Ako získať stratený krstný list na sobáš?
Dobrý deň viete mi prosím poradiť potrebujeme krstný list na sobáš a vo fare kde bol priateľ krsteny ho nevedia nájsť ževraj v databáze nieje krsteny bol v roku 1998-1999 nič doma už s krstu jeho matka nemá. Čo robiť ?
Asi to ma len ste sa nepochopili. Chodte ozaj osobne. Mal by mat zverejnene uradne hodiny 😉
@sweet20 už je všetko naplánované o mesiac máme mať cirkevný sobáš ja som veriaca takže to nepripada do úvahy na úrade.
@maminka200110 sobas na urade nepripada do uvahy, lebo si veriaca, ale aby si ako veriaca nemala krst/prijimanie/birmovku, to uz pripada do uvahy? 🤣
@anonym_731040 riešili sme to už 3 týždne dozadu farár povedal že môže si prísť priateľ preto a už keď sme navrhli aby to poslal farár farárovi emailom tak už to nie je už to nemá. Takže neviem kde nastala chyba .
@maminka200110 taktiež sa mi nezdá,že nič neexistuje,žiaden dôkaz. Pred revolúciou by som pochopila, tajné archívy. Ale po revolúcii sa takéto veci poctivo zapisovali.
Kňaz mohol povedať, nech si po krstný list príde, on by ho vyhľadal až potom, nemá pri sebe. A keďže si to išiel pripraviť a zistil, že neexistuje, nemá čo poslať mailom.
Jedine ísť tam cez úradné hodiny, aby mal písomnosti k dispozícii. Prelistovať to obdobie, či náhodou nebolo zle zapísané meno. A mama či krstni musia si pamätať mesiac, alebo aspoň ročne obdobie, či krstené bolo miminko alebo viac ako ročné dieťa. Prip. či boli s ním ďalšie deti a koľko. Skupina má zaznamenaný rovnaký dátum krstu. Ak má kňaz hľadať v dvoch rokoch, evokuje mi to podvod z partnerovej strany.
Vsetko sa da ale trebalo to riesit skor, ked nemaju krstny list na fare ide sa vyssie, prehladavaju sa susedne matriky. Dokonca existuje moznost doniest doveryhodnych svedkov ( rodicia, krstny rodicia) a cestne prehlasit a uznaju to, ale je to na dlhsie
@evcagabi ak ste pokrstená tak áno.
@maminka200110 som a aj dieta mam a ziadne krstne listy nemame 😅
@maminka200110 som a aj dieta mam a ziadne krstne listy nemame 😅
@evcagabi normálne doma nik nemá krstné listy. Krst sa zapisuje do cirkevnej matriky. Len keď sa potrebuješ preukázať krstným listom, napr. dieťa ide na 1.sv. prijímanie, birmovku, za krstného rodiča alebo ako autorka svadba v kostole. Vtedy sa z fary vyžiada krstný list (kde sú už všetky sviatosti, ktoré medzičasom získal). A následne po sviatosti (v tomto prípade napr. svadbe) kňaz pošle na pôvodnú faru info o novej sviatosti, a tá sa zapíše do matriky.
@maminka200110 list nie je, ale ma to byt zapisane v knihe, co maju na farach. Mne z toho vypisali vsetky sviatosti kedy boli, kde atd. Nech to riesi farar, kde patrite. Ani moj brat nemal zaznam, lebo komunizmus, krstil sa potajomky a zaznam nikto nevie kde je. Urcite sa to da vyriesit, ved ma aj ine sviatosti, tie budu zapisane.
@evcagabi ak ste pokrstená tak áno.
@maminka200110 mali by ho mat.na tej fare kde si bola pokrstena

@maminka200110 choďte osobne, po omši alebo cez úradné hodiny.
@adreena pôjdeme cez týždeň.