáš?

@sickynickyobsadene pozemok je panu bohu za chrbtom na opacnej strane slovenska, kde su na jednej parcele 9ti vlastnici a su tam osadnicni vsade naokolo.

mamina7070
26. júl 2025

ja by som to riesila pragmaticky, ked sa uz nebudes vediet starat sama predas vsetok majetok a z tej sumy si budes hradit starostlivost plus v zaveti urcis sumu na pohreb nahrobok atd a zvysok odkaz niekomu komu za to stojis, ten synovec to nie je podla toho co o nom pises mozes v klude byt v zariadeni odkazana na starostlivost inych desiatky rokov

ja som poznala pripad kde sa miseli na pohreb skladat kolegovia inak by dotycny skoncil spopolneny v spolocnom ako socialny pripad lebo vzdialenu rodinu len majetky zaujimali (tiez nemal deti manzelku)

autor
26. júl 2025
@mamina7070

ja by som to riesila pragmaticky, ked sa uz nebudes vediet starat sama predas vsetok majetok a z tej sumy si budes hradit starostlivost plus v zaveti urcis sumu na pohreb nahrobok atd a zvysok odkaz niekomu komu za to stojis, ten synovec to nie je podla toho co o nom pises mozes v klude byt v zariadeni odkazana na starostlivost inych desiatky rokov

ja som poznala pripad kde sa miseli na pohreb skladat kolegovia inak by dotycny skoncil spopolneny v spolocnom ako socialny pripad lebo vzdialenu rodinu len majetky zaujimali (tiez nemal deti manzelku)

@mamina7070 hrob mam, aj nahrobny kamen. Zaroven je clovek, ktory ak by sa mi nieco stalo mi ten pohreb spravi, lebo sme sa tak dohodli a on ma urcitu sumu penazi na to. Aj som mu vravela, ze nic len nech ma da spopolnit, bez obradu, bez truhly apd a urna nech sa vlozi do hrobu a nech tam dopisu moje meno. To cele by ho malo stat do 500 eur, ale ma k dispozicii 3x tolko. Samozrejme, ak by sa v buducnosti vyvinula situacia inak a bola by som nutena ist niekde do domova, tak potom to budem riesit. Ak budem senilna a dementna, tak budem mat porucnika urcite. Ak nebudem, tak rozhodnem sama, co so svojim majetkom.

mamina7070
26. júl 2025
@anonym_autor

@mamina7070 hrob mam, aj nahrobny kamen. Zaroven je clovek, ktory ak by sa mi nieco stalo mi ten pohreb spravi, lebo sme sa tak dohodli a on ma urcitu sumu penazi na to. Aj som mu vravela, ze nic len nech ma da spopolnit, bez obradu, bez truhly apd a urna nech sa vlozi do hrobu a nech tam dopisu moje meno. To cele by ho malo stat do 500 eur, ale ma k dispozicii 3x tolko. Samozrejme, ak by sa v buducnosti vyvinula situacia inak a bola by som nutena ist niekde do domova, tak potom to budem riesit. Ak budem senilna a dementna, tak budem mat porucnika urcite. Ak nebudem, tak rozhodnem sama, co so svojim majetkom.

@anonym_autor ta posledna vete uplne sedi sama si rozhodnem, ano tak je to spravne

my ti mozeme napisat len ako to vidime my ja by som dedicstvo dala niekomu alebo na nieco k comu mam vztah
a vztah je obojstranna zalezitost, sama si si tu zodpovedala ze sonsynovcom vztah nemas ale este raz je to tvoja volba mozes dat dedicstvo aj tete kucharke z jedalne co ti dva krat do roka popraje stastne sviatky je to plne na tebe

anonym_fdb8ba
26. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ty mas kolko rokov, ked uz hrob mas, aj nahrobny kamen. Fajn mysliet na smrt, ale zda sa, ze to prilis prezivas. Treba to zobrat racionalne. A to, ze mas vztahy ake mas, je aj tvoja vizitka.