icon

Ako upraviť vychádzky počas PN?

31. okt 2025

Ahojte,
dostali sme sa do takej situácie — ja som PN od začiatku septembra. Chcem sa spýtať na kontrolu. Mám vychádzky od 10:00 do 12:00 a od 16:00 do 18:00. Lenže môj manžel je od utorka tiež PN (zlomená noha) a má ju v sadre. Dcérka (9 rokov) je od včera chorá a má teploty. Máme doma aj psíka a potrebujem sa starať o nich, chodiť do obchodu, k lekárom a venčiť psa.
Teraz sa naozaj nedá dodržiavať presný režim, keď sa starám o domácnosť sama. Nedajú sa vychádzky nastaviť na neurčito, alebo aspoň na dlhší čas, prípadne viackrát za deň?
Netuším, dokedy bude manžel PN, ja budem potrebovať aj naše dieťa vyzdvihnúť zo školy. Teraz ju mám doma, ale keď nastúpi späť do školy. Ja som mesiac a niečo po operácii a sama sa musím šetriť, ale musím to zvládnuť pre svoju rodinku, takže sa snažím.

Strana
z2
anonym_b3ad36
1. nov 2025
@lilinka88

@anonym_autor tak možno práve teraz máš príležitosť dať dcére viac zodpovednosti a je ten správny čas naučiť ju chodiť samu. Píšeš,že križovatky sú so semaforom, to v 9 rokoch už musí zvládnuť, zvlášť, keď tadiaľ denne chodíte.
A rovnako venčiť večer psa. Neviem si predstaviť akú máte s mužom robotu, keď a dcérou denne medzi 12-14tou chodíte domov zo skoly.
Chápeš,že sa bojíš a máš potrebu sa starať o rodinu, ale keby som tvoj lekár a prídeš za mnou, že potrebuješ zmeniť vychádzky, lebo dieťa do školy, zo školy, lekári, nákupy, pes, tak ti rovno zruším PN, lebo keď toto zvládaš, dôvod na PN asi nie je. A keď si po operácii ako píšeš, tak sa musíš šetriť aj ty a nie denne lietať. Rovnako, keď sa týmto prídeš na SP, čo oni ti teda vychádzky nezmenia, tak rovno majú poznačené zvýšenú kontrolu.
Dufam, že nemáš v pláne ešte aj s mužom na kontroly k dr chodiť...
Nákup si môžeš dať raz do týždňa doviesť veľký, menšie zvládaš počas bežných vychádzok. Lekáreň hádam tiež nepotrebuješ denne chodiť, bežne lieky máš predsa doma, čo občas zachýba, vybehneš počas vychádzok a rovno aj vyvenčiš psa. Inak pes počas vychádzok 2x denne a ráno, večer len von vycikať a späť dnu, to môže aj dcéra.
Mala by si sa naučiť viac delegovať veci na ostatných a nie sa zodrať pre rodinu, keď sama sa potrebuješ liečiť

@anonym_autor nemas za co.
@lilinka88 ti to napisala jasne a vecne. Keď sa potrebuješ starať o rodinu tak nie je dôvod na PN, lebo preto doma nie si. Je mi to ľúto. Keď 9 rocna dcéra nie je schopná prísť sama (to ju takto čakáš každý den), popros niekoho. Snáď nebyvate na samote u lesa

lucia147852
1. nov 2025
@lilinka88

@anonym_autor tak možno práve teraz máš príležitosť dať dcére viac zodpovednosti a je ten správny čas naučiť ju chodiť samu. Píšeš,že križovatky sú so semaforom, to v 9 rokoch už musí zvládnuť, zvlášť, keď tadiaľ denne chodíte.
A rovnako venčiť večer psa. Neviem si predstaviť akú máte s mužom robotu, keď a dcérou denne medzi 12-14tou chodíte domov zo skoly.
Chápeš,že sa bojíš a máš potrebu sa starať o rodinu, ale keby som tvoj lekár a prídeš za mnou, že potrebuješ zmeniť vychádzky, lebo dieťa do školy, zo školy, lekári, nákupy, pes, tak ti rovno zruším PN, lebo keď toto zvládaš, dôvod na PN asi nie je. A keď si po operácii ako píšeš, tak sa musíš šetriť aj ty a nie denne lietať. Rovnako, keď sa týmto prídeš na SP, čo oni ti teda vychádzky nezmenia, tak rovno majú poznačené zvýšenú kontrolu.
Nákup si môžeš dať raz do týždňa doviesť veľký, menšie zvládaš počas bežných vychádzok. Lekáreň hádam tiež nepotrebuješ denne chodiť, bežne lieky máš predsa doma, čo občas zachýba, vybehneš počas vychádzok a rovno aj vyvenčiš psa. Inak pes počas vychádzok 2x denne a ráno, večer len von vycikať a späť dnu, to môže aj dcéra.
Mala by si sa naučiť viac delegovať veci na ostatných a nie sa zodrať pre rodinu, keď sama sa potrebuješ liečiť

@lilinka88 vies načo tie vychádzky slúžia? Presne na to, aby si práceneschopný človek mohol zabezpečiť niektoré veci. Nedávajú sa pri krátkych pn. A samozrejme po operaci sa potrevuje aj primerane hýbať. Ak jej daný čas nevyhovuje nevidím dôvod, prečo by jej ho nemali zmeniť. 20 minútová prechádzka pre dieťa zo školy ešte neznamená, že vládze pracovať 8 hodín denne. K dieťaťu, mám tiež skoro 9 ročnú a nie, nepustila by som ju samu. Už sme tu mali deti okradnute, zbite, napadnuté spoluobčanmi. Ty si rob ako vyhovuje tebe, autorka robí tak ako vyhovuje jej.

autor
1. nov 2025
@lilinka88

@lilinka88 Ďakujem za názor. V pondelok budem múdrejšia, keď pôjdem k lekárovi alebo na sociálku. K dcérke som sa už viackrát vyjadrila, že ja by som ju ešte samu nepustila ale to som ja. Každý nech si púšťa dieťa, ako uzná za vhodné, každý svoje dieťa pozná najlepšie 🙂 Nič v zlom

lilinka88
1. nov 2025
@lucia147852

@lilinka88 vies načo tie vychádzky slúžia? Presne na to, aby si práceneschopný človek mohol zabezpečiť niektoré veci. Nedávajú sa pri krátkych pn. A samozrejme po operaci sa potrevuje aj primerane hýbať. Ak jej daný čas nevyhovuje nevidím dôvod, prečo by jej ho nemali zmeniť. 20 minútová prechádzka pre dieťa zo školy ešte neznamená, že vládze pracovať 8 hodín denne. K dieťaťu, mám tiež skoro 9 ročnú a nie, nepustila by som ju samu. Už sme tu mali deti okradnute, zbite, napadnuté spoluobčanmi. Ty si rob ako vyhovuje tebe, autorka robí tak ako vyhovuje jej.

@lucia147852 áno, viem na čo slúžia vychádzky, na prechádzky a zabezpečenie základných potrieb. Ale to neznamená,že má robiť komplet servis celej rodine. A sú lekári, ktorí sa striktne držia časov, neraz tu bola téma, či sú vychádzky dané sociálnou poisťovňou alebo ich môže lekár hýbať. Takže môže sa stať, že jej ich lekár neposunie, nieto ako chce neobmedzené alebo 4 hodiny. Všetko čo píše,sa dá riešiť, nemusí všetko zabezpečovať iba ona. Aj vychádzky sa s dr dajú riešiť telefonicky, nepotrebuje tam ísť osobne do čakárne plnej chorých ľudí, to jej asi tiež veľmi nepomôže, keď ochorie aj ona.
Keď je po takmer 6 hodinovej operácii, má sa šetriť a liečiť aj ona. Všetky čo jej tu k tomu píšeme, to nemyslíme zle.

anonym_d1fc3a
1. nov 2025

V prvom rade prajem skoré uzdravenie vám obom.
Niektorí z komentujúcich by si mohli trošku vstúpiť do svedomia a hneď neútočiť.
Dám krk na to, že niektorí si len založili falošný účet, aby mohli rýpať.
Druhá skupina „múdre matky“ áno, aj my sme kedysi chodili sami domov, ale dnes je iný, zlý a skazený svet!
Mám 10-ročnú dcéru a tiež by som ju samu zo školy nepustila a nie som jediná.
Raz som si žiadala o úpravu vychádzok, nemala som žiadne problémy, a to som bola rok PN a ani raz som nemala kontrolu.
Autorka, samozrejme, môže sa stať, že prídu treba len preukázať, kde ste boli.
Nebojte sa, určite sú na sociálke aj žienky normálnejšie ako niektoré, čo tu komentujú. 😄
Och, musela som to zo seba dostať, lebo niektoré ste tu fakt také premúdrele a možno ani len šajnu nemáte o rodine. A to nielen podľa komentárov pod týmto príspevkom, ale všeobecne po celom Modrom koníku!

lilinka88
Autor odpoveď zmazal
anonym_b3ad36
1. nov 2025
@anonym_30b0ca

@anonym_b3ad36 ale aká si zlá… veď sa nechce flákať kade tade, neviem čo by si robila ty v jej situácii. Je po operácii, tiež jej to asi nie je príjemne. A donekonečna sa nedá otravovať susedov či kamarátov, tí majú tiež svoje životy.

Autorka, skus ísť za obvodnym, myslím že s tým bude vedieť niečo urobiť, upraviť čas vychádzok. Teraz sú tie kontroly veľmi prísne… chodia aj tesne pred aj tesne po vychádzke. A ja by som dcéru tiež nepustila samu

@anonym_30b0ca a keby bola 2-3 mesiace teraz v nemocnici a nie doma na PNke, kto by sa staral o dieta? Nejako by sa zariadiť museli, tak sa môže zariadiť ako teraz. A neviem, aspoň ja mam priateľov na to, ze ked potrebujem, aby mi pomohli, tak pomôžu. Asi ich nezneuzivam. Autorka je doma na to, aby sa liečila, nie aby robila teraz servis celej rodine. To je ten rozdiel.

autor
1. nov 2025
@anonym_b3ad36

@anonym_30b0ca a keby bola 2-3 mesiace teraz v nemocnici a nie doma na PNke, kto by sa staral o dieta? Nejako by sa zariadiť museli, tak sa môže zariadiť ako teraz. A neviem, aspoň ja mam priateľov na to, ze ked potrebujem, aby mi pomohli, tak pomôžu. Asi ich nezneuzivam. Autorka je doma na to, aby sa liečila, nie aby robila teraz servis celej rodine. To je ten rozdiel.

@anonym_b3ad36 Bola som veľmi dlho v nemocnici. Starala sa o mňa moja mamina, ale musela sa už vrátiť do Rakúska.
Môj manžel pracoval normálne, len teraz je PN druhý krát za 27 rokov, čo pracuje.

autor
1. nov 2025
@anonym_b3ad36

@anonym_b3ad36 Bola u nás ,kým som ja bola hospitalizovaná a priatelia pomáhajú ale zas nie vždy sa to dá

anonym_b3ad36
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_b3ad36 Bola som veľmi dlho v nemocnici. Starala sa o mňa moja mamina, ale musela sa už vrátiť do Rakúska.
Môj manžel pracoval normálne, len teraz je PN druhý krát za 27 rokov, čo pracuje.

@anonym_autor nechceš pochopiť, čo ti píšem. Si daj pozor na to, aby ti neskončili PNku kvôli tomu, že denno denne si schopná sa starať o dieta. Ty máš dodržiavať kľúdový režim a liečiť sa, nie behať po dieta.

memma
1. nov 2025

@anonym_autor obchod aj lekaren vieš vybaviť v pohode počas vychádzok. Pripadne objednáš. Pes vydrží. Moje deti v 9 rokov vencili psa sami, aj do školy chodili autobusom do mesta

saxana000
1. nov 2025

So psom bohuzial iba kolecko pred barak dcere daj mobil a nech ide domov sama .nakup objednaj vo velkom privezu ho az domov ku dveram. K lekarovi ked ides to si vies dat podpisat.vychadzky sa daju upravit ale len u toho kto ti ich napisal..

autor
1. nov 2025

Ide len o dočasnú situáciu, nie o trvalú !.
Nie je to o tom, že by som si „vymýšľala“ alebo nedodržiavala liečebný režim naschvál.
K tým, ktorí tvrdia, že 9-ročné deti „už majú chodiť samé“: ja svoje dieťa teraz nepustím samé domov. Každý rodič pozná svoje dieťa najlepšie a ja rešpektujem hranice svojej dcéry. Kto svoje dieťa púšťa a nebojí sa, nech si robí, čo uzná za vhodné.
Pekny deň.

lilinka88
1. nov 2025
@anonym_autor

Nie je to o tom, že by som si „vymýšľala“ alebo nedodržiavala liečebný režim naschvál.
K tým, ktorí tvrdia, že 9-ročné deti „už majú chodiť samé“: ja svoje dieťa teraz nepustím samé domov. Každý rodič pozná svoje dieťa najlepšie a ja rešpektujem hranice svojej dcéry. Kto svoje dieťa púšťa a nebojí sa, nech si robí, čo uzná za vhodné.
Pekny deň.

@anonym_autor ale si so vedomá toho,že lekár ti tie vychádzky upraviť nemusí?

barka1
2. nov 2025
@anonym_autor

Pekny deň.

@anonym_autor tak potom sorry, ale blbo ju vychovávas a vedies. A možno aj tie hranice si jej vytycila ty sama svojim strachom. Naopak, ak ju budeš povzbudzovat v samostatnosti tak jej to len pomoze.
Mimochodom, kde je ta hranica? 9r nie a 11r už áno? Alebo ju budeš vodit zo školy do 15ky,len preto, ze ona má blbo nastavené hranice, cez ktoré nechce ist?

anonym_0c6c4a
2. nov 2025
@barka1

@anonym_autor tak potom sorry, ale blbo ju vychovávas a vedies. A možno aj tie hranice si jej vytycila ty sama svojim strachom. Naopak, ak ju budeš povzbudzovat v samostatnosti tak jej to len pomoze.
Mimochodom, kde je ta hranica? 9r nie a 11r už áno? Alebo ju budeš vodit zo školy do 15ky,len preto, ze ona má blbo nastavené hranice, cez ktoré nechce ist?

@barka1 kazda matka si pozna svoje dieta najlepsie. mna pustali 9 rocnu samu ale bolo napr o 2/3 menej aut vtedy a nemali sme za domov hlavnu frekventovanu cestu. a ide je dedina ide mesto...

anonym_0c6c4a
2. nov 2025
@anonym_autor

@lilinka88 Ďakujem za názor. V pondelok budem múdrejšia, keď pôjdem k lekárovi alebo na sociálku. K dcérke som sa už viackrát vyjadrila, že ja by som ju ešte samu nepustila ale to som ja. Každý nech si púšťa dieťa, ako uzná za vhodné, každý svoje dieťa pozná najlepšie 🙂 Nič v zlom

@anonym_autor a nemas v okoli maminu, kamosku co by ju bravala spolu so svojimi detmi? este by som to takto riesila. akoze docasne riesenie. tiez som mala tazku situaciu v zivote , pomahala mi susedka kamoska, a pomaha mi doteraz...

a to niektore tie matky su riadne mudrlantky. tie sa mi pacia najviac. slepice.
nie kazdy ma mamicku otecka, babicku dedka kto sa postara, kto zije v blizskosti ci vobec ZIJE.
ja uz mam maminu a ta je nepojazdna.

take najviac mudruju co maju pomoc od rodiny.a mamicku pod suknou

anonym_6b4e78
2. nov 2025

Dcera ma 9 a z druziny chodi sama,a chodi aj autobusom.Treba ju naucit samostatnosti a teda tie 2 hod.na nakup musi bohato stacit.Ja sama som do 2hod doma a to mam aj pol hodiny cestu autom.

amdornik
2. nov 2025

@anonym_autor ja si myslím, že si položila jasnú otázku. poniektoré normálne sme ti normálne na túto otázku zodpovedali. ty tu vôbec nemusíš riešiť odpovede na debilné otázky alebo si všímať debilné príspevky o tom, ako nesamostatné máš dieťa. do toho je každého také veľké 💩
zajtra oslov svojho obvodného lekára a vyrieš to s ním, prípadne priamo v sociálnej poisťovni. vychádzky sa upraviť dajú, iste, veľa závisí od diagnózy. keďže si doma 2 mesiace, asi nemáš respiračné ochorenie, skôr nejaké pohybového charakteru apod. lekár vie, čo môže a čo nie, zájdi za ním, verím tomu, že to vyriešiš tak, aby si sa mohla postarať o dcérku. potom sa ozvi (môžeš aj cez IP prípadne), či sa podarilo. viem, o čom píšem, viem, že sa to dá.

bosorkabb
2. nov 2025
@lilinka88

@anonym_autor tak dúfam,že plánuješ ísť za tým obvodným počas vychádzok, lebo inak to je pre kontrolu tiež porušením liečebného režimu. A ako som písala, ak on nie je tvoj ošetrujúci lekár a on ti tie vychádzky nedával, pochybujem,že to s tebou vôbec bude riešiť.
Máloktorý lekár nechá vychádzky 4 hodiny. A keď ti teda stačí od 11:30, ráno máš dcéru zabezpečenú ako pôjde do školy?
Teraz sa porušenie liečebného režimu posudzuje veľmi prísne, takže môžu ti ho dať aj za to venčenie večer len pri bytovke.
Pri porušení liečebného režimu si 30 dní bez peňazí,plus ti môžu udeliť pokutu.

@lilinka88 počas PN môže ísť človek k lekárovi kedykoľvek a je úplne jedno ku akému. Ja som si to zisťovala priamo v SP.
Je to oprávnené a nie je to porušenie pravidiel.
Bola som po operácii ale mám aj iných lekárov tak som kľudne mohla ísť na interne aj k diabetologovi. Aj som bola. A PN vypísal v mojom prípade obvodný lekár na základe prepúšťacej správy z nemocnice.

amdornik
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_b3760c Tak som slabá, ale ako tak to zvládam. V decembri idem len na kontrolnú MR.
PN budem mať dlhšie, som po operácii pečene. Najhoršie je, že som tu mala maminu ona mi pomáhala po operácii, ale už odcestovala za prácou do Rakúska. Sestra bývaju 200 km od nás, no ďaleko som sa vydala. Rodina je veľká, ale čo z toho, keď sú všetci ďaleko 🙂
A svokrovci sú už starší..

@anonym_autor jaj, už som si to prečítala spätne. si po operácii pečene. no to neviem, čo zahŕňa a ako sa cítiš, ale úpravu času ti pokojne môže urobiť. choď, vysvetli situáciu. nákupy, lekáreň a ostatné si vyriešiš rovnako, akurát v inom čase a spojíš to so starostlivosťou o dieťa.

amdornik
2. nov 2025
@bosorkabb

@lilinka88 počas PN môže ísť človek k lekárovi kedykoľvek a je úplne jedno ku akému. Ja som si to zisťovala priamo v SP.
Je to oprávnené a nie je to porušenie pravidiel.
Bola som po operácii ale mám aj iných lekárov tak som kľudne mohla ísť na interne aj k diabetologovi. Aj som bola. A PN vypísal v mojom prípade obvodný lekár na základe prepúšťacej správy z nemocnice.

@bosorkabb presne tak. dokonca v istých prípadoch sú vychádzky súčasťou rekonvalescencie. Ale to nevysvetlíš obmedzeným.... ja som tiež po operácii, mám obmedzenú časť pohybového aparátu 😀 na prechádzku, nákup apod. idem v čase, kedy nemám bolesti, nie vtedy, keď je 14:00, lebo.... mne to lekár normálne aj v PN-ke zapísal, čiže ja s týmto problém nemám. iste, nemohol by to tam uviesť v prípade, keby som mala zápal pľúc, lebo však logika. rovnako ortopéd toto konanie odobril a rovnako sa vyjadril. zotavovať a rehabilitovať mám vtedy, keď nemám bolesti, nie cez bolesť. takže sa neriadim hodinkami.
a normálne som bola už aj u zubára, lebo termín som mala 4 mesiace vybavený a normálne pôjdem aj na ultrazvuk prsníkov, lebo termín mám 6 mesiacov vybavený.... a áno, je to povolené. iste, opäť zaváži diagnóza. nešla by som k zubárovi, keby som sa šla zadusiť kašľom...

bosorkabb
2. nov 2025

Pre autorku: ja som mala vychádzky upravené aby som mohla deti odniesť do MŠ, ZŠ a poobede ísť pre ne.
Nikto z toho vedu nerobil ako tu na MK. Počas toho som nakúpila.
Ani jeden lekár vrátane SP neriešil ani v tom nikto nevidel problém.

bosorkabb
2. nov 2025
@amdornik

@bosorkabb presne tak. dokonca v istých prípadoch sú vychádzky súčasťou rekonvalescencie. Ale to nevysvetlíš obmedzeným.... ja som tiež po operácii, mám obmedzenú časť pohybového aparátu 😀 na prechádzku, nákup apod. idem v čase, kedy nemám bolesti, nie vtedy, keď je 14:00, lebo.... mne to lekár normálne aj v PN-ke zapísal, čiže ja s týmto problém nemám. iste, nemohol by to tam uviesť v prípade, keby som mala zápal pľúc, lebo však logika. rovnako ortopéd toto konanie odobril a rovnako sa vyjadril. zotavovať a rehabilitovať mám vtedy, keď nemám bolesti, nie cez bolesť. takže sa neriadim hodinkami.
a normálne som bola už aj u zubára, lebo termín som mala 4 mesiace vybavený a normálne pôjdem aj na ultrazvuk prsníkov, lebo termín mám 6 mesiacov vybavený.... a áno, je to povolené. iste, opäť zaváži diagnóza. nešla by som k zubárovi, keby som sa šla zadusiť kašľom...

@amdornik veď to má logiku. Tiež som mala operáciu pohybového aparátu aj gynekologickú.
Za to že som PN po operácii nemôžem zanedbať zdravotný stav tým že teraz nepôjdem k lekárovi. To mne povedala posudkova lekárka v SP. A dáva to logiku. Dokonca som písala na SP cez ich kontaktný formulár a prišla rovnaká odpoveď.
Netuším kde niektoré chodia na tie blbosti.

lilinka88
2. nov 2025
@bosorkabb

@amdornik veď to má logiku. Tiež som mala operáciu pohybového aparátu aj gynekologickú.
Za to že som PN po operácii nemôžem zanedbať zdravotný stav tým že teraz nepôjdem k lekárovi. To mne povedala posudkova lekárka v SP. A dáva to logiku. Dokonca som písala na SP cez ich kontaktný formulár a prišla rovnaká odpoveď.
Netuším kde niektoré chodia na tie blbosti.

@bosorkabb ja som nenapísala,že nemôže ísť k lekárovi. Samozrejme,že keď má nejaký termín dlhodobo dohodnutý alebo má ísť na kontrolu, k zubárovi a pod, že to môže. Aj dieťa, keď ochorie, samozrejme,že s ním aj cez PN môže ísť k lekárovi, aj na iné dohodnuté vyšetrenie. Ale to nie je ísť si vybaviť zmenu vychádzok čo môže riešiť aj telefonicky. ale tu je hneď každý s iným názorom označený za obmedzeného. SP má aktuálne veľmi prísne kontroly aj posudzovanie porušenia liečebného režimu. Dokonca jej PN môžu aj ukončiť.
Jedna vec je upraviť vychádzky, aby mohla ísť pre dieťa do školy, druhá vec čo všetko chce ona robiť, čo je od rekonvalescencie po operácii na míle vzdialené

bosorkabb
2. nov 2025
@lilinka88

@bosorkabb ja som nenapísala,že nemôže ísť k lekárovi. Samozrejme,že keď má nejaký termín dlhodobo dohodnutý alebo má ísť na kontrolu, k zubárovi a pod, že to môže. Aj dieťa, keď ochorie, samozrejme,že s ním aj cez PN môže ísť k lekárovi, aj na iné dohodnuté vyšetrenie. Ale to nie je ísť si vybaviť zmenu vychádzok čo môže riešiť aj telefonicky. ale tu je hneď každý s iným názorom označený za obmedzeného. SP má aktuálne veľmi prísne kontroly aj posudzovanie porušenia liečebného režimu. Dokonca jej PN môžu aj ukončiť.
Jedna vec je upraviť vychádzky, aby mohla ísť pre dieťa do školy, druhá vec čo všetko chce ona robiť, čo je od rekonvalescencie po operácii na míle vzdialené

@lilinka88 k svojmu obvodnému lekárovi môže ísť kedykoľvek keď má ordinačné hodiny. Áno je možné to vybaviť telefonicky u môjho určite ale nie u každého.
A čo všetko chce robiť? Ísť pre dcéru do ZŠ a na nákup. To robia bežne ľudia ktorý žijú sami počas PN.
Dokonca aj ľudia ktorý žijú s niekým. Variť treba ak človek nechce umrieť hladom to isté nákup základných potravín či ísť do lekárne.
Ak je niekto PN to neznamená že má ležať v posteli celé dni. Ono to pri niektorých diagnózach viac škodí ako lieči.
A áno SP ruší PN ale veľa krát také ktoré sú účelové.

Strana
z2