Ako to je s maródkou počas poberania podpory?
ahojte dievčatá, neviete náhodou ako je to s pn ked som na ÚPSVaR? poberám podporu v nezamestnanosti, keď budem na pn, prídu mi nejaké peniaze zo soc. poisťovne za pn? dakujem
ok, dik zalka a ešte sa chcem spýta keď teraz pojdem sa zaregistrovať ostanem maroť a na tej marodke by som otehotnela..budem mať narok na materskú..? a čo potom s podporou...?
@stnulik no nárok na MD ti nevznikne .. lebo počas tejto marodky už nebudeš poistená ... jedine, že by si založila potom DNP . A podporu, no tú treba vyčerpať ..
V podstate ak by si otehu, tak z max. podpory nebol by problém platiť max. odvody do SP na DNP .. a potom po 6 mesiacoch ísť na PN .... možností sú no nie práve najlacnejšie.
a čo by si my poradila...?
ešte mesiac musíme počkať a možme isť nato, teda keby som v juni asi otehotnela..
@stnulik no v podstate, by sa ti malo brať zamestnanie dni do splnenia podmienky na MD ... takže ak by si po otehu, založila DNP z maxima 1179 eur .. a platila 414,41 eur .. 6 mesiacov ... tak by Ti vznikol nárok na max. MD ...
Samozrejme DNP môžeš založiť aj počas PN, ale toto DNP platiť budeš musieť.... no po 26týždnoch môžeš DNP zrušiť vznikne Ti OL z kt. môžeš ísť na MD.
@stnulik áno presne tak ... podpora sa pozastaví a začne sa vyplácať až po skončení PN.
POdporu si nepokazíš, ale ak ti ukončí po mesiaci dr. PN ... tak na dalšiu PN nárok mať nebudeš lebo už nebudeš v ochrannej lehote. Jedine že sa prihlásiš na DNP ale z toho bude PN len 216e mesačne.
@zalka prosim o radu.od novembra som bola na rizikovom tebu a samozrejme pnke.k 31.1.2013 mi sef nepredlzil zmluvu bola som na dobu urcitu.ale pnku som tahala a bola mi vyplacana aj po skonceni pp az do osudneho dna kedy sa moja princezna v 24 tyzdni narodila ako mrtvorodena☹ bolo to 18.4 potom som sa dozvedela od znamej ze mam narok na md na 14 tyzdnou a teraz po md som sa hlasila na upsvar a som na podpore ktora by mi mala byt vyplacana 4 mesiace ( kedze som mala na dobu urcitu) len planujeme po nestastnom tehu babo a chcem zistit ci budem mat po uplynuti podpory este narok na pripadnu pnku,alebo sa budem musiet niekde zamestnat a az potom otehu dujem za odpoved
@samajama je mi to lúto ... v podstate máš 15mesiacov od skončenia poistenia kedy ti musí vzniknúť nové poistenie takže cca do 30.4.2014 by ti mal vzniknúť nový PP alebo DNP aby si mala nárok na MD z toho poistenia ... a čo sa týka PN tak ak chceš potrebuješ ísť na PN tak deň pred začiatkom PN sa prihlás na DNP .. z minima393 eur ... za den poistenia zaplatíš cca 4,50 eur .. ale máš nárok na platenú PN cca 216e mesačne ... ak sa neprihlásiš na DNP tak žiaden nárok na platenú PN už nemáš ...
túto možnosť s DNP môžeš využiť do toho 30.4.2014
Aha dik uz tomu rozumiem takze sa musim dat dnp aj ked to vychadza na mesiac okolo 130 eur s mojej kapsy asi je to stale lepsie ako nemat nic ,najlepsie by bolo sa zamestnat a potom ist na pnku vtedy narok na pnku budem mat🙂
Dakujem si zlata velmi si mi pomohla,chcela som to vediet ak nahodou otehotniem ked budem na urade prace ako to somnou bude

@stnulik no dnes si sa mala zahlásiť na UP .. ale to spravíš zajtra a v pondelok môžeš ísť na PN ... nič sa ti nepokazí už ... v pohode to stíhaš. Prv sa zaeviduj na UP.