Ako získať slovenské občianstvo pre manžela?
Ahojte mám otázku
Som Slovenska žijúca AT som zadana mám syna ktorý sa narodil na sk muž je Turek narodený v AT ale občianstvo ma turecké . Moja otázka je ako môžeme postupovať pri získanie slovenského občianstva pre muža čo všetko by sme mali spĺňať na koľko máme spolu syna
V súlade s ust. §7 ods. 1 zákona možno udeliť štátne občianstvo Slovenskej republiky žiadateľovi, ktorý nie je štátnym občanom Slovenskej republiky a
a) má nepretržitý trvalý pobyt na území Slovenskej republiky aspoň osem rokov bezprostredne predchádzajúcich podaniu žiadosti o udelenie štátneho občianstva Slovenskej republiky.
Nakoľko nebývate na SR, občianstvo mu nevybavíš, nie je ani Tvoj manžel, je len otec tvojho dieťaťa. Keby sa občianstva udeľovali len na základe toho, to by ako vyzeralo? Prečo si nežiada o občianstvo AT? Tu máš link rovno na ministerstvo, sekunda googlenia 🤷♀️
@vroni ak má dieťa so slovenským občianstvom, to nie je relevantné?
@biba_18 našťastie to relevantné nie je. Veď to by potom každý cudzinec nabúchal nejakú Slovenku a mali by sme tu kopec nežiadúcich ľudí, pretože by to využívali primárne tí, ktorí by Slovensku nepriniesli žiadny význam (začlenenie do spoločnosti a práce).
Nemoze, nemate 5 rokov TP a povolenie k pobytu zit na SK. Musi ziadat v AT, tam ked zije 7 rokov spravit test a zaplatit okolo 3tis eur, nemcina OIF B2 k tomu. Inak to nepojde
@rozculena narodenie ako take na uzemi neprinasa rakuske obcianstvo, to iba ked je jeden z rodicov Rakusan.
@aliziana, alebo tiež nie. Oni tie podmienky sú pomerne rozsiahle a nie vždy jednoduché splniť. Treba tiež ovládať reálie, jazyk a mať stabilnú prácu a zabezpečenie plus Turci mávajú (netuším, či právny či len morálny) problém so vzdaním sa tureckého občianstva....
Myslim, ze tam bude dolezite, aby ste preukazali, ze mate spolocny trvaly/prechodny pobyt na Slovensku na rovnakej adrese, ze tu ma TPP alebo pripadne ze mate dost vysoku financnu rezervu (kedysi to bolo tusim 5000 eur), aby si sa o neho vedela postatat, ak by doslo k strate zamestnania z jeho strany. Tam je tych podmienok asi viacero, ale kamaratka si takto vzala Srba a viem, ze pre nich prave to spolocne bydlisko na rovnakej adrese bol problem vybavit, lebo byvali po podnajmoch a aj tam im chodili z cudzineckej na kontrolu, ci tam naozaj spolu byvaju. Najlepsie bude, ak sa informujes priamo na cudzineckej policii.
@aliziana ano moze si podat ziadost, podla mna sa chce vyhnut tomu platit 3k za ten proces
@aliziana, alebo tiež nie. Oni tie podmienky sú pomerne rozsiahle a nie vždy jednoduché splniť. Treba tiež ovládať reálie, jazyk a mať stabilnú prácu a zabezpečenie plus Turci mávajú (netuším, či právny či len morálny) problém so vzdaním sa tureckého občianstva....
@vroni akurat ze pre deti je ten proces dost jednoduchsi co viem. Ten test neni taky tazky, ako zlozite to nie je, len ta suma za to.
Chlapec si asi myslel, ze stavi byt otcom dietata , ktore ma eu pas a zial nestaci
@vroni akurat ze pre deti je ten proces dost jednoduchsi co viem. Ten test neni taky tazky, ako zlozite to nie je, len ta suma za to.
@kiki68, áno. Jemný problém býva v tom, že dieťa samotné o občianstvo žiadať nemôže, len popri rodičovi a zase sme pri znalosti jazyka, reálií a tak a v istých spoločenských kruhoch sa vzdelaniu význam neprikladá....

načo mu je slovenské občianstvo,keď žijete v AT
To,že s ním máš syna,je úplne irelevantné