Ako zabezpečiť dedičstvo domu pred svadbou?
Dievčatá s partnerom sme nadobudli dom pred svadbou. Keďže muž bral hypotéku dom je písaný aj na neho. Teraz máme svadbu a on by chcel aby dom bol písaný na mňa lenže banka má nechce akceptovať lebo nespĺňa ich podmienky. Ako sa to dá ošetriť keby sa mužovi nedajbože niečo stalo? Našťastie svokrovci ho tiež tlačia do toho aby to poistil v prípade,že sa mu niečo stane, lebo viem že keby aj dedia jeho rodičia a brat a ja by som nemala nič. Alebo ako to ošetriť aby v prípade jeho úmrtia dom bol môj a nie nášho dieťaťa.
Prosím bez urážok a osočovania,že som blba
@colsami mne dievčatá v práci tvrdia,že to dedí jeho rodina lebo dom nadobudol pred svadbou. A nechceme aby dom dedili dieta
Píšeš dosť nejasne. Dom je písaný AJ na neho, znamená čo? Na koho je písaný, okrem neho? A on chce, aby bol písaný LEN na teba, alebo AJ na teba?
Dievčatá v práci si mýlia pojmy s dojmami. Majetok, nadobudnutý pred manželstvom, sa nedelí v prípade rozvodu, zostáva tomu, koho bol pre manželstvom. Ale v prípade úmrtia manželka (manžel) dedí.
Ak by ste mali deti, dedíš ty a deti. Ak by ste deti nemali, dedíš ty a rodičia manžela.
Dom je písaný iba na neho lebo mňa banka neakceptovala ako spolu dlžníka. Pred svadbou chce zabezpečiť aby v prípade jeho smrti som dom zdedila a neskončila na ulici a aby dom nebol na dieťa ak by nejaké bolo
Ved si nastuduj aj na internete, je toho vsade milion, na normalnych strankach najdes info. A info relevantnejsie, nez tvrdia "dievcata z prace" 😉
@h2 to znamená že po jeho smrti ak si dom chcem nechať musím vyplatiť jeho rodičov?
Lenze ak aj napisete dom ze bude polka na Teba, polka nanho... I tak bude dedit z tej jeho polovice aj Ty aj dieta, ked nejake bude. To by cely dom musel byt na Teba napisany, aby jeho pripadne deti nic nededili.
(Opravte ma ak sa mylim, ale takto mi je to zname)
Nie, nemusí to nevyhnutne znamenať, že ich musíš vyplatiť. Písala si, že im záleží na tom, aby sa to vyriešilo v tvoj prospech. Samozrejme, môžu aj zmeniť názor, ale ak nie, môžu sa dedičstva vzdať v tvoj prospech.
Kým sa nevezmete dedí jeho rodina, po svadbe dediš ty a prípadné deti. Čo je na tom nejasné? Prečo by si mala vyplácať rodičov? Rozdiel je len pre v prípade rozvodu ale na to sa nepýtaš.
Po svojom muzovi dedis ty a jeho deti. Ziadna jeho rodina. To by bolo keby ste neboli manzelia (pripadne ako pise @h2, v pripade rozvodu) . A co sa tyka domu, co ak sa TEBE nieco stane? a bude napisany na teba? Proste dom si dajte na polovicu, ak sa jednemu nieco stane = zdedi dieta 1/4tinu. (v pripade,ze bude jedno)
Ľudia, prosím, neraďte, ak sa nevyznáte.
https://www.azaltovic.sk/kto-dedi-v-bezdetnom-m...
@suzitok rodičia zomretého (spolu s pozostalou manželkou/manželom) dedia len v tom prípade, ak zomretý nemal deti.
@suzitok Pokiaľ viem, je to tak, ako píše právnik v tom linku. Na polovicu domu tvojho brata budú mať v prípade jeho smrti nárok jeho rodičia, ak by už nežili, tak ty a ak by si nežila ani ty, tak tvoje deti. Podľa mňa je to tak spravodlivé. Aby sa nestalo, že celý majetok bezdetných manželov skončí na jednej strane rodiny, zatiaľ čo druhá nezíska nič a to len preto, že jeden zomrel hoci aj o málo neskôr, než druhý.
@joannita
@andreakotesova Ďakujem... 🙂 Ja som mala úplne zlé info....
@suzitok Neviem, čo to máte za právnika, ale nemá pravdu. Jedine, že by brat spísal závet, kde odkáže celý majetok manželke.
Toto, momochodom, môže urobiť aj opačne: Môže spísať závet, v ktorom dom prenechá len rodičom, prípadne tebe, či hocikomu inému. Manželka nie je neopomenuteľný dedič, tými sú len deti.
Jeho rodičia by mali nárok na jeho dedičstvo len v prípade, že by nemal deti. A vydedit vlastné neplnoleté dieťa nemôže

Ale ved ak Ti umrie manzel, dedis Ty a deti. Nie jeho rodicia ani surodenci, ti len ak by nebol Tvoj manzel.