Ako vnímate mužské priezviská v sadežených menách?
Ahojte baby. Bez žiadneho zámeru rozduchavania vášni len zamyslenie jednej matky s dvojičkami ktorá práve dopija rannú ľadovú kávu a chce polhodinu neriešiť ako rieši
24/7 plienky koliky doktorov zuby atd. Dnes sme boli na úrade a bola pred nami mamička ktorá sa volala , samozrejme vymýšľam , gdpr predsa , “Filomena Pekný”, keďže to jej meno museli počuť aj na ulici ako to tam zdôrazňovali tak som ho počula aj ja. Pani za okienkom podľa mna už bola v dôchodkovom veku a stále si išla svoje aj keď jej mamička ukazovala doklady všetko a ona stále veď ste filomena “pekná”. A nevedela si to dať vysvetlit . Bolo mi ľúto nás všetky tri pani za okienkom mamičku a aj mna s malým v kočíku lebo to strašne zdražovalo . Nakoniec neviem ani ako to dopadlo ale otvorili vedľajšie okienko tak sme sa so synom šupli tam. Takze úplne na odľahčenie téma, pacia sa vám takéto tvary priezvisk ? Ja som sa v živote nad tým ani len nezamyslela ale až po dnešku. Krásny deň dievčatá.
@januska12323 kolonka pohlavie je dolezita najma v zahranici, lebo tam casto prave podla mena nemas sancu zistit, ci sa jedna o muza alebo zenu.. u nas je to vdaka menam prave casto jasne, ale aj tak si nemyslim, ze by tato kolonka mala zaniknut.. mozno, az zanikne rozdielnost pohlavi, ale to si nemyslim, ze sa realne stane 😀
Ja som cudzinka a tiez nemam “ova”, uprimne sa mi vobec nepaci mat nejaky sufix k priezvisku. Keby som mala dceru, tiez by nemala “ova” na konci.
Velmi vela krat si ludia myslia ze som muz ked si precitaju moje meno a priezvisko, ale je mi to jedno. Nam cudzincom sa tie sufixi nepacia, pytame sa preco existuje este takato tradicia.
No hard feelings, iba davam aj iny pohlad na temu.
ja tiež nemám koncovku -ová, sama som tak chcela. meno je pôvodom slovenské aj keď znie skôr zahranične ale nikto s tým problém doteraz nemal..
@lienka.7 ved sa tak nevolala, len pre utvorenie obrazu to napísala.
Ja mám tiež bez koncovky ová a vždy som vedela, že keď budem mať muža, tak si to tak dám. A ostatných je do toho 💩 páči sa mi to 😊
@mamickalisticka 🤦♀️ však ja viem paneboze, ze to bol IBA príklad. Reagovala som na to, ze je to poriadne mimo.
Ešte chápem ze sa niekto vola napr. Ester Balaz, kde je to unisex. Ale nie koncovka "ý", ktorá jasne určuje mužské pohlavie.
Ja mam príhodu tiež s menom, ale od lekára, kde sa jedna volala povedzme Zuzana Šťastný. Sestricka otvorila dvere a povedala nech sa paci, pán Šťastný je na rade. No ta zenska sa tak "obula" do sestricky, ze aký je ona pan! No a jedna staršia pani (nie babka podotykam) jej s usmevom povedala, že keď nevie, akého je pohlavia, tak to jej vysvetli psychiater a aby sa chovala laskavo slusne. A ja s tým súhlasím.
Mam kamarátky, ktoré majú zahraničných mužov a volajú sa po nich napr. Monika Smith. To beriem, lebo Smithova je fakt blbe. Ale nebudem zo seba robiť silou-mocou chlapa🤦♀️
@reanda su krajiny, kde sa neprechyluje. Ked si vezmes anglictinu, tak tam neexistuje muzska a zenska verzia... to je jedna vec. Dalsia vec je kulturna, v mnohych krajinach zeny pouzivaju aj nadalej svoje rodne priezvisko... narozdiel od Slovenska, kde sa vypisuje priezvisko a "rodena" tak v zahranici sa vypisuje priezvisko (rodne) a bud vydata alebo pouzivane priezvisko a funguje to oboma smermi, aj pre zeny aj pre muzov...
a co sa tyka deti, no to musis vediet a zistovat.... napriklad potrebujes specialny papier z ambasady v uradnom jazyku a ten musis priniest do porodnice... A ked cakas dievcatko, tak pokial nepadnes na kompetentnu uradnicku na konzulate, ktora Ti to vysvetli tak mas kludne smolu... my sme nevedeli pohlavie a nechceli vediet, takze sme zistovali vsetky moznosti, aj na tunajsej aj na slovenskej matrike... inak by sme to mozno neboli vedeli tiez
Keď sa to hodi a znie to dobre nech si dá ako chce podla mna aj to origos priezvisko co si pocula bolo asi nie až také odveci ....ale napr neviem si predstaviť ze sa niekto vola Zdena košutová a dobrovoľne si dá priezvisko po chlapovi ....Zdena košuta mi znie ozaj divno 🙉
Ono to ma mozno suvis s tym ze ludia ovela viac migruju po svete a niekedy je jednoduchsie ak ma cela rodina v pasoch Pekny ako ked maju Pekny-Pekna-Pekna-Pekny lebo to moze robit neplechu, pripadne aj ako pisal niekto vyssie chce v zahranici zena dat priezvisko po sebe tak syn moze skoncit ako Kovacova. Takze na tom co pises ma akurat "obocie nadvihlo" to spravanie pracovnicky. Tak snad je uz poucena, resp. dufajme ze ju niekto pouci ked budu zistovat preco museli neplanovane otvorit druhe okienko.
Ja som si na nase -ová spomenula par rokov dozadu ked mi prišiel do prace mail a v podpise bolo madarske meno. Ani meno ani priezvisko som v živote nepocula a vobec mi nedoslo ze madari pouzivaju format priezvisko+meno, takze v odpovedi som ho oslovila "pan+ krstné meno" a ako bonus vysvitlo, ze to bola zena 🫣 a k teme, priezviska bez ova mi nevadia pokial sa to hodi (Petra Adamec je ok, ale Mária Líška mi je smiešne), ale ak konci na Ý tak urcite zensky tvar
pri týchto "problémoch" s prechyľovaním ma viac vytáča, keď čítam/počujem napr. Serena WilliamsOVÁ, Angela MerkelOVÁ... a potom Romana Tabák (úmyselne som vybrala takú ťapu) - logika je kde? U Angely Merkel by žiadny Slovák bez koncovky -ová nevedel, že je to žena, ale u tamtej onej áno?
Ano, mam par klientiek, ktore maju meno typu "Mária Černý", "Filoména Pekný" atd. Je to nezvycajne a ked som sa s tym prvykrat stretla, tak som si musela podla rodneho cisla overit, ci ju mam oslovit naozaj ako pani. A strasne blbo to znie "Vážená pani Pekný". Ale ked je s tym dana osoba ok, mne je to jedno.
mňa kedy si na recepci na gynde rozsekala pani Dvořák😂 To je úlet ako noha. Českejšie meno už snáď neexistuje a ona si to švihne bez prechýlenia😅 Aby som to ale uviedla na pravú mieru - niektoré priezviská sú naozaj krajšie bez -ová, ale týka sa to podľa mňa viac-menej len zahraničných - Schmidt, Wesserle, Morawsky atď (to sú moje kamarátky s takým priezviskom, ktoré si teraz vybavujem). Tam by to -ová bolo jednoznačne navyše. Ale Pekný, Čierny, Lakatoš, , Chudý, Vrbovský atď - to je také to slovenské pechorenie sa za svetovosťou za každú cenu, ktoré je skôr na smiech než na úžitok😉
V Spain, kde zijem, sa vydajom zene priezviska nemenia, rodene Spanielky a Spanieli maju 2 priezviska-po otcovi a po matke, poradie je na dohode. Ja mam aj po vydaji svoje rodne priezvisko bez - ova. Moja vnucka ma prve po matke (mojej dcere) a az druhe po svojom otcovi. Nase priezvisko sa konci na "k" a je neskutocne pekne, medzinarodne, vobec nas podla priezviska nikto nevie zaradit,na celej zemeguli je nas s tymto priezviskom len par kusov😂, vacsina v USA.
Ked som sa volala s - ova, vzdy na uradoch padla otazka, ci som Ruska. Teraz mam pokoj
@danica2711 presne, Slovenky uz mozu byt bez prechylovania a zahranicne nie - toto niekto tam hore nedomyslel
Moj muz by zas chcel menit. Ja nie. Mne sa to nepaci. Som rada za ova. ;D

ja sice nemam sk priezvisko ale mala som koncovku ova ..ked sa dcera narodila automaticky som jej dala bez ova ... no a tu nastali problemy kedze v zahranici su to de odlisne mena a tazsie sa vysvetlovalo preco slovaci maju ova na konci ... taks om za myslim 5 eur dala odobrat konecne aj moje ova amame rovnake priezvisko .. no keby mam klasicke slovenske meno tak bez tej koncovky sa mi to proste nepaci ..