icon

Ako to je s maródkou počas poberania podpory?

miroslava21
27. okt 2011

ahojte dievčatá, neviete náhodou ako je to s pn ked som na ÚPSVaR? poberám podporu v nezamestnanosti, keď budem na pn, prídu mi nejaké peniaze zo soc. poisťovne za pn? dakujem

zalka
3. nov 2014

@alama rado sa stalo

alama
3. nov 2014

@zalka ak môžem, ešte som zabudla sa spýtať jednu vec: ak budem teraz na OCR s malým a medzitým mi ochorie druhý (čo je teda vysoká pravdepodobnosť), budem môcť ísť na platenú OCR aj s dalším dieťaťom? Myslím tak, že by to nadvazovalo. Či to už nebudem v ochrannej lehote? Dakujem.

zalka
3. nov 2014

@alama nie lebo to už nebudeš v ochrannej lehote ...

alama
3. nov 2014

@zalka dakujem veľmi pekne za ochotu a za rady 🙂

zalka
3. nov 2014

@alama rado sa stalo

romi2
6. feb 2015

@zalka poprosím o radu, môže pýtať sociálna poisťovńa výplatnú pásku? Ukončila som PP po RP dohodou, preplatili mi DV, obnovila som poistenie / 3 dni/ PP a ukončila dohodou bez odstupného. Na úrad som priniesla dohodu o skončení PP, zápočet, potvrdenie o príjme ....a pýtajú výplatnú pásku 😲 , ďakujem

zalka
6. feb 2015

@romi2 no tak tomu nerozumiem, neviem o tom aby nejaký zzákon predpisoval nosiť na SP výplatnú pásku ..

romi2
6. feb 2015

@zalka ďakujem, asi je tam niekto aktívny...

zalka
6. feb 2015

@romi2 to čo si odniesla si odniesla na UP? ... alebo na SP ... lebo skončenie PP sa dáva na UP ... tak kto od teba pýta výplatnú pásku?

romi2
6. feb 2015

@zalka Socialna poistovna,pani chce vsetko aj dohodu o ukonceni pp.Na UP som sa zaevidovala a odtial ma poslali na SP.

gapa
6. feb 2015

@romi2 možno to má súvislosť s tým, že ešte nenahlásili veci z práce? Dávala si odhlášku a prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov? lebo počas tých 3dní aktívnych ako zamestnanec (tj. dôchodkovo poisená ako zamestnanec) musíš byť odhlásená a spätne ťa neprihlásia, až odo dna podania prihlášky, tak bacha na to. A treba si robiť kopie z prihlášky a odhlášky +dať si potvrdiť prevzatie soc.poistovnou (dať opečiatkovať), aby si mala dôkaz o tom, že si to podala, inak nemáš šancu to dokázať v budúcnosti (tj. založiť najlepšie k zápočtovým listom do dôchodku)

eroska88
30. máj 2015

Ahojte kočky, vedeli by ste mi poradiť? Od októbra 2011 som pracovala u jedného zamestávateľa, k 30.6. 2015 som dostala výpoveď. Nastúpim na úrad práce a budem poberať podporu. Platí mi štát nemocenské počas podpory? Chceli by sme bábo, len neviem, či budem mať v mojom prípade nárok na materskú. Ak by sa to podarilo do konca tohto roku 2015, ako sa mi vyráta materská, ak mám cca 1000 e plat? Bude sa mi rátať len 6 výplat z tohto roku 2015? Ďakujem za pomoc.

zalka
30. máj 2015

@eroska88 podporu ti vyrátajú ako 50% z priemeru miezd od 1.7.13 do 30.6.15
nie počas evidencie na UP nikto za teba odvody neplatí.
ak otehotnieš počas evidencie a nič neurobíš tak nárok na MD mať nebudeš

eroska88
31. máj 2015

a nie je to tak, že ak budem mať zaplatené 270 dní nemocenské za posledné dva roky od pôrodu, tak mám nárok na materskú? Co znamená, že nič neurobím? Ako si napísala. Môžem mať nejakú dohodu, ak budem pobrať podporu? Ďakujem.

zalka
31. máj 2015

@eroska88 nie nie je to tak, n árok na MD vzniká ak je splnená podm ienka 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch,
ale zároveň je baba v ochrannej lehote ( tj. skončí jej PP a ona je už tehotná ) alebo má aktívne poistneie ... tj. je zamestnaná v čase nástupu alebo poistená v čase nástupu na MD ...

eroska88
1. jún 2015

@zalka A keby som sa v čase nástupu poistila dobrovolne?

zalka
1. jún 2015

@eroska88 a bola by splnená podmienka 270 dní poistenia tak MD by bola

eroska88
2. jún 2015

@zalka teraz nechápem čo si napísala, prosím vysvetli mi to. ďakujem.

zalka
2. jún 2015

@eroska88 ak sa den pred MD prihlásiš na DNP ... a ku dnu pôrodu budeš mať splnenú podmienku 270 dní poistenia ... tak MD dostaneš tak som to myslela

eroska88
3. jún 2015

a koľko mesiacov musím byť potom dobrovoľne poistená? Výška DNP, ktorú si určím, bude mať vplyv na výšku mojej materskej? Ďakujem.

zalka
3. jún 2015

@eroska88 270 dní poistenia je potrebných pre MD ...
výška DNP má vplyv na výšku prípadnej PN alebo MD ... ale až po uplynutí 26 týždnov poistenia
Po RD ak otehotnieš a prihlásiš sa na DNp a pôjdeš na PN tak PN nedostaneš, a DNP platiť musíš, preto som písala, že sa prihlásiť den dva pred MD zaplatiť 2 dni ( vtedy stačí z minima ) a ísť na MD .. počas MD sa neplatia odvody.

eroska88
3. jún 2015

30.5. som sem písala svoj stav. Čo by si mi teda ty odporučila?

zalka
3. jún 2015

@eroska88 si tehotná? ak otehotnieš ... a budeš na UP tak sa zamestnaj ... a bude MD

eroska88
3. jún 2015

Nie som tehotná. A ked sa nezamestnám, aj tak splňam 270 dní zaplateného nemocenského, takže by som MD mala dostať, podla toho, čo si písala, prípadne sa DNP. Ak sa zamestnám, vyrátajú mi materskú z nového platu, či za kalendárny rok - teda aj z platu čo mám teraz?

zalka
3. jún 2015

@eroska88
ak budeš mať nástup na MD v roku 2015 a budeš mať nové zamestnanie ... kde odrobíš viac ako 90 dní bez PN a OCR ... tak tvoja MD bude rátaná z roku 2015 z nového zamestnania

ak budeš mať nástup na MD v roku 2015 a budeš mať nové zamestnanie ... kde odrobíš menej ako 90 dní ... tak tvoja MD bude rátaná z roku 2014 zo starého zamestnania

ak budeš mať nástup na MD v roku 2016 a budeš mať nové zamestnanie ... kde odrobíš viac ako 90 dní bez PN a OCR ... tak tvoja MD bude rátaná z roku 2015 a z roku 2016 z nového zamestnania

ak sa nezamestnaš , ale prihlásiš sa na DNP do 6-8týždna tehu ( ráta sa od poslednej menzes ) a splníš podmienku 26t nepretržitého poistenia tak MD sa ti vyráta z toho DNP

ak sa nezamestnáš ale prihlásiš sa na DNP po 8 týždni tehu .. tak je jedno aký si dáš VZ ... tvoja MD bude minimálna nakoľko nestihneš splniť podmienku 26t nepretržitého poistenia ...

defakto 15 mesiacov najviac môžeš byť bez poistenia
ak si bez poistenia viac, tak potrebuješ na MD nových 270 dní poistenia

eroska88
3. jún 2015

@zalka Ahoj, ak by som sa prihlásila na DNP do 6-8 týždňa tehu, musím si ho platiť až do pôrodu alebo ako dlho? Predtým si písala, že výška DNP nemá vplyv na výšku materskej a teraz už hej.

A ak by som sa prihlásila na DNP po 8 týždni, prečo by som nestihla tých 270 dní nemocenského? Ak mi končí TPP 30.6. a ja by som za mesiac otehotnela, na materskú by som nastúpila cca v marci, tak stále spĺňam tých 270 dní nemocenského či? Asi tomu nechápem :/ .

zalka
3. jún 2015

@eroska88 no nechápeš ...

Ahoj, ak by som sa prihlásila na DNP do 6-8 týždňa tehu, musím si ho platiť až do pôrodu alebo ako dlho? .... ......... bud do pôrodu, alebo do nástupu na PN, počas PN a MD sa odvody neplatia

Predtým si písala, že výška DNP nemá vplyv na výšku materskej a teraz už hej.,........ nemá vplyv na výšku MD výška DNP ak sa prihlásiš neskôr ako v 8 týždni tehu

A ak by som sa prihlásila na DNP po 8 týždni, prečo by som nestihla tých 270 dní nemocenského? .... ..... nepísala som že by si nestihla 270 dní , písala som o 26 týždnoch, nakoľko tehu trvá 40 týždnov... na MD sa ide 6t pred pôrodom, 26t musí byť splnená podmienka aby bola vyššia MD , takže 40-6-26 = 8 týždnov je hraničný termín kedy sa dá prihlásiť na DNP z vyššieho ako minimálneho vymeriavacieho základu aby bola vyššia materská

Ak sa prihlásiš na DNP napr. v 10 týždni tak rátaj .... 40-10-6 = 24 týždne a toľko nestačí byť poistená na vyššiu MD

eroska88
4. jún 2015

@zalka ja som myslela, že sa do toho bude rátať aj čas, kedy som bola zamestnaná. Nie len čas kedy som DNP :/

zalka
4. jún 2015

@eroska88 ved čas zamestnania sa ti priráta k DNP ... ale ak sa prihlásiš na DNP .. tak nedostaneš MD zo zamestnania logické nie? len z DNP ...

petrarasto
9. jún 2015

Ahojte, chcem sa opýtať, koncom júla mi konči podpora, som tehotná a termín mám až koncom októbra, tieto horúčavy mi nerobia dobre a pravdepodobne budem musieť ísť na rizikové. Momentálne som evidovaná a úrade práce a brigádujem len pár hodín do týždňa (tak aby som spĺňala podmienky na vyplácanie podpory) keď pôjdem koncom júna na rizikové, dostanem niečo od štátu? pred evidenciou na úrade som pracovala 4 a pol roka v jednej firme. dostanem po materskej-rodičovskej (po 3rokoch) vyplatený aj ten 6.mesiac za mesiac Júl podporu? ďakujem za radu 🙂