icon

Ako získať slovenské občianstvo pre manžela?

anna970
13. máj 2025

Ahojte mám otázku

Som Slovenska žijúca AT som zadana mám syna ktorý sa narodil na sk muž je Turek narodený v AT ale občianstvo ma turecké . Moja otázka je ako môžeme postupovať pri získanie slovenského občianstva pre muža čo všetko by sme mali spĺňať na koľko máme spolu syna

rozculena
13. máj 2025

načo mu je slovenské občianstvo,keď žijete v AT
To,že s ním máš syna,je úplne irelevantné

aliziana
13. máj 2025

@anna970 musel by mať trvalý pobyt na SK. Muž nech si žiada rakúske občianstvo

vroni
13. máj 2025

@anna970, na to, aby získal SR občianstvo by musel byť tvoj manžel a nie frajer a musel by s tebou v manželstve žiť aspoň 5 rokov nepretržite na sk. Predpokladám, že podmienky na rakúske občianstvo nespĺňa tiež.

biba_18
13. máj 2025
@vroni

@anna970, na to, aby získal SR občianstvo by musel byť tvoj manžel a nie frajer a musel by s tebou v manželstve žiť aspoň 5 rokov nepretržite na sk. Predpokladám, že podmienky na rakúske občianstvo nespĺňa tiež.

@vroni ak má dieťa so slovenským občianstvom, to nie je relevantné?

keramkeram
14. máj 2025
@biba_18

@biba_18 Nie. Rozhodujúca podmienka je trvalý pobyt v SR nepretržite 8 rokov alebo 5 rokov v manželstve so SR občanom.

katka2602
14. máj 2025

V súlade s ust. §7 ods. 1 zákona možno udeliť štátne občianstvo Slovenskej republiky žiadateľovi, ktorý nie je štátnym občanom Slovenskej republiky a

a) má nepretržitý trvalý pobyt na území Slovenskej republiky aspoň osem rokov bezprostredne predchádzajúcich podaniu žiadosti o udelenie štátneho občianstva Slovenskej republiky.

Nakoľko nebývate na SR, občianstvo mu nevybavíš, nie je ani Tvoj manžel, je len otec tvojho dieťaťa. Keby sa občianstva udeľovali len na základe toho, to by ako vyzeralo? Prečo si nežiada o občianstvo AT? Tu máš link rovno na ministerstvo, sekunda googlenia 🤷‍♀️

https://www.minv.sk/?udelenie-statneho-obcianst...

melanta
14. máj 2025
@biba_18

@biba_18 našťastie to relevantné nie je. Veď to by potom každý cudzinec nabúchal nejakú Slovenku a mali by sme tu kopec nežiadúcich ľudí, pretože by to využívali primárne tí, ktorí by Slovensku nepriniesli žiadny význam (začlenenie do spoločnosti a práce).

melanta
14. máj 2025
@rozculena

načo mu je slovenské občianstvo,keď žijete v AT
To,že s ním máš syna,je úplne irelevantné

@rozculena pretože AT občianstvo získať je náročnejšie a má výhody byť občan EÚ.

kiki68
14. máj 2025

Nemoze, nemate 5 rokov TP a povolenie k pobytu zit na SK. Musi ziadat v AT, tam ked zije 7 rokov spravit test a zaplatit okolo 3tis eur, nemcina OIF B2 k tomu. Inak to nepojde

vroni
14. máj 2025
@biba_18

@biba_18, nie, ani omylom to nie je relevantné

rozculena
14. máj 2025
@melanta

@rozculena pretože AT občianstvo získať je náročnejšie a má výhody byť občan EÚ.

@melanta .Veď sa ním mohol stať,v AT sa predsa narodil,mal na to čas od narodenia.........
jediné šťastie,že občianstvo nedostane len preto,že oplodnil Slovenku..

vroni
14. máj 2025
@rozculena

@melanta .Veď sa ním mohol stať,v AT sa predsa narodil,mal na to čas od narodenia.........

@rozculena, z narodenia sa v At vyplýva rovnaký nárok na občianstvo ako z oplodnenia Slovenky. Menovite ziaden.

kiki68
14. máj 2025
@rozculena

@rozculena narodenie ako take na uzemi neprinasa rakuske obcianstvo, to iba ked je jeden z rodicov Rakusan.

aliziana
14. máj 2025
@kiki68

@rozculena narodenie ako take na uzemi neprinasa rakuske obcianstvo, to iba ked je jeden z rodicov Rakusan.

@kiki68 @vroni to nie, ale asi tým @rozculena myslí to, že, keďže tam od narodenia žije, asi bude spĺňať podmienky
Trvalý pobyt 8r má, jazyk ovláda, históriu, geografiu tiež... (ak sú podobné podmienky ako na SK), môže si tam podať žiadosť...

vroni
14. máj 2025
@aliziana

@kiki68 @vroni to nie, ale asi tým @rozculena myslí to, že, keďže tam od narodenia žije, asi bude spĺňať podmienky
Trvalý pobyt 8r má, jazyk ovláda, históriu, geografiu tiež... (ak sú podobné podmienky ako na SK), môže si tam podať žiadosť...

@aliziana, alebo tiež nie. Oni tie podmienky sú pomerne rozsiahle a nie vždy jednoduché splniť. Treba tiež ovládať reálie, jazyk a mať stabilnú prácu a zabezpečenie plus Turci mávajú (netuším, či právny či len morálny) problém so vzdaním sa tureckého občianstva....

majka36912
14. máj 2025

Myslim, ze tam bude dolezite, aby ste preukazali, ze mate spolocny trvaly/prechodny pobyt na Slovensku na rovnakej adrese, ze tu ma TPP alebo pripadne ze mate dost vysoku financnu rezervu (kedysi to bolo tusim 5000 eur), aby si sa o neho vedela postatat, ak by doslo k strate zamestnania z jeho strany. Tam je tych podmienok asi viacero, ale kamaratka si takto vzala Srba a viem, ze pre nich prave to spolocne bydlisko na rovnakej adrese bol problem vybavit, lebo byvali po podnajmoch a aj tam im chodili z cudzineckej na kontrolu, ci tam naozaj spolu byvaju. Najlepsie bude, ak sa informujes priamo na cudzineckej policii.

rozculena
14. máj 2025
@vroni

@rozculena, z narodenia sa v At vyplýva rovnaký nárok na občianstvo ako z oplodnenia Slovenky. Menovite ziaden.

@vroni @kiki68 ale veď ja to viem

kiki68
14. máj 2025
@aliziana

@aliziana ano moze si podat ziadost, podla mna sa chce vyhnut tomu platit 3k za ten proces

kiki68
14. máj 2025
@vroni

@aliziana, alebo tiež nie. Oni tie podmienky sú pomerne rozsiahle a nie vždy jednoduché splniť. Treba tiež ovládať reálie, jazyk a mať stabilnú prácu a zabezpečenie plus Turci mávajú (netuším, či právny či len morálny) problém so vzdaním sa tureckého občianstva....

@vroni akurat ze pre deti je ten proces dost jednoduchsi co viem. Ten test neni taky tazky, ako zlozite to nie je, len ta suma za to.

prasiatko30
14. máj 2025

Chlapec si asi myslel, ze stavi byt otcom dietata , ktore ma eu pas a zial nestaci

vroni
14. máj 2025
@kiki68

@vroni akurat ze pre deti je ten proces dost jednoduchsi co viem. Ten test neni taky tazky, ako zlozite to nie je, len ta suma za to.

@kiki68, áno. Jemný problém býva v tom, že dieťa samotné o občianstvo žiadať nemôže, len popri rodičovi a zase sme pri znalosti jazyka, reálií a tak a v istých spoločenských kruhoch sa vzdelaniu význam neprikladá....