Ako zabezpečiť dedičstvo domu pred svadbou?
Dievčatá s partnerom sme nadobudli dom pred svadbou. Keďže muž bral hypotéku dom je písaný aj na neho. Teraz máme svadbu a on by chcel aby dom bol písaný na mňa lenže banka má nechce akceptovať lebo nespĺňa ich podmienky. Ako sa to dá ošetriť keby sa mužovi nedajbože niečo stalo? Našťastie svokrovci ho tiež tlačia do toho aby to poistil v prípade,že sa mu niečo stane, lebo viem že keby aj dedia jeho rodičia a brat a ja by som nemala nič. Alebo ako to ošetriť aby v prípade jeho úmrtia dom bol môj a nie nášho dieťaťa.
Prosím bez urážok a osočovania,že som blba
Ahoj, dlžníci na hypotekárnom úvere a majitelia nehnuteľnosti sú dve rozdielne veci. Ty môžeš byť pokojne majiteľ alebo spolumajiteľ domu, zatiaľ čo hypotéka bude len na tvojho manžela. Ak máš starosť o dedičstvo, najlepšie je spísať závet u notára kde budeš výhradným dedičom ty.
@h2 rodičia nededia,iba manželka
@mateson2004 dedia
@mateson2004 Poprosím zákon, podporujúci tvoje tvrdenie.
Asi nechápem. Čo má spoludlžník na hypotéke s vlastníctvom nehnuteľnosti? Veď to, že hypotéka je len na tvojho partnera neznamená, že ty si nemohla byť spoluvlastníčkou. Rovno ťa mohol napísať na LV ešte keď ste to riešili.
@autorka preco nechces, aby dedilo dieta? Ved to dieta bude tvoje a jeho, nie? Nie cudzie? A navyse, dieta je neopomenutelny dedic, takze dedit musi, jedine ze by ho rodic za zivota vydedil, na co musi mat relevantne dovody. Takze mas dve moznosti: v pripade, ze deti nebudete mat, dedis ty a muzovi rodicia, ak deti budete mat, dedis ty a deti.
@sasa1310 teraz som to prečítala a priznám sa , to som fakt netušila. A ako je to v prípade, že dieťa zomrie skorej než napr. matka či otec.
@mateson2004 Po smrti dieťaťa dedia jeho rodičia.
V banke treba požiadať o zmenu vlastníka zálohu z dôvodu, že ti časť napr. 1/2 domu daroval. Vtedy sa na kataster spolu s darovacou zmluva odnesie aj súhlas banky. Nemusíš byt spoludlžníkmi na úvere.

@zuzana76 zrejme nemáš úplne info o to ako to bolo. Veď si stačí pozrieť zákony.