icon

Ako to je s maródkou počas poberania podpory?

miroslava21
27. okt 2011

ahojte dievčatá, neviete náhodou ako je to s pn ked som na ÚPSVaR? poberám podporu v nezamestnanosti, keď budem na pn, prídu mi nejaké peniaze zo soc. poisťovne za pn? dakujem

samajama
1. aug 2013

Prepac co je vz?

@zalka prepac co je vz

zalka
1. aug 2013

@samajama VZ je vymeriavací základ,
u zamestnanca je to jeho hrubá mzda
u DNP sa volí z rozpätia 393 eur do 1179 eur ... min. PN MD alebo max. PN MD alebo hocičo medzi tým

samajama
1. aug 2013

@zalka dakujem uz chapem🙂

zalka
1. aug 2013

@samajama rado sa stalo

jenyke
15. aug 2013

mozte mi poradit ?som na up od 1:7 caka ma umele oplodnenie a chcela by som sa dat na pn,to uz viem ze soc.davky zastavia a potom sa to predlzuje s tou pn,len by som chcela vediet ci by som dostala neake peniazky ked budem na pn

zalka
15. aug 2013

@jenyke čo bolo pred 1.7. ak si bola zamestnaná .. prihlás sa na DNP ... den pred začiatkom PN a dostaneš PN z DNP ...

jardiniere
11. sep 2013

Ahojte, nieje mi celkom jasné ako sa vypočíta priemerný vymeriavací základ pri PNke, pracujem v poslednom zamestnaní od 27.8.2012 a PP mi končí 31.10.2013. Som tehotná a MD nastúpim koncom decembra. Neviem či mám ísť radšej na ÚP alebo na Pnku, na ten mesiac a pól. Na ÚP by som si ešte mohla dobrať podporu.
Ak pôjdem na podporu, musím na ňu nastúpiť najlepšie nasledujúci deň po skončení zmluvy alebo ešte počas PP?
PN je teda 55% z vymeriavacieho základu , ktorý sa vypočíta ako? Mám spočítať hrubú mzdu za určité mesiace (ktoré?) 😕
Vie mi niekto poradiť? Ďakujem 🙂

jardiniere
11. sep 2013

ozaj ak na materskú nastúpim v decembri 2013 a bábo sa narodí v januári 2014, z ktorého roku sa mi bude rátať materská, 2013 alebo 2013?

zalka
11. sep 2013

@jardiniere MD sa ti bude počítať z príjmu za rok 2012, takisto aj PN ... a rozhodujúce obdobie z kt. sa bude rátať je od 27.8.12 do 31.12.12 , pričom PN a OCR sú vylučiteľné doby .
Na UP sa vieš nahlásiť do 7 dní od skončenia PP ... na PN ako tehotná môžeš ísť kedykoľvek lebo si v 8 mesačnej ochrannej dobe. Takže kludne môžeš ísť na UP. A potom ak sa budeš cítiť zle tak na PN ...

jardiniere
11. sep 2013

@zalka hmm tak to je dosť blbé, keďže v skúšobnej dobe som mala nižšiu mzdu 😖 ale vďaka za info 🙂
A daňové priznanie za rok 2013 by mi mal ešte spraviť posledný zamestnávateľ alebo si ho musím podať ja?

zalka
11. sep 2013

@jardiniere môže ti ho spraviť posledný zamestnávateľ ale bude to pre neho komplikovanejšie ... ja by som si urobila sama.

lenuskalubo
17. sep 2013

dievčatá chcem sa iba informovať či sa mi dá ešte vybaviť maximálna popora.Výpoved som dostala ešte počas MD ale v roku 2011 a teraz som na RD do 19,2,2014 a potom na úp lebo nemám robotu a asi si tak skoro nenájdem.Dá sa to alebo je to neskoro ked som už dávno dostala výpoved alebo by som sa mala ešte niekde zamestnať za každe info dakujem

zalka
17. sep 2013

@lenuskalubo už po skončení RD nedostaneš žiadnu podporu .. uplynulo od skončenia PP viac ako 365 dní .. už ti nepomôže ani nové zamestnanie ... muselo by trvať 2 roky aby si mala nárok na podporu.

dada1807
24. okt 2013

ahojte poradte od 1.7.2013 som na podpore a musim ist na operaciu v novembri na PN ako si to mam vybavit aby sa mi pozastavila podpora a mala som narok na platenu PN

zalka
25. okt 2013

@dada1807 prihlás sa na DNP a daj si vypísať na DNP PN ...

dada1807
25. okt 2013

@zalka ešte poprosim a to kde prihlasuje DNP na Socialnej poistovni ?a možem sa prihlasit hociktorý den počas poberania podpory ? dakujem

zalka
25. okt 2013

@dada1807 áno v hociktorí den najlepšie deň pred operáciou resp. deň pred nástupom na PN ... a za den poistenia sa platí 4,50 eur z minima... vyšší VZ sa ani neoplatí dávať.

dada1807
25. okt 2013

v prihlaške je že vymeriavaci zaklad to je denny alebo mesačny

zalka
25. okt 2013

@dada1807 mesačný .. minimum 393 maximum 1179

dada1807
25. okt 2013

takže je mam 800 eut kolko sa potom plati DNP

zalka
25. okt 2013

@dada1807 a čo s tým má podpora? nič .... ak sa prihlásiš na DNP tak je jedno na akú sumu ... PN dostaneš rovnakú 216e ... podpora sa ti pozastaví a začnú ti ju zase vyplácať až ti skončí PN ...

dada1807
25. okt 2013

aha už rozumiem a podpora sa mi predlži o tie mesiace čo budem PN a kolko možem byt na PN je to stanovene ?

zalka
25. okt 2013

@dada1807 PN je platená najviac 52 týždnov.

dada1807
25. okt 2013

velmi pekne dakujem a prajem pekný vikend 🙂 🙂

zalka
25. okt 2013

@dada1807 rado sa stalo ... nápodobne.

ninaclaudius
29. okt 2013

@zalka prosim este raz, asi som trochu nechapava 🙂 beriem podporu od 1.6.2013, teraz mam problemy zdravotne, oplati sa mi to, aby mi doktor vypisal PN? ak mi ju vypise, povinnostou mojou bude ist na urad prace a na socialnu? zdravotnu poistovnu? co sa udeje? stopne sa mi vyplacanie z uradu prace (lehota sa predlzi o dobu PN) a budu mi vyplacat PN z nejakej poistovne? budem si popri tom musiet ja nieco platit samostnatne? dakujem strasne moc za vysvetlenie (u posledneho zamestnavatela som odpracovala viac ako 10 rokov nepretrzite)

zalka
29. okt 2013

@ninaclaudius ak sa pred PN prihlásiš na DNP tak Ti lekár vypíše normálnu PN kt. zanesieš na SP, budeš poberať nemocenské dávky a podpora sa Ti pozastaví. Kopiu PN odnesieš na UP a nebudeš sa musieť hlásiť počas PN na UP, že si hladáš robotu.
Ak pôjdeš na PN z UP, tak Ti lekár podpíše špeci tlačivo pre UP, nebudeš sa musieť hlásiť za dobu PN, podpora pôjde nadalej ... aale PN nebude platená ..

ninaclaudius
29. okt 2013

@zalka dik moc za superrychlu odpoved

zalka
29. okt 2013

@ninaclaudius rado sa stalo

dada1807
5. nov 2013

@zalka Dobrý večer ešte jedna otazočka dnes som sa bola prihlasit na DNP od 1.12.2013 možem teda od 02.12 nastupit na PN nie je to tak že musim nejaky čas platit to poistenie až potom dostanem zaplatenu PN dakujem