icon

Ako zabezpečiť dedičstvo domu pred svadbou?

19. feb 2025

Dievčatá s partnerom sme nadobudli dom pred svadbou. Keďže muž bral hypotéku dom je písaný aj na neho. Teraz máme svadbu a on by chcel aby dom bol písaný na mňa lenže banka má nechce akceptovať lebo nespĺňa ich podmienky. Ako sa to dá ošetriť keby sa mužovi nedajbože niečo stalo? Našťastie svokrovci ho tiež tlačia do toho aby to poistil v prípade,že sa mu niečo stane, lebo viem že keby aj dedia jeho rodičia a brat a ja by som nemala nič. Alebo ako to ošetriť aby v prípade jeho úmrtia dom bol môj a nie nášho dieťaťa.

Prosím bez urážok a osočovania,že som blba

joannita
19. feb 2025

@zuzana76 zrejme nemáš úplne info o to ako to bolo. Veď si stačí pozrieť zákony.

sasa1310
19. feb 2025

@suzitok tak možno brat spísal závet o ktorom právnik vie a preto vám to tak tvrdí

h2
19. feb 2025

@suzitok Nemáš za čo, skús s bratom hodiť reč, nech dom odkáže vám. Ak mu záleží na manželke, aby mala kde bývať, môže jej tam nechať doživotné právo užívania. Ale prečo by podiel na vašom dome mali po jej smrti dediť nejakí jej príbuzní, ktorí s ním nemajú nič spoločné?

zuzana76
19. feb 2025

@sasa1310
@joannita
@h2 áno, chcela som to napísať až za tu manželku, že a neopomenuteľní dediči su deti, čiže autorka by dedila aj s dieťaťom, či chce či nechce. Lebo ona chce, ab to ich dieta nededilo.

zuzana76
19. feb 2025

@joannita v čom? V tom našim dedení? Veď pred týždňom som bola na dedičskom konaní.

sara158
19. feb 2025

Ahoj, dlžníci na hypotekárnom úvere a majitelia nehnuteľnosti sú dve rozdielne veci. Ty môžeš byť pokojne majiteľ alebo spolumajiteľ domu, zatiaľ čo hypotéka bude len na tvojho manžela. Ak máš starosť o dedičstvo, najlepšie je spísať závet u notára kde budeš výhradným dedičom ty.

zuzana76
19. feb 2025

@joannita strýko s manželkou postavili dom, zomrela teta pred 3 rokmi, všetko zdedil strýko, teraz zomrel strýko, všetko zdedila moja mamina. Ich eodicia už nežijú.

mateson2004
19. feb 2025

@h2 rodičia nededia,iba manželka

sasa1310
19. feb 2025
joannita
19. feb 2025

@zuzana76 nevšimla som si že autorka píše aj o dieťati. V tom prípade samozrejme závet nepomôže, dieťa bude dediť určite.

h2
19. feb 2025

@mateson2004 Poprosím zákon, podporujúci tvoje tvrdenie.

lalala94
19. feb 2025

Asi nechápem. Čo má spoludlžník na hypotéke s vlastníctvom nehnuteľnosti? Veď to, že hypotéka je len na tvojho partnera neznamená, že ty si nemohla byť spoluvlastníčkou. Rovno ťa mohol napísať na LV ešte keď ste to riešili.

suzitok
Autor odpoveď zmazal
h2
19. feb 2025

@zuzana76 To, že si bola pred týždňom na dedičskom, kde majetok tvojho strýka zdedila jeho sestra - tvoja mama, je v poriadku. Ale asi si nebola pred 3 rokmi na dedičskom po smrti tety. Zrejme mali spísaný závet, ktorým odkázala svoju 1/2 domu len manželovi.

sasa1310
19. feb 2025

@lalala94 veľa. Banka musí súhlasiť so zmenou vlastníka, keďže nehnuteľnosť je založená v prospech banky

eleanor2510
19. feb 2025

@autorka preco nechces, aby dedilo dieta? Ved to dieta bude tvoje a jeho, nie? Nie cudzie? A navyse, dieta je neopomenutelny dedic, takze dedit musi, jedine ze by ho rodic za zivota vydedil, na co musi mat relevantne dovody. Takze mas dve moznosti: v pripade, ze deti nebudete mat, dedis ty a muzovi rodicia, ak deti budete mat, dedis ty a deti.

h2
19. feb 2025

@suzitok Držím palce, akúste aj s rodičmi naňho apelovať, že takto naozaj ich majetok, darovaný jemu v dobrej viere, skončí u cudzích ľudí, namiesto jeho vlastnej rodiny.

mateson2004
19. feb 2025

@sasa1310 teraz som to prečítala a priznám sa , to som fakt netušila. A ako je to v prípade, že dieťa zomrie skorej než napr. matka či otec.

joannita
19. feb 2025

@zuzana76 nemyslela som toto dedičské konanie, ale to, kde zomrel strýko.

h2
19. feb 2025

@mateson2004 Po smrti dieťaťa dedia jeho rodičia.

nyusika
19. feb 2025

@suzitok nerozumiem, preci je tebe do placu.
dom je bratov (je jedno,koho bol predtym) - dedi po nim manzelka.

toto je take typicke "nase"...byt zruteny kvoli majetky este za zivota toho, po kom sa bude dedit

zuzana76
19. feb 2025

@h2 nemala

sasa1310
19. feb 2025

@nyusika manželka a jeho rodičia

nyusika
19. feb 2025

@sasa1310 pardon - ano, to som tam zabudla dopisat.

cize @suzitok sa bat nemusi, po rodicoch sa k nej majetok vrati 😀

h2
19. feb 2025

@nyusika Nededí po ňom len manželka. A keby aj, naozaj nechápeš, prečo by jej bolo ľúto, keby jej rodičovský dom, v ktorom vyrástla, zdedil nejaký možno prabratranec bratovej manželky?

zuzana76
19. feb 2025

@nyusika lebo to bol rodičovský dom, ktorí rodičia dali do daru len bratovi a teraz ľutujú.

suzitok
Autor odpoveď zmazal
nyusika
19. feb 2025

@zuzana76
@h2

pretoze je to fakt a ona s tym momentalne vela nespravi.

pokial by to rodicov naozaj trapilo isli by si za tym.

jaaty
19. feb 2025

V banke treba požiadať o zmenu vlastníka zálohu z dôvodu, že ti časť napr. 1/2 domu daroval. Vtedy sa na kataster spolu s darovacou zmluva odnesie aj súhlas banky. Nemusíš byt spoludlžníkmi na úvere.

h2
19. feb 2025

@nyusika Fakt je jedna vec, to, že to kvôli tomu faktu môže byť niekomu ľúto, zase druhá.