Ako zabezpečiť, aby darované peniaze neboli spoločným majetkom?
Zdravím. Chcem sa opýtat. Moji rodičia mi darovali vačšiu finančnú hotovost. Podla zákona táto hotovost (dar) nespadá do spoločného majetku manželov. Teda, že by to boli len moje financie. Ale aby to tak naozaj bolo, je potreba mať na to nejakú zmluvu, napríklad darovanie podpísané notárom? Kde by bolo uvedené, že mi v ten a ten deň darovali takú a takú sumu? Ide o to, že ak by sa čokoľvek stalo, aby si manžel nemohol nárokovať na túto sumu, ako na moje úspory, alebo tak. A ako sa potom dokazuje, že som tie financie od rodičov napríklad neutratila a nevydávam svoje úspory za peniaze od nich? Prepáčte, ale neviem v tom chodit a potrebujem v tomto poradiť.
Mozno napisem sprostost ale bola by fajn darovacia zmluva (na peniaze) tusim na nete najdes aj vzor. Ale fakt si niesom ista
Peniaze vrátiť rodičom a nech to ich vložia na účet a do poznámky napísať dar od rodičov
v prípade ak kupujete napr nehnutelnost , tak do notarskej zapisnice , kupno predajnej zmluvy dat , že čiastka xy je dar od rodičov , my sme to tak urobili
a samozrejme vklad , ktorý vložia oni alebo z ich učtu , z poznámkou ako pišu hore
@balerina2025 aby v prípade rozvodu, alebo ak by sa niečo stalo, nešiel manžel po mojich peniazoch, aby sa dar od mojich rodičov nepočítal do spoločného majetku, z ktorého by som ho musela vyplácat
Podľa mňa úplne stačí ak je to prevodom, ak sa do poznámky napíše DAR alebo niečo podobné.
Ak ti to dali v hotovosti, povedz im nech ti to prevedú na účet s tou poznámkou.
Práve dali mi to v hotovosti. Takže ak rozumiem správne, ak to nemám na účte s poznámkou dar, alebo nemám darovaciu zmluvu výlučne pre mňa, tak je to stále majetok nás oboch.
Tak neviem, co je vacsia suma penazi - hotovost... ak ti dali 100 tisic v cashi, tak je to dost nezvykle.
Ako ti radili, "vrat" im to a nech ti to vlozia na ucet, respektive poslu zo svojho s poznamkou dar.
Tak daj do paplóna 😅
@zic No dali mi cez 30 000 eur v hotovosti. Oni velmi s bankovníctvom, účtami a tak nevedia pracovat, aj inkaso platili šekmi, hoci mohli mat v banke trvalé príkazy, mladšia susedka, ktorá im veľakrát pomohla by pomohla aj s týmto, ale nie, radšej do banky a doma skladovat šeky a rada dat do paplona, to taktiež nechcem. To už je veľmi zastaralé.
Pozri, pokiaľ o nich tvoj muž nevie a máš ich schované niekde, nemá šancu sa dozvedieť o nich, tak stále sú proste tvoje. Po právnej stránke sú spoločné ale keď o nich nevie že ich máš v ponozke... 🙂 Tiež som si tak šetrila počas manželstva a nikdy môj ex neprišiel na to že mám nejaké peniaze na tajnasa a ostali mne.
Len asi by som to vložila radšej na účet nie? Je to bezpečnejšie.
Nezabudni ale aby tam bolo napísané že tí ich darujú.
Alebo potom tu darovaciu zmluvu.
Myslím, že v zakone sa aj definuje ze nemozes dostat v hotovosti viac ako 10 či 15000 eur...teda musel by to byť prevod, ak by to spisali u notára...
Založ si účet na tvoje meno. Poraďte sa s notárom, ktorý vám spíše darovaciu zmluvu/zmluvy a rodičia prevedú € na tvoj účet, podľa povolenej výšky sumy, aj na viac x , na viac vkladov rozdelia tú sumu. do poznámky uviesť dar dcére od rodičov. aj keby ti niekedy v budúcnosti previedli nejaké €, stačí poznámka dar. alebo si ty ušetríš nejaké bočáky, vložia ti ich rodičia. a tak budú iba tvoje, v prípade rozvodu máš dôkazy a tvoj muž si môže brúsiť zuby ale sklapnú mu. chráň sa, nikdy nevieš
Darovaciu zmluvu nemusíš mať overenú pred notárom. Normálne si spíš dve zmluvy na 15 tis. a 15 tis., že je to dar od rodičov, vyplatené v hotovosti na dvakrát ja neviem napríklad 02.1. a 04.01. a kľudne to podpíšte aj bez notára. Darovacie zmluvy más na nete. Notárovi môžete ísť kľudne aj po podpise, kde rodičia vyhlásia podpis za svoj s tým, aby si tam mala dátum, ktorý nikto nespochybní. Napr. preto, že by za 5 rokov, muž tvrdil, že tie darovacie zmluvy boli sfalšované tebou alebo účelovo podpísané. To, že nemáš v poznámke na účte, že je to dar je to irelevantné.
@cacianka ja mám účet, ale v českej banke. To snad nevadí. A výborne, vsetky bocaky a úspory ako dar. Musím sa chránit, nikdy neviem. Lebo som už zažila také, že dne sa po rozchode hádali o každu drobnost. A len jeden druhého ogabat.
@autorka pokial je pán manžel taky "charakter" , tak by som si 3x dala pozor a poradila sa s právnikom presne co a ako urobiť. A mala všetko zmluvné podchytene,
overené, keďže nejde o fazuľky. Lebo šikovný pravnik spochybni všetko. A to, čo máš v poznámke je práve to rozhodujúce. Lebo pokial je tak "dar" tak pokojne ti mohlo byt pre Vás oboch. Pokial je tam dar pre dcéru, tak je uplne jasné, že je to pre teba.
@lienka.7 no to hadanie myslím s bývalým partnerom, mali sme spolu kupeny byt, len manželia sme nastastie neboli. Práve preto nemám 18 rokov a nelietam má oblacikoch zamilovanosti, že nic sa nestane, vsetko v poriadku. Ak to tak bude, tým lepsie. Ak nie, nech nie som prekvapená.
myslíš všetky bočáky a úspory počas manželstva chceš prehnať ako dar ? Nezdá sa ti to voči manželovi dosť nefér ? Predstav si že by to robil on tebe takto .
@subartic no on napriklad má předmanželsku zmluvu. Že odidem s ničím. Cize, ano robí mi to. Alebo mu mám nechat aj svoje úspory? A ist zobrat?
@subartic a prečo nie ? My čo sme zažili " obrátenie Pavla" vieme prečo.
Len 2 príbehy : kamarátka šetrila mimoriadne odmeny, že pre prípad núdze. Nastala však možnosť kúpiť chatku, tak to vyplatila. O rok sa prevalili také odrby jej muža, že skoro prišli o byt/ strechu nad hlavou, ešte vyraboval všetko z domácností a ona s dieťaťom zostali s holými rukami.
A kolegyňa - netušila že príjmy v manželstve sú spoločné, mladá, zamilovaná. Muž vydeloval € na život, nepriznal príjmy, keď potrebovala urgentne € na zubné zákroky ( zdravotné, vážne, nie estetické), tak si musela od neho požičať a pár rokov mu ich splácala. Trpela dosť dlho všelijaké oblby, až postupne zistila čo a ako, ale bolo neskoro. Muž vybielil účty , € schoval , Vďaka jeho alkoholizmu sa rozviedli, už nevladala znášať jeho útlak, a nechcela aby deti videli ožrateho otca späť na zemi, počuli ho hucať v amoku.
€ fuč, rozdelenie úspor fuč, výživné platí mizivé, lebo chudák nemá a ani na prilepšenie deťom nedá, ženu obabral o pekných pár tisíc, ktoré dostala ona od rodičov prevodom na spoločný účet ( veď na vyplatenie hypotéky). V drvivej väčšine končia ženy v horšej situácii ako chlap. Očr, prázdniny a mimoriadne výdavky....
@cacianka tak tak. Už som zažila, že manžel nasekal dlhy, havaroval na motorke, zahynul a chuda vdova
Autorka akú predmanželský zmluvu? Na Slovensku neexistuje predmanzelska zmluva
@cacianka ano, žijeme v ČR, to je tu běžné.
Áno, SR nemá inštitút predmanzelskej zmluvy, čr áno

treba vysvetlovat banke ked tam vlozis vyssiu sumu penazi? alebo ak tam niekto poslal vyssiu sumu penazi?