icon

Ako vybaviť nový občiansky preukaz a pas ?

20. jún 2026

Ahojte baby. Myslite že je možnosť si vybaviť nový op a pas, keď sa moja vizáž rapídne zmenila? Schudla som 40kg, mám prefarbene vlasy operovaný nos a nejaké estetické zákroky, takže sa moc na op ani pane nepodobám. Myslite že by to šlo nejako zadarmo vybaviť, alebo treba čakať kým vyprší platnosť

Strana
z2
anonym_9a61b6
Včera o 07:53
@sovica

@autorka O vydanie nového občianskeho preukazu a pasu môžeš požiadať kedykoľvek a to aj v prípade radikálnej zmeny vizáže. Zákon dokonca výslovne ukladá povinnosť požiadať o nový doklad do 30 dní, ak tvoja súčasná podoba znemožňuje tvoju identifikáciu (647/2007 Z. z., § 22, odsek d). Občiansky by mal stáť 7€ a pas do 30 dní 50€.
Otázku si ale naozaj nepoložila dobre. Kde si videla, že by si za službu nemusela nič zaplatiť? Zadarmo nikde nič nedostaneš. Aj keby si čakala do vypršania platnosti oboch dokladov, tak za nové zaplatiť jednoducho musíš.

@sovica za OP by v tomto prípade (vypršanie platnosti) nemal byť žiadny poplatok

aliziana
Včera o 08:39
@doriiis

Alebo zaplatiť až 4,50 a počkať do 30 dni

@doriiis toto stojí už 7

sovica
Včera o 09:10
@anonym_9a61b6

@sovica za OP by v tomto prípade (vypršanie platnosti) nemal byť žiadny poplatok

@anonym_9a61b6 Áno, máš pravdu, za OP po vypršaní platnosti sa neplatí. V každom prípade, asi nechce/nebude čakať ďalších 5 rokov, kým jej skončí platnosť OP. To jej za ten smiešny poplatok 7€ určite nestojí.

kvietok2012
Včera o 10:20
@ljmmm

no takto. pred par mesiacmi som chcela menit op aj vodicak aby som ich mohla mat v apke ale mne bolo povedane, ze neni dovod na novy ledze je platny, ze najprv musim nahlasit na policii stratu zaplatit pokutu atd a ja neviem ci by to nebolo aj viac ako 50€ za jeden doklad. ak sa tento pristup zmenil budem rada a za 4,5 frcim instantne

@ljmmm to kto ti povedal takú blbosť?

kvietok2012
Včera o 10:24

Op stojí 7€ do 30dní a cp 50€ do 30dní.Zober oba doklady so sebou.

ljmmm
Včera o 10:33
@kvietok2012

@ljmmm to kto ti povedal takú blbosť?

@kvietok2012 tetka za okienkom na vymene dokladov

kvietok2012
Včera o 14:56
@ljmmm

@kvietok2012 tetka za okienkom na vymene dokladov

@ljmmm to vobec nedáva zmysel, ze preco by si nahlasovala stratu dokladov ked ich máš...Ja robím na oddelení dokladov a je to bežná vec vymeniť z dôvodu čo popisuješ... popl 7€- op a 10€ vp.

ljmmm
Včera o 16:50
@kvietok2012

@ljmmm to vobec nedáva zmysel, ze preco by si nahlasovala stratu dokladov ked ich máš...Ja robím na oddelení dokladov a je to bežná vec vymeniť z dôvodu čo popisuješ... popl 7€- op a 10€ vp.

@kvietok2012 ona mi povedala, ze ak chcem silou mocou vymenit mam si vymysliet stratu/ kradez. Skusim to este raz, ked vravis ze bez problemov

anonym_ed1eff
Včera o 19:24

Si taká mladá, a už máš preoperovane všetko? To prečo preboha?

Strana
z2