icon

Ako zabezpečiť dedičstvo domu pred svadbou?

19. feb 2025

Dievčatá s partnerom sme nadobudli dom pred svadbou. Keďže muž bral hypotéku dom je písaný aj na neho. Teraz máme svadbu a on by chcel aby dom bol písaný na mňa lenže banka má nechce akceptovať lebo nespĺňa ich podmienky. Ako sa to dá ošetriť keby sa mužovi nedajbože niečo stalo? Našťastie svokrovci ho tiež tlačia do toho aby to poistil v prípade,že sa mu niečo stane, lebo viem že keby aj dedia jeho rodičia a brat a ja by som nemala nič. Alebo ako to ošetriť aby v prípade jeho úmrtia dom bol môj a nie nášho dieťaťa.

Prosím bez urážok a osočovania,že som blba

Strana
z5
colsami
19. feb 2025

Ale ved ak Ti umrie manzel, dedis Ty a deti. Nie jeho rodicia ani surodenci, ti len ak by nebol Tvoj manzel.

autor
19. feb 2025

@colsami mne dievčatá v práci tvrdia,že to dedí jeho rodina lebo dom nadobudol pred svadbou. A nechceme aby dom dedili dieta

h2
19. feb 2025

Píšeš dosť nejasne. Dom je písaný AJ na neho, znamená čo? Na koho je písaný, okrem neho? A on chce, aby bol písaný LEN na teba, alebo AJ na teba?

h2
19. feb 2025

Dievčatá v práci si mýlia pojmy s dojmami. Majetok, nadobudnutý pred manželstvom, sa nedelí v prípade rozvodu, zostáva tomu, koho bol pre manželstvom. Ale v prípade úmrtia manželka (manžel) dedí.

h2
19. feb 2025

Ak by ste mali deti, dedíš ty a deti. Ak by ste deti nemali, dedíš ty a rodičia manžela.

autor
19. feb 2025

Dom je písaný iba na neho lebo mňa banka neakceptovala ako spolu dlžníka. Pred svadbou chce zabezpečiť aby v prípade jeho smrti som dom zdedila a neskončila na ulici a aby dom nebol na dieťa ak by nejaké bolo

colsami
19. feb 2025

Ved si nastuduj aj na internete, je toho vsade milion, na normalnych strankach najdes info. A info relevantnejsie, nez tvrdia "dievcata z prace" 😉

autor
19. feb 2025

@h2 to znamená že po jeho smrti ak si dom chcem nechať musím vyplatiť jeho rodičov?

colsami
19. feb 2025

Lenze ak aj napisete dom ze bude polka na Teba, polka nanho... I tak bude dedit z tej jeho polovice aj Ty aj dieta, ked nejake bude. To by cely dom musel byt na Teba napisany, aby jeho pripadne deti nic nededili.
(Opravte ma ak sa mylim, ale takto mi je to zname)

suzitok
Autor odpoveď zmazal
h2
19. feb 2025

Nie, nemusí to nevyhnutne znamenať, že ich musíš vyplatiť. Písala si, že im záleží na tom, aby sa to vyriešilo v tvoj prospech. Samozrejme, môžu aj zmeniť názor, ale ak nie, môžu sa dedičstva vzdať v tvoj prospech.

h2
Autor odpoveď zmazal
januska12323
19. feb 2025

Kým sa nevezmete dedí jeho rodina, po svadbe dediš ty a prípadné deti. Čo je na tom nejasné? Prečo by si mala vyplácať rodičov? Rozdiel je len pre v prípade rozvodu ale na to sa nepýtaš.

simca06022011
19. feb 2025

Po svojom muzovi dedis ty a jeho deti. Ziadna jeho rodina. To by bolo keby ste neboli manzelia (pripadne ako pise @h2, v pripade rozvodu) . A co sa tyka domu, co ak sa TEBE nieco stane? a bude napisany na teba? Proste dom si dajte na polovicu, ak sa jednemu nieco stane = zdedi dieta 1/4tinu. (v pripade,ze bude jedno)

h2
19. feb 2025

Ľudia, prosím, neraďte, ak sa nevyznáte.
https://www.azaltovic.sk/kto-dedi-v-bezdetnom-m...

suzitok
Autor odpoveď zmazal
andreakotesova
19. feb 2025

@suzitok rodičia zomretého (spolu s pozostalou manželkou/manželom) dedia len v tom prípade, ak zomretý nemal deti.

h2
19. feb 2025

@suzitok Pokiaľ viem, je to tak, ako píše právnik v tom linku. Na polovicu domu tvojho brata budú mať v prípade jeho smrti nárok jeho rodičia, ak by už nežili, tak ty a ak by si nežila ani ty, tak tvoje deti. Podľa mňa je to tak spravodlivé. Aby sa nestalo, že celý majetok bezdetných manželov skončí na jednej strane rodiny, zatiaľ čo druhá nezíska nič a to len preto, že jeden zomrel hoci aj o málo neskôr, než druhý.

suzitok
Autor odpoveď zmazal
joannita
19. feb 2025

@suzitok nie. Ak sú manželia, nemajú deti a on zomrie, jeho majetok dedi jeho manželka a jeho rodičia na polovicu.

zuzana76
19. feb 2025

@h2 u nás to teraz tak bolo, strýko bezdetný, zomrela mu manželka, dedil len on aj jej polovicu domu - ist mal celý dom. Potom zomrel strýko a keďže boli bezdetni, rodičia už nežili, dedila moja mamina - jeho sestra.

suzitok
19. feb 2025

@joannita
@andreakotesova Ďakujem... 🙂 Ja som mala úplne zlé info....

joannita
Autor odpoveď zmazal
h2
19. feb 2025

@suzitok Neviem, čo to máte za právnika, ale nemá pravdu. Jedine, že by brat spísal závet, kde odkáže celý majetok manželke.
Toto, momochodom, môže urobiť aj opačne: Môže spísať závet, v ktorom dom prenechá len rodičom, prípadne tebe, či hocikomu inému. Manželka nie je neopomenuteľný dedič, tými sú len deti.

zuzana76
19. feb 2025

@h2 žiaden závet sa medzi manželmi nespisoval. Neopomenuteľní dediči su manželka/manzel a deti. Čože v autorkinom prípade by dedila ona a ich pripadne deti. Ak by bolo manželstvo bezdetné, tak by dedila manželka/manzel a rodičia, ak by žili.

sasa1310
19. feb 2025

Jeho rodičia by mali nárok na jeho dedičstvo len v prípade, že by nemal deti. A vydedit vlastné neplnoleté dieťa nemôže

h2
19. feb 2025

@zuzana76 Nie, neopomenuteľní sú len deti. Ľudia si často mýlia vysporiadanie BSM po smrti manželov s dedením. Ale to je niečo iné.

joannita
19. feb 2025

@zuzana76 nemáš pravdu. Neopomenutelni dediči sú len deti.

sasa1310
19. feb 2025

@zuzana76 manžel/manzelka nie je neopomenuteľný dedič

suzitok
Autor odpoveď zmazal
Strana
z5