icon

Ako získať dvojité občianstvo pre dieťa?

nico2412
18. jan 2025

Ahojte, nemá niekto skúsenosti s dvojitým občianstvom u deti .. syn má sk obcianstvo po mne od narodenia zijeme na sk lenze priatel je rumun a chceli by sme ist žiť tam.. môžme urobiť malemu dvojite obcianstvo keď už ma skoro 2 roky alebo ako? Na nete toho veľa nieje ...

svetlonos
18. jan 2025

@nico2412
zavolaj si na matriku, povedia ti.

ivonadusa
18. jan 2025

my sme detom vybavovali obcianstvo (aj takto neskor) v pohode na ambasade. cize zavolaj na rumunsku ambasadu na Slovensku a potrebujete urcite prelozit slovensky rodny list do rumunciny.. a i.

prasiatko30
18. jan 2025

Nech priatel zavola na rumunske velvyslanectvo - moze mat dvojite, len donedavna to bolo tak, ze v 18 by sa mal rozhodnut, ktore si ponecha. Viem, ze sa v tomto nieco menilo takze neviem ci teraz uz aj po 18 moze mat kludne dvojite a dva pasy. To by ti mohli povedat asi na matrike tak ako hovori @svetlonos

vroni
18. jan 2025

@prasiatko30, som zvedavá, koľko ešte táto komína o rozhodovaní sa v 18 bude kolovať internetom. Nie, nikdy nič také neexistovalo, to sú bludy. Ak rumuni povoľujú dvojité občianstvo, môže ho bez problémov mať.

prasiatko30
18. jan 2025

@vroni slovensko donedavna nepovolovalo dvojite obcianstvo takze az taka blbina to nie je, teraz sa mi zda ze sa nieco zmenilo ale uz som za tym az tak nepatrala

nico2412
autor
18. jan 2025

A náhodou neviete či tam budem mat nárok na rodičovský na maleho keď s priateľom nie sme manželia a ani tam nemám nič odpracované?

vroni
18. jan 2025

@prasiatko30, nie. Slovensko vždy povokovalo viacnásobné občianstvo získané narodením alebo sobášom. Teraz vraj znovu povoľuje aj pri získaní občianstva inym spôsobom. Ale nikdy neexistoval predpis, ktorý by poznal občianstvo len do dosiahnutia plnoletosti.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
januska12323
18. jan 2025

@nico2412 rodicak budeš poberať zo Slovenska kým naň budeš mať nárok. Akékoľvek iné dávky musíš zistiť ako majú Rumuni.

vevesh
18. jan 2025

@prasiatko30 to plati pre deti narodene obcanom eu na uzemi eu bez obcianstva danej krajiny, cize rodicia slovaci na nepretrzitom tp pobyte v de/spanielsku a dalsie krajiny po dobu 5-8r, diete ma narok na dvojite do 18tky, potom sa muselo rozhodnut.

kiki68
18. jan 2025

@prasiatko30 muselo povolovat pre tych, co maju narok. My sme to tiez nechceli, ale syn ma narok na dvojite. Len sme slovenske nenechali uznat, nakolko on aj tak pride ( ja budem menit do cca 2 rokov)

nico2412
autor
18. jan 2025

@januska12323 práveže ja som prišla z ČR a musela som dokázať ze uz s cr nemám nič a budem len na sk s malym ..pochybujem ze rodičak mi nechajú.. a v ro nemajú nič ako je rodicovsky len prídavky ale to je na nejak 2-3 roky

svetlonos
18. jan 2025

@vroni
v niektorých krajinách to platí s tou 18tkou.
Naši majú DE aj SK a v tej 18tke si jedno výberu. Tak mi bolo povedané na matrike.

canerko
18. jan 2025

Moje deti maju Slovenske po narodeni a Chorvatsko po mne.Ked sme ziadali Chorvatske obcianstvo tak som doniesla Slovenske rodne listy a oni dostali nove rodne čislo a robilo sa vsetko odznova ako keby sa teraz len narodili v Chorvatsku.Nebol ziadny problem.Tiez sme sa prestahovali a zijeme uz len v Chorvatsku.Neviem ci mas školopovinne deti,tak moj syn robil skusky z Chorvatstiny abi mohol nastupit do Chorv.skoly a potom v juny na Slovensku urobil Slivenske skušky z šiesteho rocnika lebo sme sa odstahovali vo februari tak musel ukoncit rocnik v dvoch statoch.Potom uz nesiel na Slovensko na skusky kedze sme sa odhlasili z trvaleho pobytu.

vroni
18. jan 2025

@svetlonos, bola ti povedana sprostosť. Moje deti majú de, sk a at a nemusia si vyberať vôbec nič (nie, určite nemusia. Dcéra ma skoro 19 a akurát žiadala o nový pas. Potrebovali akurát zoznam, ktoré občianstva má) Zákon, že si v de 5 rokov po dosiahnutí plnoletosti muselo dieta vybrať občianstvo už vyše 20 rokov neplatí.

svetlonos
18. jan 2025

@vroni
no to je veru zaujímavé. Ďakujem za info.

sisaka
18. jan 2025

Skúsenosť mám, ale nie s rumunskym, treba si zistit, aké majú podmienky oni.
Kto má nárok na občianstvo má ho stále, aj keď je už dospelý. Synovi som minulý rok vybavila slovenské. Mal v tom obdobi 16 rokov a musela som zažiadať o zápis o narodeni do matriky, takže slovensky rodný list dostal až teraz.
Myslela som si, že dvojité nebude nikdy potrebovať, ale pandemia ma presvedčila o opaku a vybavila sme si po 15. rokoch slovenský pas aj ja a manžel. Vraj už tento rok naozaj EU zavedie ETIAS, tak sa to bude celkom hodiť.