Ako staré kontakty po pozitívnom teste sa hlásia?
Diskusia čisto zo zaujímavosti pretože z času na čas sledujem info keďže sa stále neco mení. Doteraz som si myslela že sa hlásia kontakty 10d staré a práve som natrafila na toto. Tak ako??? Zmenili to alebo ja som si vkuse myslela zle???

@hettinka ale hlasia, otec bol teraz 14 dni v karantene, lebo kolega ho na hygiene nahlasil ako kontakt.
@veronikaszabova ale nie je to pravidlo, nie vždy volajú. Každý má povinnost zaregistrovať sa sám.
10 dní dozadu to nebolo nikdy ...pôvodných 5 skrátili na 2 dni od kontaktu
väčšinou ich má pozitívny osloviť sám ..no ich preveruje aj RUVZ
10dni stare kontakty ani nikdy nedohladavali...
Koho chceš dostať do 14 dňového väzenia tomu zavolaj 😂
Trochu blbo je to napísané, správne by malo byť dva dni dotazu od prvých príznakov. Reálne keď sa dostaneš na test po týždni tamto napísané je úplná kravina.
@katulienkax možno aj preto, že sa kontakty poriadne netrasuju a netestuju, sedíme v domácom “väzení” už 4 mesiace.
@lenadka prečo úplná kravina? Veľa ľudí nemá príznaky, je normálne že pri pozit teste majú kontaktovať ako som sa dozvedela teraz tie 2dni spätne. A na antigen máš termín takmer hneď čakáš max deň na termín
Kontakty pozitívneho človeka nejdú na antigen. Musia sa prihlásiť na korona.gov.sk a zostávajú v karantene, následne na 8. deň idu na PCR test. Skorší termín sa da vybaviť v prípade, že zacnu príznaky. A to mnohých odrádza.
Lebo normálne sa nehlasia na PCR testy a antigenove sú dobré akurát tak vyhodiť do Dunaja. Koľkokrát sú chorí už 2-3 dni a antigenovy test je stále negatívny, posledné dva týždne ako sú tie "nové" testy antigenove tak ide na test deň pred PCR testom je negatívny, PCR na druhý deň pozitívny. Alebo boli v jeden a ten istý deň testovaní antigenom aj PCR. Ag test negat, PCR pozit. Viac škody narobia ako osohu. Už nejaké tie skúsenosti mám keďže tých ľudí dennodenne trasujem. Tak viem, že ľudia čo sa dajú vyšetriť na základe príznakov sa dostanú na test tak na 5-6 deň od začiatku príznakov, niektorí aj neskôr v tom prípade kontakt dva dni dozadu je kravina.
Mna sa napr. len pýtali ze či som oznámila ľuďom s ktorými som bola v kontakte ze som pozitívna, ani nepýtali údaje pre overenie. manželovi volal ten istý pan po mne a ani sa ho nepýtal, vraj "manzelka to uz vybavila" 🤷🏼♀️...
Podľa mna je to škoda, zial poznam veľa ľudí čo boli v kontakte s pozitívnym a nie su ani v karanténe, ani nešli na testy lebo im nic nie je... Podla mna by sa zdroje ľudské aj finančné v boji proti pandémii mali uberať skor tymto smerom 🤷🏼♀️
@hettinka áno pravdu máš, pardon
@zuvelyn to bude tým že ruvz sú roky poddimenzované personalne, materiálovo aj finančne. A teraz zrazu nevyčarujú epidemiologov z rukáva. Pár šikovných báb sme k nám prijali a zvyšok pomáhajú vojaci. Vedia o tom prd makovú, boli hodení do vody, trasujú ako vedia. Poučení síce boli, ale skúsenosti chýbajú, niekomu možno aj motivácia, takto si to zrejme nepredstavovali, že to raz budú robiť. "Trochu" sa počíta s tym, že ľudia nie sú úplní dementi a zachovajú sa správne, každý vie čo má robiť. Niekomu vadí že sa ho nepýtajú na kontakty, tak sám môže povedať a niekto ich zámerne zataji. Dokonca z vlastnej domácnosti, na čo sa v konečnom dôsledku aj tak príde ak je neskôr pozitívny. Veštecku guľu nám k mobilom na trasovanie nedali 😉

2 dni staré kontakty, a nehlásia sa už, len ich pozitívny informuje a oni sa musia prihlásiť sami na PCR testy.