icon

Ako vyriešiť dedičstvo s nevlastnou sestrou?

3. jan 2024

Ahojte, prosim poradte, co by ste robili v takejto situacii:
Otec vlastnil starsi dom, jednoizbovy byt, zahradku na okraji mesta. Vsetko nadobudol este predtym, ako spoznal mamu. Kym zil, vsetko prepisal na mna, ja som sa o to neprosila, urobil to uplne sam. Mali sme skvely vztah a ked ochorel, doopatrovala som ho, vozila som ho k lekarom, ked ho prepustili domov, nastahovala som sa k rodicom a starala sa on, kym poslednykrat nevydychol.
Mam nevlastnu sestru (spolocna mama), ked mala 9 rokov, mama stretla otca, vzali sa a potom som prisla na svet ja.
Sestra odisla v 20 do zahranicia a chodila domov tak raz za rok, no a teraz naposledy ked tu bola, povedala mi, ze chce, aby som na nu prepisala byt. Aby aj ona nieco mala.
Mam s nou dobry vztah a jej poziadavka ma trochu zaskocila. Co by ste robili?
Este napisem cca hodnoty majetku- byt bol ohodnoteny na 75 000, dom je starsi a realnu hodnotu nema, pretoze stoji na nevysporiadanom pozemku-takze ani predat, ani zrekonstruovat, vsetko tazke okolo toho a zahradka ma hodnotu cca 6 000.
Ja byvam v byte, na ktory mame s muzom normalne hypoteku.

Strana
z2
katka2602
3. jan 2024

@h2 verím, neverím reagujem na to, čo tu je zverejnené. Nevime prečo by autorka klamala. A inak svokrovci tiež majú chalupu, kde pred tým žila babka a stačilo jej to a keď to dali ohodnotiť tak dom (starý valkov) nemal hodnotu len pozemok 3000€.

guudy
3. jan 2024

@h2 nedalo by sa to uhrat na vydrzanie pozemku, kedze dom je taky stary?

maris5
3. jan 2024

Nemas dovod na nu nieco prepisovat, bola si jeho jedine dieta a doopatrovala si ho. Sestra ma ineho otca tam moze nieco ocakavat.

h2
3. jan 2024

@guudy Keďže pozemok má známeho vlastníka (cirkev), tak asi nie. Ak dom nie je na LV, tak jedine v prípade stavby, ale pozemok, obávam sa, že nie.

h2
3. jan 2024

@katka2602 Ja predsa netvrdím, že autorka klame. Ale že možno jej predstava nezodpovedá skutočnosti.

lesanka845
3. jan 2024

Mne by žiadne majetky nestali za to,aby sa zničili vzťahy v rodine.Ja by som sa so súrodencami podelila.Aj keď ma prekvapuje,že pre väčšinu sú majetky viac ako rodina a vztahy.A ak to beriem z pohľadu tej matky,musí to byť zranujuce zistiť ,že žila s niekým,kto jej prvé dieťa nedokázal prijať a nezachoval sa spravodlivo.

h2
3. jan 2024

@lesanka845 Ako spravodlivo? Staršia dcéra má predsa svojho otca, po ktorom bude dediť. Prečo má staršia dediť po 3 ľuďoch a mladšia len po dvoch?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2