icon

Ako zabezpečiť dedičstvo domu pred svadbou?

19. feb 2025

Dievčatá s partnerom sme nadobudli dom pred svadbou. Keďže muž bral hypotéku dom je písaný aj na neho. Teraz máme svadbu a on by chcel aby dom bol písaný na mňa lenže banka má nechce akceptovať lebo nespĺňa ich podmienky. Ako sa to dá ošetriť keby sa mužovi nedajbože niečo stalo? Našťastie svokrovci ho tiež tlačia do toho aby to poistil v prípade,že sa mu niečo stane, lebo viem že keby aj dedia jeho rodičia a brat a ja by som nemala nič. Alebo ako to ošetriť aby v prípade jeho úmrtia dom bol môj a nie nášho dieťaťa.

Prosím bez urážok a osočovania,že som blba

Strana
z5
balerina2025
19. feb 2025

@h2 dakujem

h2
19. feb 2025

@joannita Môže mať, v prípade, že zomrie niekto, kto nemá deti, manžela/manželku, ani rodičov, ale má napríklad druha/družku, s ktorým žije v spoločnej domácnosti dlhšie, než 1 rok.

chrobak7
19. feb 2025

@joannita Trvalý pobyt nie. Ale spoločná domácnosť áno. To sú 2 rozdielne veci.

Trvalý pobyt v jednom byte môže mať rovnaký aj 20 osôb, no nemusia žiť v jednej domácnosti - v tom istom byte.

chrobak7
19. feb 2025

@h2 Pozor - ona sa pýta na trvalý pobyt, nie na spoločnú domácnosť. Trvalý pobyt má len informačný a evidenčný charakter. Nezakladá právo na dedenie ani na vlastníctvo nehnuteľnosti.

joannita
19. feb 2025

@chrobak7 ok, lebo ty si písal o TP prvý v tom dlhom momente, tak ma to zmiatlo...

chrobak7
19. feb 2025

@joannita Áno, máš pravdu, tam so to napísal, pričom som mal na mysli spoločnú domácnosť. Moja chyba.....

balerina2025
19. feb 2025

anonym, tak asi najlepsie sa to osetri kebyze napise Zavet nie? kde sa vyslovene bude pisat, ze po smrti je dom tvoj.

h2
19. feb 2025

@chrobak7 Preto som písala o tej spoločnej domácnosti. Trvalý pobyt môže byť jedným z dôkazov, že ten človek tam naozaj býva. (Jasné, že to tak nemusí byť. Ale väčšinou to tak je. Nezvykne mať "cudzí" človek u niekoho len tak, bez príčiny, trvalý pobyt.)

qetka
19. feb 2025

@h2
- pokial sa dedi v duhej dedicskej skupine, dedi manzel, rodicia porucitela a spoluzijuce osoby. v tejto skupine dedicov neplati reprezentacne pravo, co znamena, ze nededia potomkovia zomrelych. Takze ziadny brat nededi po otcovi. Ak rodicia neziju, dedi sam manzel / manzelka a bodka. Surodenci dedia az v tretej skupine, ak by tu nebol manzel a ani jeden z rodicov.

natalka81
21. feb 2025

Ešte sa to dá urobiť tak, že ti manžel polovicu daruje. Nemusíš byť dlznickou na hypotéke, ale môžeš byť vlastnickou polovice domu.
V takom prípade musíš navštíviť advokáta aby vám napísal správne darovaciu/kúpnu zmluvu. Keďže na dome je ťarcha.
S hypotékou to nemá nič
V prípade smrti manžela, bude sa dediť iba jeho polovica domu.
Cize ty so svojou polovicou budeš stále so strechou nad hlavou. Zdedis vlastne celý zostatok hypotéky.

ravehami
21. feb 2025

Nech napise zavet, kde ty budes vyhradnou dedickou a ostatnych aj s ich potomkami vydedi..hotovo

sono2
21. feb 2025

Mne toto príde také zvláštne celé. A prečo nemôžu dediť deti?

lulupulu
22. feb 2025

Napis na fb Skryté výhody a nevýhody
Pani je veľmi ochotná poradí a vybaví úplne zadarmo 🙂

Strana
z5