Ako zariadiť, aby dieťa malo moje priezvisko?
Ahojte, chcela by som sa s Vami poradiť...čakám dieťa s partnerom, ktorý nechce o svadbe ani počuť..vedela som to a aj viem, že dieťa ho nezmení....čiže svadba vôbec neprichádza do úvahy....ale potrebujem poradiť ako docieliť to, aby dieťa malo moje priezvisko po narodení, a aby nemalo jeho pokiaľ nebude svadba...neuberám mu žiadne otcovské práva na dieťa, ale nedopustím, aby dieťa malo jeho meno. Ako to zariadiť? určite ste to riešili aj Vy ak ste neboli vydaté....ps: dieťa sme chceli obaja 🙂
Nepotrebuješ nič riešiť. Dieťa má meno po matke, pokiaľ sa ty nerozhodneš dať mu iné. Pôjdete ešte pred pôrodom na matriku kvôli uznaniu otcovstva. A vtedy aj zapíšeš že dieťa bude mať tvoje priezvisko. A oceňujem to. Nechápem ženy, ktoré dajú dieťaťu meno po otcovi, ktorý si ich nechce vziať
Presne ako píšu, pred pôrodom sa na matrike podpisuje priznanie otcovstva kde sa tiež udáva aké priezvisko chces dať svojmu dieťaťu, nenechaj sa presvedčiť na priezvisko otca,po mne na matrike nahukala že to sme nemuseli ani chodiť keď nechcem dať priezvisko po otcovi..no museli,lebo moje dieťa nebude mať rodný list kdeje otec neuvedený ako keby som bola nejaká..otec tam je ale priezvisko má moje .. pretože potom to blbo vyznieva aj v školke, škole keď sa pýtaš na svoje dieťa, a pýtajú sa tá kto vôbec si keď sa voláš inak .akože jasné že triedna učiteľka vie ale ostatní učitelia nemusia poznať všetkych detí rodicov
Ked pojdete na matriku mozte ist aj na vas obecny urad tam.je tiez matrika. Aj my sme tak boli . Papiere som vzala do porodnice. Tam povedz ze chces papier do porodnice o priznanie otcovstva a tam sa ta aj pani matrikarka opyta ake priezvisko chces dat. Povedz po sebe. Tak sme aj my dali. Otec len da podpis ze priznava otcovstvo. A ty sa podpises. Je to chvilocka a nic sa za to neplati
A co v tom pripade, ze by s tym otec nesuhlasil?
@gertrudka222 toto som sa išla práve opýtať aj ja😄 čo keď to otec odmietne podpísať? Tým pádom nebude uvedený ani v RL?
@gertrudka222 ak s tým otec nebude súhlasiť, otcovstvo neuzná a po porode sa žena obráti na súd so žiadosťou o určenie otcovstva.
tak ja hlavne ocenujem toto tvoje rozhodnutie, jedna z mala osvietenych v tomto smere. A ako to urobit, ti uz napisali vyssie.
@1sally12 utrpí ego? A ego ženy, ktorá dieťa porodí? Na tom nezáleží? Nikdy by som dieťaťu nedala priezvisko po priateľovi, Muži sú predposratí zo svadby, ale dieťa majú pohode? Veď to je oveľa väčším záväzkom, ako svadba.
@elizabet173 ja si tiež myslím že ego utrpí , teda dostane riadne na frak . Mužské ego je niečo navyše ešte nad tým ženským , taká nadstavba . A možno aj príde k problému neuznania otcovstva. Ale problém je to riešiteľný .
@elizabet173 áno utrpí, a z "pomsty" ten papier nepodpíše - presne ako napísala @21oktober. Mužské ego je viac, v tomto prípade u ženy či utrpí jej ego alebo nie, je tu "nepodstatné" - ona nebude mať ten papier podpísaný, teda ona niečo chce, nie ten muž.
Super zmyslas, držím palce!
@1sally12 tak ked to nepodpise, nic sa nedeje.. bude v RL ona a chlap nie.
@1sally12 to by bolo smutné, aby to musela riešiť súdne. Myslím, že lepšie je, keď sa partneri dohodnú ešte pred splodením dieťaťa aj čo sa týka svadby, aj čo sa týka priezviska prípadných detí, aby obaja vedeli popredu na čom sú. Ja by som sa nikdy nechcela volať ináč, ako moje dieťa, ale ako som písala vyššie priateľovi by som deti nerodila.
Pokiaľ nebudete určovat otcovstvo k dieťaťu pocatemu, nenarodenému, teda nebude papier z matriky v nemocnici pri narodení, tak dieťatko dostane priezvisko automaticky matkine. Otcovstvo stačí doriešiť aj následne, po narodení, napr. pri vybavovaní rodného listu na matrike, ten ísty postup je to stále urcenie otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov.
@simca06022011 to je mi jasné, ale čo potom výživné...
@elizabet173 jasné, ja s tým súhlasím. Len som to myslela tak že z pohľadu muža "je mu fuk" čo utrpí žena, teda pokiaľ to je nie úplný idiot. Ale tiež by moje dieťa nemalo jeho priezvisko pokiaľ by si ma nechcel zobrať.
@1sally12 vyzivne? V prípade toho, ze by to riešili, tak sudom sa okrem výživného da urcit aj otcovstvo a potom sa stanovibaj vyzivne a priezvisko ostane po mame
Ešte doplním, otcovstvo je možné určiť tromi domnienkami, prvá a to manžel matky (aj bývalý manžel 300 dní od zániku manželstva), druhá domnienka je to muž určený súhlasným vyhlásením oboch rodičov na matrike (pred aj po narodení možné určiť), tretia domnienka muž určený na základe rozhodnutia súdu. Pokiaľ nemáme otca, tak nemáme ani komu prisúdiť rodičovské práva a povinnosti. Návrh na určenie otcovstva súdom môže podať ako žena, tak aj muž, resp. v budúcnosti aj dieťa. Atď.
A preco si chcela dieta s niekym,kto nechce teba?
presne tak nedavaj po otcovi meno 😁 ja som dostala meno po otcovi, aj ho mam v rodnom liste a to je tak vsetko, 2 roky boli spolu a dovidenia, vobec si ho nepamatam, nejavil ani zaujem ... dnes mam 32 neviem ani ako vyzera, a cely zivot kym som sa nevydala som zila s jeho menom 🙈🙈🙈 a radsej by som mala v rodnom liste otec neuvedeny ako ked sa ma vsade v skole pytali, alebo v zivote na meno rodicov, alebo kde pracuje otec a ja ze neviem nepoznam ho 🙈 ale uz ho mam raz v rodnom liste a ide to vsade so mnou, kde davam rodny list 🙈
@1sally12 výživné nie je podmienené rovnakým priezviskom, ako má otec
@elizabet173 ja viem, ale tým, že ho neuvedie do RL asi podmiené je...
Super, daj svoje priezvisko. Ja som prvému synovi dala po otcovi a po rozchode som zmenu na moje priezvisko musela riešiť cez súd, lebo on nesúhlasil.
@1sally12 to už je na rozhodnutí ženy, či chce toho muža úplne vymazať zo života svojho aj života dieťaťa, ale otec sa môže svojich práv domáhať súdne, alebo ho ako otca do RL uvedie

keď pôjdete pred pôrodom uznať otcovstvo uvedieš svoje priezvisko..